Среда, 15. мај 2013.

 

КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ ГЛАСАЊА за Шантићево перо 2013

Најбоља песма Књижевног конкурса Шантићево перо 2013

 


 

Понедељак, 15. април 2013.

 

ИЗЛОЖБА “ЕЛЕКТРИЧНА СТРУЈНА КОЛА“

 

Одржана је у холу ОШ „Алекса Шантић“ од 10.04. до 12.04.2013.године. Радове су израђивали ученици осмих разреда у оквиру редовне наставе физике по смерницама наставнице Владанке Катић. Изложба је изазвала велико интересовање у школи и била масовно посећена од стране наставника и ученика нижих и виших разреда. Ученици су показали своју креативност и маштовитост упркос недостатку адекватних услова у школи. Организовано је и гласање и проглашена су и најлепша струјна кола на изложби.

 

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија


 

Понедељак, 18. март 2013.

 

САДЊА ПАНЧИЋЕВИХ ОМОРИКА У ШКОЛСКОМ ДВОРИШТУ

 

Поводом обележавања тридесетогодишњице постојања школе једна од акција која је реализована у уторак 12. марта 2013. године је и садња тридесет Панчићевих оморика у школском дворишту (свака Панчићева оморика представља једну годину постојања школе). Акцију реализовала Светлана Стаменковић, професор српског језика уз помоћ родитеља Дејана Влашковића и Петра Жижића. Овом приликом им се захваљујемо на разумевању и новчаној помоћи.

 

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија


 

Петак, 15. март 13.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О УПИСУ ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД можете погледати овде.

 

 


Петак, 15. март 13.

 


ОШ „Алекса Шантић“ првак Београда у малом фудбалу

 

Екипу малог фудбала годинама води наставник Милан Стојанић.
Ученици седмог и осмог разреда наше школе:
Стефан Дељанин 8/5, Немања Зејаковић 8/2, Александар Ђокић 8/1, Никола Петровић 8/2, Лука Куртума 7/2, Стефан Миловановић 8/2, Никола Максимовић 8/5, Милош Димитријевић 7/2, Хусамедин Дестани 8/2, Пеђа Рајковић 7/2 освојили су прво место на Градском такмичењу.

ОШ „Алекса Шантић“ : Звездара ( 7:5 ) ФИНАЛЕ


 

Среда, 27. фебруар 13.

 

ПОСЕТА ПРИРОДЊАЧКОМ МУЗЕЈУ

 

У суботу 23.02.2013. ученици шестих разреда наше школе били су у посети Природњачком музеју у Београду у пратњи наставника Владанке Катић и Јелене Милошковић. Учествовало је 15 ученика у радионици „Ко се боји мрака”. Кроз игру деца су учила о неким животињама, заступљеним у виду експоната на изложби. На самој изложби су приказане животиње активне ноћу: инсекти - ноћни лептири, различите врсте слепих мишева, неколико врста сова, дивља свиња, вук, глодари, гмизавци. Деца су подељена у две екипе истраживача. Радионицу је успешно водила кустос музеја Драгана Вучићевић.
Наши ученици су са пажњом пратили ток радионице и активно учествовали у њој.

 

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија

 


 

Понедељак, 11. фебруар 13.

 


Посета средњој ЕТШ „Стари град“

 

У среду, 6. фебруара, ученици 8. разреда наше школе били су у посети средњој електро-техничкој школи „Стари град“, на Дорћолу.  Ова посета планирана је у оквиру реализације пројекта Професионалне оријентације ученика 8. разреда.
Приликом посете наши осмаци имали су прилике да се заиста упознају са различитим смеровима, предметима и практичном наставом која се одвија у овој средњој школи. У току 2 сата заиста су много тога искусили, пробали и видели, научили...
Поред информација које ученици могу добити у основној школи, поред радионица везаних за избор средње школе и занимања, ово је врло важан корак и искуство за њих јер им пружа реални контакт са неким будућим занимањем или школом.
Ученицима се највише свидела практична настава, где су видели принципе рада кућних апарата, коришћење рачунара у електротехници и програмирању система, итд.  Такође су били одушевљени гостопримством и целокупном атмосфером у школи.   

 


 

Четвртак, 13. децембар 12.

 

ПОСЕЛО


Поводом 30 година рада наше школе, једна у низу испланираних активности је и свечаност под називом Посело.
Прво Посело је одржано 29. новембра у свечаној сали наше школе. Програм су вредно припремили ученици 3/5, 3/7, 4/2 и 4/7 са учитељицама Јадранком Бајић, Љиљаном Лукић, Биљаном Батез и Иваном Максимовић. Програм се састојао од драмских текстова, фолклора и изворних народних песама.

 

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија


 

Понедељак, 03. децембар 12.

 

ПОСЕТА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ 2012. ГОДИНЕ

 

Шести фестивал науке у Београду одржан је од 29. новембра до 02. децембра 2012. године. Фестивал науке се одржава на четири локације и то у просторијама робне куће Клуз, СКЦ-а, Театру Бојан Ступица и Галерији Народне банке Србије. Интересовање ученика наше школе је велико тако да је ове године ишло укупно 60 ученика у пратњи наставника: Владанке Катић, Јелене Милошковић, Милене Митрић, педагога Драгане Калинић.
Наши ученици су са пажњом пратили експерименте из физике, хемије, биологије, савремене технике и активно учествовали у њима.

 

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија


Понедељак, 26. новембар 12.

 

Изложба „Келти на тлу Београда“

 

Путујућа изложба „Келти на тлу Београда“ коју организује Центар за културу Гроцка, у сарадњи са Музејом града Београда и основним школама са територије општине Гроцка, постављена је 23.11.2012. године у нашој школи. Изложбу је отворила историчар уметности Центра за културу Гроцка, Зорица Атић представивши ученицима изложбу која је оригинално стајала на отвореном простору Аде Хује, а посвећена је археолошким налазима и траговима које је за собом оставио ратнички народ који је некада давно боравио на нашим просторима.


 

Четвртак, 22. новембар 12.

 

"Заштита од злоупотребе деце на интернету"

 

У дому Народне скупштине је 17.новембра ове године одржано јавно слушање на тему "Заштита од злоупотребе деце на интернету". Организатор овог догађаја је одбор за права детета заједно са UNICEF-ом. Наша школа добила је позив за учешће поред бројних представника из области образовања, дечије заштите, безбедности и других области. Скупу су присуствовали директор и психолог наше школе.
Ова веома важна и актуелна тема заслужује да буде размотрена и у оквиру редовног школског програма, да се основне опасности које интернет са собом може донети објасне деци како би умели да се заштите од бројних могућих злоупотреба.
Говорници су на овом скупу изнели прво податке о високотехнолошком криминалу у нашој земљи, о резултатима полицијских акција везаних за ту врсту кривичних дела, затим о стратегији заштите деце и конкретним предлозима како да се ова стратегија имплементира у законски, образовни и друге секторе живота. Стратегија о којој је говорила представница UNICEF-a,  Lezli Miler, обухвата три корака:
1. Оснаживање деце и појачана отпорност, а то подразумева информисање о ризицима, како би деца знала где се налазе, у каквом окружењу данас живе; такође, повећати капацитете родитеља да штите своју децу, јер често деца више знају о новим технологијама од својих родитеља.
2. Смањити приступ и могућност за штету (повреду), пријављивање појединих сајтова, њихово обарање са интернета, уклањање слика које су непримерене деци итд.
3. Сарадња између законских институција изаштите деце. Мора се обезбедити метод заштите који неће остављати могућност за даљу повреду или ризик код деце.
На крају скупа, Ивана Стевановић,директорка Центра за права детета, говирила је о нацрту акционог плана за превенцију и заштиту деце од искоришћавања у порнографији злоупотребом информационих и комуникационих технологија који је припремљен у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и који је неопходно што пре усвојити.


 

Понедељак, 12. новембар 12.

 

Посета Хемијском факултету

 

Дана 5.11.2012. године, ученици ОШ "Алекса Шантић", посетили су Хемијски факултет Универзитета у Београду у пратњи наставнице Милене Митрић.
Ђаци су посетили музеј Хемијског факултета у којем су слушали предавање о нашим познатим научницима који су постигли велика достигнућа у областима хемије и имали прилике да виде најразличитије хемијске супстанце са којима се не срећу у свакодневном животу. Затим су присуствовали огледима у хемијској лабораторији које су им припремили студенти Хемисјког факултета. Посетили су најпрестижнију истраживачку групу једног од академика Хемијског факултета проф др Богдана Шолаје, који им је указао част што су његови гости. Такође имали су прилику да чују зашто је наука важна и шта им може донети уколико се у будућности определе на тај пут.
Ученици су показали велико интересовање и дали одличне одговоре на питања која су им била постављена од стране професора Хемијског факултета.


Понедељак, 12. новембар 12.

 


Наш понос

 

       Можемо се похвалити још једном књигом Сто младих талената града Београда 2011: поезија у издању Културно издавачког центра „Српска кућа“ – Пожаревац у којој се налазе песме две наше ученице Максимовић Тамаре и Ранитовић Катарине, уч. 7/5

 


 

Уторак, 06.новембар 12.

 

Изложба „Дозиднице“

 

Изложба „Дозиднице“ аутора Магдалене Ивковић, отворена је 31.10. у нашој школи. Изложбу посвећену нашој културној баштини ученицима је представила етнолог и кустос Магдалена Ивковић. Ученици су сазнали шта су то дозиднице и заинтересовано пратили текстове и слике које су на платнима везле наше баке и прабаке.


Уторак, 06. новембар 12.

 

Предавање на тему малолетничке делинквенције, вршњачког и електронског насиља

 

Инспектори одељења за малолетнике МУП-а Београд, одржали су предавање за ученике 7. и 8. разреда на тему малолетничке делинквенције, вршњачког и електронског насиља.


Среда, 31. октобар 12.

 

Стари Мостар остаје за нама, „као да би небу полетјети хтео”

 

Поводом јубилеја, измереног деценијама, колектив Основне школе „Алекса Шантић” пошао је на студијско путешествије у Мостар, родни град врсног поете Шантића.
Био је ово само један у низу начина којим смо хтели захвалити Теби, али и којим смо хтели започети прославу Дана школе која носи Твоје име.
...И даље чекамо... Стојимо на „међи” некада једне државе. Доиста, неки чудан немир зађе у нас. Један језик, један народ ̶ две земље. Не престајемо да те ишчекујемо, Мостару! У томе је, ваљда, и бит свега. Газимо хладну и неумољиву Дрину, прелазимо босански Златибор ̶ Романију. И тек што смо помислили да су нам се за нешто очи отвориле, испоставило се да Мостар није био на видику.
Оне светиљке-намигуше слало је Сарајево, град за који ракете из деведесетих не марише. У покушају да му затру траг, скрило се велико НИШТА. Рушили су га, али не неповратно. Жали Сарајево за оним што бејаше, али и оживљава оно што се оживети да.
Остављамо те да с Миљацком сневаш.
Свиће. Све што је Босна свето имала скрило се доле, у недрима Неретве. Ред кућа у њој се огледа, а над Мостаром извио се Стари мост. Спајајући лево и десно крило Неретве, свачији и према сваком једнак, мост је мирио непомирљиво, чувао нечувано. Прелазиле су, и прелазе, преко њега различите вере, различити богови, обичаји, народности. Оријент и запад трају, колико у бити различити, толико и једнаки, под истим небом Босне. Међ „кухану каву” и филџане, ратлук и ешарпе, бехар нанесе и по који стих испеван у част лепе Мостарке Емине. Све нас Шантић позива да „останемо овде”.
Одлазимо у дом Светозара Ћоровића, где се од пролазности и трошности чува радна соба песника који је, поред Дучића и Ракића, начинио велик корак у развоју модерне књижевности у нас. Пут води даље до „светлог гроба”, да одамо почаст оном чијим се именом дичи једна од школа на брдовитом Балкану. Шантић је сахрањен на месту с којег ће моћи да посматра своје Мостарке и Мостарце.
Пун фењера стари Мостар остаје за нама, „као да би небу полетјети хтео”. Одлазимо да бисмо му се увек изнова враћали.

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија

 


Уторак, 30. октобар 12.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ КОНКУРСА ИП ЈРЈ
за младе и талентоване, садашње и будуће писце, чији су радови ушли у најужи избор с темом: најлепша љубавна прича или песма и Шерлокова бележница – мистерије и авантуре, објављени су у три књиге – едиција Небеске кочије.

 


Станков Марко 3/6, Костић Анђела 5/2     

                    
Радаковић Ана 5/2, Чутура Сана 5/2

 

Павловић Дара 6/5, Крстић Никола 7/3

 

Ранитовић Катарина 7/5

 


 

Петак, 26. октобар 12.

 

Сајам књигаПедесетшест ученика наше школе са професорима српског језика Светланом Стаменковић, Људмилом Дашић и библиотекарком Гига Снежаном посетили су 57. Међународни сајам књига 25.10.2012.
На сајму се могло што шта видети, биле су ту разне занимљиве радионице и много књига. Најзанимљивији издавачи за нас били су: ,,Лагуна“, ,,Моно и Мањана“, ,,Алнари“ и ,,ЈРЈ“, који је уручио награде талентованим ученицима наше школе.
По повратку кући ученици су делили мишљења,искуства и разгледали једни другима књиге које су купили.
Захваљујемо се директору школе Радивоју Миљићу што нам је обезбедио превоз.

 

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографијаПетак, 26. октобар 12.

 

Eкскурзија Копаоник–Крушевац-Београд

 

Дана 19. и 20.10.2012. изведена је екскурзија за ученике 7.разреда(7/1,7/2,7/3,7/4,7/5). Ученици су са наставницима обишли манастир Жичу, Студеницу, уживали на Копаонику по дивном времену.
У повратку, у Крушевцу обишли су цркву Лазарицу и у вечерњим сатима задовољни се вратили кућама.
Ученици 7/4 и 7/5 са својом наставницом Светланом Стаменковић у манастиру Студеница одржали су јавни час посвећен Светом Сави и Немањићима.

 

 

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија

 


 

Четвртак, 25. октобар 12.

 

Eкскурзија Голубац – Лепенски Вир -БеоградУченици петог разреда су  17.-18. октобрa 2012.године посетили Сребрно језеро, Лепенски Вир, Ђердапску клисуру у пратњи својих наставника.

 

 

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија

 

 


 

Понедељак, 22. Октобар 12.

 

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

 

У нашој школи је од 1.- 6. октобра. oбележена Дечја недеља кроз различите активности.

 

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија


 

Понедељак, 22. октобар 12. 

 

Изложба „Андрић је код нас“

 

Центар за културу Гроцка, у сарадњи са музејом града Београда
представља изложбу посвећену Андрићу у основним школама. Претходних дана изложба је посетила и нашу школу.

 


 

Уторак, 16. октобар 12.

 

Eкскурзија –Златибор-Тара-БеоградУченици осмих разреда су од 11.,12. И 13. октобрa 2012.године посетили Златибор, Тару и Мокру Гору у пратњи својих наставника.

 

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија


 

Понедељак, 15. октобар 12.

 

Eкскурзија Београд-Јагодина-Ниш-Сокобања-БеоградУченици шестих разреда су од 12-13.октобрa 2012.године посетили Сокобању у пратњи својих наставника.

 

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија

 

 


 

Уторак, 09. октобар 12.

 

Пројекат  „Блејакт Калуђерица“

 

У периоду од 15.09. до 29.09.2012. у ОШ "Алекса Шантић" реализован је пројекат  „Блејакт Калуђерица“ . пројекат је реализовала Група „Респиратор“, уз подршку Грађанских иницијатива и Министарства омладине и спорта. Млади из Калуђерице учествовали су у радионицама током којих је био направљен велики број занимљивих фотографија Калуђерице, од којих су неке биле и део изложбе.

 

 


 

Петак, 21. септембар 12.

 

ПУТУЈУЋЕ ИЗЛОЖБЕ

 

Центар за културу Гроцка је 2012. године у свој план и програм увео и програм Путујућих изложби, намењених основним школама на територији општине Гроцка, са циљем да се промовишу музеји, њихов значај и поставке као вид едукације ученика кроз упознавање са установама културе и њиховим садржајима. Изложба „Мостови Београда“  посетила је и нашу школу, на којој су били присутни  предметни  наставници као и ученици.

 


 

Петак,  14. септембар 12.

 

Неформална омладинска група „Respirator“

ПОЗИВА

све заинтересоване ученике осмих разреда и
младе из Калуђерице да се пријаве за учешће на бесплатним радионицама

ФОТОГРАФИЈЕ, ВИДЕО СНИМАЊА И
КРЕАТИВНОГ ПИСАЊА

15. и 16. септембра у ОШ "Алекса Шантић"

Слањем основних ПОДАТАКА (име, презиме, годиште, тел.) на:
- e-mail: blejakt@gmail.com,
- слањем поруке на Facebook или
- позивом/слањем поруке на 064/341-1250

Изложба фотографија учесника радионице ће се одржати
од 21. до 29.септембра, у дворишту ОШ "Алекса Шантић"

 

За више информација, посетите нашу Facebook страницу:
www.facebook.com/BlejaktKaludjerica

 

Детаљније можете погледати овде.


 

Уторак, 19. Јун 12.

 

ПРИРЕДБА ЗА ПРВАКЕ        

   

Ученици четвртог разреда наше школе су у суботу  16.06.2012.г.  приредили пригодан програм  за будуће ђаке прваке.

ЖЕЛИМО ИМ СРЕЋАН ПОЧЕТАК И ПУНО ПЕТИЦА.

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија


 

Среда, 13. Јун 12.

 


АКЦИЈА ОЧИСТИМО СРБИЈУ

 

У великом спремању Србије учествовала је и наша школа. Акција је почела  9.6.2012.год. у 9 сати чишћењем школског дворишта. Са ученицима и наствницима су чистили  министар животне средине, рударства и  просторног планирања Оливер Дулић , министар просвете и науке Жарко Обрадовић, директор акције очистимо Србију Милош Пањковић, помоћник министра просвете Зоран Костић, начелник школске управе Београда Гордана Цветковић, просветни саветник Мирослав Стаменковић, председник општине Гроцка Милан Јанковић, председник скупштине општине Гроцка Горан Пекарски , шеф кабинета председника општине Весна Тасев и директор школе Радивоје Миљић.


 

 

Понедељак, 28. мај 12.

 


Силвестер Форго

Силвестер Форго
ученик генерације 2011/2012. године.

 

       Силвестер се издвaја својом жељом за радом и учењем. Он је један од ретких ученика на које сваки наставник може да се ослони. Наставници кажу да је на часовима дисциплинован, вредан, пожртвован, увек спреман за рад. И у друштву је омиљен, увек је спреман да помогне својим друговима, да их саслуша, да реши неки проблем уколико га имају. Жеља да сазна и научи више, претворена је у огромну вољу, па изузетним радом, дисциплином и одрицањем постиже надпросечне резултате и ван наше школе.


 

Уторак,  22. мај 12.

 

ИЗЛЕТ Сребрно језеро, Лепенски вир, Ђердап

 

Ученици петих разреда су од 19.05.-20.05. посетили Сребрно језеро, Лепенски вир и Ђердап у пратњи својих наставника.

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија

 


 

Петак, 18. мај 12.

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ШАНТИЋЕВИ ДАНИ“

21.05.2012. ДО 25.05.2012. год.

 

Програм манифестације "Шантићеви Дани" можете погледати овде.


 

Четвртак, 17. мај 12.


ДОДЕЛА ДИПЛОМА  РЕГИОНАЛНОГ ЦЕНТРА ЗА ТАЛЕНТЕ


Ученик наше школе Никола Крстић 6/3 освојио је друго место из области Математике на такмичењу Регионалног центра за таленте  Београд  II.

 

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија


 

Понедељак, 14. мај 12.

 

Београдски фестивал писаца за децу "Витезово пролеће"


одржан је  12.маја 2012.године у београдском Центру "Сава"

Малишанима из целе Србије на 10. фестивалу представили су  се писци: Добрица Ерић, Радомир Андрић, Милован Витезовић, Раша Попов, Недељко Попадић, Миодраг Јакшић, Љубомир Ћорилић, Слободан Станишић, Светислав Вуковић, Александар Чотрић, Бојан Љубеновић и други.
  У оквиру фестивала додељено је мноштво награда листа "Витез" најталентованијој деци Србије у области књижевног и ликовног стваралаштва, међу њима су и ученици наше школе.
Поред 40 наших најзначајнијих писаца за децу, у програму за најмлађе учествовали су познати глумци,певачи и забављачи.
У оквиру фестивала, награда за животно дело, за изузетан допринос у стваралаштву за децу додељена је песнику Светиславу Свети Вуковићу, а "за изузетан допринос улепшавању света детета" - Леонтини Вукомановић.
   Гласовима читалаца часописа за децу "Витез" за глумицу године проглашена је Нина Јанковић, за глумца године Ненад Окановић. Ивана Јордан је певачица године, Бора Ђорђевић певач године, док су Миодраг Јакшић и Јулија Марјановић проглашени за песника и песникињу године. Њима су признања, такође, уручена на сцени Центра "Сава".
Улаз на фестивал писаца за децу "Витезово пролеће" био је слободан.

 


 

Понедељак, 14. мај 12.

 

 

 

 

СВЕЧАНИ КОНЦЕРТ  ДЕМУС 2012. – РЕВИЈА ПОБЕДНИКА

 

СВЕЧАНИ КОНЦЕРТ  ДЕМУС 2012. – РЕВИЈА ПОБЕДНИКА ГРАДСКОГ ТАКМИЧЕЊА ОСНОВНИХ ШКОЛА БЕОГРАДА одржан је 12.маја 2012.године у 11 часова –нашу школу представљале су соло 1.место - Теодора Јовановић, уч. 7. разреда и дует 1. место Теодора Јовановић, уч. 7. разреда и Јефимија Радовић 8. разред са својом професорком Весном Марковић.

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија

 


 

Понедељак, 14. мај 12.

 

СМОТРА ИСТРАЖИВАЧКИХ РАДОВА

 

Осма смотра истраживачких радова у Образовном центру „Руђер Бошковић“ 12.05.2012.год. учествовале су основне, средње школе и гимназије из Београда.
Области: физика, хемија, историја, биологија, географија.
У финалу је учествовала и наша ученица Катарина Mишовић VII-3.

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија

 


 

Понедељак, 14. мај 12.

 

ИЗЛЕТ Београд – Тршић – Троноша

 

Ученици четвртог разреда су у среду 09.05.2012. год. били на једнодневном излету  Београд – Тршић – Троноша.  Обишли су родну кућу Вука Стефановића Караџића и манастир Троноша -задужбину краља Драгутина. Стекли су нова знања и при томе се лепо дружили са својим вршњацима.

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија

 


 

Понедељак, 07. мај 12.

 

ПОСЕТА МУЗЕЈУ "НАУКЕ И ТЕХНИКЕ" И "ПРИРОДЊАЧКОМ МУЗЕЈУ"

 

 У суботу, 05.05.2012. год., у организацији Центра за културу Гроцка, ученици III, IV, V и VI разреда наше школе, посетили су Музеј науке и технике и Природњачки музеј.  У Музеју науке и технике ученици су погледали збирке: фото – технике, радио апарата,  ватрогасне технике, збирку музичких инструмената, медицинске технике, играчака... У Природњачком музеју погледали су збирку инсеката под називом 6 ногу. У пратњи ученика су биле: Драгана Калинић – педагог и Владимирка Шпоња -учитељица.

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија

 


 

Петак, 04. мај 12.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ конкурса „Шантићево перо 2012.“

Стручни жири књижевног конкурса „Шантићево перо 2012.“чинили су:

 

Мирослав Кокошар, књижевник, председник жирија,

Бојан Љубеновић, новинар „Вечерњих новости“ сатиричар и публициста,

Снежана Стојановић, професор српског језика у ОШ „Васа Чарапић“, Бели Поток и

Душица Филиповић, проф српског језика, селектор радова и стални члан жирија, ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица

 

На конкурс су пристигли радови из 12 школа из Србије, Републике Српске и Хрватске. Ученицима основних и средњих школа који су писали на тему „Загонетна прича“ додељено је укупно 18 награда у категоријама поезије и прозе. Награђени су и најбољи есеји на тему „Андрић и Црњански – туђинци пред вратима Европе“.

Награде и признања ученицима и њиховим педагозима уручиће председник жирија, Мирослав Кокошар, у понедељак, 21.маја у 12 сати у ОШ „Алекса Шантић“ у Калуђерици.

Свим школама, учесницама нашег књижевног конкурса, захваљујемо се на учешћу, свим награђеним ученицима и њиховим педагозима честитамо на освојеним наградама и позивамо их да се и наредних година боре за „Шантићево перо“. На предлог овогодишњег председника жирија, књижевника Мирослава Кокошара, тема „Шантићевог пера 2013.“је:

„ РАСТЕМ, НЕ ОМЕТАЈ!“

 

 

У Калуђерици, 01.маја 2012.

 Проф. Душица Филиповић

 

 

 

Резултати Шантићевог пера 2012

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија

 


 

Понедељак, 30. април 12.

 

НАСТАВА У ПРИРОДИ

СОКО БАЊА 24.04.-30.04.2012.год.

 

Ученици наше школе на Рекреативној настави у Соко бањи уче и уживају.

 

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија


 

Среда, 25. април 12.

 

 

РЕЗУЛТАТИ ПРОБНОГ ТЕСТА ЗА ОСМИ РАЗРЕД 21.04. 2012.год

 

Табеларни преглед резултата погледајте овде


 

Понедељак, 23. април 12.

 

ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА

 

Одржано је 52. ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА, у недељу, 22. априла 2012.

Наша ученица МИЛЕНА РИСТИЋ 8/3, изабрана је у 5 најбољих, у категорији: средњи узраст.

Честитамо јој и желимо срећу и добар пласман на РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ у Ваљеву.

 

 


 

Петак, 06. април 12.

 

РЕЗУЛТАТИ ПРОБНОГ КОМБИНОВАНОГ ТЕСТА ЗА ШЕСТИ РАЗРЕД

31.03.2012.год

 

Табеларни преглед резултата погледајте овде


 

Петак, 06. април 12.

 

Предавање на тему „Шта треба да знамо о наркоманији“

 

У уторак и среду, 3. и 4. априла 2012. године, у нашој школи одржано је предавање о наркоманији ученицима 7. и 8. разреда. Предавачи су биле др Мирјана Вранић и мед. сестра Јасминка Петровић, из ДЗ у Калуђерици.
Ученици су се добро информисали о врстама дрога са којима могу доћи у сусрет, о последицама коришћења, најчешћим грешкама у размишљању које претходе узимању дроге итд.  Стекли су слику о томе како могу препознати наркомана, како се заштитити.
Такође им је објашњено какве су и шта кажу законске одредбе које се тичу узимања и стављања у промет наркотика, које су санкције предвиђене за то итд. Поред презентације и предавања које су слушали, ученици су попунили и један упитник који би требало да да јаснију слику о томе колико је овај проблем распрострањен међу децом тог узраста, колико су имали прилике да се сретну са дрогом и виде како то заиста изгледа.

 

 


 

Понедељак, 02. април 12.

 

САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА

 

У нашој школи одржан је сајам запошљавања 31. марта 2012. год. у сарадњи са НСЗ (Националном службом за запошљавање) општине Гроцка.

Представљене су услуге НСЗ, као и актуелни послови.

 

 

 


 

Понедељак, 26. март 12.

 

ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ "ЗЛАТНА СИРЕНА"

(Градско такмичење музичких секција основних школа ДЕМУС 2012)

 

ЖАНР: Изворна народна песма

 

Соло 1. место Теодора Јовановић 7/3

Дует 1. место Теодора Јовановић 7/3 и Јефимија Радовић 8/2

Терцет 2.место Теодора Јовановић 7/3, Јефимија Радовић 8/2 и Милена Ристић 8/3

 


 

Петак, 23. март 12.

 

Општинска смотра рецитатора

Врчин, 20. март 2012. год.

 

Табеларни преглед резултата погледајте овде

 

 


 

Недеља, 04. март 12.

 

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ,

Калуђерица, 04.03.2012. год

 

Табеларни преглед резултата погледајте овде

 

 


Уторак, 31. јануар 12.

 

ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА

 

Школска слава Свети Сава - најрадоснији празник у нашој школи обележили су ученици у својим одељењима са  разредним старешинама разговором и пригодном приредбом.
Поштујући православне обичаје, сечењем колача и свечаном приредбом, за госте и све раднике школе увеличали смо овај празник. 
Присутни су упутили речи хвале за оранизацију и начин на који је изведена прослава.

Погледајте више фотографија у галерији фотографија


 

Уторак, 17. јануар 12.

 

ЕКОЛОШКА СЕКЦИЈА


28.12.2011. у свечаној сали наше школе приређена је специјална пројекција анимираног еколошког филма  „Мајци  с љубављу – ЕКОЦИТ“  аутора  Душка Пашића. Пројекцији су присуствовали ствараоци филма. Они су радо одговарали на питања наших ученика којима се филм веома допао.

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија


 

Уторак, 27. децембар 11.

 

ЗИМСКИ РАСПУСТ

 

Последњи наставни дан у првом полугодишту је петак, 30. децембар 2011. године,
а први наставни дан у другом полугодишту је понедељак, 16. јануар 2012. године.

 

Срећну Нову годину и Божићне празнике,

жели вам колектив школе "Алекса Шантић"

 

Новогодишњу презентацију можете преузети овде.


Уторак, 27. децембар 11.

 

ПРОСЛАВА НОВЕ ГОДИНЕ

 

За ученике од првог до шестог разреда наше школе  организована  је  журка у дискотеци „Колектив“  на Сењаку. Уз добру забаву и прикладан програм,  који је водила глумица Катарина Жутић, заједнички су обележени предстојећи празници.


Погледајте више фотографија у галерији фотографија


Уторак, 27. децембар 11.

 

ПОСЕТА МУЗЕЈУ "НИКОЛА ТЕСЛА"

 

Ученици школе "Алекса Шантић" у пратњи наставнице Владанке Катић и педагога Драгане Калинић посетили су музеј "Никола Тесла" у Београду.

Ученици су могли да се упознају  и да  учествују у  различитим огледима.

Већина ученика је са пажњом пратила разне огледе и активно учествовала у њима.

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија

 


 

Понедељак, 26. децембар 11.

 

ПРЕДАВАЊЕ - УПОЗОРЕЊЕ

ПЕТАРДЕ И ПИРОТЕХНИЧКА СРЕДСТВА

 

 

Петарде и пиротеничка средства су неизоставвни декор новогодишњих и божићних празника.

Инспектор МУП-а је о овој теми, у оквиру Пројекта „Школа без насиља“, говорио о штетним и кобним последицама услед неодговорног понашања одраслих и нестручног руковања истим. 

Иако је законом забрањена продаја деци ових средстава , она су им ипак доступна. Највећу опасност представљају петарде лошег квалитета које се нелегално продају на улицама или на пијацама и које немају цертификат о безбедности које издаје МУП Србије.

Предавање је апел деци и одраслима да се суздрже  од употребе ових средстава јер последице могу бити трајне.

23.12.2011.

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија


 

Среда, 21. децембар 11.

 

ШКОЛА БЕЗ НАСИЉА

 

Пројекат „Mоја школа - школа без насиља“ у нашој школи се реализује од 2006. године. И ове школске године се настављају активности у циљу спречавања и смањивања насиља над и међу децом у школи.
Одржане су две радионице Форум театра  и предавањa Црвеног крста на тему „Пушење, алкохолизам   и      наркоманија“  и „Здрава исхрана и хигијена“.
                     

Детаљније о Тиму „Школа без насиља“ можете погледати овде.

 


 

Среда, 21. децембар 11.

 

ШАНТИЋЕВО ПЕРО 2012

 

Основна школа „Алекса Шантић“ у Калуђерици поводом традиционалне манифестације Шантићеви дани расписује
VI  КЊИЖЕВНИ КОНКУРС „Шантићево перо 2012.“
за
Најбољу песму или песничку збирку
Најбољи прозни текст, кратку причу, репортажу или есеј
Најбољи менторски рад, менторско образложење ученичког рада или најбољу збирку ученичких радова
на теме:
        1.Загонетна прича (за ученике основних школа) и
        2.Андрић и Црњански-туђинци пред вратима Европе     
(за ученике средњих школа)

Образложење теме и услове конкурса "Шантићево перо 2012 " можете погледати овде.

 


 

Понедељак, 12. децембар 11.


НАСТАВА У ПРИРОДИ

 

Ученици одељења 3-1 и 4-3 наше школе, са учитељицама Милевом Грујић и Наташом Тадић, били су на рекреативној настави на Копаонику у периоду од 26. 11. до 3. 12. 2011. године., у организацији туристичке агенције "Маг". Изузетан смештај у хотелу "Сребрна лисица", прелепо време и добро расположење су утицали на то да нам време проведено на Копаонику брзо прође и остане у дугом и лепом сећању.

 

Слике погледајте у галерији фотографија.

 


Понедељак, 05.децембар 11.

 

ПОСЕТА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ 2011.ГОДИНЕ


Пети фестивал науке у Београду одржан је од 02. до 04. децембра 2011.године.Први пут Фестивал науке се одржава на четири локације и то у просторијама робне куће Клуз,СКЦ-а,Театру Бојан Ступица и Галерији Народне банке Србије.Сваке године интересовање ученика наше школе је све веће и веће тако да је ове године ишло укупно 125 ученика у пратњи наставника:Владанке Катић,Јелене Милошковић,Јелене Станковић,Весне Марковић,Александра Стевића,психолога Јасмине Милић,помоћника директора Бранке Ковач.
Ученици су могли да се упознају  и да  учествују у  различитим  експериментима из физике,хемије,биологије,савремене технике...
Нека од питања на који су наши и остали ученици добили одговор:
*Како направити торнадо у боци?
*Како скренути млаз воде?
*Како помоћу клатна направити попречни талас?
*Како настаје оптичка варка?
*Како добити звук у боји?
Посетиоци су могли да се упознају о начину уштеде ел.енергије и могли су да виде поставку старих кућних апарата.
Научници са Биолошког факултета осмислили су хуман начин узгоја својих најближих пријатеља-лабораторијских животиња.
Већина ученика је са пажњом пратила разне експерименте и активно учествовала у њима.

 

Слике погледајте у галерији фотографија.


Понедељак, 31. октобар 11.

 

САЈАМ КЊИГА

 

Део чланова библиотечке секције са библиотекаром школе и професором српског језика посетио је овогодишњи Сајам књига и том приликом набављене су књиге у вредности од 43000 динара.

 

Погледајте више фотографија у галерији фотографија.


 

Уторак, 04. октобар 11.

 

ДЕЧЈА НЕДЕЉА (3.10.-9.10.2011.)

 

Активности:

3.10. Приредба у свечаној сали. Учествују ученици I,II,III и IV разреда-еколошка секција

4.10. Дан филма - Толико исти, а толико различити: "У земљи малог принца"

- Точак живота

- Капаџија

Учествују ученици II,III разреда-свечана сала

5.10. Сусрет са песником - Недељко Попадић

Учествују ученици I,II,III и IV разреда-свечана сала

6.10. Ученици првог разреда цртају на платоу испред школе.

Ученици II,III и IV разреда излажу радове у холу школе

7.10. Приредба у свечаној сали.

Учествују ученици IV разреда


Погледајте више фотографија у галерији фотографија


 

Среда, 08. јун 11.


Лазар Џувер

Лазар Џувер

ученик генерације 2010/11. године.

       Омиљен је међу другарицама и друговима у одељењу VIII/4, који су од њега тражили  да се кандидује за ученика генерације. Иако има само четрнаест година за Лазара се са пуним правом већ сад може рећи да је комплетна личност. Одличан ученик и носилац Вукове дипломе, Лазар Џувер познат је као мирно и изузетно васпитано дете. Предметни наставници су  задовољни његовим радом и постигнућима, а једнина њихова примедба на њега је да је сувише тих, скроман и ненаметљив. У млађим разредима ишао је на такмичења из математике, а касније се определио за физику и хемију, те је на тим такмичењима остварио запажене резултате. Поред учења Лазар налази времена да се бави спортом.

 


Матуранти 2011

Петак, 20. мај 11.

 

Матуранти 2011 :

 

Растаје се моја генерација Милош Делић

ШАНТИЋЕВИ ДАНИ 2011

Среда, 18. мај 11.

Јубилеј- Пет година Шантићевих дана.

Прве Шантићеве дане отворио је књижевник Раша Попов, 21.маја 2007.године. Манифестација је покренута на иницијативу директора школе, Радивоја Миљића, а у славу познатог српског песника, Херцеговца Алексе Шантића, који је живео и стварао на прелазу из 19. у 20. век. Аутор пројекта је професор српског језика Душица Филиповић. Циљ манифестације је промоција најбољих ученичких остварења, ширење видика и осећаја за индивидуални, али и тимски рад.

"Шантићеви дани" обједињују литерарно, ликовно, музичко и драмско стваралаштво, креативни и спортски дух, ученике и њихове професоре, показујући нам моћ уметности, која је за умешне, ведре и духовно остварене личности ученика бескрајна игра. Игра без граница...

 

Програм манифестације "Шантићеви Дани" можете погледати овде.


Шантићево перо

Среда, 18. мај 11.

 

Чланови жирија:

 

 

Шантићево перо:     Логотипови за похвалнице и дипломе:  
  2007     диплома
  2008     захвалница
  2009      
  2010      
  2011   Резултати Шантићевог пера 2011

 


 

ПОСЕТА  ФЕСТИВАЛУ  НАУКЕ  2010. ГОДИНЕ

понедељак, 6. децембар 10.

У петак, 3. децембра отворен је овогодишњи Фестивал науке у Београду. Фестивал је трајао три дана у просторијама некадашње робне куће Клуз, СКЦ-а и Галерији Народне банке Србије на Славији. Ученици наше школе посетили су овај фестивал првог дана у пратњи неколико наставница и сарадника школе.
Посетиоци су могли да уживају и сами учествују, у различитим интерактивним поставкама и експериментима, радионицама... Ученици су одавде понели врло лепа искуства и стекли нова сазнања на занимљив начин. Имали су прилике да виде како се неке од основних физичких и хемијских правилности примењују на ствари из свакодневног живота. Научили су  како да пишу невидљивим мастилом, да запале воду, провере својства различитих ствари са којима се стално сусрећу. На фестивалу су учествовали како научници из домаћих научних институција тако и из иностранства. Све укупно преко 300 учесника. Они су на најбољи начин успели да приближе науку публици, да објасне како настају одређене хемијске реакције и како се долази до нових сазнања.

 


 

21. маја Свечано подигнута застава Шантићевих дана - фотоФотографије матуранатаРезултати на такмичењима


Упис
у средње школеАктуелни
догађаји

 

 


Јубилеј школског листа

Поводом Светог Саве, школске славе, изашао је 50.-ти број "Зоре"
Ако желите да прелистате "Зору" кликните овде (пдф формат 1.383KB) 

 

 


ДЕЧЈА НЕДЕЉА 2009

Школа без насиља

Петак, 9. октобар 09.

У организацији УНИЦЕФ-а и Пријатеља деце Србије, Вршњачки тим ОШ "Алекса Шантић" представио је нашу школу на платоу на Тргу Републике.
Милош Бабић 7-1, Стефан Кочић 5-5, Ивана Красић 5-5. Милан Марковић 5-7, Вељко Никшић 5-7, Александра Спасић 7-5, Никола Станишић и Наталија Стојановић 7-5 представуили су рад наше школе на најбољи начин.
Штанд наше школе посетили су, поред многобројних грађана и деце, наставници Биљана Батез, Јадранка Бајић и Владанка Катић. У име Министарства просвете посетила нас је Јасмина Николић, а мештанин Калуђерице Зоран Ђуричковић је ученике почастио сладоледом.

Погледајте више фотографија у галерији фотографија.


6. октобар 2009.

Са ученицима другог и трећег разреда дружио се наш познати песник Љубивоје Ршумовић

 

 

 


Игре без граница

На спортским теренима у дворишту старе школске зграде, одржано такмичење ученика четвртог разреда. После такмичења и проглашења најбољих отворена је "Летња учионица", а за ту прилику су маме ученика приредиле закуску.

 

Више фотографија у галерији фотографија.


 

Школска правила

 

ASP

Школа је чланица
UNESCO ASP мреже
од 1998. године

 

ШКОЛА БЕЗ НАСИЉА

Од Јануара 2006. године у Школи се спроводи програм Уницефа "Школа без насиља" са циљем смањивања насиља и насилничког понашања у Школи и њеном окружењу

У школи
Наша школа