КАЛУЂЕРИЦА

 

Насеље Калуђерица налази се на подунавском делу шумадијске греде, југисточно од Београда. Припада општини Гроцка и има катастарску површину од 932 ха.

Од центра Београда, Теразија, Калуђерица је удаљена 12 километара.

Кроз северни део насеља, развођем на Шугавцу, пролази пут Београд - Смедерево, а југозападним делом аутопут Београд Ниш. Кроз Калуђерицу протиче поток Баре који извире између Голог и Стојиног брда, а усекао се између узвишења Шугавац на североистоку и Голог брда, Бандере и Кариног брда на западу, југозападу односно југу.

Ово насеље (дуго се називало Стара Калуђерица) први пут се помиње у турским тефтерима 1528. године као село које има шест домова. Само две године касније већ има 28 домова и по броју становника налази се одмах иза Умчара и Лештана, највћаих села грочанске општине.

Прво досељавање у Калуђерицу везује се за крај XVII века, а досељеници су из Левча и источне Србије (Мусићи и Веселиновићи), а потом из околине Прилепа Анђелковици. Према предању, у Бубањ потоку је постојао манастир, а неке калуђерице су живеле у селу, те по њима село доби име које се до данас одржало.