А. Шантић

Алекса Шантић

Емина и остаје овде


Хронолошка биографија

1868. 27. маја, родио се у Мостару, у трговачкој породици ( отац Ристо, мајка Мара, рођена Аничић). Основну школу завршио је у Мостару, после које одлази у Трст код ујака, затим у Љубљану, где учи трговачку школу. Не завршивши је (сем што је научио нешто немачког језика), враћа се поново у Трст, где једно време, као приватног учитеља, има Људевита Вулићевића, писца. Од њега је научио нешто италијанског језика и добио љубав према књижевности.
1883. Враћа се у Мостар, у коме, сем краткотрајних одсуствовања и излета, остаје до краја живота.
1887. Објавио своју прву песму у сомборском омладинском часопису „Голуб“.
1891. Штампао у Мосатру прву збирку стихова Пјесме.
1895. Са Јованом Дучићем и Светозаром Ћоровићем покренуо у Мостару први књижевни лист „Зора“.Штампао је у Мостару и другу збирку стихова Пјесме 2.
1896. Објавио песму Остајте овдје.
1897. Штампао у Мостару књигу препева немачког песника Хајнриха Хајнеа „Лирски интермецо“. (Касније је објавио и препеве неких других немачких песника, затим Шилеровог Виљема Тела, као и Пјесме робаСветлопуха Чеха).
1901. Објавио у Мостару збирку стихова, опед под насловомПјесме. Доживео општу критику Богдана Поповића у „Српском књижевном гласнику“, која ће извршити утицај на његово даље песничко стварање.
1907. Књигу Под маглом објавио је у Београду (Слике из горње Херцеговине), а годину дана касније, у Мостару, опетПјесме.
1909. После анексије Босне и Херцеговине, емигрирао привремено у Венецију, заједно са Светозаром Ћоровићем.
1910. Објавио песму Претпразничко вече.1911. Штампан је избор поезијеПјесме у издању Српске књижевне задруге у Београду, а у Новом Саду књигу Хасанагиница.(Драмска слика у стиховима с певањем).
1913. Излази књига у Мостару На старим огњиштима
1914. Почетком I светског рата аустријске власти су га ухапсиле са групом истакнутих мостарских Срба. Касније је био изведен и пред суд због песама Бока иРибари које су биле инкриминисане код аустријских власти.
1918. Објављена је у Загребу књига Пјесме
1920. Прослављен јубилеј његовог књижевног рада у целој земљи.
1924. После дуже болести преминуо је у Мостару, 2. фебруара
aleksa santic aleksa santic aleksa santic aleksa santic aleksa santic