Osnovna škola "Aleksa Šantić" Kaluđerica

А Р Х И В А

Датум: 2016-07-12

ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, НАСТАВНИКЕ И РОДИТЕЉЕ

ДА ШКОЛСКА 2016/17. ГОДИНА ПОЧИЊЕ

У ЧЕТВРТАК, 1. септембра 2016. године.


НАСТАВА ЗА ПЛАВУ СМЕНУ ПОЧИЊЕ У 8:00 ЧАСОВА,

А ЗА ЦРВЕНУ У 14:00 ЧАСОВА. 

 

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ЗА УЧЕНИКЕ 1. РАЗРЕДА

БИЋЕ ОДРЖАН

У 10 ЧАСОВА У СВЕЧАНОЈ САЛИ ОШ „Алекса Шантић“.

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ЗА УЧЕНИКЕ ОДЕЉЕЊА 1/7 (ИЗДВОЈЕНО ОДЕЉЕЊЕ, ул. Радисава Игњатовића бр. 2) БИЋЕ ОДРЖАН У 9 ЧАСОВА У ПРОСТОРИЈАМА МАЛЕ ШКОЛЕ.


У ШКОЛСКОЈ  2016/17. ГОДИНИ У МАЛОЈ ШКОЛИ (ИЗДВОЈЕНО ОДЕЉЕЊЕ, ул. Радисава Игњатовића бр. 2) НАСТАВУ ЋЕ У ПЛАВОЈ СМЕНИ ПОХАЂАТИ ОДЕЉЕЊА 1/7 и 3/7, ДОК ЋЕ НАСТАВУ У ЦРВЕНОЈ СМЕНИ  ПОХАЂАТИ ОДЕЉЕЊА 2/7 и 4/7.

 

ОДЕЉЕЊСКЕ СТАРЕШИНЕ УЧЕНИКА 5. РАЗРЕДА

У ШКОЛСКОЈ 2016/17. години:


ПЛАВА СМЕНА:

5/1 – РАДМИЛА  ШКОРИЋ

5/2 – ЈЕЛИЦА  КАТАНИЋ

5/3 – НАДА  НАЈДАНОВ 


ЦРВЕНА СМЕНА:

5/4 – МАЈА ДУКИЋ

5/5 – АЛЕКСАНДАР  СТЕВИЋ

5/6 – СЛАЂАНА  ЕКМЕЧИЋ

 

ЖЕЛИМО ВАМ УСПЕШАН ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ !
Датум: 2016-07-12

УРЕЂЕЊЕ ШКОЛСКОГ ДВОРИШТА

У ОШ „Алекса Шантић“ настављамо континуиран рад на уређењу школске зграде и школског дворишта. Током маја и јуна замењени су дотрајали олуци на крову школске зграде и уређене су клупе на платоу школе, а све са циљем да  школа буде безбедније и пријатније место за боравак. 

Драгана Калинић, помоћник директора

  

   
Датум: 2016-07-06

ПРИРЕДБА ЗА ПРВАКЕ

У петак 10.06.2016. год. ученици из свих одељења четвртих разреда су пригодним програмом поздравили будуће ђаке прваке. Песмом, игром и глумом су им од срца пожелели добродошлицу  и пуно успеха у њиховом школовању.

Приредбу су припремиле и реализовале  учитељице четвртих разреда заједно са својим ученицима.

Владимирка Шпоња, учитељица

    
Датум: 2016-07-05

ПРОФ. ДР ДУШИЦА ФИЛИПОВИЋ 

У среду 22. јуна 2016. године на Филолошком факултету у Београду мр Душица Филиповић је успешно одбранила своју докторску тезу Поетика динамичког идентитета у делима Милоша Црњанског: однос путописно-мемоарског и драмског према романескном и то пред комисијом у саставу др Јован Делић, др Горана Раичевић и др Предраг Петровић. 


Чланови комисије били су сагласни у томе да је мр Душица Филиповић студиозно приступила истраживању комплексних идентитета који се појављују у опусу Милоша Црњанског, као и да је дошла не само до иновативних, већ и нарочито важних закључака о његовим ликовима и њима својственим карактерима. Еминентни професори су подвукли и да је за похвалу начин на који је мр Филиповић представила фигуру Богородице у Црњансковом делу чиме је бацила ново светло на његову лирику, али и на романескни опус. На самој одбрани је речено и да је дисертација пажљиво и логички рашчлањена, затим да закључци произилазе из убедљивих анализа, а да завршни део рада представља својеврсну синтезу спроведених промишљања чиме је мр Филиповић демонстрирала висок степен научне компетенције у односу према предмету који обрађује.


   


Датум: 2016-06-16

ПРИЈЕМ У ОПШТИНИ ГРОЦКА 

У петак, 10. јуна 2016. године је у згради Општине Гроцка приређен  је пријем за ученике осмог разреда. Председник Општине Гроцка је ђаку  генерације, ученицима који су носиоци дипломе „Вук Караџић“ и онима који су на градским и републичким такмичењима постигли прва три пласмана уручио пригодне поклоне и похвалнице. 

Соња Добричић, педагог

 
Датум: 2016-06-15

ШАРЕНИ КУТАК

Желећи да нам школа изгледа што ведрије и лепше, идеје наших ученика и наставника претворили смо у стварност. Један мали, усамљени део школе крај ученичког улаза оплеменили смо дивним и креативним цртежима веселих боја које су насликали наши ученици Тијана Јездић 5/6, Никола Кораћ 5/6, Наталија Митровић 5/6, Александра Карановић 7/4, Милица Видовић 7/4, Вања Радовановић 7/4 уз помоћ наставнице ликовне културе Иванке Ивковић.

 Цвећем и шареним саксијама смо улепшали простор и у томе су нам помогли ученици 6/1 и 6/5 са својим разредним старешинама Драганом Малуцков и Јеленом Милосављевић. Наравно, убрзо су нам се прикључиле колегинице Горица Гојковић, Слађана Екмечић и Јелена Милошковић, које су велики љубитељи цвећа и веома креативне.

Идеје и добро расположење свих нас уродило је плодом и успели смо уз помоћ теткица и домара да улепшамо наш кутак и створимо „летњу учионицу“ у којој ће наши ученици уживати у лепим пролећним и јесењим данима.

Јелена Милосављевић, наставница српског језика

   

   

               
Датум: 2016-06-14

„Примери добре учитEљске праксе“

На конкурсу „Примери добре учитељске праксе“, у организацији Друштва учитеља Београда, рад на тему: Здравим тањиром до здравије будућности, чији су аутори учитељице ОШ „Алекса Шантић“ Сузана Врачар и Милица Малишић освојио је 1. награду. Свечано уручење награда и похвалница одржано је у недељу 5. јуна 2016. године у Центру за културу и образовање Раковаца.

Такође, награђени рад биће презентован на Сабору учитеља, који ће се одржати 18. и 19. јуна 2016. годите. Том приликом Сузана Врачар и Милица Малишић приказаће своја достигнућа и престављаће ОШ „Алкеса Шантић“ учитељима из целе Србије. 

Сузана Врачар, учитељица

  
Датум: 2016-06-14

„Даљине раздељују, минијатуре повезују“ 

Пројекат Даљине раздељују, минијатуре повезују су реализовали ученици I-3, II-5, II-7, III-3, IV-3 и IV-4 са својим учитељицама. Наиме, радили су минијатуре на тему Мој завичај.  Прво су направили једну велику слику, коју су изложили у холу школе. Након тога је пројекат  настављен кроз сарадњу са колегама и ученицима из ОШ ,,Дуле Караклајић", ОШ ,,Скадарлија" и ОШ ,,Милоје Васић". Спојили су радове, а наведене школе су биле наши гости 14.3.2016. године. 

Завршна манифестација је реализована 9.6.2016. у ОШ,, Милоје Васић“ у Калуђерици. Завршној манифестацији придружили су се ученици и наставници ОШ ,,Светозар Марковић Тоза“ из Елемира и ОШ ,,Доктор Бошко Вребалов“ Меленци. Спојили су радове и добили су једну велику слику.

Тамара Обрадовић, учитељица

  
Датум: 2016-06-09

Изложба радова ученика од 5. до 8. разреда

Радови су настали у току редовне наставе биологије, на часовима практичне наставе. Ученици су израђивали: колекције семена, инсектаријуме, кућице за птице, колекције љуштура пужева и шкољки и разне употребне и украсне предмете од рециклажног материјала, као сто су папир, пластика, алуминијумске конзерве, стакло. На часовима практичне наставе, ученици су веома креативни и заинтересовани за рад. У току ових часова су у могућности да примене знање стечено из области биологије и употпуне слику о великој разноврсности живог света.

До скорог виђења са новим и маштовитим радовима наших ученика.

Јелена Милошковић, наставница биологије

   

         
Датум: 2016-06-08

ПРОСЛАВА МАТУРСКЕ ВЕЧЕРИ

Ученици осмог разреда су у суботу 28.05.2016. год. прославили матурско вече у својој школи. У доброј атмосфери уз дружење, игру и песму обележили су крај једног дела школовања и почетак новог. Одељењске старешине и предметни наставници желе им срећно полагање пријемног испита као и упис у средње школе.

МАТУРАНТИ СРЕЋНО!

Нада Најданов, руководилац одељењског већа осмог разреда

    

    

    

    
Датум: 2016-06-02

"Први светски рат из приватног угла"

Представа "Први светски рат из приватног угла" одржана је у крипти Храма Светог Саве на Врачару у оквиру хуманитарне акције „Будимо људи“  коју организују Богословија Светог Саве из Београда и основна школа „Алекса Шантић“ из Калуђерице. Средства која су прикупљена током ове хуманитарне представе упућена су дечијем одељењу Института за онкологију и радиологију.

Видео снимак ове представе, коју је снимила ТВ „Храм“ можете погледати на следећем линку: https://youtu.be/kV7IqHMCGRU

Aнита Илић, наставница верске наставе
Датум: 2016-06-02

Посета изложби „Михајло Пупин“ у историјском музеју Србије

Ученици ОШ “Алекса Шантић“ су дана 01.06.2016. године посетили изложбу „Михајло Пупин“ која се одржава у историјском музеју Србије. Велика интерактивна изложба посвећена је Михајлу Идворском Пупину, а обухвата до сада најобимнији пресек његовог живота и дела. Изложбу је посетило 40 ученика наше школе у пратњи наставника Владанке Катић, Свјетлане Бабић, Јелене Милошковић, Данијеле Шекуларац Геров и Марије Бојанов. Изложба траје од јесени 2015. године која је од стране Унеска проглашена годином Михајла Пупина а повод је 100 година од када је Пупин пријавио својих седам патената који представљају рођење из области телекомуникација.

Изложба обухвата Пупинове активности на пољу науке, професорског рада, оснивања и унапређења највећих институција науке у Америци, његове национално-политичке доприносе, многобројна доброчинства, меценски однос према уметности, књижевни рад. По први пут је изложен Пупинов највећи уметнички легат, као и драгоцени поклон-Пупинова лична библиотека. Оно што поставку чини јединственим музеиолошким искуством за посетиоце је употреба најновијих технологија које омогућавају да сваки сегмент изложбе буде интерактиван. Просторне инсталације које се активирају самим присуством посетиоца, воде нас звуком и сликом до Пупина и његовог времена. Наши ученици су веома пажљиво прошли кроз целу изложбу и активно  учествовали у свим инерактивним апликацијама и поставкама.

Актив природних наука

    

    

    
Датум: 2016-06-06

ПОСЕТА СРЕДЊОЈ ШКОЛИ ГРОЦКА

Ученици осмог разреда наше школе су у среду, 25. маја у пратњи својих наставника Наде Најданов, наставнице енглеског језика и Бобана Стојчетовића, наставника техничког образовања, посетили Средњу школу Гроцка. Тамо су их срдачно дочекали љубазни професори и ученици који су презентовали начин рада своје школе – гимназију, економију, трговину, личне услуге и прераду хране. Ученици су се информисали о упису, образовним профилима и актуелностима. Уз разноврсне активности су се дружили и забављали. Вратили су се пуни лепих утисака.

Нада Најданов, наставница енглеског језика

  


Датум: 2016-06-06

„И АКО СЕБЕ ЦЕЛОГ ДАМО, ТЕК ТАДА И МОЖЕМО БИТИ ЦЕЛИ“

Културна манифестација „Шантићеви дани“ завршена је приредбом поводом Дана школе 27.05.2016.год. Програм приредбе је садржао поезију Мирослава Мике Антића и одломак из „Коштане“ Борисава Станковића, а затим скеч „Снежана и седам патуљака“ (улоге су тумачили ученици 2/7 разреда: Ивона Дамјановић, Кристина Аковић, Илија Думић, Лука Стевановић, Андрија Стевановић, Лука Петровић, Марко Маркати, Гаврило Вујчић, Вељко Милановић и Никола Урошевић 4/3). Мотив љубави доминира читавим садржајем, а осмех и задовољство наших ученика који су помогли и реализовали програм је од непроцењиве вредности.

Ученици Ђорђе Ђенадић 7/3, Андреј Мицић 7/5, Оливера Митровић 8/2, Емилија Пауновић 8/2, Мирјана Васић 8/2, Лазар Куртума 8/2, Тања Милосављевић 8/6, Теодора Цветиновић 8/5 и Викторија Амиџић 6/4 тумачили су улоге из одломка драме „Коштана“. Заигравши и запевавши на бини пред многобројном публиком, ученици осмог разреда, нарочито, измамили су громогласан аплауз који ће понети са собом у даље школовање.

Стиховима љубавне поеме Лазе Костића „Santa Maria della Salute уз инструменталну пратњу на клавиру наставника Огњена Марковића представили су свој таленат ученици 6/1 Милица Кошевић и Милош Томић.

Песмама Мирослава Мике Антића обележили смо 30 година од смрти песника љубави и пријатељства. Стихове Микиних песама („Љубав“, „Одлука“, „Опомена“, „Плави чуперак“, „Шаљива песма“, „Птица“, „Крила“ и „После детињства“) казивали су ученици (Викторија Амиџић 6/4, Милица Ступар 4/5, Данијела Арамбашић 4/5, Ева Георгијев 4/5, Младен Стојановић 5/5, Софија Стојков 5/5, Елена Бајат 5/5, Аријана Брковић 5/5, Невена Цветиновић 8/5, Теодора Цветиновић 8/5, Јелена Лилић 7/6) уз инструменталну пратњу наставника музичке културе Огњена Марковића.

Сплетом староградских песма наставница музичке културе Весна Марковић је са својом етно групом „Виле“ употпунила садржај програма.

Још коју реч о љубави изражајно су казивали и ученици 2/5 разреда Ђорђе Вуковић, Мартина Алексић и Андреа Папић, представивши се песмама: „Шта је љубав“ и „Калемегдан“.

Програм су водиле ученице Јана Куљић 8/6 и Јована Јевтов 8/4.

Сценографију је осмислила и реализовала наставница ликовне културе Иванка Ивковић.

Уредници програма су: Јелена Милосављевић, наставница српског језика; Весна Марковић, наставница музичке културе и Огњен Марковић, наставник музичке културе; Биљана Батез, учитељица; Јадранка Бајић Лупа, учитељица и Владимирка Шпоња, учитељица.

Јелена Милосављевић, наставница српског језика

    

    

    

    

    

    
Датум: 2016-06-01

дружење са другарима из Словеније

Традиција дружења са другарима из Словеније се наставља и ове године. У току манифестације „Шантићеви дани“ и прославе поводом Дана наше школе угостили смо ученике и део колектива ОШ "16. децембар" Мојстрана. Овим сусретом смо учврстили сарадњу наше две школе која траје већ другу годину. Другарима смо организовали излет до Авале, Куће цвећа, Музеја "25.мај" и Храма Светог Саве. Упознали смо их са радом наше школе и лепотама нашег насеља и града. Заједно смо уживали у приредби организованој поводом Дана школе, наставак дружења планирамо у септембру када ће ученици наше школе узвратити посету и учествовати у планинарењу у тзв. Горниском табору.

Весна Драгутиновић, логопед

    
Датум: 2016-05-30

ОДБОЈКАШКА УТАКМИЦА ИЗМЕЂУ НАСТАВНИКА И УЧЕНИКА ОСМОГ РАЗРЕДА

Дана 26.05.2016. године у ревијалној одбојкашкој утакмици поводом манифестације „Шантићеви дани“ ученици 8. разреда показали су завидан ниво спортског умећа надигравши своје наставнике резулататом 3:1.

Екипа ученика: Савић Теодора 8/1, Соларов Невена 8/5, Лазовић Анастасија 8/5, Милутиновић Никола 8/5, Јокић Катарина 8/5, Јовановић Матија 8/2, Панић Петар 8/2, Некић Лазар 8/2, Гергинов Игор 8/4 и Секулић Матија 8/4. Екипа наставника: Сузана Живановић, Јелица Катанић, Драгана Малуцков, Урош Латиновић, Милан Пантелић, Милан Станковић, помоћник директора Драгана Калинић и директор школе Радивоје Миљић. Судија: Јелена Срдић.

Сузана Живановић, наставница физичког васпитања

    

    
Датум: 2016-06-06

Дружење са предшколцима

             Дана 25.05.2016. у оквиру манифестације ,,Шантићеви дани“, традиционално је одржано дружење са предшколцима вртића ,,Лане“ и ,,Весељко“. Предшколци, њих 171, заједно са 15 васпитачица су посетили ОШ ,,Алекса Шантић“ где су их дочекала одељења I5 и III4 са учитељицама Весном Павловић и Сузаном Врачар. Прваци су пожелели добродошлицу гостима кратком приредбом, а онда су наступили предшколци који су извели фантастичних девет тачака, кроз различите плесне композиције и музичке игре. Гости су уживали гледајући програм, уз звуке рок музике, традиционалних игара и композиција познатих извођача и група. Програм је био занимљив и креативан.

Радујемо се дружењу и следеће године.

Сузана Врачар, учитељица

    

    
Датум: 2016-06-06

„У ВРТЛОГУ, А ЖИВОТ ЈЕ ЛЕП“

Приредба едукативног садржаја одржана 25.05. скренула је пажњу на болести зависности са освртом на податке Светске здравствене организације и књиге „Деца са станице ЗОО“.

Беџеве које су носили ученици програма:

-Ја сам родитељ

-Ја сам наставник

-Ја сам дете, а централно је било дете, које је срећно када је подржавано, вољено, вођено, прво у породици, а потом у школи.

Програм припремили ученици: 8/1; 8/2 и 7/5 са наставницама Данијелом Шекуларац Геров и Људмилом Дашић

    

   
Датум: 2016-06-06

„THE FUNNIEST SCHOOL PLAY“

Ове године манифестација „Шантићеви дани“ у нашој школи била је богатија за још једно такмичење под називом „The funniest school play“ које је одржано 26.05.2016. у свечаној сали школе.Такмичили су се ученици трећег и четврог разреда (3/1, 3/2, 3/3, 3/4, 3/5, 3/6, 4/1, 4/2, 4/4 и 4/6) скечевима на енглеском језику. Сви такмичари су показали завидно знање енглеског језика као и велики таленат за глуму и сценске покрете и овом приликом их све похваљујемо. Победници у 3 категорије које су се овом приликом оцењивале  су: одељење 3/6 за најбоље маске и костиме (Каблар Лара, Маћика Богдан, Остојић Душан, Ђукановић Лука и Симоновић Вук), одељење 3/4  за најбољи изговор енглеског језика (Којић Леонтина, Кривокапић Христина, Брадић Марија, Чукић Тамара, Костадинов Никола, Лугоњић Милош и Миленовић Петар)  и одељење 4/6 за најзабавнији скеч и најбољу глуму (Вукосављевић Ђурђа, Ђорђевић Тамара, Поледица Милица, Даниловић Данило, Николић Алекса и Павловић Немања). Током такмичења владала је изузетна атмосфера захваљујући публици и свим учесницима као и ученицима који су водили програм - Будимлија Сара 4/4 и Станковић Лука 4/6.

   Данијела Митровић,наставница енглеског језика

   

    
Датум: 2016-05-29

МАСКЕНБАЛ

26.05.2016. год. у ОШ „Алекса Шантић“ одржан је маскенбал у оквиру манифестације „Шантићеви дани“. Маскенбал су организовали учитељи у сарадњи са родитељима, а на задовољство најмађих ученика наше школе. После представљања маски у одељењу, сви маскирани ученици су прошетали улицама у околини школе. Поздравили су их уз широк осмех: родитељи, старији ученици, васпитачи и случајни пролазници.

Јасмина Ђурђевић, учитељица

  

  
Датум: 2016-05-28

У ТУЂИМ ЦИПЕЛАМА

Занимљиво је бити у туђим ципелама, али најудобиније су своје. Како је то бити ученик показали су наставници Урош Латиновић, Иванка Ускоковић, Данијела Митровић, Данијела Геров-Шекуларац, Људмила Дашић, Небојша Поповић, Слађана Екмечић, Јелена Милосављевић и помоћница директора Драгана Калинић. Ове несташне ученике подучавали су Матија Секулић 8/4 који је одржао час ликовне културе, Игор Гергинов 8/4 час математике и Ива Ђоковић 8/4 час биологије.

Ова активност изазвала је велико интересовање колега и ученика. 

Слађана Екмечић, наставница енглеског језика

    

    
Датум: 2016-05-28

„Мала ђачка писменица“ 

25.05.2016. год. правописна секција наше школе „Мала ђачка писменица“ поново се огласила одабиром правописних правила, истакнутим на школском паноу. Циљ је: „Негујмо српски језик“.

- Да ли бисте правилно да говорите и пишете?

- Ја бих желела.

- И мој друг би желео. (преузето са паноа)

 Људмила Дашић,наставница српског језика

Датум: 2016-05-28

ПОКАЖИ ШТА ЗНАШ

У среду 25.05.2016. одељења 2/2, 2/3, 2/4, 2/5 и 2/6 били су гости одељења 2/7 у нашој „малој школи“. Сва одељења представљала су се глумом, песмом и рецитовањем. Памтићемо овај дан по дивном дружењу.

Зорана Црепајски, учитељица

   

   
Датум: 2016-05-28

Игре без граница

Дана 25.05.2016. год. у оквиру манифестације „Шантићеви дани“ одржане су „Игре без граница“. Такмичили су се ученици петих разреда. Такмичење је протекло у фер и коректној борби, а ученици су показали изузетну спретност, срчаност и борбеност. Прво место освојили су ученици 5/4, друго ученици 5/7, а треће место заслужено је припало ученицима 5/6.

Срдић Јелена, наставница физичког васпитања

Живановић Сузана, наставница физичког васпитања

   

           
Датум: 2016-05-28

караоке

Годинама уназад караоке представљају једну од најпосећенијих манифестација у оквиру "Шантићевих дана". Ни ова година није била изузетак. Ученици наше школе, као и њихови родитељи су пружали подршку својим фаворитима на овом такмичењу, а ове године је победио Велимир Стрезовски 8/1 са песмом "Живим да те волим", док су друго и треће место на овогодишњим караокама заузели Лазар Илијић 6/6 који је извео песму "Чија си" и Вања Спасић 6/3 која је отпевала песму "Ако је вриједило ишта". Након проглашења победника, Велимир Стрезовски је на опште одушевљење поново извео победничку нумеру што је уједно означило и крај овогодишњих караока.

Видимо се у још већем броју следеће године!

Наставница музичке културе Марија Васић,
 наставник руског језика Урош Латиновић
 и наставник математике Милан Пантелић

    

    
Датум: 2016-05-28

Вече руске поезије

У уторак, 24. маја 2016. године ученици седмог и осмог разреда наше школе су у оквиру "Шантићевих дана" у сарадњи са наставницима руског језика, Живадинком Папугом и Урошем Латиновићем, одржали "Вече руске поезије". Присутни су тако били у прилици да се упознају са стваралаштвом неких од највећих руских песника из различитих периода руске књижевности попут Сергеја Јесењина, Ане Ахматове, Александра Блока, Александра Пушкина, Данила Хармса, Михаила Љермонтова, Константина Симонова...

Учествовали су: Александра Радуловић (8/6), Никола Дамјановић (8/5), Викторија Стојановић (8/1), Милена Младеновић (8/1), Лазар Куртума (8/2), Оливера Митровић (8/2), Селма Садовић (7/6), Тијана Станковић (7/6), Емилија Пауновић (8/2), Сана Чутура (8/2), Андрија Томић (7/5), Андреј Мицић (7/5), Јован Јанићијевић (8/1), Теодора Савић (8/1), Мирјана Васић (8/2) и Кристина Арсић (8/2)

 Ученици су читали песме на руском и српском језику. За звук и музичку подлогу током манифестације био је задужен наставник математике Милан Пантелић, коме се и овде од срца захваљујемо.

Живадинка Папуга и Урош Латиновић, наставници руског језика

  

  
Датум: 2016-05-30

ИЗЛОЖБА ДЕЧИЈИХ РУКОТВОРИНА

У оквиру манифестације „Шантићеви дани“, ученици трећег разреда приредили су изложбу „Дечијих рукотворина“. Своје радове припремили су како на часовима ликовне културе, тако и на часовима народне традиције, изучавајући старе занате. Бавили смо се грнчарским, ткачким, воскарским и другима занатима.

Ивана Максимовић, учитељица

  
Датум: 2016-05-26

ЕКОЛОЗИ МЕЂУ НАМА

И ове школске године, у оквиру манифестације Шантићеви дани, еколошка секција је у уторак организовала Дан здраве хране. Вредне маме и баке су направиле своје специјалитете и тиме обрадовале ученике наше школе. Учитељице и ученици еколошке секције су организовали тим поводом и приредбу. Приредбу су гледали многобројни гости који су својим аплаузом потврдили да им се приредба свидела.

Весна Павловић, учитељица

   

   
Датум: 2016-05-26

„Твоје знање мења све“

Дана 24.05.2016. год. у оквиру „Шантићевих дана“, одељења 4-1 и 4-3 учитељица Миланке Тосуновић и Тамаре Вукашиновић су одржали јавни час из едукативног програма "Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци", под слоганом „Твоје знање мења све“. Презентовали  су вишемесечно истраживање и знање о психоактивним супстанцама и болестима зависности. Своја знања су пренели  како вршњацима тако и старијим другарима, одељењима 4-2 учитељице Весне Пејчић, 4-5 учитељице Владимирке Шпоње и 6-4 разредне Душице Филиповић. Јавном часу су приствовали представници и иницијатори овог пројекта из Градског завода за јавно здравље као и педагог наше школе Соња Добричић.

Тамара Вукашиновић, учитељица

   

   
Датум: 2016-05-28

ЕНГЛЕСКА ЧАЈАНКА

23.05.2016. одржана је већ традиционална „Чајанка“, приредба коју ученици припремају на енглеском језику. Ове године тема је била „Turn the tv on, а учествовали су ученици петог, шестог, седмог и осмог разреда. 

Глумили су Јована Нејчов 6/6, Мила Костић 7/6, Мартин Делић 7/4, Лука Димић 7/4, Андреј Мицић 7/5, Андрија Томић 7/5, Андреа Цоларић 7/5, Михајло Милосављевић 7/5, Дуња Геров 7/5, Невена Георгијев 7/5, Александра Гроздановић 7/4, Кристина Миловановић 7/4, Александра Љубеновић 6/6  и Михајло Миловановић 5/5. Певали су Андреа Костић 8/4, Андреа Цоларић 7/5, Лазар Илијић 6/6 и Катарина Тешић 8/3.

Сценографију припремила Александра Карановић 7/4. Помоћ у реализацији: Огњен Мијајловић 7/4, Милица Видовић 7/4 и Магдалена Марјановић 6/6.

       Приредбу су припремиле наставнице енглеског језика Слађана Екмечић, Маја Дукић и наставница музичке културе Марија Васић.

    
Датум: 2016-05-25

ОТВОРЕНИ ШАНТИЋЕВИ ДАНИ – БЕРИЋЕТНА СТВАРАЛАЧКА ЖЕТВА

У понедељак, 23. маја 2016. године у ОШ „Алекса Шантић“ у Калуђерици  свечано су отворени Шантићеви дани. Након краћег уметничког програма који су реализовале проф.српског језика Јелена Радиновић и проф. музичке културе, Весна Марковић, присутне госте, награђене ученике, њихове родитеље и наставнике из Београда, Чачка, Ужица, Врњачке Бање, Младеновца, Сремских Карловаца и Бора поздраво је гост-песник и председник жирија Шантићево перо 2016, Тоде Николетић и директор школе, Радивоје Миљић. Додељена је 31 награда,3 плакете и 6 похвала ученицима и њиховим наставницима-менторима.

Председник жирија је, осврћући се на преко 700 приспелих литерарних радова из 47 основних и средњих школа из Србије и региона, похвалио прегалаштво Школе и наставника, истичући да су овогодишње лирске опсервације, често пуне бунта против надолазећег бесмисла, успеле да нас опомену и врате на прави пут, те да би „научници могли из садржаја ових радова написати студију о разумевању измешаности која зближава.“

Трећи члан жирија, Драгана Рајовић, нагласила је да је изненађујућа духовна зрелост младих аутора преточена у књижевну реч, као и зрело поимање и препознавање искушења времена у коме живимо, те да школа „Алекса Шантић“ овом манифестацијом потврђује обавезност и озбиљност у прихватању истинске просветитељске улоге, а да овакве књижевне манифестације делују подстицајно и охрабрујуће за младе људе који имају потребу да се литерарно изразе. Задивљујуће је исконско разумевање одговорности за изречену реч, на коју се надовезује преузимање одговорности за промене у друштву, истакла је Рајовићева.

Из текста образложења које је доставила чланица жирија др Вукосава Живковић која је била спречена да присуствује додели награда, селекторка Конкурса, Душица Филиповић, издвојила је сегменте у којима проф. Живковић подвлачи да фестивал Шантићево перо сведочи „и квантитетом о вредноћи и таленту ученика, посвећености и предузимљивости наставника-ментора, али и добром гласу и озбиљности организације носилаца овог уметничког сабора златних и вредних речи које вреди чути.“

Дружење је заокружено објавом тема председника жирија Тодета Николетића за наредно Шантићево перо: ДА САМ ЈА НЕКО (проза) и ПОСТОЈИМ ДА ВОЛИМ (поезија) и најавом предстојећег јубилеја – деценије постојања овог фестивала интелектуалности, духовности и инвентивности младих и свих оних који их тим путевима воде.


Проф. Душица ФИЛИПОВИЋ 


    
    
    
   
    Датум: 2016-05-26

„Шта знам о Црвеном крсту“

Дана 20.05.2016. у Гроцкој је одржано такмичење „Шта знам о Црвеном крсту“. Учествовали су ученици 4/1 и 4/2: Ананић Милица, Сандра Дељанин, Михајло Крстић и Мијајловић Елена. Освојили су друго место на oпшинском такмичењу.

Весна Пејчић, учитељица

  
Датум: 2016-05-25

ENGLISH QUIZ

Чланови секције енглеског језика су 12.05.2016. године организовали ENGLISH QUIZ. У познавању енглеског језика и културе такмичило се шест екипа састављених од ученика петог, шестог и седмог разреда. Победници квиза су били чланови екипе ROCKETS: Мира Поповић 5-4, Лазар Хинић 6-2 и Данијела Јоветић 7-4. Друго место освојили су чланови екипе KINGS : Ања Петковић 5-2, Тамара Радовановић 6-7 и Кристина Миловановић 7-4. Треће место освојила је екипа  SUNS  у којој су били Владимир Пурић 5-4, Алиса Шехапи 6-3 и Марко Јевђић 7-5.

Честитамо свим учесницима квиза и шелимо им више среће у наредним квизовима.

Маја Дукић, наставница енглеског језика

    
Датум: 2016-05-26

ШКОЛА НЕКАД – ЛЕПО ПИСАЊЕ

13. маја ученици 1/2 одељења су посетили Педагошки музеј у пратњи учитељице Јасмине Ђурђевић и родитеља. Поред разгледања сталне поставке музеја ученици 1/2 одељења су били у прилици да учествују у радионици ШКОЛА НЕКАД – ЛЕПО ПИСАЊЕ. Радећи на таблицама и припремљеном материјалу ученици 1/2 су уживали радећи.

Јасмина Ђурђевић, учитељица

   
Датум: 2016-05-19

„ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА“ – бронзана медаља за нашу школу


Након школског првенства Београда, које је одржано пре нешто више од месец дана, на ред је дошао и спектакл, назван „Школска Олимпијада”, односно Школске олимпијске игре Србије, које су се по први пут одржавале у Врању. Преко 7.000 младих спортиста/ђака се окупило у намери да освоје најсјајнија одличја. С обзиром да град Врање нема техничких могућности за одржавање свих спортских дисциплина, нишка хала „Чаир” је била домаћин школарцима - џудистима, подељеним у три старосне категорије.

Ученик наше школе Богдан Величковић 3/2 освојио је бронзану медаљу у џудоу,  у категорији ученика од 1. до 4. разреда основне школе.Честитамо Богдану на овом великом успеху и желимо му још много медаља у будућем бављењу џудоом.


   
Датум: 2016-05-18

 УЧЕНИК ГЕНЕРАЦИЈЕ 2015/16. ГОДИНЕ

ИГОР ГЕРГИНОВ

Омиљен међу вршњацима, а нарочито у свом одељењу. Био је увек спреман да помогне онима којима је помоћ била неопходна.

 Узимао је значајна учешћа у свим хуманитарним акцијама које су организоване у школи. Носилац је и идејни творац многих активности. Иницијатор је у сакупљању новчане помоћи и учествовању у куповини гардеробе најсиромашнијим ученицима у одељењу. Својим понашањем био је пример другима како се постаје успешан.

Достојно је представљао школу на бројним такмичењима из математике, физике, биологије, хемије и физичког васпитања. Освајао је награде. Носилац је Вукове дипломе и посебних диплома из свих предмета у којима је учествовао, а учествовао је на градском такмичењу „Шта знаш о саобраћају“. Свестран је и изузетно талентован.

Александар Стевић, одељењски старешина 8/4

Снежана Мијић, учитељица
Датум: 2016-05-18

ОБАВЕШТЕЊЕ О X КЊИЖЕВНОМ КОНКУРСУ Шантићево перо 2016.

На X КЊИЖЕВНИ КОНКУРС Шантићево перо 2016. пристигло је укупно (укључујући и поетске и прозне збирке) 730 радова из 47основних и средњих школа и гимназија са територије Републике Србије, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније. Ученици су писали на теме Напиши ми писмо и „На обичне речи више немам право“ (Бранко Миљковић). У ужи избор ушао је 491 ученички рад. Радове  je прегледао стручни жири у саставу:

1.    Тоде Николетић, књижевник, председник  жирија

2.    Вукосава Живковић, проф.српског језика и књижевности у Земунској гимназији и уредник часописа Школски час

3.    Драгана Рајовић,  проф. српског језика и књижевности, новинар-сарадник православне ТВ Храм у Београду

4.    Душица Филиповић, проф. српске књижевности и језика, селекторка радова и стална чланица жирија

Додељена је 31 награда и 7 похвала  ученицима и њиховим менторима.

         Награде ће добитницима бити уручене у понедељак, 23.маја 2016. у 13 сати у ОШ „Алекса Шантић“ у Калуђерици. Молимо све награђене и похваљене да потврду доласка изврше до петка, 20.маја (са назнаком о броју оних који долазе) на имејл dusica.zena.sumatra@gmail.com. Уколико награђени ученици и њихови ментори не буду у могућности да присуствују додели награда, своје награде и похвале могу да преузму до 28. јуна  2016. године, односно током септембра месеца 2016. године у просторијама школске библиотеке, у ОШ „Алекса Шантић“ у Калуђерици. Радно време библиотеке: понедељак, среда и петак од 8 до 14 часова; уторак и четвртак од 11 до 17 часова; контакт: библиотекарка Снежана Гига – 011 3410 654. Уколико награду преузима пријатељ или познаник, потребно је да награђени о томе благовремено обавести  селектора, а да особа која преузима награду том приликом потпише изјаву о преузимању.

Хвала свима који су учествовали уз позив да се и наредне године боре за ову, одавно већ референтну награду која се додељује младим ствараоцима и њиховим менторима.

Проф. Душица Филиповић,

селектор Kонкурса
Датум: 2016-05-17

ПОСЕТА ДОМУ ЗА СТАРА ЛИЦА

У четвртак, 12.05.2016. године ученици наше школе учествовали су у обележавању славе Дома за стара лица, Св. Василија Острошког. Ученицима и наставницима посебну позивницу упутили  су запослени дома, а у име успешне сарадње која је остварена у претходном периоду. Ученици 6/6 са одељењским старешином Светланом Стаменковић и етно група „Виле“ са наставницом музичке културе Весном Марковић, тим поводом припремили су кратак пригодан програм.  

    
Датум: 2016-05-17


 

КОМПЛЕТИ УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ

Поштовани родитељи, 

На линку Министарства просвете, науке и технолошког развоја http://opendata.mpn.gov.rs/rezultatiskole.html  можете погледати резултате избора уџбеника за нашу школу.

Такође, у прилогу можете погледати комплете уџбеника за наредну школску годину, по разредима. 

 КОМПЛЕТИ УЏБЕНИКА ЗА НАРЕДНУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ (ПО РАЗРЕДИМА)
Датум: 2016-05-18

На путу за Рио

Година 2016. је олимпијска, па су тако и ученици ОШ „Алекса Шантић“ пожелели да достојно обележе почетак првих Олимпијских игара у једном јужноамеричком граду - Рио де Жанеиру. Током целе протекле недеље (9-13. маја) ђаци осмаци црвене и плаве смене такмичили су се у три спорта: кошарци, одбојци и атлетици. Неки су били веома успешни, неки мало мање, али оно што се истицало код свих наших такмичара јесте фер-плеј игра, борбеност и срчаност. У нади да ће наше мале Олимпијске игре постати још једна традиција којом ће се школа поносити позивамо све ученике да наставе да тренирају, да се труде, да се понашају у складу са олимпијским геслом „брже, више, јаче“, како би у наредним годинама узели учешћа у надметањима.      

Екмечић Слађана, наставница енглеског језика 

                                                                      Шкорић Радмила, наставница историје

Живановић Сузана, наставница физичког васпитања

Срдић Јелена, наставница физичког васпитања

Калинић Драгана, помоћник директора

   

   

   

   

   
Датум: 2016-05-13

ШАНТИЋЕВО ПЕРО 2016.

ПОШТОВАНИ УЧЕСНИЦИ КОНКУРСА ШАНТИЋЕВО ПЕРО 2016,

У ТОКУ ЈЕ ГЛАСАЊЕ ЧЛАНОВА ЖИРИЈА. КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ БИЋЕ ПОЗНАТИ НАЈКАСНИЈЕ ДО 18. МАЈА 2016. ДОК ЧЕКАТЕ РЕЗУЛТАТЕ, ОВДЕ СЕ МОЖЕТЕ ОБАВЕСТИТИ О ДЕТАЉИМА У ВЕЗИ СА КОНКУРСОМ: 

 ЧЛАНОВИ ЖИРИЈА

 ПРОПОЗИЦИЈЕ ГЛАСАЊА

Селектор, Душица Филиповић
Датум: 2016-05-12


О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

ЗА РОДИТЕЉЕ

ПРОЈЕКАТ „БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ“ 

ПРАВО НА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ МОГУ ОСТВАРИТИ РОДИТЕЉИ КОЈИ СУ КОРИСНИЦИ НОВЧАНЕ СОЦИЈАЛНЕ ПОМОЋИ.

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ РОДИТЕЉИ ПРИЈАВЉУЈУ СЕ ОДЕЉЕЊСКОМ СТАРЕШИНИ СВОГ ДЕТЕТА, НАЈКАСНИЈЕ ДО 17. МАЈА 2016. ГОДИНЕ, А ДО 1. ЈУНА ДОСТАВЉАЈУ:

·         ПОТВРДУ НАДЛЕЖНОГ ОРГАНА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ О ТОМЕ ДА СУ КОРИСНИЦИ НОВЧАНЕ СОЦИЈАЛНЕ ПОМОЋИ.

·         ПИСАНУ САГЛАСНОСТ ДА ШКОЛА МОЖЕ ДА ОБРАЂУЈЕ ПОДАТКЕ.

Родитељи који не доставе потврду о коришћењу новчане социјалне помоћи надлежног органа социјалне заштите НЕЋЕ МОЋИ ДА ДОБИЈУ БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ!

Директор школе
Датум: 2016-05-12

ПРЕДАВАЊЕ "ДРОГА ЈЕ НУЛА, ЖИВОТ ЈЕ ЈЕДАН"

У среду, 11.05.2016. у нашој школи одржано је предавање "Дрога је нула, живот је један", за све ученике 4. и 7. разреда. Предавање су реализовали инспектори Одељења за сузбијање наркотика Полицијске управе Београд, који у опису свог посла спроводе различите активности у циљу превенције појаве наркоманије. 

 
Датум: 2016-05-06

"КРЕАТИВНА ЧАРОЛИЈА"

08. априла 2016. године завршен 12. ликовни конкурс у оквиру Међународног фестивала дечјег стваралаштва "КРЕАТИВНА ЧАРОЛИЈА".

Стручни жири у саставу: Проф. др Невена Хаџи-Јованчић (Учитељски факултет Београд), Марта Николић (учитељ), Марија Ђокић (професор ликовне културе) је између више од 2000 ликовних радова пристиглих поштом и електронским путем из 9 земаља, похвалио 283 најуспешнија ученика чији ће радови бити изложени током Међународног фестивала, 28-29. маја 2016. Бањи Врујци. Током 28.априла 2016., стручни жири ће између изложених радова прогласити апсолутне победнике овогодишњег ликовног конкурса. Похваљен је рад и од ученице наше школе Софије Стефановић 1/3.

Ученици 1/3 су имали и изложбу у холу школе. Привукли су пажњу како млађих, тако и старијих ученика и родитеља.

  
Датум: 2016-05-06

међуокружно такмичење у атлетици

Јована Делић је учествовала на међуокружном такмичењу у атлетици – скок у даљ. Освојила је 3.место, скоком од 4,60 метара. Такмичење је било у Новом Саду, 5.5.2016. на стадиону Карађорђе.

  

                
Датум: 2016-04-27


О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
  

 

ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, НАСТАВНИКЕ И РОДИТЕЉЕ

 ДА ПРОЛЕЋНИ РАСПУСТ ПОЧИЊЕ У ЧЕТВРТАК, 28. априла,

 А ЗАВРШАВА СЕ У УТОРАК, 3. маја 2016. године.

 

ПРВИ РАДНИ ДАН ЈЕ СРЕДА, 4. МАЈ 2016. године. 

НАСТАВА ЗА ЦРВЕНУ СМЕНУ ПОЧИЊЕ У 8 ЧАСОВА,

А ЗА ПЛАВУ СМЕНУ У 14 ЧАСОВА.

 

У ПЕРИОДУ ОД 28.04. ДО 4.05.2016. ГОДИНЕ

ОТКАЗУЈУ СЕ СВЕ ВАННАСТАВНЕ АКТИВНОСТИ

У ШКОЛИ (ТРЕНИНЗИ, ПРОБЕ И СЛ.)

 

СВИМ УЧЕНИЦИМА, ЗАПОСЛЕНИМА И РОДИТЕЉИМА

 ЧЕСТИТАМО ПРЕДСТОЈЕЋЕ УСКРШЊЕ  ПРАЗНИКЕ. 


Директор школе

Радивоје Миљић
Датум: 2016-04-27

Хуманитарна продаја „ВАСКРШЊИХ ЈАЈА

На велики празник Врбицу, у субооту 23.априла 2016.године на платоу испред Храма Светог Саве на Врачару, као и код цркве Светог Марка организована је хуманитарна продаја васкршњих јаја која су осликавали ученици одељења 1/1, 1/2, 1/3, 2/4, 2/5, 2/6, 2/7, 3/3, 4/1, 4/2, 4/3.  Ученици ових одељења су заједно са својим учитељицама и вероучитељицом Анитом Илић прикупили новчана средства, која ће у оквиру акције „Будимо људи“ бити упућена на Институт за онкологију и радиологију Србије, за помоћ деци оболелој од канцера.

     

    
Датум: 2016-04-27

Хуманитарна представа „Први светски рат из приватног угла“

Након дуготрајног и колико тешког толико и лепог припремања, у крипти храма Светог Саве на Врачару 21. априла 2016. године одиграна је, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, хуманитарна представа на тему Великог рата, поводом обележавања стогодишњице од преласка Срба преко албанских планина, као и доласка опорављене српске војске у Солун, пробијања фронта и повратка у домовину.

Након веома успешне сарадње коју смо остварили са ученицима богословије Светога Саве на овогодишњој прослави поводом школске славе, и овога пута су ученици наше школе веома уживали у раду са „богословима“, како ми волимо да их зовемо.

Ова представа само је део Хуманитарне акције „Будимо људи“, која је организована у нашој школи, а која је за циљ имала прикупљање новчане помоћи деци оболелој од канцера.

Иницијатор читаве акције је вероучитељица Анита Илић, а подршку приликом припремања ове представа пружили су јој професори наше школе Биљана Батез, Тамара Вукашиновић и Ивана Максимовић.

    

    

    
Датум: 2016-04-25

Путујући сајам књига за децу „Волим да читам”

Центар за културу Гроцка, у сарадњи са водећим домаћим издавачима и основним школама са територије општине Гроцка, организује од 15. до 26. априла, осми по реду, Путујући сајам књига за децу „Волим да читам”. 

У оквиру сајма и манифестације Дани Београда и обележавања Светског дана књиге и ауторских права, своја издања деци у Гроцкој представиће издавачи Креативни центар, Евро, Прометеј, Феникс Либрис, Публик практикум, Прополис плус, Енцо Боок, 3Д+, Школа плус, Лео Цоммерце, Профил, ИП Булевар, Београдска књига, Порталибрис, Вулкан издаваштво, Лагуна, Одисеја и други.

Имајући у виду мали број књижара и оскудну понуду литературе и књижевности за децу и младе на територији Гроцке, сајам је прилика да реномирани домаћи издавачи представе своја актуелна издања ученицима и њиховим родитељима.

Путујући сајам књига за децу „Волим да читам” у општини Гроцка гостoвао је 21. и 22. априла 2016. у ОШ „Алекса Шантић”

 Снежана Гига, библиотекар школе

    

    
Датум: 2016-04-21

„ОШТРО ПЕРЦЕ“    

У оквиру пројекта „ОШТРО ПЕРЦЕ“ - међушколско такмичење у читању, писању приказа и цртању - похвале за плакат добиле су  ученице наше школе Нина Јефтић и Анамарија Росић 4/3

Награде ће бити уручене 22.4.2016. у ОШ „Свети Сава“ у Београду.

Снежана Гига, библиотекар школе

Датум: 2016-04-21

ИЗ НАШЕ ФИЗИЧКЕ РАДИОНИЦЕ

И ове школске године, као и претходне три, ученици 8. разреда у оквиру часова редовне наставе физике и према упутствима и сугестијама наставница Владанке Катић и Свјетлане Бабић израђивали су електрична струјна кола. Ученици су  стеченa знања  имали прилику да примене кроз практичан рад, да искажу своју креативност и оргиналност. Радови су били изложени од 18.04.-20.04.2016. године у холу школе и привукли су посебну пажњу млађих и старијих ученика и родитеља. Ученици и њихови наставници су били задовољни приказаним радовима који су из године у годину све усавршенији и конструктивнији.

Актив наставника физике

   

                                                   
Датум: 2016-04-21

ПОСЕТА ПОЗОРИШТУ ДУШКО РАДОВИЋ

Ученици наше школе посетили су позориште „Душко Радовић“ у пратњи својих учитеља и наставника.

 Бурним аплаузима, ученици су награђивали глумце не скривајући своје одушевљење.

    
Датум: 2016-04-21

УГЛЕДНИ ЧАС СРПСКОГ ЈЕЗИКА

5.4.2016.год. одржан је угледни час из српског језика у 8/5, обележавање 100-годишњице од смрти Петра Кочића.

Наставна јединица: Кроз мећаву

Корелација: историја, географија, математика

Људмила Дашић, наставница српског језика

  
Датум: 2016-04-21

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ (РУКОМЕТ)

1. место (мушка екипа 5. и 6. разред)

1. место (мушка екипа 7. и 8. разред)

Боран Грбовић, наставник физичког васпитања

   
Датум: 2016-04-20

Првенство града у атлетици

Првенство града у атлетици за ученике и ученице основних и средњих школа 2015/2016. одржано је  у понедељак, 18.04.2016. године на стадиону ФК „Црвена звезда“.

Ученице наше школе су учествовале и оствариле следеће резултате:

Име и презиме

Раз. и од.

Назив школе

Дисцип.

 

 

Павловић Љубица

6-6

Алекса Шантић

штафета

1.место

 

Марјановић Магдалена

6-6

Алекса Шантић

штафета

1.место

 

Оровић Александра

6-4

Алекса Шантић

штафета

1.место

 

Стојановић Јана

6-3

Алекса Шантић

штафета

1.место

 

Јована Делић

8-4

Алекса Шантић

скок у даљ

2.место

Пласман на међуокружно такмичење

Александра Радуловић

8-6

Алекса Шантић

бацање кугле

3.место

 

 

Такмичење наставља ученица Јована Делић, која је скоком од 5,02 м поправила свој лични рекорд за скоро 30 сантиметара. Она ће се такмичити у мају, на међуокружном такмичењу у Новом Саду. За девојчице 6. разреда се нажалост такмичење овде завршава, иако су биле прве, јер се не организује такмичење на вишем нивоу за њихов узраст.

    Јелена Срдић, наставница физичког васпитања

 

    


Датум: 2016-04-20

ПОСЕТА ЗАДУЖБИНИ ВУКА КАРАЏИЋА

У понедељак, 18.4.2016. године, ученици одељења 6/6 и ученици са додатне наставе петог, шестог, седмог и осмог разреда, заједно са својим наставницама српског језика, Светланом Стаменковић, Људмилом Дашић и Јеленом Милосављевић посетили су Задужбину Вука Караџића у оквиру манифестације Дани Београда, а на Дан којим се обележава очување културне баштине.

Ученици су срдачно дочекани и са много љубави показана су знамења Задужбине Вука Караџића. У пријатном разговору са професорком у пензији, Љиљаном, која нам је дуго, исцрпно и топло говорила о Вуку, његовом животу и раду, говорили смо и о важности књига и читања, о уметности говорења и о формирању исправних ставова при одрастању. Као допринос свему реченом, одржан је кратак јавни час посвећен Вуку и његовој сакупљачкој делатности.

Ученице Јована Нејчов 6/6 и Александра Гроздановић 7/4,  казивале су песме „Смрт мајке Југовића“ и „Косовка девојка“, а Александра Љубеновић 6/6 и Јелена Лилић 7/4, казивале су песме М.Алечковић и Љ.Симовића „Здравица за Вука Караџића“ и „Вага Вука Караџића“. Час је са ученицима организовала наставница Светлана Стаменковић.

На растанку смо се договорили да сарадњу Школе и Задужбине наставимо учешћем на конкурсима и другим облицима рада који ће афирмисати наше ученике и нашу Школу.

Проф.С. Стаменковић

   

   


Датум: 2016-04-13

НТЦ СИСТЕМ УЧЕЊА

5. и 6. априла 2016. год. у нашој школи организован је семинар НТЦ систем учења за наставнике и стручне сараднике школе. Аутори и предавачи Ранко Рајовић и Урош Петровић обучили су нас на који начин најбоље да искористимо функционално знање у настави.

   
Датум: 2016-04-13

Јуниорска НБА лига Србије

            Јуниорска НБА Лига је званични, интернационални програм НБА Лиге који се организује у преко 20 земаља широм света, од чега је 6 из Европе. У Европи се организује већ другу годину, и земље које су узеле учешће у овом пројекту су Шпанија, Италија, Турска, Литванија, Енглеска и Шведска, а у плану су, поред наше земље, још и Немачка, Француска, Грчка, Русија и друге.

Кошаркашки Савез Србије (КСС) у сарадњи са НБА Лигом, а уз подршку Министарства омладине и спорта, Министарства просвете и Градског секретаријата за спорт и омладину, организује Јр. НБА Лигу-Србија, кошаркашку лигу основних школа из Београда. Јр. НБА Лига-Србија има за циљ да користећи бренд НБА Лиге подстакне и мотивише што више деце да се баве кошарком, да им је приближи кроз забаву и дружење, развије спортски дух и позитиван став према спорту.

Школе су, према положају општина у којима се налазе, подељене у 2 конференције-регије (ИСТОК и ЗАПАД) по 15 школа, а свака конференција-регија је подељена у 3 источне дивизије-групе (Централ, Атлантик и Југозапад) и 3 западне дивизије-групе (Северозапад, Пацифик и Југозапад) по 5 школа и то:

ИСТОК

1. Централ (Стари град, Врачар)

2. Атлантик (Звездара, Палилула, Гроцка)

3. Југоисток (С.венац, Раковица, Вождовац)

ЗАПАД

1. Северозапад (Земун)

2. Пацифик (Нови Београд)

3. Југозапад (Чукарица)

Наша школа је једина основна школа на Општини Гроцка која је укључена у овај пројекат и учествује са кошаркашком екипом коју чине ученици/е 5. разреда наше школе. У петак, 1. априла одржан је драфт у Установи културе Палилула, када су свечано представљени тимови  НБА екипа (франшиза) и наша школа представљаће тим Philadelphia 76ersЛига ће трајати 2-3 месеца (10-11 недеља) и за то време свака школа ће одиграти најмање 8, а највише 12 утакмица. 

Прва два кола одиграна су у нашој школи, 8. априла 2016. године, када су нам гости били ученици и наставници из школа из наше дивизије Атлантик. 

Све важне вести у вези са такмичењем можете погледати овде:

http://www.jrnba.kss.rs 

https://www.facebook.com/jr.nba.srbija/

Помоћник директора Драгана Калинић

     

  
Датум: 2016-04-12

Добротворна акција „Будимо људи“

              Са благословом Његове Светости Патријарха српског г.Иринеја,

Основна школа „Алекса Шантић“ из  Калуђерице и Богословија Светог Саве из Београда организују добротворну акцију „Будимо људи“ за Дечје одељење Института за онкологију и радиологију Србије. Иницијатор акције је Анита Илић, професор верске наставе у Основној школи „Алекса Шантић“.

Акција се састоји из три дела:

Први део чини рецитал „Небеска литургија“ Светог владике Николаја Велимировића, коју су реализовали ученици Основне школе „Алекса Шантић“ и ученици Богословије Светог Саве у Парохијском дому храма Светог Саве у Београду, пред Преосвећеним Епископом топличким Арсенијем, свештенством и верним народом.

Други део чини рецитал „Први светски рат из приватног угла“ који ће бити изведен  21. априла 2016. године у 19 часова у крипти храма Светог Саве у Београду. Тематика овог рецитала јесте Први светски рат из угла оних људи који су Голготу и страдања Великог рата доживели лично. Програм ће садржати ратна писма, чланке  из „Српских новина“ које су излазиле на Крфу у периоду од 1916. до 1918. уз вокално извођење песама хора Богословије Светог Саве. Приредба ће бити пропраћена изложбом докумената, препискама и фотографијама из Архива Српске Православне Цркве.

Трећи део акције биће продајна изложба украшених васкршњих дрвених јаја која ће бити организована на Лазареву суботу, 23. априла 2016. године на платоу испред храма Светог Саве и испред цркве Светог Марка. Јаја су украшавали ђаци Богословије, ОШ „Алекса Шантић“, проф. Горан Јанићијевић и Јелена Хинић, доцент са  Академије СПЦ  за уметност и консервацију, са својим студентима.

Захваљујемо се свим људима добре воље који ће својим прилогом помоћи и који овим путем на најбољи начин сведоче своје православље, испуњавајући речи блаженопочившег патријарха Павла „Будимо људи“.

 
Датум: 2016-04-11

ДРУШТВО ШКОЛСКИХ БИБЛИОТЕКАРА СРБИЈЕ 

Објавило је резултате литерарног конкурса „Библиотеке су чудесни светови”.

Стручни жири Конкурса чиниле су књижевнице: Гордана Малетић, Виолета Јовић и Ивана Нешић.

Свечана додела награда и диплома, одржана је 8. априла у Дому ученика „Змај” у Земуну. Гост на додели награда био је књижевник Матија Бећковић.

Награда у категорији ученика од првог до четвртог разреда основне школе: припала је, за освојено треће место, Дуњи Васовић, ученици 4/3, из наше школе.

  

  
Датум: 2016-04-08

Мала ђачка писменица

05.04.2016. Правописна секција презентовала је своје радове – пано у холу школе „Негујмо српски језик“.

На предлог исте секције, директор школе, Радивоје Миљић одобрио је да део испред кабинета за српски језик буде наш трг, а зваће се „Мала ђачка писменица“.

Ученици правописне секције и наставница српског језика Људмила Дашић

Датум: 2016-04-08

Шантићев врт

На предлог руководиоца Актива наставника српског језика, Светлане Стаменковић, Стручно веће наставника српског, руског, енглеског и немачког језика, заједно са ученицима 6/6,6/7 и 5/7 започели су садњу воћњака коме су ученици дали име. Од ове године школа је богатија за Шантићев врт. У воћњаку су засађене 2 шљиве, 3 трешње, 2 јабуке, 3 крушке, 2 кајсије и једна мушмула, а засађена је су и 4 стабла пауловније, брзо растуће дрво.

„Ми који смо започели садњу воћњака, желимо да се Шантићев врт увећава сваке године за по неколико нових воћкица и окупља нас и будуће ученике ове школе око својих сочних плодова“, кажу срећни ученици пошто су завршили садњу са својим наставницима.

    
Датум: 2016-04-01

ПОСЕТА ПОЗОРИШТУ СЛАВИЈА

Ученици 6/5 су заједно са разредном Јеленом Милосављевић отишли у понедељак 28.03.2016. год. у позориште да гледају представу „Кирија“ Бранислава Нушића.

  
Датум: 2016-03-30

ПРЕДАВАЊЕ „ЗАВИСНОСТ ОД ИНТЕРНЕТА“

У оквиру пројекта "Твоје знање мења све" је у среду, 30.3.2016. за ученике 4. разреда одржано предавање на тему "Зависност од интернета" у информатичком кабинету. Ученицима су представљене предности и мане употребе савремених технологија, са освртом на последице злоупотребе истих. Презентацију и предавање су припремиле наставница информатике Драгана Малуцков, педагог школе Соња Добричић и представник вршњачког тима Милош Томић, ученик 6/1 одељења. На крају предавња оформљене су експерименталне групе из оба одељења које ће имати изазов да седам дана проведу без интернета, компјутера и игрица.

  
Датум: 2016-03-30

РАДИОНИЦА „ПОЛНО САЗРЕВАЊЕ“

  У одељењу 6/2 у уторак, 29.3.2016. одржана је радионица о полном сазревању. Водитељ радионице је била мајка ученика тог одељења, Сања Ристић-Станков, по занимању школски педагог. Ученици су кроз материјал и групни рад обрадили тему пубертета, физичких и развојних промена са којима се суочавају, одговорног и безбедног понашања. Циљ радионице је био да ученици превазиђу табу теме и своја интересовања задовоље поузданим и потпуним информацијама. За овај узраст је нарочито важно да већ сада увиде значај одговорности и зрелости према себи и другима. 

  
Датум: 2016-03-30

МУЛТИМЕДИЈАЛНИ ЧАС „Фестивал кратког филма“

У петак, 25.марта у одељењима 8/1 и 8/3 одржан је мултимедијални час из енглеског језика у корелацији са руским језиком на тему „Фестивал кратког филма“. Циљ часа је било подстицање ученика на зрело и одговорно понашање путем порука филма, развијање позитивног односа према породичним вредностима као и стварање навике да се мишљење искаже на страном језику. Ученици су с пажњом гледали филмове и кроз задатке и активности долазили до зрелих закључака. Константно су били охрабривани на изношење својих мишљења и идеја на страном језику, али и на усвајање туђих. Радна атмосфера и ентузијазам су били присутни током целог часа. Часу су присуствовале помоћник директора Драгана Калинић, психолог школе Јасмина Милић и наставница историје Радмила Шкорић.

Час су одржале наставница енглеског језика Нада Најданов и наставница руског језика Живадинка Папуга.

  
Датум: 2016-03-29

Посета Галерији фресака

Како би се упознали са културном заоставштином средњовековне Србије ученици шестог разреда ОШ "Алекса Шантић" посетили су, током викенда, изложбу у Галерији фресака. У пратњи наставника историје, као и наставница физичког васпитања и математике Јелене Срдић и Јелице Катанић, ученици су имали прилику да виде копије фресака чији се оригинали налазе у манастирима које су, као задужбинари, подизали владари из династије Немањић, као и да чују како уопште настају оваква ремек-дела. Нарочиту пажњу привукла је фреска "Бели анђео" из манастира Милешеве, као и, по величини и значају, импозантна фреска која представља породично стабло српске средњовековне светородне династије чији је оснивач Стефан Немања.

Наставнице историје Наташа Перовић и Радмила Шкорић

    

   
Датум: 2016-03-29

„Поетско вече“ у ОШ „Алекса Шантић“

            21.03.2016. год. одржано је „Поетско вече“ у ОШ „Алекса Шантић“ посвећено Светском дану поезије. Ово је четврта година обележавања те манифестације у овој школи.

            Песме немају граница, оне путују, на крилима маште и доносе нам радост и узбуђење, љубав и лепоту, обогаћују дечија сазнања, њихова схватања и погледе на свет и живот око себе.

Ученици 2-5, 2-7, 3-3 и 4-3 одељења, заједно са својим родитељима представили су своје песме на тему „Завичај“, а одабрано је више песама наших и страних песника на исту тему. Специјални гости вечери били су афористичар и новинар Бојан Љубеновић, текстописац и сценариста Раша Дабановић, ученик 2-3 одељења ОШ „Милоје Васић“ Лука Гутић, његова мама и КУД „Винча“. За музички део вечери побринуо се oдељeњски хор 3-3 одељења са својом учитељицом.

Ова племенита манифестација наишла је на одличан пријем код ученика, родитеља и наставника ове школе. 

Приређивачи и организатори ове „Поетске вечери“ су учитељице:

  Јадранка Бајић Лупа, Биљана Батез, Ивана Максимовић и Тамара Вукашиновић.

  
Датум: 2016-03-28

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ТЕХНИЧКОГ И ИНФОРМАТИЧКОГ ОБРАЗОВАЊА

ОШ „Алекса Шантић“ била је домаћин општинског такмичења из техничког и информатичког образовања у недељу, 20.03.2016. године. Честитамо свим учесницима и желимо им много успеха у даљим такмичењима.

   

   

   
Датум: 2016-03-24

ЧАС ДИСЕКЦИЈА РИБЕ У ОДЕЉЕЊУ 6/6

Захваљујући Милици Гојковић (родитељу), која нам је донела материјал за час и активно учествовала, ученици су имали прилику да се упознају са спољашњом и унутрашњом грађом рибе на примеру шарана. Могли су да опипају површину тела, виде изглед крљушти, распоред парних и непарних пераја и уоче карактеристичан облик рибе који омугућава брзо и спретно кретање кроз воду. Дисекцијом унутрашњих органа упознали су се са свим карактеристичним системима органа код кичмењака. Нарочито су им биле занимљиве шкрге као посебан начин дисања код водених кичмењака. Од г-ђе Милице Гојковић су сазнали да се крљушти данас користе за прављење скупоцених ципела у Русији. Такође и када је месо рибе најквалитетније за употребу у исхрани, јер стара народна каже да се риба не једе у месецима који немају слово Р.

Проф. биологије Јелена Милошковић

    
Датум: 2016-03-21

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ГРУПИ ЕКВ

У петак, 18. марта 2016. године, чланови ученичког парламента наше школе су одржали мултимедијални час посвећен стваралаштву групе "Екатарина Велика" (ЕКВ). 

Час је одржан уз помоћ координатора ученичког парламента: наставнице енглеског језика Слађане Екмечић и наставника руског језика Уроша Латиновића. Помоћ у реализацији часа пружила је наставница музичке културе Марија Васић, док је читав програм водила Ива Ђоковић 8/4. Часу су присуствовали ученици седмог и осмог разреда, као и наставници Данијела Шекуларац Геров и Милан Пантелић.  

Координатори ученичког парламента: Слађана Екмечић и Урош Латиновић

   
Датум: 2016-03-21

САЈБЕР БУКВАР

Наша школа у реализацији програма „Школа без насиља“ учествује још од 2006. године, а активности у циљу стварања безбедне и подстицајне средине за учење, рад и развој се настављају.  Наши ученици 6. разреда 15.03.2016. у Сава Центру учествовали су у догађају „Сајбер буквар“, који је организовала Теленор Фондација уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства унутрашњих послова и Канцеларије УНИЦЕФ-а. Догађај је осмишљен тако да ученицима на интересантан начин, кроз представу у којој учествују познате личности, пренесе поруке о опасностима којима су ученици изложени на интернету, о препознавању и откривању дигиталног насиља.

   
Датум: 2016-03-21

ХУМАНИТАРНА ПРИРЕДБА

Дана 11. марта 2016. године у 19 сати одржана је хуманитарна приредба „Небеска литургија“ у парохијском дому Храма Св. Саве. Приредбу су припремили ученици ОШ „Алекса Шантић“ и хор Богословије Св. Саве. Прилог је намењен дечијем одељењу Института за онкологију и радиологију Србије.

Присуствовали су Њ. Преосвештенство епископ топлички господин Арсеније, директор наше школе, господин Радивоје Миљић, чланови колектива, родитељи ...

Приредбу су реализовали: Анита Илић, проф. верске наставе, Душица Филиповић, проф. српског језика, Биљана Батез, проф. разредне наставе и Весна Марковић, проф. музичке културе.

Приредбу „Небеска Литургија“ снимала је ТВ Храм.

  

  
Датум: 2016-03-28

ПОСЕТА ДОМУ ЗА СТАРА ЛИЦА

У среду, 09.03.2016. године ученици наше школе посетили су Дом за стара лица „Вождовац“ и том приликом извели занимљив музичко - сценски програм намењен бакама и декама који тамо живе. У програму су учествовали ученици 6/6 са одељењским старешином Светланом Стаменковић, ученици 2/6 са учитељицом Јадранком Затезало, као и етно група „Виле“ предвођена наставницом музичке културе Весном Марковић.

Ученици су бакама честитали 8. март, поклонили су им руже у знак пажње за њихов празник, баке и деке су послужени бомбонама. Певали су са „Вилама“ пратећи сваку песму аплаузом.

Ученике су похвалили и дуго им се захваљивали за све што су за њих припремили.

На крају, ученици су поклонили велики букет цвећа, који су направили од папира ученици 1/3 са учитељицом Тамаром Обрадовић, као трајно сећање на веома емотиван сусрет уз обећање да их неће заборавити и да ће их поново посетити.

    

    
Датум: 2016-03-21

ПРИРЕДБА ПОВОДОМ 8. МАРТА 

Дана 07.03.2016. године, поводом 8. марта, у свечаној сали наше школе одржана је приредба за маме и баке.

У програму су учествовали ученици одељења 2/6 и њихови старији другари одељења 6/6. Програм су припремиле учитељица Јадранка Затезало и професор српског језика Светлана Стаменковић.

Ученици су награђивани бурним аплаузима за све што су приказали мамама и бакама. Осмехе и сузе су измамили говорећи најлепше и најтоплије стихове који су написани за маме и баке и на тај начин исказали захвалност мамама за безбрижно одрастање.

Заједничком песмом су завршили програм и рекли мамама једно велико ХВАЛА!!!

На крају су, као добри домаћини послужили маме и баке бомбонама, а за узврат добијали пољупце.

   

   
Датум: 2016-03-21

ПОСЕТА ПОЗОРИШТУ

Ученици 6/6, у суботу 05.03.2016. године, у пратњи разредног старешине Светлане Стаменковић, посетили су Народно позориште. На Малој сцени „Раша Плаовић“ гледали су представу „Лажа и паралажа“, Јована Стерије Поповића.

Ученици и разредни старешина захваљују се родитељима који су се организовали и превезли ученике од школе до позоришта и назад.

 
Датум: 2016-03-20

Дан више за одбојку

Дан више за одбојку је пројекат Одбојкашког савеза  Србије уз подршку и сагласност Министарства омладине и спорта Србије, као и савеза за школски спорт, усмерен ка популаризацији, омасовљавању у социјалној димензији одбојкашког спорта.

29.02.2016. - је дан више у овој преступној календарској години, па је зато планирано да се тог дана у свим градовима, у свим школама и на свим трговима у Србији одиграју одбојкашке утакмице млађих узрасних категорија.

Том приликом ОШ "Алекса Шантић" у сарадњи са одбојкашким клубом "Рода" који ради у тој школи, приредила је лепу промоцију одбојке за децу. Програм је почео у 12 часова најавом, а затим су на терен изашли ученици старијих разреда заједно са прволигашким играчима Црвене Звезде  и одиграли један сет до симболичних 29 поена. Затим су на терен изашли и наши најмлађи ђаци и опробали се у овој колективној игри.

Велико нам је задовољство што су и ученици наше школе узели учешће у овој великој манифестацији.

    

    
Датум: 2016-03-17

„Библиотека - срце школе“      

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, 16. марта отворена је изложба Актива библиотекара школа са територије општине Гроцка, под називом „Библиотека - срце школе“.

            Ауторке ове изложбе су библиотекарке школских библиотека: Бисерка Дабетић - Средња школа Гроцка, Светлана Аћимовић - ОШ „Илија Гарашанин“, Снежана Гига - ОШ „Алекса Шантић“, Неда Павловић - ОШ „Милоје Васић“, Бранка Алимпијевић - ОШ „Никола Тесла“ и Татјана Миловановић - ОШ „Мића Стојковић“.

            Поставкa садржи преглед богатог и садржајног рада школских библиотекара са ученицима, илустрованог фотографијама са разноврсних културних догађаја, часописима, књигама, монографијама, литерарним и ликовним радовима... показујући  зашто су школске библиотеке центри културних дешавања и истинско срце школе.

            Основна музичка школа „Гроцка“ је на отварању изложбе представила свој рад наступом младих виолинисткиња Тамаре Симоновић и Милице Јовановић.

Изложби су присуствовали, ученици, директори и представници школа, као и представници Градске општине Гроцка.

   

   
Датум: 2016-03-16

Пројекат Даљине раздељују, минијатуре повезују

Пројекат су реализовали ученици I-3, II-5, II-7, III-3, IV-3 и IV-4 са својим учитељицама. Наиме, радили су минијатуре на тему Мој завичај.  Они су направили једну велику слику, коју су изложили у холу школе.

Пројекат Даљине раздељују, минијатуре повезују је настављен кроз сарадњу са колегама и ученицима из ОШ ,,Дуле Караклајић", ОШ ,,Скадарлија" и ОШ ,,Милоје Васић". Спојили смо радове, а наведене школе су биле наши гости 14.3.2016. године.

  
Датум: 2016-03-16

ПРОМОЦИЈА УЏБЕНИКА

У среду 9. марта 2016. године у ОШ „Алекса Шантић“ издавачи осам издавачких кућа представили су своја најновија издања уџбеника за школску 2016/17. годину.

   
Датум: 2016-03-16

ОБУКА ИЗ ПРВЕ ПОМОЋИ

Почетком марта, представници Црвеног крста Гроцка одржали су обуку из прве помоћи за запослене у ОШ „Алекса Шантић“.

   
Датум: 2016-03-15

УГЛЕДНИ ЧАС ИЗ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ

07.03.2016. Проф. верске наставе Анита Илић одржала је угледни час из верске наставе у корелацији са народном традицијом у одељењима 2/7 и 4/3, наставна јединица - Слава и славски обичајиЧасу присуствовали: Ђакон Брaнислав Кеџић - инспектор за верску наставу, психолог школе Јасмина Милић, проф. разредне наставе Ивана Максимовић, проф. разредне наставе Тамара Обрадовић, проф. разредне наставе Јасмина Ђурђевић, проф. разредне наставе Биљана Батез и проф. разредне наставе Тамара Вукашиновић.

    
Датум: 2016-03-14

„ПРИЧА О ХЛЕБУ“ – САРАДЊА СА РОДИТЕЉИМА

На часу Света око нас са темом „Прича о хлебу“ гост је био пекар Сенад Незирај отац Аните Незирај ученице 1/2 одељења. Тата пекар је замесио тесто. Пратећи упутства мали шегрти су завили: кифлу, ђеврек и перецу. Задовољство је било потпуно када су своје переце и пробали.

Јасмина Ђурђевић, проф. разредне наставе

    
Датум: 2016-03-11

БАЗАР 8. МАРТ

Еколошка секција чији су чланови ученици одељења 1/1, 1/2, 1/4, 1/5, 1/6, 2/3, 3/4, 3/6, 4/4, 4/6 одржала је 7. и 8. марта 2016. године базар поводом Осмог марта. Ученици су изложили и продавали своје рукотворине: честитке, накит, цвеће, разне употребне предмете - украшене тегле,чаше, флаше.

Ово је традиционална манифестација која се у нашој школи одржава годинама са циљем да се подстиче креативност и маштовитост ученика. Ученици су са задовољством продавали предмете које су направили. Посећеност је била велика.

Приредиле Сузана Врачар и Лела Милосављевић, професорке разредне наставе

  

  
Датум: 2016-03-11

РАДИОНИЦЕ СА УЧЕНИЦИМА И РОДИТЕЉИМА

По традицији родитељи ученика одељења 3/4 су се 04. 03. 2016. одазвали и подржали акцију Здрав живот. Учествовали су у радионици заједно са ученицима, овог пута на тему ,,Воћни тањир“. Ученици и родитељи су уживали у дружењу и креативном раду. Ученици су били расположени за рад, активни, задовољни и поносни.

Радионици са родитељима претходиле су радионице са ученицима на тему Основи здравог живљења, Еколошки календар и Здрав тањир, које су ученици 3/4 радили по групама у периоду од 29.02.2016. до 04.03.2016.

Приредила Сузана Врачар, професор разредне наставе

    
Датум: 2016-03-11

ЗДРАВ ЖИВОТ

Ученици 3/4 и 4/6 су гледали филм Здрава исхрана и две презентације Основи здравог живљења и Чисте руке 29. 02. и 04. 03. 2016. године у свечаној сали, у организацији учитељица Милице Недић и Сузане Врачар. Том приликом ученици су попуњавали анкете о свом начину исхране. После презентација реализована је синтеза приказаних садржаја кроз квиз знања. Наведене активности су биле у циљу повећања знања о поменутим темама, развоју свести о значају здравог живљења и примени корисних савета у животу.

Приредиле Сузана Врачар и Милица Недић, професорке разредне наставе

    
Датум: 2016-03-03
Датум: 2016-03-03

ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА ОПШТИНЕ ОШ „АЛЕКСА ШАНТИЋ“

У среду, 2.03.2016. године нашу школу посетили су председник општине Гроцка Стефан Дилберовић и члан општинског већа задужен за просвету Живадин Митрић. Они су, у оквиру своје редовне посете школама на општини, са директором обишли нашу школу, разговарали о њеном раду и међусобној сарадњи, али и обећали да ће наставити да финансијски подржавају нашу школу.
Датум: 2016-03-04

НОВИ ПРОЗОРИ У ОШ „АЛЕКСА ШАНТИЋ“

Крајем фебруара 2016. године у нашој школи започети су велики радови на замени прозора и затварању купола школе, и то први пут од оснивања школе, а после више од 30 година њеног рада. Иницијативу је покренуо директор школе Радивоје Миљић, а школа је обезбедила финансијска средства за извођење радова. Радови су наишли на позитивне коментаре ученика, наставника и родитеља, а по завршетку радова верујемо да ће школа бити много лепше, безбедније, пријатније и топлије место за учење и рад.

    

   
Датум: 2016-03-03

„Твоје знање мења све“

Кроз креативни рад у оквиру часа одељенског старешине ученици 4/1 и 4/3 са учитељицама Миланком Тосуновић и Тамаром Вукашиновић, као и ученици 4/3 из ОШ „Милоје Васић“ у току школске године, уче како да избегну болести зависности. Превентивни програм „Твоје знање мења све“ осмишљен је у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством здравља.

Дана 2. 3. 2016. године нашу школу посетила је др Анђелка Брковић из Градског завода за јавно здравље као координатор пројекта. За ученике је одржано предавање „Шта треба да знам о наркоманији и другим болестима зависности?“. Предавање је осмислила и реализовала Јасминка Петровић, струковна медицинска сестра-специјалиста јавног здравља. Ученици су били веома заитересовани, активни, постављали су питања, глумили...

     Миланка Тосуновић и Тамара Вукашиновић, проф. разредне наставе

   


Датум: 2016-02-22
Датум: 2016-02-09

  

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е 

ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, НАСТАВНИКЕ И РОДИТЕЉЕ ДА ДРУГИ ДЕО

ЗИМСКОГ РАСПУСТА школске 2015/16. године

ПОЧИЊЕ 30.01.2016. И ТРАЈЕ ДО 17.02.2016. године.

 

ПРВИ НАСТАВНИ ДАН ЈЕ СРЕДА, 17.02.2016. ГОДИНЕ.

НАСТАВА ЗА ПЛАВУ СМЕНУ ПОЧИЊЕ У 8 ЧАСОВА, А ЗА ЦРВЕНУ У 14 ЧАСОВА.

 

Директор школе

 


Датум: 2016-02-17

НЕБЕСКА ЛИТУРГИЈА


             Дана 27. јануара 2016. године, на Савиндан, у  нашој школи уприличена је Светосавска академија у част Светог Саве, првог српског просветитеља и архиепископа.

Након сечења славског колача уз саслужење свештеника Храма Светих Јоакима и Ане отпочео је права духовна светковина у свечаној сали школе. Рецитал под називом Небеска литургија режирали су наставница верске наставе Анита Илић, професор српског језика Душица Филиповић и професор разредне наставе Биљана Батез уз подршку наставника музичке и ликовне културе, Оливере Тешановић и Љиљане Карлеуше. Окосницу програма чинили су стихови Небеске литургије великог српског богослова и филозофа светосавске мистике, владике Николаја Велимировића. Рецитал је употпуњен стиховима Матије Бећковића, Бране Црнчевића, Слободана Ракитића и Љубомира Симовића, уз  језгровит осврт на дух немањићке епохе, христијанизацију српских племена, стварање велике средњoвековне српске државе опредељене за источно православље и срастање светосавља с народним животом и образом српскога народа. Рецитал су извели ученици старијих разреда наше школе уз вокалну пратњу ученика  Богословије Светог Саве у Београду. Наши ученици су, као и увек, били на висини задатка – надахнуто су испричали причу о Светом Сави, причу која се прича вековима и причу у којој се српски народ изнова рађа, одржава и препознаје у целом православном и хришћанском свету.

Захваљујући се учесницима програма, колегама, пријатељима и општинским структурама, директор школе, Радивоје Миљић, још једном се осврнуо на прегалаштво свих запослених у нашој школи који обогаћују постојећи образовни и културни образац и доприносе угледу и афирмацији школе. Публика је бурним аплаузом наградила Савине ђаке, наше талентоване „шантићевце“, достојне Савине апостоле речи!

    

    

    

Датум: 2016-02-17

НОВОГОДИШЊИ БАЗАР

29.12.2015. чланови еколошке секције ОШ „Алекса Шантић“, одељења 1/1, 1/2, 1/4, 1/5, 1/6, 2/3, 3/4, 3/6, 4/4, 4/6  организовали су заједно са својим учитељицама новогодишњи базар у холу школе. Ученици су изложили и продавали своје рукотворине на тему „У сусрет Новој години“. Посећеност је била велика.

  

  
Датум: 2016-02-17

НОВОГОДИШЊА ЧАРОЛИЈА У КАЛУЂЕРИЦИ

Ученици и наставници ОШ "Алекса Шантић" посетили су у среду, 30.12.2015. године манифестацију „Новогодишња чаролија“ у Калуђерици.
Ову манифестацију другу годину за редом организовала је Канцеларија за младе у сарадњи са градском општином Гроцка. Ученици су имали прилику да уживају у представи "Новогодишња бајка", као и наступима предшколаца из вртића "Лане".

  

  
Датум: 2015-12-28

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е 

            ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, НАСТАВНИКЕ  И РОДИТЕЉЕ ДА ПРВИ ДЕО ЗИМСКОГ РАСПУСТА ПОЧИЊЕ 31.12.2015.ГОДИНЕ. 

ПОСЛЕДЊИ НАСТАВНИ ДАН ЈЕ СРЕДА, 30. ДЕЦЕМБАР 2015. ГОДИНЕ. 

У СРЕДУ, 30.12. ПОЗИВАМО СВЕ РОДИТЕЉЕ И УЧЕНИКЕ ДА ПОСЕТЕ МАНИФЕСТАЦИЈУ „НОВОГОДИШЊА ЧАРОЛИЈА“ У КАЛУЂЕРИЦИ (УЛИЦА ЛИВАДЕ, КОД ВРТИЋА). 

ПРОГРАМ ЗА ДЕЦУ ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ ОД 11 ДО 13 ЧАСОВА, А НОВОГОДИШЊИ БАЗАР ОД 9 ДО 16 ЧАСОВА.

 

ПОСЛЕ ПРАЗНИКА, ПРВИ НАСТАВНИ ДАН ЈЕ ПОНЕДЕЉАК,

11. ЈАНУАР 2016. ГОДИНЕ.

НАСТАВА ЗА ЦРВЕНУ СМЕНУ ПОЧИЊЕ У

У 8 ЧАСОВА, А ЗА ПЛАВУ У 14 ЧАСОВА.

  

СРЕЋНЕ НОВОГОДИШЊЕ И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ ЖЕЛИ ВАМ ДИРЕКТОР ШКОЛЕ.
Датум: 2016-02-17

Новогодишња школска чаролија

Корачајући у сусрет Новогодишњим празницима наша школа заблистала је новим сјајем. Ученици, наставници, стручни сарадници својим радом украсили су паное у школским холовима, окитили јелкице и врата канцеларија...

У сарадњи са  општином Гроцка, јелка, која се налази на паркингу школског дворишта осмехује се у вечерњим сатима свим мештанима Калуђерице.

     

     


Датум: 2015-12-21

ПОСЕТА СЛОВЕНИЈИ

 Сарадња са Основном школом „16. децембар“ из Мојстране се наставља и у 2015/16. школској години. Наставници из ОШ ,,Алекса Шантић“ и ,,Милоје Васић“ били су гости на прослави Дана школе пријатељима у Словенији. Уживали смо у дружењу, обиласку школе у Мојстрани и чувеног Нордијског  центра Планица у Крањској гори. Сарадња и дружење ће бити настављени и у будућности, на обострано задовољство. Наше пријатеље очекујемо да дођу на пролеће, када ћемо имати прилику да им узвратимо гостопримство. 

   

   


Датум: 2015-12-15

Резултати Конкурсa „Oштро перце“ с темом „Зашто волим школску библиотеку“

Награђени ликовни радови – нижи разреди

Прву награду деле:

Филип Илић IV3 ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица

Ана Николић IV6 ОШ „Душан Јерковић“, Ужице

Другу награду деле:

Александар Руњајић III5 ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица

Огњен Петровић II ОШ „Миодраг Миловановић Луне“, Каран

Софија Рошуљ II1 ОШ „Бранко Радичевић“, Чента

Трећу награду деле:

Бобан Крстић I1 ОШ „Васа Пелагић“, Лесковац

Ана Гудурић IV3 ОШ „Душан Јерковић“, Ужице

Лена Чалија I2 ОШ „Коста Ђукић“, Младеновац

Марко Илић III5 ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица                                   

Захваљујемо се свим учесницима Конкурса, а посебно похваљујемо Амелу Ализоти, ученицу 3/5 и Магдалену Марјановић, ученицу 6/6    

библиотекарка, Снежана Гига

                              
Датум: 2015-12-14

Свечани скуп Друштва школских библиотекара Србије         

Свечани скуп Друштва школских библиотекара Србије под називом "Први прозори у свет" – Савремена књижевност за децу и младе, додела награда учесницима конкурса “Путуј и не заборави да ми пишеш” и додела награде "Мина Караџић" најбољим школским библиотекарима организована је у ОШ „Дринка Павловић“ у Београду.                                                  

Награђени ученици, из наше школе три ученика: ВУКАШИН РЕСАНОВИЋ, ВИКТОРИЈА АМИЏИЋ и  МИЛАН НОВКОВИЋ, имали су радионицу „Снага речи“, док су библиотекари присуствовали округлом столу и разговору о новим писцима за децу, књигама, библиотекарима. Учесници: мр Љиљана Маринковић, директорка Креативног центра, др Зорана Опачић, професорка на Учитељском факултету у Београду, Ивана Нешић, књижевница за децу и Наташа Марковић Атар, модератор.

  
Датум: 2015-12-11

ЕДУКАЦИЈА ЗА УЧЕНИКЕ 7. РАЗРЕДА

Секретаријат за енергетику реализује програм едукације „Обновљиви извори енергије и енергетска ефикасност“  у основним школама града Београда. У нашој школи едукација је реализована у петак, 11.12.2015. године за све ученике 7. разреда. Програм едукације био је интерактиван и обухватио је следеће тематске целине: енергија, енергетска ефикасност, уштеда електричне енергије у домаћинству, обновљиви извори енергије и енергија и екологија.

  
Датум: 2015-12-10

ДРУЖЕЊЕ СА БАКАМА И ДЕКАМА

У среду, 9.12.2015. године ученици наше школе посетили су Дом за стара лица „Вождовац“ и том приликом извели занимљив музичко-сценски програм намењен бакама и декама који тамо живе. Учествовали су ученици 6/6 са одељењским старешином Светланом Стаменковић, ученици 2/7 са учитељицом Биљаном Батез, као и етно група „Виле“, део школског хора и солисти (клавир и флауте) са наставницом музичке културе Весном Марковић.

Упознавање је започело тако што су деца послужила баке и деке бомбонама, а растанак је уследио после обећања да ће се поново срести. Учесници су награђивани громким аплаузима, а ни присутни гледаоци, ни учесници нису скривали сузе које су биле плод јаких емоција.

О утисцима учесника овог лепог дружења више можете прочитати у чланку новинара М.С. који је објављен на интернет порталу:

http://www.dnevno.rs/info/drustvo/77174/bura-emocija-na-vozdovcu-daci-skole-aleksa-santic-ucinili-da-stari-ovu-sredu-nikada-ne-zaborave

    

    

 
Датум: 2015-12-08

ПУТУЈУЋИ  САЈАМ  КЊИГА „ВОЛИМ ДА ЧИТАМ“

Центар за културу Гроцка организовао је седми пут по реду путујући сајам књига за децу у сарадњи са водећим домаћим издавачима и основним школама са територије општине Гроцка. У ОШ „Алекса Шантић“ путујући сајам књига гостовао је у понедељак 7.12. и уторак 8.12. у периоду од 9 до 16 часова. 

У оквиру путујећег сајма књига, специјални гост наше школе био је Урош Петровић, познати писац за децу и младе, аутор више необичних и занимљивих романа и збирки прича (мозгалица и романа у загонеткама). Писац се дружио са ученицима 5. разреда плаве смене и за време једног школског часа на веома занимљив начин упознао ученике са својим књигама и светом мозгалица и загонетки.

    

    


Датум: 2015-12-07

ПОСЕТА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ 2015. ГОДИНЕ

Девети међународни фестивал науке у Београду одржан је од 03.12. до 06.12.2015. године. Фестивал науке се први пут ове године одржао на Београдском сајму под слоганомЧУДА СУ СВУДА. Ове године фестивал науке је посетило укупно 50 ученика шестог, седмог и осмог разреда наше школе у пратњи наставника: Владанке Катић, Свјетлане Бабић, Јелене Милошковић, Данијеле Шекуларац Геров.

Ученици су могли да се упознају и да учествују у различитим интерактивним презентацијама, радионицама, експериментима, научним шоу програмима, из физике, биологије, хемије, роботике, екологије...

Ученици су имали прилику да сe упознају са најновијим моделима из области физике: сурфовање на светлости, како функционише ласерска харфа, како направити холограм помоћу телефона.

Крочили смо, захваљујући биолозима у чудесан свет мравињака, затим замршено одрастање матичне ћелије и доживели невероватно путовање у царство коралног гребена. Научили смо о аномалијама живих бића, како и зашто они настају.

        Еколози су нас научили како да применимо нова сазнања приликом изградње куће, стана. 

        Наши ученици су са пажњом пратили разне презентације, радионице, експерименте и активно учествовали у њима.

Актив наставника природних наука

    

      
Датум: 2015-12-06

УРЕЂЕЊЕ ШКОЛСКОГ ДВОРИШТА

У новембру месецу Градска општина Гроцка обезбедила je финансијска средства за извођење радова и уређење прилаза школском дворишту и паркингу ОШ „Алекса Шантић“. Захваљујемо се председнику Градске општине Гроцка, Стефану Дилберовићу на помоћи у решавању овог проблема, чиме је осигуран безбедан приступ школи за ученике, родитеље и запослене школе.

У ОШ „Алекса Шантић“ настављамо континуиран рад на уређењу школског дворишта. Овом приликом обавештавамо ученике,  родитеље и све становнике Калуђерице да су у школском дворишту постављене справе за вежбање,  са циљем да мотивишемо децу и одрасле да се више баве спортом и физичким активностима.

   

   
Датум: 2015-12-06

САРАДЊА СА ДОМОМ ЗДРАВЉА ГРОЦКА – ЗДРАВСТВЕНА СТАНИЦА КАЛУЂЕРИЦА – школски диспанзер

У оквиру континуиране сарадње ОШ „Алекса Шантић“ и школског диспанзера здравствене станице у Калуђерици, током новембра месеца организовани су систематски прегледи ученика 1, 3, 5. и 7. разреда. Том приликом ученици су упознати са корисним информацијама у вези са различитим темама, зависно од узраста, а неке од тема биле су: здрава исхрана, хигијена руку, косе, одеће и обуће, као и тема превенције болести модерног доба- вршњачко насиље, зависност од рачунара, коцкања и сл.

За ученике 7. и 8. разреда наше школе 27.11. и 4.12.2015. године одржано је предавање „Шта треба да знам о наркоманији?“. Предавање је осмислила и реализовала Јасминка Петровић, струковна медицинска сестра-специјалиста јавног здравља.

Овом приликом обавештавамо ученике и родитеље да у оквиру здравствене станице у Калуђерици ради и Саветовалиште за младе.

 


Датум: 2015-11-20

РОДА ПРИПРЕМИЛА КОШАРКАШКИ СПЕКТАКЛ ЗА УЧЕНИКЕ НАШЕ ШКОЛЕ

Уторак, 17.11.2015. године

Изненађење, срећа и радост су речи којима се може описати оно што је Рода у сарадњи са Кошаркашким савезом Србије и Министарством просвете, науке и технолошког развоја, припремила за ученике Основне школе „Алекса Шантић“ из Калуђерице у Београду, када је током часа кошаркашке секције, у салу ненајављено ушла женска Кошаркашка репрезентација Србије и заједно са основцима одиграла пријатељску утакмицу.

Наша основна школа сакупила је највише бодова међу основним школама на територији Београда у оквиру друштвено - одговорне акције „2.000 лопти за будуће асове“, а овим несвакидашњим изненађењем и свечаним уручењем почела је подела лопти школама широм Србије, које су у овој акцији освојиле највећи број гласова.

Само пет минута након почетка часа уз песму „Играј и победи“ сала за физичко васпитање Основне школе „Алекса Шантић“ претворила се у праву кошаркашку арену, што је била увертира за оно што ће након тога уследити. У салу су, уз најаву водитеља, једна по једна ушле наше „златне“ кошаркашке репрезентативке,  заједно са селекторком, и „изазвале“ кошаркашки тим основне школе да покаже своје умеће на терену. Признати кошаркашки судија прогласио је победника, након чега је представник Роде уручио поклон школи, универзалне кошаркашке лопте високог квалитета, Молтен, које ће основци користити на будућим часовима физичког васпитања.

Друштвено одговоран пројекат у оквиру кога РОДА поклања кошаркашке лопте школама широм Србије покренут је у циљу промоције спорта и спортских вредности међу младима, а реализован је заједно са пријатељима акције, Кошаркашким савезом Србије и Министарством просвете, науке и технолошког развоја.  Уместо 500 колико је било првобитно планирано, поделиће се чак 4 пута више – 2.000 Молтен лопти школама које су добиле највише гласова у апликацији на сајту и Facebook страници РОДЕ. У овом пројекту који је трајао од 15. септембра до 1. новембра, учествовале су све основне и средње школе на територији Србије.

ЗАХВАЉУЈЕМО СЕ ОРГАНИЗАТОРИМА, КАО И СВИМ НАШИМ УЧЕНИЦИМА КОЈИ СУ СВОЈИМ ГЛАСОВИМА ОСВОЈИЛИ ЛОПТЕ ЗА НАШУ ШКОЛУ!

Филм можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=gB3ZBBStJx0

    

    

    
Датум: 2015-11-18

АКТИВНОСТИ УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА

Дана 28. октобра 2015. године одржана је модна ревија у нашој школи. Учествовали су ученици петог, шестог, седмог и осмог разреда, а идејни творци и реализатори овог догађаја били су чланови Ученичког парламента. Атмосфера  је била одлична и користимо прилику да се захвалимо свима који су својим присуством увеличали ово дешавање.

Ученички  парламент наше школе подржао је још једну активност, а то је прослава Halloween-а. Прослава је одржана 29. октобра 2015. године, а реализовали су је чланови секције за енглески језик са наставницом Мајом Дукић. Учествовали су ученици петог разреда, који су се маскирали на задату тему „Harry Potter“ и забавили се уз пригодне игре и задатке.

    

 
Датум: 2015-11-13

ПОСЕТА ЗАДУЖБИНИ ИЛИЈЕ М. КОЛАРЦА

У суботу, 31.10.2015. године ученици 5. разреда (одељења 5/5, 5/6 и 5/7) посетили су нашу најпознатију концертну салу „Коларац“ у пратњи наставнице музичке културе Милице Весић, наставника руског језика Уроша Латиновића и педагога школе Соње Добричић. У склопу програма „Мала школа бонтона“, ученици су имали прилику да слушају концерт „Како се слуша барок“ и виде неке од старих инструмената као што су чембало, траверсо флаута и барокни гудачки инструменти.  

 
Датум: 2015-11-13

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ОДБОЈЦИ

У ОШ АЛЕКСА ШАНТИЋ" У КАЛУЂЕРИЦИ ЈЕ У СРЕДУ,  28.10.2015. ОДРЖАНО ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ОДБОЈЦИ. ЗАХВАЉУЈЕМО СЕ СВИМ УЧЕСНИЦИМА И ЖЕЛИМО ИМ МНОГО УСПЕХА У ДАЉЕМ БАВЉЕЊУ СПОРТОМ.


РЕЗУЛТАТИ ТАКМИЧЕЊА:

КАТЕГОРИЈА - ДЕВОЈЧИЦЕ 7. И 8. РАЗРЕД:                  

1. место ОШ НИКОЛА ТЕСЛА", ВИНЧА                            

2. место ОШ АЛЕКСА ШАНТИЋ", КАЛУЂЕРИЦА            

3. место ОШ ИЛИЈА ГАРАШАНИН", ГРОЦКА                     

 

 КАТЕГОРИЈА - ДЕЧАЦИ 7. И 8. РАЗРЕД:

1. место ОШ „МИЛОЈЕ ВАСИЋ“, КАЛУЂЕРИЦА                            

2. место ОШ АЛЕКСА ШАНТИЋ" КАЛУЂЕРИЦА            

3. место ОШ ИЛИЈА ГАРАШАНИН", ГРОЦКА    

   

  

 
Датум: 2015-11-12

ДРУШТВО ШКОЛСКИХ БИБЛИОТЕКАРА СРБИЈЕ

У јеку борбе за бољи положај школских библиотека у прописима и пракси, радост су нам донели маштовити ученици и вредни библиотекари, учесници конкурса „Путуј и не заборави да ми пишеш.

Радове је прегледао жири у саставу:

Миљана Мимица Алексић, сликарка и историчарка уметности,

Дејан Алексић, писац и

Драган Илић, водитељ и предавач на ФМК


Награде у категорији литерарних радова:

Ученици основних школа млађи разреди: 

3. награда МИЛАН НОВКОВИЋ, ученик четвртог разреда (IV3)

ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица

 

Ученици основних школа старији разреди:

1. награда ВУКАШИН РЕСАНОВИЋ, ученик седмог разреда (VII3)

ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица

3. награда ВИКТОРИЈА АМИЏИЋ, ученица шестог разреда (VI4)

ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица

 

Добитнице бесплатне чланарине за 2016. годину су библиотекарке са највише послатих радова:

·         Снежана Гига, ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица

·         Данијела Стојилковић, ОШ ,,Славко Златановић” Мирошевце

·         Тања Маљоковић, ОШ Бранко Радичевић, Нови Београд 

Датум: 2015-11-12

„ШТА БИ БИЛО ДА НИЈЕ БИЛО“

„Шта би било да није било“ слоган је 60. Међународног сајма књига, почасни гост је Руска Федерација.

Традиционална посета остварена је са ученицима, наставницима и библиотекарком школе. Посетили смо штандове разних издавача, дружили се са писцима, промотерима писане речи, купили занимљиве књиге, обогатили књижни фонд личне и школске библиотеке новим насловима за ученике и професоре школе.

  
Датум: 2015-11-12

„ШАРЕНЕ СЦЕНЕ“

 

У школској 2015-16. години наша школа и организација Базаарт настављају имплементирање пројекта “Медиате: Mетод eдукативне драме за инклузивност и толеранцију”, у нижим разредима основне школе.

Као резултат рада објављена је збирка драмских текстова за драмски педагошки рад са децом и младима на развијању толерантности, инклузивности и сарадње под називом „Шарене сцене“. Један од драмских текстова у оквиру збирке је и текст „Шарене јабуке“ која је инспирисана текстом „Јабука“ Драгана Лукића. Драмски текст и представу су осмислили и изводили ученици наше школе уз помоћ учитељица Иване Максимовић, Снежане Мијић, Љиљане Лукић, Сузане Врачар, Јадранке Бајић Лупа, Биљане Батез, Милице Недић и Тамаре Вукашиновић, као и учитељице Виолете Митровић из ОШ „Милоје Васић“ и редитељке ове представе Иване Деспотовић.

Поводом промоције збирке радова „Шарене сцене“, представа „Шарене јабуке“ изведена је у петак 23.10.2015. године у свечаној сали ГО Врачар.

 

  
Датум: 2015-11-12

изложба Историјско-географски кутак    

У нашој школи поводом обележавања Дечје недеље (6. октобра 2015) отворена је изложба Историјско-географски кутак. Изложба је била замишљена као део једне шире манифестације, да би потом самостално трајала све до краја месеца октобра. Том приликом, изложени су у холу школе најбољи ученички семинарски радови из историје и географије.  Поставка је привукла пажњу наших колега, старијих и млађих ученика и њихових родитеља, па су се свакодневно чули позитивни коментари. Захваљујемо се ученицима историјске секције, посебно разреду 6/6 и географској секцији који су помогли да се из мноштва материјала одаберу само најбољи радови који су заслужили да буду презентовани. 

  Актив друштвених наука


 

                                                                      
Датум: 2015-11-04ОБАВЕШТЕЊЕ

 

ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, НАСТАВНИКЕ И РОДИТЕЉЕ ДА ЋЕ 

ПОНЕДЕЉАК, УТОРАК И СРЕДА

9, 10. И 11. новембар 2015. године,

БИТИ НЕРАДНИ ДАНИ, ЗБОГ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДРЖАВНОГ ПРАЗНИКА – ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ.

 ПРВИ РАДНИ ДАН ЈЕ ЧЕТВРТАК, 12. новембар 2015. године.

 НАСТАВА ЗА ПЛАВУ СМЕНУ ПОЧИЊЕ у 8 ЧАСОВА, А ЗА ЦРВЕНУ СМЕНУ У 14 ЧАСОВА.

                                                                                                                                                        

Директор школе

Радивоје Миљић

 

 
Датум: 2015-11-16

Дечја недеља

Дечја недеља је традиционално и овог октобра, од 5. до 11.10.2015. године, у ОШ „Алекса Шантић“ обележена разноврсним активностима. Издвајамо неке од њих: 

- Цртање кредама у боји – ученици из продуженог боравка са учитељицама С. Пузовић и А. Панић

-Радионица „Декупаж“ у оквиру ликовне секције – ученици 4/2 са учитељицом В. Пејчић и родитељима

-„Словарица“ – слова од бојеног пиринча  одељење 1/6 са учитељицом Р.Ристић

-Пано са ученичким радовима на тему „Подршка породици“  – ученици 2. разреда са учитељицама М.Рајковић, Ј. Бајић Лупа, Ј.Затезало и З. Црепајски

-Изложба радова - ученици 3. разреда са учитељицама С.Врачар, Љ.Лукић, Л.Милосављевић, И. Максимовић, Н.Гачић и М.Грујић

-Историјско-географски кутак – најбоље презентације и реферати ученика школе – Н.Перовић, М.Топић, Р.Шкорић

-Пано на тему „Породица“ – одељење 6/6 са одељ.старешином С.Стаменковић

-Фудбал и радионица са родитељима – одељења 1/1, 1/2 и 1/3 са учитељицама Ј.Ђурђевић, М.Младеновић и Т.Обрадовић

-Изложба ликовних и литерарних радова на тему „Дете је дете“ – ученици 4. разреда са учитељицама М.Тосуновић и В.Шпоњом

-„Бака, дека и ја“ – дружење са члановима дневног боравка и клуба за старија лица „Треће доба“ Калуђерица – ученици 5/6,5/7,7/5 и 8/5 са наставницом српског језика и књижевности Љ.Дашић

-Ревија играчака које су правила деца, „Мостови међу генерацијама“ и мали недељни ручак  - ученици из продуженог боравка са учитељицама С. Пузовић и А. Панић

-Изложба „Откриће електричне струје“ и постер „Теорија еволуције“  – ученици, чланови секција са наставницама В.Катић, С.Бабић и Ј.Милошковић

-Представа „Шарене јабуке“  у нашој и ОШ „Милоје Васић“ – ученици 4/3, 2/7, 2/5, 3/3, 3/5, 3/4, 4/6, 4/4, са учитељицама Б.Батез, Ј.Бајић Лупа, Т.Вукашиновић, С.Мијић, С.Врачар, М.Недић, И.Максимовић и Љ.Љукић и ученици 2/3 ОШ „Милоје Васић“  са учитељицом В.Митровић

-Продајна изложба радова ученика 4. разреда са учитељицама В.Пејчић, М.Тосуновић

-Приредба ученика еколошке и драмске секције – ученици са учитељицама М. Младеновић, Ј. Ђурђевић,  С.Јовић,  В. Павловић, С. Зарић, С. Врачар, Л.Милосављевић, С.Мијић и М.Недић

-Огледи ученика биолошке секције – ученици чланови секције са наставницама Ј.Милошковић и Д.Геров Шекуларац

-„Ја сам родитељ“ – радионица ученика и родитеља 5/2 са одељ. старешином Д.Геров Шекуларац

-Јавни час поезије и ликовна радионица – ученици и родитељи 2/7 са учитељицом Б.Батез

-„Школски сајам науке“ – хемијски огледи ученика 7. разреда са наставницом хемије М. Митрић уз помоћ наставнице С.Бабић и одељења 3/1 учитељице М.Грујић

- Посета Андрићевом музеју – одељење 6/6 са одељ.старешином С.Стаменковић.

    

  

   

   

 


Датум: 2015-10-05

ПОСЕТА СЛОВЕНИЈИ 

„Пријатељство је најтежа ствар за објаснити. То је нешто што се учи у школи, али ако ниси научио шта је смисао пријатељства ништа ниси научио.“

У оквиру манифестације „Шантићеви дани“, гости су нам били другари из Словеније, а сад нам се пружила прилика да узвратимо посету и учествујемо у њиховом кампу „Горски табор“.

Код наших другара из Мојстране (Словенија), кренули смо 14.9.2015. године, рано ујутру и стигли у 16 часова. Срдачно су нас дочекали уз песму „Деца су украс света“. После ручка и упознавања, домаћини су нам организовали предавање о употреби дефибрилатора и пружању прве помоћи повређеним особама. Предавање је било поучно и занимљиво. Ученици су морали да демонстрирају оно што су научили и били су врло успешни у томе. Обичај је да вече пре поласка у камп ученици преспавају у фискултурној сали. Ту су се ученици и наставници још више зближили и упознали.

Сутрадан смо отишли у Планинарски музеј. Гледали смо филм о планинарењу и флори и фауни Триглава. После смо бојили магнете које смо понели за успомену. У музеју су ученици кроз игру сазнали много о планинарењу, планинарској опреми, животињама и биљкама које расту на Триглаву.

После посете музеју кренули смо у шетњу дугу 15 километара до долине Врата, где смо били смештени у њиховом планинарском дому. Шетња нам је пријала, а нарочито када смо видели један од најлепших водопада у Словенији, Перичник дуг 52 метара. Прошли смо испод њега и уживали у природи.

Горска служба за спашавање нам је у поподневним часовима, показала како спашавају људе који доживе несрећу на планинарењу, и какву опрему за то користе. На крају смо се сви спуштали зип – лајном и баш уживали у тој активности. Сутрадан смо кренули до врха Лукијан на висини од 1800 метара. Пењање није било лако, али смо се скоро сви попели до врха са кога се пружао предиван поглед на Триглав. У поподневним часовима нам је организовано интересантно предавање о планинарењу. Сутрдан смо требали да се попнемо на врх од 2000 метара висине, али због кише смо само трећину пута прешли. Пошто у дому не постоји особље које одржава хигијену, то су ученици и њихови наставници сами очистили просторије у којима су боравили. Преподне нам је организована ликовна радионица, где су ученици на камену сликали лепоте Триглава. То је многима био занимљив сувенир са овог путовања. Затим су ученици одлазили у шуму и прикупљали суво грање и дрва за логорску ватру коју је успешно заложио наставник Душко Бојанов. Око ватре су се окупили ученици и на већ припремљеним штаповима пекли виршле. Рекли су да укусније виршле никада нису јели.

Двојица средњошколаца су нам улепшали вече уз гитару и хармонику. Показали су нам њихове игре. Певало се и играло до касно у ноћ. Многима ће та ноћ бити незаборавна. Сутрадан смо се опростили од наших другара и захвалили на њиховом гостопримству. Уживали смо у дружењу и у свим активностима које су нам организовали. Надамо се да ће и они уживати код нас када нам дођу у посету, следеће године у мају.

У повратку смо свратили до Бледа, најлeпшег словеначког језера.

Путовања и дружења служе да нам обогате живот. На овом путовању смо упознали дивне људе и децу, упозали се са њиховом културом и начином живота. Надамо се да ће ово дружење трајати годинама, на радост и наших и њихових ученика, да ће нека пријатељства опстајати када се заврши основна школа. Ово дружење шаље поруку да пријатељство не познаје границе.

Весна Павловић,

Јелена Срдић,

Весна Драгутиновић,

Радивоје Миљић

     

    

    

    

 

 
Датум: 2015-10-07

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА

25. септембра 2015. год. ученици седмог и осмог разреда наше школе посетили су Академски парк и Хемијски факултет где се одржавала Ноћ истраживача. Ђаци су ову едукативну манифестацију пропратили у пратњи наставница: Владанка Катић, Свјетлана Бабић (физика); Јелена Милошковић, Данијела Г. Шекуларац (биологија); Милена Митрић (хемија).

Ученици наше школе имали су прилику да виде и чују нове занимљивости у вези биологије, физике и хемије.

    

Уколико желите да прочитате нешто више о утисцима ученика који су посетили Ноћ истраживача и погледате још фотографија, можете посетити блог ученице 8/4 Иве Ђоковић на osaleksasantic.blogspot.rs

 

 
Датум: 2015-09-21

„ГРОЧАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ“ И „Смедеревска јесен“

На позив организатора „Грочанских свечаности“ и „Смедеревске јесени“, ученице наше школе учествовале су на манифестацијама 30.7.2015. год. („Грочанске свечаности“) и 6.9.2015. год. („Смедеревска јесен“), представљајући нашу школу.

Ученица (гост ученик) Дара Павловић, казивала је „Похвала кнезу Лазару“, а етно група „Виле“ представиле су се песмама „Засп`о ми је драги“, „Девојче, девојче“ и „Прелетеше птице ластавице“.

За наступ на манифестацијама ученице су припремале проф. српског језика Светлана Стаменковић и проф. музичке културе Весна Марковић.

 
Датум: 2015-09-21

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПРВАКА

Свечани пријем првака и ове године одржан је у свечаној сали школе. 

Директор је пожелео добродошлицу ђацима и много успеха у школовању.

   

   

 
Датум: 2015-09-11

Мултимедијални фестивал “PATOSoffIRANJE” и представа „Шарене јабуке“ - Смедерево

У школској 2014 -15. години наша школа и организација Базаарт је отпочела инплементирање пројекта “Медиате : Mетод eдукативне драме за инклузивност и толеранцију”, у нижим разредима.

У пратњи учитељица: Иване Максимовић, Снежане Мијић, Љиљане Лукић, Сузане Врачар, Јадранке Бајић Лупе, Биљане Батез, Милице Недић и Тамаре Вукашиновић, као и учитељице Виолете Митровић из ОШ „Милоје Васић“ и редитељке ове представе Иване Деспотовић, ученици су наступили у Смедереву дана 29. августа 2015. године, на Међународном мултимедијалном фестивалу “PATOSoffIRANJE”. Изведена је представа „Шарене јабуке“ која је инспирисана текстом „Јабука“ Драгана Лукића.

У организацији позоришта ПАТОС, на 11. „PatosOFFiranju“ учествовало је више од 250 уметника из шест земаља. Публика фестивала, чија је уметничка директорка Сунчица Милосављевић, имала је прилику да види и 13 представа за одрасле, музичке наступе  и радионице.

Међу бројним уметничким ствараоцима своја умења имали су прилику да покажу и најмлађи кроз пројекат Позориште у парку. Истоимени пројекат је похваљен за отварање нових простора за уметничке садржаје. 

   

  
Датум: 2015-09-08

РАДИОНИЦЕ ЗА РАДОЗНАЛЕ И МАШТОВИТЕ

Учитељица Тамара Обрадовић је објавила рад у Просветном прегледу.

Датум: 2015-08-27

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, НАСТАВНИКЕ И РОДИТЕЉЕ ДА ШКОЛСКА 2015/16. ГОДИНА ПОЧИЊЕ

У УТОРАК, 1. септембра 2015. године.

 

НАСТАВА ЗА ПЛАВУ СМЕНУ (индекси 1,2,3 и одељења 5/4 и 6/4) ПОЧИЊЕ У 8:00 ЧАСОВА,

А ЗА ЦРВЕНУ СМЕНУ (индекси 4,5,6,7) У 14:00 ЧАСОВА.

 

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ЗА УЧЕНИКЕ 1. РАЗРЕДА БИЋЕ ОДРЖАН 1. септембра у

10 ЧАСОВА У СВЕЧАНОЈ САЛИ ОШ „Алекса Шантић“.

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ЗА УЧЕНИКЕ ОДЕЉЕЊА 1/7 (ИЗДВОЈЕНО ОДЕЉЕЊЕ, ул. Радисава Игњатовића бр. 2) БИЋЕ ОДРЖАН У 9 ЧАСОВА У ПРОСТОРИЈАМА МАЛЕ ШКОЛЕ.

 

ЖЕЛИМО ВАМ УСПЕШАН ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ!

 

Директор школе

 
Датум: 2015-08-27


О Б А В Е Ш Т Е Њ Е 


ОДЕЉЕЊСКЕ СТАРЕШИНЕ УЧЕНИКА 5. РАЗРЕДА У ШКОЛСКОЈ 2015/16. години: 

ПЛАВА СМЕНА: 

5/1 – РАДМИЛА СТОЈЧЕТОВИЋ

5/2 – ДАНИЈЕЛА ГЕРОВ ШЕКУЛАРАЦ

5/3 – ЈЕЛЕНА РАДИНОВИЋ

5/4 – МАЈА ДУКИЋ (бивше одељење 4/7, уч. РУЖИЦА РИСТИЋ)

 

ЦРВЕНА СМЕНА: 

5/5 – НАТАША ПЕРОВИЋ

5/6 – ЉУДМИЛА ДАШИЋ

5/7 – УРОШ ЛАТИНОВИЋ (бивше одељење 4/4, уч. МАРИЈА МЛАДЕНОВИЋ)

 

ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ И  РОДИТЕЉЕ ДА БИВШЕ ОДЕЉЕЊЕ 4/7 ИЗ МАЛЕ ШКОЛЕ, УЧИТЕЉИЦЕ РУЖИЦЕ РИСТИЋ, У НОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ ДОБИЈА ИНДЕКС 5/4 И НАСТАВУ ЋЕ ПОХАЂАТИ У ПЛАВОЈ СМЕНИ. 

БИВШЕ ОДЕЉЕЊЕ 4/4, УЧИТЕЉИЦЕ МАРИЈЕ МЛАДЕНОВИЋ У НОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ ДОБИЈА ИНДЕКС 5/7 И НАСТАВУ ЋЕ ПОХАЂАТИ У ЦРВЕНОЈ СМЕНИ.

 

Директор школе

 
Датум: 2015-07-01

Представа „Шарене јабуке“ пројекта „Медиате“ Базаарта изведена на Ташмајдану

 

У оквиру пројекта Базаарта „Медиате“- Метод драмске едукације за развој инклузивности и толерантности, који финансира ЕУ и који се суфинансира из буџета Републике Србије, укључени су ученици од првог до трећег разреда учитељица: Биљане Батез, Снежане Мијић, Милице Недић, Тамаре Вукашиновић, Љиљане Лукић, Сузане Врачар, Јадранке Бајић Лупа и Иване Максимовић. У сарадњи са ОШ „Милоје Васић“ и учитељицом Виолетом Митровић, заједно су реализоване радионице драме које су имале циљ да развију сарадњу и толеранцију међу децом. Читав пројекат надгледала је глумица Ивана Деспотовић. Као завршни део пројекта изведена је представа „Шарене јабуке“ која је инспирисана текстом „Јабука“ Драгана Лукића у суботу, 20. јуна 2015. у Ташмајданском парку као део Међународне конференције драма у образовању.

    
Датум: 2015-07-01

ПРИЈЕМ ЗА НАЈУСПЕШНИЈЕ УЧЕНИКЕ У ШКОЛСКОЈ 2014/15. ГОДИНИ

У ОШ „Алекса Шантић“ је 10. јуна 2015. године одржан пријем за најуспешније ученике у школској 2014/15. години. Пријему су присуствовали ученици који су постигли запажене резултате на општинским, градским и републичким такмичењима из појединих предмета, ученици носиоци дипломе „Вук Караџић“ и ученица генерације. Присутне су поздравили директор и помоћник директора и захвалили им се што су у школској 2014/15. години на најбољи начин представљали своју школу уз жељу да током даљег школовања буду још успешнији.

 


Датум: 2015-06-08

ПРИРЕДБА УЧЕНИКА ИЗ ПРОДУЖЕНОГ БОРАВКА

У понедељак 1.6.2015. године одржана је приредба ученика из продуженог боравка и учитељице Тамаре Обрадовић. Ученици су рецитовали, глумили и певали. Аплауз којим су ученици били награђени говори о успеху ове приредбе. Сви присутни су били веома задовољни и пуни позитивних утисака су отишли кући.

  
Датум: 2015-06-02

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ РУСКОГ ЈЕЗИКА

На Републичком такмичењу из руског језика одржаном 3. маја 2015. године у Београду, ученици наше школе су постигли изузетан успех. Димитрије Момчиловић 8/6 је освојио ПРВО МЕСТО, док је Станислав Левченко 8/7 освојио ДРУГО МЕСТО. У част награђених ученика организована је свечаност у Руском дому, где су им, уз пригодне поклоне, уручене и повеље Руског дома.

Честитамо нашим ученицима, са жељом да и у будућности остварују запажене резултате.

Урош Латиновић, проф. руског језика

   


Датум: 2015-06-01

ПРИРЕДБА ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ

Приредба поводом Дана школе, за коју можемо рећи да је академија, а као завршна свечаност „Шантићевих дана“ одржана је у свечаној сали наше школе на опште задовољство присутних, а на понос оних који су у њој учествовали.

„Чаролија младости“, како је приредба носила назив је била права чаролија. Учесници су били ученици наше школе од првог до осмог разреда, а професори задужени за приредбу су биле Светлана Стаменковић, проф. српског језика, Весна Марковић, проф. музичке културе и Иванка Ивковић Ускоковић, проф. ликовне културе.

Аплауз којим су учесници били награђени говори о квалитету и успешности извођача.

   

   

   

 

 
Датум: 2015-06-01

ШАНТИЋЕВИ ДАНИ 2015. год.

У оквиру „Шантићевих дана“ одржане су разне активности у којима су учествовали наши ученици и наставници.

Дочекали смо групу ученика и њихових наставника из Словеније, тј. из Мојстране из ОШ „16. децембар“. Ученици наше школе били су домаћини ученицима, својим вршњацима из Словеније. Били смо, како они кажу, добри домаћини. Водили смо их у обилазак града, посетили су Авалу, присуствовали су нашим часовима, посетили археолошко налазиште „Винча“, присуствовали су приредби поводом Дана школе, а затим и свечаном ручку.

У присуству родитеља одржан је јавни час на Калемегдану. У присуству песника Пере Зупца подељене су награде за учеснике „Шантићевог пера“. Одржан је час на коме су биле замењене улоге, наставници су били ученици, а ученици наставници. Одржана је енглеска чајанка, маскенбал, одржана је дебата ученика осмог разреда. Ученици осмог разреда су направили и приказали филм „Прича од свега по мало али лепо“, о генерацији осмака која ове године одлази из наше школе. Одржан је квиз знања за млађе и старије ученике.

Одржана је изложба дечијих рукотворина ученика трећег разреда. Еколози су и ове године били веома успешни у свом раду и наступу.

Дочекали смо децу, наше комшије из вртића „Лане“ и „Весељко“ и предшколце, наше будуће прваке.

Караоке и игре без граница су посебно задовољство за све учеснике и све оне који су бодрили своје другаре.

    

    

    
Датум: 2015-05-25

ПЕРО У СРЦУ ЧУВА „КОРЕН У РЕЧИМА“

У четвртак, 21. маја 2015. године, одмах након свечаног отварања Фестивала Шантићеви дани у свечаној сали школе додељене су награде и признања младим књижевним ствараоцима и њиховим менторима, победницима IX књижевног конкурса Шантићево перо. О награђеним радовима говорили су књижевник и председник жирија, Перо Зубац, проф. Седме београдске гимназије, Ана Марковић и селектор радова, проф. Душица Филиповић.

Пригодне награде (диплома, књига, часопис Зора и промотивни материјал са логом Манифестације) употпуњене су и дечјим часописом Светосавско звонце које је Школа добила од братства манастира Драганац, јединог живог манастира у Косовском поморављу. Најбољима међу најбољима додељене су и плакете Шантићево перо – рад керамичара Милорада - Мишела Вукановића, са угравираним аутографом Алексе Шантића: „Сви они, који немају другог посла и не знаду шта ће писати, ти засучу рукаве, лаћају се пера ипишу критике! Треба критику пустити људима који су у истини критичари, који имаду талента и укуса...“

Таленат и укус жири је препознао и наградио. Ана Марковић је позвала ученике да читајући добре писце унапређују свој стил и трагају за својим изразом, јер је језик, како је нагласила, браник и уточиште, чувар знања и гарант да ће и други знати и сазнати. Селектор конкурса, Душица Филиповић, истакла је да је Шантићево перо одавно престало да буде локални конкурс, већ међународна смотра аутентичног уметничког израза и глобални хронотоп младалачких снова, визија, усамљености и љубави, али и људске мимoиђености са животом. Председник жирија је похвалио подухват Школе којим се негује традиција и чува успомена на самосвојност песничког језика Алексе Шантића.

Најбољи позив за ново дружење свим љубитељима књижевне речи упутио је наш гост-песник Перо Зубац објавом теме за X Шантићево перо 2016: НАПИШИ МИ ПИСМО!

   
Датум: 2015-05-25

ОТВАРАЊЕ ШАНТИЋЕВИХ ДАНА 

„Шантићеви дани“ отворени су 21.05.2015. године. Директор школе заједно са ученицом генерације положио је цвеће на споменик Алексе Шантића, и након подизања заставе, свечани програм је почео. Приредба је посвећена Вуку Стефановићу Кaраџићу, његовом животу и делу. Приредби, поред бројних гостију, присуствовао је наш велики писац за децу, Перо Зубац, који је и отворио културну манифестацију.

Програм приредбе је реализован захваљујући вредним и радним ученицима наше школе уз подршку наставнице српског језика Јелене Милосављевић и музичке културе Весне Марковић. Наставница ликовне културе Душица Рађеновић својим делом  улепшала је сцену приредбе.Датум: 2015-06-01

ПЕСНИКУ У ЧАСТ

У среду 20.05.2015. године, одржан је јавни час српског језика на Калемегдану. Час је, у оквиру „Шантићевих дана“, одржала професор српског језика Светлана Стаменковић са одељењем 5/6. У присуству родитеља и учитељице Јадранке Затезало ученици су положили цвеће на бисту Алексе Шантића, певали школску химну „Шантићева тамбурица“ и казивали стихове песника чије име носи наша школа.

На крају часа наставник је испричао ученицима како је школа добила име по песнику, Алекси Шантићу. Час је завршен пропраћен аплаузом родитеља и случајних пролазника.

Светлана Стаменковић, проф. српског језика

    

 

Датум: 2015-05-19

Изложба електричних струјних кола

Изложба електричних струјних кола одржана је 13.05.-14.05.2015. године у холу школе. Радове су израђивали ученици осмих разреда у оквиру редовне наставе физике по упутствима наставника Владанке Катић и Свјетлане Сикимић. Изложба је изазвала велико интересовање деце и била посећена од стране наставника и ученика нижих и виших разреда. Ученици су показали велику креативност што говори о њиховој заинтересованости за практичне радове.  

 


Датум: 2015-05-15

ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ У АТЛЕТИЦИ

Градско такмичење у атлетици одржано је 8.5.2015. год. на стадиону ФК “Црвена Звезда“. Наша школа је остварила запажене резултате.

    


 Резултати градског такмичења у атлетициДатум: 2015-05-14

   СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА УЧЕНИЦИ – ПРОМОТЕРУ ШКОЛЕ

ДАРА ПАВЛОВИЋ

Наставничко веће, на седници одржаној 5. маја 2015. доделило je специјалну награду најуспешнијем ученику - промотеру школе, ученици VIII/5 Дари Павловић.

Својим радом, трудом и залагањем, представљала је себе и нашу школу, на најбољи могући начин, било да је реч о такмичењима на којима је показивала своје знање или о бројним културно - образовним манифестацијама у којима је учествовала сваке године (Шантићеви дани и прослава Дана школе, школска слава Свети Сава, Базар науке, Енглеска чајанка, приредбе за ученике првих разреда и поводом светског дана књиге, као и хуманитарним акцијама).

 

     Наташа Перовић, разредни старешина 8/5
Датум: 2015-05-13

    УЧЕНИЦА ГЕНЕРАЦИЈЕ 2014/15. ГОДИНЕ

ТАМАРА БУЛАТОВИЋ

Добра, паметна и увек спремна да помогне су речи које би нашу Тамару описале. Ведра и са осмехом увек поправља расположење другима. Својом амбициозношћу, креативношћу и вишеструким талентом остварила је изузетне резултате из разних области. Велика је част и привилегија имати Тамару Булатовић у свом одељењу. Васпитана, одговорна, амбициозна... Изузетна! По речима њених другова и другарица Тамара је врло толерантна и искрена особа. Наставници истичу њену одговорност и лакоћу са којом постиже одличне резултате. Она је наша најсјајнија звезда која ће, верујемо, сигурним корацима доћи до остварења свих својих циљева.

                                                                                                                                    Владанка Катић, разредни старешина 8/4 
Датум: 2015-05-06

ПРОСЛАВА РОЂЕНДАНА ОДЕЉЕЊА 5/6

Одељење 5/6 је 28.04.2015. год. са својим одељењским старешином Светланом Стаменковић и родитељима ученика организовала прославу рођендана за све ученике који су рођени у децембру, јануару, фебруару и марту. Ова традиционална активност, у оквиру часа одељењског старешине као подршка ученицима одржаваће се у току ове и наредних шкослих година у одељењу 5/6.

    
Датум: 2015-05-06

ПОСЕТА СВРАТИШТУ

У петак, 24.04.2015. год. одељење 5/6 са својим одељењским старешином Светланом Стаменковић и родитељима ученика посетили су свратиште у Крфској улици.

Деци, корисницима свратишта, донели смо одећу, храну и средства за личну хигијену. У свратишту смо упознали децу, кориснике свратишта, са којима смо провели време у пријатном разговору. О коришћењу свратишта и његовој улози говорила је њихова васпитачица Ана. Растали смо се уз договор да се ускоро поново видимо.

Датум: 2015-04-30

ОБАВЕШТЕЊЕ О IX КЊИЖЕВНОМ КОНКУРСУ - Шантићево перо 2015.

На IX КЊИЖЕВНИ КОНКУРС  Шантићево перо 2015. пристигло је укупно 699 радова из преко 50 основних и средњих школа и гимназија, али и инстутуција културе са територије Републике Србије, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Румуније, Мађарске. Ученици су писали на теме Мени је мене жао и Глас корена. Радове  je прегледао стручни жири у саставу:

1.    Перо Зубац, књижевник

2.    Оливера Вукотић, историчар уметности и кустос Галерије УЛУС-а

3.    Ана Марковић, проф. српског језика и књижевности у Седмој београдској гимназији 

4.    Душица Филиповић, проф. српске књижевности и језика, селекторка радова и стална чланица жирија

Додељене су 24 награде и 21 похвала ученицима и њиховим менторима.

            Награде ће бити уручене у четвртак, 21. маја 2015. у 13 сати у ОШ „Алекса Шантић“ у Калуђерици. Уколико награђени ученици и њихови ментори не буду у могућности да присуствују додели награда, могу да преузму своје награде и похвале до 28. јуна  2015. године, односно током септембра месеца 2015.  у просторијама школске библиотеке у ОШ „Алекса Шантић“ у Калуђерици.

 Хвала свима који су учествовали уз позив да се и наредне године боре за ову, сада већ референтну награду!

                                                                  Проф. Душица Филиповић, селектор Конкурса

 ПОПИС ШКОЛА УЧЕСНИЦА IX КЊИЖЕВНОГ КОНКУРСА - Шантићево перо 2015.

 
Датум: 2015-04-08

 

ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, НАСТАВНИКЕ И РОДИТЕЉЕ ДА ПРОЛЕЋНИ РАСПУСТ ПОЧИЊЕ У ЧЕТВРТАК, 09. АПРИЛА, А ЗАВРШАВА СЕ У СРЕДУ, 15. АПРИЛА 2015. године.

ПРВИ РАДНИ ДАН ЈЕ ЧЕТВРТАК, 16. aприл 2015. године.

НАСТАВА ЗА ПЛАВУ СМЕНУ ПОЧИЊЕ ПРЕ ПОДНЕ, А ЗА ЦРВЕНУ СМЕНУ ПОСЛЕ ПОДНЕ.

 

   СВИМ УЧЕНИЦИМА, РОДИТЕЉИМА И ЗАПОСЛЕНИМА

   ЧЕСТИТАМО ПРЕДСТОЈЕЋЕ УСКРШЊЕ  ПРАЗНИКЕ.


Директор школе

Радивоје Миљић

 


Датум: 2015-04-08

ПОЕТСКО ВЕЧЕ

„Поетско вече“ у ОШ „Алекса Шантић“ посвећено светском дану поезије, одржано је 20.03.2015. године. Ово је трећа година обележавања те манифестације у нашој школи.

            Стара је истина да песме немају граница. Оне путују, на крилима маште, као пчелице од цвета до цвета. Песме доносе радост и узбуђење, љубав и лепоту; обогаћују дечја сазнања, њихова схватања и погледе на свет и живот око себе.

Ученици одељења 1/5, 1/7, 2/3, 4/1, 5/4, 5/5, 5/6 и продуженог боравка, заједно са својим родитељима, представили су своје песме на тему „другарство“, а одабрано је и више песама наших и страних песника на исту тему.

Специјални гости вечери били су: песник и уредник дечјег часописа „Мали витез“ Недељко Попадић, афористичар Раде Ђеговић, афористичар и новинар Бојан Љубеновић, текстописац и сценариста Радован Раша Дабановић и ученица одељења 1/3 ОШ „Милоје Васић“.

Приређивачи и организатори ове манифестације су учитељице: Јадранка Бајић Лупа, Биљана Батез, Зорица Стојиљковић и Тамара Обрадовић.

   
   

 
Датум: 2015-04-06

Међународни дан дечје књиге      

Међународни дан дечје књиге, 2. април,  обележeн је у Основној школи „Алекса Шантић“ у Калуђерици пригодним програмом, уз акцију поклон књига библиотеци.

Приредбу “Oд читања се расте“ реализовала је са ученицима, школска библиотекарка Снежана Гига, уз помоћ професора: Весне Марковић, Биљане Батез, Тамаре Вукашиновић, Јадранке Бајић Лупа.

Сценографију за ову приредбу урадила је наставницa ликовне културе Душицa Рађеновић.

Нешто више о свему читаћете у школском часопису „Зора“ који излази за Дан школе.

  

  


 
Датум: 2015-04-03

ПУТУЈУЋЕ ИЗЛОЖБЕ

У петак 20.03.2015. године у ОШ „Алекса Шантић“ у Калуђерици отворена је Путујућа изложба под називом „Са Каницом по Србији“.

Изложба „Са Каницом по Србији“ аутора Ђорђа С. Костића, резултат је сарадње Народног музеја у Београду, Друштва Феликс Каниц и ЈП Београдска тврђава.

   
Датум: 2015-03-31

ВИ НАМА КЊИГУ С ПОСВЕТОМ, МИ ВАМА ПРИРЕДБУ ОД СРЦА

Ученици и колектив Основне школе „Алекса Шантић“ из Калуђерице позивају Вас у четвртак, 02.04.2015. године у 17:45 на пригодан програм поводом Међународног дана дечје књиге

Датум: 2015-03-27

Посета Владимира Стојановића

У петак, 07. марта 2015. године нашу школу посетио је Владимир Стојановић - професор на Саобраћајном факултету и председник комисије за такмичење из математике, који је и аутор уџбеника и збирке из математике издавачке куће МАТЕМАТИСКОП. Ученици који похађају додатну наставу из математике су имали прилику да заједно са њим решавају задатке.

  
Датум: 2015-03-23

„НАША СРЦА КУЦАЈУ ЗА ТВОЈЕ СРЦЕ“

У среду, 18.3.2015. године одржана је хуманитарна приредба за малу Петру Цветковић, која болује од тешке и ретке болести. Приредбу је организовала и реализовала проф. српског језика, Светлана Стаменковић, са колегама и ученицима наше школе, а на предлог ученика 6/3 и 6/4.

Tакође је одржана и продаја играчака у холу школе коју су реализовали ученици наше школе.

Захваљујемо се свима који су својим присуством, добровољним прилогом или куповином играчке помогли да мала Петра што пре оде на операцију.

     Датум: 2015-03-23

резултати општинског такмичења из географије

У недељу, 22. марта 2015. године у ОШ "Алекса Шантић" одржано је општинско такмичење из географије. Честитамо свим учесницима, а ученицима који су се пласирали на градско такмичење желимо много успеха.

Актив наставника географије

Резултати општинског такмичења из географијеДатум: 2015-03-09

резултати општинског такмичења из историје

У недељу, 8. марта 2015. године у ОШ "Алекса Шантић" одржано је општинско такмичење из историје. Честитамо свим учесницима, а ученицима који су се пласирали на градско такмичење желимо много успеха.

Актив наставника историје

Резултати општинског такмичења из историје
Датум: 2015-02-13

 

ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, ЗАПОСЛЕНЕ И РОДИТЕЉЕ ДА СУ ПОНЕДЕЉАК, 16. И УТОРАК 17. ФЕБРУАР 2015. ГОДИНЕ НЕРАДНИ ДАНИ ЗБОГ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ДРЖАВНОСТИ.

НАСТАВА ПОЧИЊЕ У СРЕДУ, 18. ФЕБРУАРА 2015. ГОДИНЕ, ЗА ПЛАВУ СМЕНУ У 8 ЧАСОВА, А ЗА ЦРВЕНУ СМЕНУ У 14 ЧАСОВА.

Директор школе
Датум: 2015-02-13

„ВАШАР“

У OШ „Драгојло Дудић“ у Београду, 11. 02. 2015. одржан је заједнички час два одељења на тему Вашар, а у оквиру мини пројекта у настави „Да се не заборави“. Час су припремили и реализовали ученици одељења III6 из ОШ „Алекса Шантић“ и ученици одељења III3 из ОШ „Драгојло Дудић“ са својим учитељицама, Милицом Недић и Весном Нинић. Том приликом ученици су представљали старе занате и производе који су настали на часовима Народне традиције у току првог полугодишта школске 2014/2015. године. Вашар је организован као јавни час коме су присуствовале колеге и родитељи из обе школе.


 
Датум: 2015-02-09

ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА

У уторак, 27.01.2015. свечано је обележена школска слава Свети Сава. Свако одељење је са својим одељењским старешином на свечаном часу посвећеном животу и делу Светог Саве говорило о његовој величини и трагу који је оставио нашим поколењима. Након сечења колача уследила је приредба посвећена нашем првом просветитељу коју су извели ученици наше школе, а припремили  вероучитељ Небојша Поповић, наставница српског језика Људмила Дашић, учитељица Биљана Батез и наставница музичке културе Милицa Весић. Специјални гост приредбе била је Јелена Радовановић, оперски уметник Народног позоришта у Београду.

Датум: 2015-01-10

 

ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, РОДИТЕЉЕ И ЗАПОСЛЕНЕ ДА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ 2014/15. ГОДИНЕ ПОЧИЊЕ У

УТОРАК, 20. ЈАНУАРА 2014. ГОДИНЕ.

НАСТАВА ЗА ПЛАВУ СМЕНУ ПОЧИЊЕ У 8 ЧАСОВА, А ЗА ЦРВЕНУ У 14 ЧАСОВА.

СРЕЋНЕ НОВОГОДИШЊЕ И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ ЖЕЛИ ВАМ ДИРЕКТОР ШКОЛЕ.
Датум: 2015-01-10

„НОВОГОДИШЊА ЧАРОЛИЈА“  У КАЛУЂЕРИЦИ

У уторак, 30. децембра 2014. године, у Калуђерици је организована манифестација „Новогодишња чаролија“. Ову манифестацију, која је била намењена деци са наше општине, организовала је Градска општина Гроцка у сарадњи са Канцеларијом за младе. У програму културно-забавног карактера  учествовала су деца из вртића „Лане“ из Калуђерице, ученици Основних школа „Алекса Шантић“ и „Милоје Васић“ из Калуђерице и ученици Основне школе „Никола Тесла“ из Винче. Такође програм су употпунили  ученици Музичке школе из Гроцке, Етно група из Врчина и културно-уметничко друштво „Шумадинац“ из Калуђерице.