Припреме за одлуку у упису у средњу школу

Пре свега веома је важно да разговараш са родитељима или старатељима, педагогом, психологом или службом за професионалну оријентацију при тржишту рада тј. са неким у кога имаш поверења о томе шта би хтео да радиш у животу, сагледај какве су ти могућности и након тога определи се коју ћеш школу изабрати. Поред овога ми ћемо ти дати неке податке до којих смо дошли након анализе прошлогодишњих уписа у средње сколе.

Потребно је да пажљиво и детаљно прочиташ Конкурс, које ће изаћи у марту и упознаш се са свим условима за упис у средње школе.

Провежбај све задатке из збирки за српски - матерњи језик и математику, јер ће из тих збирки бити и задаци на квалификационом испиту.

У јуну месецу пажљиво попуни листу жеља јер грешка коју направиш може скупо да те кошта, тешко ћеш је исправити тј. нећеш моћи да се упишеш у школу коју си желео већ коју си уписао у листу жеља. Погрешно уписана шифра у Листи жеља више не може да се исправи. БУДИ ПАЖЉИВ.

Ако се определиш за неко занимање које захтева посебне здравствене услове мораш да обавиш детаљан лекарски преглед да би установио да ли си потпуно здрав за такво занимање. На пример, ако си алергичан на прашину, не можеш бити столар.

Уколико имаш здравствених проблема, односно болујеш од неке хроничне болести или је у питању инвалидност, потребно је да се обратиш посебној лекарској комисији која се налази при Тржишту рада, а која ће ти помоћи да пронађеш одговарајуће занимање.

Ако не испуњаваш здравствене услове, мораш се определити за неко друго занимање и о томе се посаветуј са неким ко то зна.

Није препоручљиво да у 'листу жеља' уписујеш школе које не желиш нити школе за које знаш или предпостављаш да нећеш имати довољан број бодова.

Немој уписивати у 'листу жеља' школе које су удаљене од твог места становања јер ако добијеш такву школу нећеш моћи да се преместиш у ближу или привлачнију школу. Ово мораш схватити веома озбиљно јер је одлука Министарства просвете да неће дозволити прелазак из школе у школу када се заврши упис.

Електронски упис у средњу школу подразумева обраду неколико елемената и то:

- број бодова који си остварио у досадашњем школовања

- број бодова које си остварио на квалификационом испиту

- листа жеља

Ученици који желе да се пријаве за пријемни испит у некој од предвиђених филолошких и математичких гимназија, уметничких школа, спортских гимназија, укључујући и Школу за музичке таленте у Ћуприји, полажу поред пријемног испита и квалификациони испит, те са збиром бодова са пријемног испита, збиром бодова из основне школе и делом бодова са квалификационог испита (детаљи у Конкурсу) конкуришу у неку од жељених