А Р Х И В АДатум: 2018-06-27

ЗАВРШЕН ЧИТАЛАЧКИ МАРАТОН ЗА ШКОЛСКУ 2017/2018. ГОДИНУ

     Читалачки маратон који је подржала и покренула у нашој школи, професор српског језика Светлана Стаменковић, а у вези са акцијом коју је подржало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, успешно је завршено. Циљ овакве акције био је да се промовише важност читања, разумевање прочитаног и исказивање личних ставова у вези са прочитаним.

     Читалачки клуб, тј. ученички жири, који је ове године бројио 44 члана, представљао је нашу школу. После прочитаних пет романа, ученици су стекли право да гласају за најбољи дечји роман. Искористивши своје право и наши чланови ученичког жирија, као и ученички жири из других школа у Србији, једногласно су донели одлуку и прогласили најбољим  романом за децу, роман Ја, Алексија, аутора Бранке Трифуновић.

      Топло препоручујемо роман свима онима који воле да читају као и онима који ће тек заволети књигу и тајне које читање собом носи. Роман можете позајмити на читање у нашој школској библиотеци.

     Акцију настављамо и следеће школске године. Придружите нам се и уживајте у читању док будете бирали најбољи роман за децу за следећу школску годину.

Светлана Стаменковић, професор српског језикa

                                                                                                                                     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
Датум: 2018-06-25

НАГРАДНИ ИЗЛЕТ БЕОГРАД - ОПЛЕНАЦ - АРАНЂЕЛОВАЦ

    Ученици који су освојили прва три места на Градском и Републичком такмичењу и наставници, који су их припремали добили су, по први пут, бесплатан једнодневни излет. Маршута планираног излета била је Београд - Опленац - Аранђеловац.  Два аутобуса са двадесетак наставника и шездесет ученика кренули су у Тополу - Опленац. Агенција „Маг промет“ уплатила је и улазнице за „Задужбину краља Петра I“. Водичи и кустоси: Јадранка Марковић, Ирена Аврамовић и Милена Чварковић упознали су нас са најосновнијим историјским подацима и одговарали на питања ученика. После стицања нових знања обезбеђен је и одличан ручак у ресторану „Бајкал“. Због неодговарајућих временских прилика, киша је интезивно падала и ученика који нису били адекватно припремљени, нисмо отишли до Аранђеловца. При повратку за Калуђерицу свратили смо до места где је 15.02.1804. подигнут Први српски устанак. Верујем да је овај излет био задовољавајући за све, с позитивним социјалним односима међу наставницима и ученицима.

Снежана Гига, библиотекарка

    

    

   
Датум: 2018-06-20

ПЛАНИНАРСКА СЕКЦИЈА

       У петак, 08.06.2018. године, одељења 3/1 и 3/5, чланови Планинарске секције, су пешице кренули у посету Основне школе „Никола Тесла“ у Винчи. Тамо су нас дочекале учитељице Гордана Томић и Милица Матичић. Ученици су се после дуге шетње, уз освежење, одморили у школској трпезарији. Касније су дечаци 2/1, 2/2, 3/1 и 3/5 одиграли пријатељску, фудбалску утакмицу, а девојчице „Између две ватре“. Уживали смо у дружењу.

 Весна Павловић и Марија Младеновић, учитељице

    
Датум: 2018-06-15

ТВОЈЕ ЗНАЊЕ МЕЊА СВЕ

     Завршна презентација пројекта „Твоје знање мења све“ одржана је 12.6.2018. године. Аутори презентације су ученици одељења IV/4, IV/5, IV/6 и IV/7.  Гости су нам били другари III/3, који ће следеће године наставити овај пројекат.

     Заједничка презентација пројекта одржана је 13.6.2018. године  у ОШ „Милоје Васић“.

Биљана Батез, учитељица

  

  
Датум: 2018-06-19

НАСТАВНИЧКА ЕКСКУРЗИЈА

     Колектив ОШ „Алекса Шантић“ и ОШ „Милоје Васић“ био је 9. и 10. јуна 2018. године на дводневној екскурзији у Сокобањи. Првог дана, на путу ка коначној дестинацији, посетили смо етно-село Моравски Конаци. У занимљивом амбијенту, уживали смо и дружили се. Дошавши у Сокобању кренули смо у обилазак знаменитости овог места. Обишли смо водопад Рипаљку, који се налази на реци Градишници и уживали у лепотама планине Озрен. Како је хотел Моравица, својевремено био место за одмор, сусрете и писање Иве Андрића, имали смо прилику да посетимо апартман у којем је одседао. Апартман је адаптиран и враћен му је првобитни изглед у склопу нове, сталне музејске поставке за госте Сокобање.

    Други дан је био резервисан за Сокоград, са којег се пружа диван поглед на кањон Моравице. У повратку, обишли смо излетиште Грзу, које лежи на истоименој реци, у близини Параћина. Пуни утисака, вратили смо се у Београд у вечерњим сатима.

Марија Младеновић, учитељица

   
Датум: 2018-06-13

ИЗ БИОЛОШКЕ РАДИОНИЦЕ

     Ученици осмог разреда су у оквиру часова примене рециклажног материјала урадили разне предмете употребне и украсне природе. У изради предмета су исказивали велику креативност, чиме су показивали да многи рециклажни материјали могу корисно искористити. Рециклажа је битна због смањења загађења и коришћења сировина за поновну израду, уштеди енергије и воде.

     Ученици петог разреда су употпунили своје знање о скривеносеменицама приликом израде школског хербаријума и збирке семена. Уочили су велику разноврсност у оквиру ове групе биљака која броји преко 250000 врста. Упознали су се са врстама које су карактеристичне за подручје наше земље.

Јелена Милошковић, наставница биологије

   

      

Датум: 2018-06-14

НОВЕ КЊИГЕ У БИБЛИОТЕЦИ

     Некада давно, учитељица Милена Павловић је од рабата поклонила књиге за ученике школској библиотеци. Следећи њен пример учитељица Милка Билбија Илић , учинила је исто, а поред тога одвојила је и део новчаних средстава од своје јубиларне награде, скромно повећавајући школски библиотечки фонд.

      Последњих година Актив учитељица поклањао је Збирке задатака из математике Мислиша, а сада је у име Актива Весна Павловић поклонила и 15 књига.

     Хвала у име ученика и запослених радника ове школе.

                                                                                    Снежана Гига, библиотекарка

Датум: 2018-06-17

ПОСЕТА ШКОЛАМА

   Ученици одељeња 4/7 са својом учитељицом и Спортским секретаром особа са инвалидитетом Александром Вујчић, 11.06.2018. посетили су школу за ученике са оштећењем вида „Вељко Рамадановић“ и школу за децу са оштећењем слуха и говора „Радивој Поповић“ у Земуну. Имали смо прилику да се упознамо са начином рада тих школа. Видели смо како се ради описмењавање на Брајевом писму, сензомоторну собу, како наши другари оштећеног вида играју фудбал и друштвене игре, као и библиотеку са 14000 књига. У школи „Радивој Поповић“ имали смо час српског језика заједно са другарима оштећеног слуха, са којима смо касније играли фудбал и дружили се. Захваљујемо се домаћинима школа који су нас дивно дочекали и обећали да ће нам узвратити посету. Радујемо се поновном сусрету.

 Биљана Батез, учитељица

  

   

                  

Датум: 2018-06-13

ПРИРЕДБА ЗА БУДУЋЕ ЂАКЕ ПРВАКE

    Традиционално, ђаци четвртаци крајем сваке школске године припремају приредбу у част будућих ђака првака. У петак, 8. јуна 2018. године, ђаци четвртог разреда извели су приредбу, коју су уз пуно труда припремали са својим учитељицама. Приредбом су пожелели добродошлицу будућим првацима и уз пуно игре, песме и радости показали школу на најлепши начин. Публика је својим великим аплаузима и топлим осмесима показала да труд четвртака није био узалудан. Будућим првацима желимо срећан полазак у школу.

 Веће четвртог разреда

    

                        

 
Датум: 2018-06-12

ЛИКОВНИ РАДОВИ НАШИХ УЧЕНИКА ОБЈАВЉЕНИ У ДНЕВНИМ НОВИНАМА

     На дечјој страни дневних новина „Новости“ објављени су ликовни радови наших ученика (Матија Досковић 5/1Анђела Којић 7/1Мина Обрадовић 6/3Нина Јевтић 6/3Нина Остојић 6/1).

Актив наставника ликовне културе

    
Датум: 2018-06-12

 ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ – ВАЉЕВО – БРАНКОВИНА  

     Ученици трећег и четвртог разреда наше школе су  у уторак и среду, 5. и 6. јуна 2018. године, ишли на једнодневни излет у Ваљево. На путу до одредишта ученици су најпре посетили знаменито место Бранковина познато по историјским личностима из породице Ненадовића, који су рођени, живели, стварали и сахрањени код сеоске цркве. Ученици су посетили  Цркву Светих Арханђела, задужбину Проте Матеје, хумку Десанке Максимовић и две школе, од којих је једна претворена у спомен музеј. Имали прилику да виде како су некада изгледале учионице и прибор за писање. Опробали су се у писању пером и мастилом,  на таблицама од воска, по песку... У Ваљеву су најпре обишли најстарији део града Тешњар, калдрмисане уличице пуне занатских радионица, а потом и сам центар града где се налази споменик војводи Живојину Мишићу и Десанки Максимовић. Пут смо наставили према манастиру Лелић, задужбини Владике Николаја и његовог сина Драгомира Велимировића. Ученици су уживали у занимљивим, едукативним садржајима и дружењу на излету који ће им остати у лепом сећању. 

Миланка Тосуновић и Зорана Протић, учитељице

    

     
Датум: 2018-06-12

ИЗ БИОЛОШКЕ РАДИОНИЦЕ

     Радови ученика 6/4, 6/5 и 6/6  у оквиру редовне наставе биологије на часовима практичне наставе. Ученици су прикупили инсекте за школски инсектаријум, чиме су употпунили своје знање о најбројнијој групи живих организама. Инсекти броје преко милион различитих врста, због чега бескичмењаци предњаче у разноврсности у односу на кичмењаке. Прикупљајући инсекте упознали су се са врстама карактеристичним за наше подручје.

     У изради кућица за птице показали су своју маштовитост и креативност, а уједно и љубав према животињама.

 Јелена Милошковић, наставница биологије

   

                 
Датум: 2018-06-12

РЕЗУЛТАТИ МЕЂУНАРОДНОГ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА „ЈЕЗИК МОЈЕ МАЈКЕ

     Похваљен је ликовни рад  Дијане Станојевић 8/2 у КАТЕГОРИЈИ ОСНОВНИХ ШКОЛА – ВИШИ РАЗРЕДИ.

 Линк са детаљним информацијама о резултатима такмичења:

http://zvonce.spc.rs/izabrani-najbolji-na-medjunarodnom-konkursu-jezik-moje-majke/

Актив наставника ликовне културе

Датум: 2018-06-12

РЕЗУЛТАТИ 23. РЕПУБЛИЧКОГ ТАКМИЧЕЊА УЧЕНИЧКОГ ЛИКОВНОГ СТВАРАЛАШТВА

     На листи признања Републичке смотре ученичког ликовног стваралаштва за школску 2017/2018. годину нашли су се ликовни радови ученика наше школе:

Наталија Костур 8/4

Миљана Ристић 7/5

Јована Игњатовић 6/3 (два рада)

Нина Јевтић 6/3

Марија Митровић 6/2

Страхиња Лазић 5/1

Михајло Миловановић 5/2

Честитамо свима!

     Линк каталогa са листом признања и листом свих других изложених радова:

https://drive.google.com/file/d/0B_FIyAWXWruSTVN3LWlhaGoxUEp4Z3JSdnM1dHNSRVZIbnFj/view

Aктив наставника ликовне културе

    
   Датум: 2018-06-08

ЧАСОПИС ТАБЛА

    У летњем броју часописа Табла објављен је текст о 3/2 одељењу наше школе.Текст је написала учитељица Јасмина Ђурђевић уз подршку  и помоћ својих ученика. Линк где можете да погледате часопис је:

http://fliphtml5.com/bookcase/hmwa

 Јасмина Ђурђевић, учитељица

   
Датум: 2018-06-07

ПРИЈЕМ НАЈБОЉИХ ЂАКА ОПШТИНЕ ГРОЦКА

      У среду 6.6.2018. године је у великој сали Скупштине општине уприличен пријем за најбоље ђаке школа са територије наше општине. Ученицима који су освојили значајне резултате на републичким такмичењима, као и вуковцима заменица председника општине, Живадинка Аврамовић, и члан општинског Већа, Живадин Митрић  поделили су вредне књиге.

    Председник Скупштине општине, Стефан Дилберовић ђацима генерације поделио је таблет уређаје и стратешке игре засноване на тематикама из домаће богате историје.

Одељењске старешине осмих разреда

    

    

    


Датум: 2018-06-12

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

    Учитељице Миланка Тосуновић, Биљана Батез, Јадранка Бајић Лупа, Јована Живковић, Јасмина Ђурђевић и Тамара Милићевић су у 2017/2018 школској години  објављивале радове у „Просветном прегледу“.

     „Лист Просветни преглед је модерни недељник, са здравим тиражом од око 8000 примерака по једном броју, који значајно доприноси разјашњавању недоумица везаних за стање и даљи развој образовања, као и квалитетном информисању како просветних радника тако и остале заинтересоване јавности.

Тамара Милићевић, учитељица

                    

    
Датум: 2018-06-05

КАКО СЕ ПОНАШАМО У САОБРАЋАЈУ

    У среду 30.5.2018. године, одржана је обука ученика  другог, трећег и четвртог разреда, на полигону. Обуку је реализовала „Асоцијација деце у саобраћају“. Ученици су обновили знања о томе како се понашамо на саобраћајницама. Забавили су се и по завршетку полигона  добили „возачке дозволе“.

Марија Младеновић, учитељица

   

                       

 

           
Датум: 2018-06-05

ПРОСЛАВА МАТУРСКЕ ВЕЧЕРИ

    Ученици осмог разреда су у суботу 02.06.2018. год. прославили матурско вече у својој школи. У доброј атмосфери уз дружење, игру и песму обележили су крај једног дела школовања и почетак новог. Одељењске старешине и предметни наставници желе им срећно полагање пријемног испита као и упис у средње школе.

МАТУРАНТИ СРЕЋНО!

Драгана Лалић, руководилац одељењског већа осмог разреда

   

   
Датум: 2018-06-04

ПЛАН ПРИПРЕМНЕ НАСТАВЕ ЗА УЧЕНИКЕ 8. РАЗРЕДА ОД 4.6.-15.6.2018. године

 

СРПСКИ Ј.

МАТЕМАТИКА

ИСТОРИЈА

БИОЛОГИЈА

ГЕОГРАФИЈА

ФИЗИКА

ХЕМИЈА

 

8/1

 

 

Понед.4.час

Уторак 2.час

Среда 2.час

Четврт.4.час

Петак 4. и 5. час

понед.  4. час

уторак 1. час

среда 4. час

четврт. 1. час

Уторак 2.час

Четвртак 4.час

Понед. 2.час

Среда 2.час

 

 

 

 

 

 

 

 

Понед. 3. и 5.час

Уторак 6.час

Среда 4. и 6.час

Петак 4,5. и 6.час

Среда 1. и 3.час

Понед.3.час

Уторак 3.час

 

8/2

 

 

Понед.5.час

Уторак 4.час

Четврт.1.час

Петак 3.час

понед. 6. час

среда 2. час

четвртак 2. час

петак 1. час

Понед.3.час

Среда 5.час

Уторак 3.час

Четврт. 4.час

Среда 1. и 3.час

Уторак 2.час

Среда 6.час

 

8/3

 

 

Понед.2.час

Уторак 3.час

Четврт.3.час

Петак 5.час

понед. 1. час

среда 1. час

четвртак 4. час

петак 3. час

Уторак 1.час

Четврт. 5.час

 

Понед.6.час

Среда 3.час

Среда 1. и 3.час

Понед.4.час

Уторак 5.час

 

8/4

 

 

Понед.4.час

Уторак 5.час

Четврт.1.час

Петак 1.час

понед. 2. час

уторак 2. час

четвртак 3. час

петак 2. час

Четврт.2.час

Петак 6.час

Понед. 5.час

Среда 4.час

Среда 1. и 3.час

Понед.1.час

Уторак 4.час

 

8/5

 

 

Понед.4.час

Уторак 2.час

Среда 2.час

Четврт.4.час

Петак 4. и 5. час

понед. 1.час

уторак 4. час

среда 6. час

петак 5.час

Среда  5.час

Петак 3.час

Понед.2.час

Среда 3.час

Уторак 3.час

Среда 1.час

Четврт. 1,2. и 3.час

Четврт.5.час

Петак 4.час

 

8/6

 

 

Понед.5.час

Уторак 2.час

Среда 5.час

Четврт.4.час

понед. 3.час

уторак 6. час

среда 4. час

петак 4.час

Понед.4.час

Петак 3.час

Среда 6.час

Петак 6.час

Уторак 5.час

Четврт.5.час

Четврт. 1,2. и 3.час

Уторак 3.час

Четврт.3.час

 

8/7

Понед.1.час

Уторак 4.час

Среда 3.час

Четврт.1.час

Понед. 4.час

Уторак 5.час

Среда 5.час

Петак 3.час

 

Четврт.5. час

Петак 5.час

Понед.3.час

Среда 1.час

Среда 4.час

Петак 2.час

Четврт. 1,2. и 3.час

Четврт.6.час

Петак 6.час

* Све евентуалне измене и допуне се раде у договору наставника и ученика. 
Датум: 2018-06-04

УГЛЕДНИ ЧАС

    Дана 10.05.2018. године наставнице енглеског језика Маја Дукић и Данијела Митровић одржале су заједнички угледни час у одељењима 4/4 и 4/7. Циљ часа је био да ученици практично примене стечено знање из енглеског језика кроз симулацију сналажења по улицама града који је постављен за њих у свечаној сали. Том прилком су ученици у тимовима глумили детективе и решавали загонетке које су их водиле корак ближе откривању познате личности скривене негде у граду. Ученици су са одушевљењем учествовали у свакој активности часа.

 Данијела Митровић, наставница енглеског језика

  

Датум: 2018-06-04

ГОСТИ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ

   У оквиру манифестације Шантићеви дани, ученици наше школе су по четврти пут угостили другаре из ОШ 16. децембар из Мојстране, Словенија. Током три дана, гости су са својим домаћинима имали прилику да обиђу град, шетају, посете београдски ЗОО врт, часове у нашој школи, као и приредбу поводом прославе Дана школе.

     Домаћини су били Милица Ступар 6/5, Анђела Петровић 6/5, Милена Станковић 6/5, Ева Георгиев 6/5, Марија Митровић 6/2, Илијана Новаковић 7/4, Сашка Пејчић 7/6, Александра Љубеновић 8/6 и Љубица Павловић 8/6.

    Захваљујемо се нашим ученицима и њиховим породицама што су се потрудили да гостима из Словеније боравак у Београду учине незаборавним.

Драгана Калинић, помоћник директора

     

    

Датум: 2018-05-31

 УЧЕНИК ГЕНЕРАЦИЈЕ 2017/18. ГОДИНЕ

ЛУКА ВЕЛИЧКОВИЋ

     Са великим задовољством и поносом желим да вам представим Луку Величковића, ученика кога познајем четири године, а чији сам разредни старешина. Лука је један веома посебан и драг дечак.

     Оно што желим да истакнем је чињеница да је веома заинтересован за природне науке и да све задатке који су предмет изучавања савладава користећи понуђену литературу од стране предметних наставника, а не ретко, и сам проналази неопходну литературу у циљу савладавања препрека у вези са израдом задатака. Његови наставници препознали су његова интересовања која он отворено показује својом спремношћу да интензивно и стрпљиво ради. 

  На почетку 7. разреда, на предлог наставника математике, Лука ради математику по индивидуалном програму ИОП3. 

    Лука је, иначе, од 3 16. септембра 2017. године учествовао у раду Летње научне школе у Истраживачкој станици Петница која се професионално бави подршком и образовањем младих чија интересовања превазилазе ниво регуларних школских програма. Он је једини ученик, до сада, са територије општине Гроцка који је примљен у Летњу научну школу и који је учествовао у раду Истраживачке станице у Петници. 

    У овој школској години, као и у претходним годинама, постигао је значајне резултате на такмичењима из математике, физике и хемије, о чему сведоче његове многобројне дипломе.

     Веома је пажљив, коректан и комуникативан дечак и посебно је омиљен у одељењу јер није конфликтан и никада није никога повредио нити вербално, нити физички.

     Лука је један писмен дечак, који воли да чита и веома се лепо изражава како усмено, тако и писмено. Веома смо поносни, ми његови наставници, на овог дивног и лепо васпитаног дечака. Верујем, да ће у будућности, радом и стицањем нових знања помоћи даљем напредовању друштва у коме живи јер су оваква деца потребна нама и нашем друштву. Срећна сам што сам имала прилику, као разредни старешина, да упознам оваквог дечака и његове родитеље који су сарађујући са наставницима допринели да Лука израсте у оваквог дечака на кога смо сви поносни.

Светлана Стаменковић, разредни старешина 8/6,  професор српског језика
Датум: 2018-05-28

ПОСЕТА ХРАМА ЈОАКИМА И АНЕ

   Дана 28.5.2018. године, одељења 3/4 и 3/6, са својим учитељицама и наставницима верске наставе, посетили су Храм Јоакима и Ане у част силаска Духа Светога на апостоле. Том приликом, деца су се, уз благослов старешине Храма, причестила.

Тања Косијер и Марко Младеновић, наставници верске наставе

Светлана  Јовић и Ружица Ристић, учитељице

  
Датум: 2018-05-28

МАЛЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ – МЕЂУОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ

     Ученици трећег разреда наше школе су 25.5.2018. године учествовали на Међуокружном првенству у Малим олимпијским играма. Такмичење је одржано у Новом Саду у ОШ „Атила Јожеф“. Екипа дечака освојила је 2. место у полигону свестраности. Честитамо свим ученицима на постигнутим резултатима.

Миланка Тосуновић, учитељица

  
Датум: 2018-05-28

МЕЂУ ЈАВОМ И МЕЂ' СНОМ

    Живот и дело познатог писца Лазе Костића инспирисали су нас да његову танану емоцију према младој Ленки преточимо у једну лепу причу којом смо обележили Дан школе.

    Негде између сна и јаве саткани су и стихови многих светских романтичара, а звуци модерних мелодија освежили су тему наше приредбе.

   Време тече, младе генерације се смењују, а песма, дечији смех и граја разлежу се школом. Приредба поводом Дана школе је последња у низу активности током културне манифестације „Шантићеви дани“. Лепом речју, стихом и песмом обележили смо и затворили овогодишње „Шантићеве дане“.

       До следећег виђења!

  Уредници програма: Јелена Милосављевић, наставница српског језика, Слађана Екмечић, наставница енглеског језика, Биљана Батез, професор разредне наставе, Урош Латиновић, наставник руског језика, Марко Младеновић, вероучитељ, Милан Пантелић, наставник математике, Весна Драгојевић, Огњен Марковић, Милица Стојчев, наставници музичке културе, Иванка Ивковић, Снежана Брковић, наставнице ликовне културе.

      Учесници и реализатори програма: Љубица Павловић, Александра Љубеновић, Лазар Илијић 8/6, Филип Мирковић, Михајло Чапрић 8/4, Петар Рангелов 8/7, Никола Видовић 7/6, Никола Лугоњић, Душан Панић, Елена Бајат 7/5, Милица Савић, Анамарија Росић 6/3, Данило Вујичић, Вељко Милановић, Марко Маркати 4/7, Милош Томић, Душан Ђокић, Милош Рудаљевић, Ана Вељовић, Маја Покимица, Нина Ђокић, Јован Крнета, Санел Мехмеди 8/1, Богдан Бакић 8/5.

Јелена Милосављевић, наставница српског језика

      

    

     

    

    

     
Датум: 2018-05-29

СПОРТСКИ ДАН У МАЛОМ ШАНТИЋУ

     У четвртак 24.5.2018. године, одељења 3/1, 3/2 и 3/3, са својим учитељицама, посетили су малу школу. Заједно са друговима и другарицама из одељења 3/7, организовали су спортски дан. Том приликом, дечаци су играли фудбал, а девојчице успешно сaвладавале полигон. Као награду за учешће у спортском дану и доприносу „Шантићевим данима“, сва одељења су добила захвалницу.

Марија Младеновић, учитељица

                     

  
Датум: 2018-05-28

УТИЦАЈ ИСХРАНЕ НА РАСТ И РАЗВОЈ ДЕТЕТА

     У току „Шантићевих дана“ је било предавање о исхрани уз дискусију са ученицима. Лоше и добре навике. Ученице 7/2 су извеле скеч на тему Редовно узимање хране. Презентација рада ученика 7/2 на тему Последице неправилне исхране: гојазност и анорексија. На овај начин настављена је сарадња са ученицима нижих разреда са циљем континуираног рада у припреми за рад у вишим разредима. Захваљујемо се учитељици Јасмини Ђурђевић и одељењу 3/2.

Данијела Шекуларац Геров, наставница биологије

 
Датум: 2018-05-27

ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА

     У оквиру манифестације „Шантићеви дани“ одигране су „Игре без граница“ ученика шестих разреда. У фер спортској борби, надметали су се представници одељења, у разним играма, забавили се и освојили награде. Прво место заузели су представници одељења 6/6, а друго су са истим бројем бодова поделили ученици 6/2 и 6/5. Честитамо!

 Сузана Живановић и Јелена Срдић, наставнице физичког васпитања

   

               
Датум: 2018-05-28

ОДБОЈКАШКА УТАКМИЦА

     Традиционално, и ове године, одиграна је одбојкашка утакмица ученика осмих разреда и њихових наставника. У веома неизвесној, фер борби, на крају славили су ученици. Победили су резултатом 3-1.

Сузана Живановић и Јелена Срдић, наставнице физичког васпитања

    
Датум: 2018-05-25

БАЗАР НАУКЕ

      У оквиру манифестације Шантићеви даниу четвртак, 24. маја 2018. године, одржан је квиз знања из историје и географије. Подељени у два тима, ученици седмих и осмих разреда су кроз више питања проверавали колико су и шта тачно научили од 5. до 8. разреда, а акценат је свакако био на познавању националне историје и географије. Мало више успеха и среће у одговарању имао је плавитим, којег су чинили ученици Ања Тошић, Магдалена Стаменковић, Лука Ерић и Филип Мирковић, који су и победници овог квиза, мада се мора истаћи и да је и црвени тим показао завидно знање. Сјајна забава, осмеси и позитивни коментари обележили су ово својеврсно надметање које је привукло велики број ученика који су, паралелно са такмичарима, проверавали своје знање из историје и географије.

Наташа Перовић, Радмила Шкорић и Милан Станковић, наставници историје

Добрица Теофиловић, Миланка Топић и Јелена Бабић, наставници географије

 
Датум: 2018-05-25

ЕНГЛЕСКА ЧАЈАНКА

     Дана 21.05.2018. године у оквиру манифестације „Шантићеви дани“ је одржана још једна енглеска чајанка, приредба коју припремају ученици наше школе на енглеском језику. Ученице одељења 6/3 Мина Јевтић, Нина Јевтић, Мина Обрадовић, Анамарија Росић, Милица Савић и Теодора Шарац су припремиле мноштво активности. Извеле су два кратка скеча, читале приче, упознале нас са идиомима и занимљивим причама о њиховом настанку. У жељи да и публика активно учествује, ученице су припремиле и загонетке на енглеском језику. Програм су водили ученици Милош Томић 8/1 и Викторија Амиџић 8/4. Након приредбе и учесници и публика су се послужили чајем и колачићима.

Нада Најданов, наставница енглеског језика

    

   
Датум: 2018-05-25

СПОРТСКИ ТУРНИР ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА

     Дана 23.5.2018. у оквиру манифестације „Шантићеви дани“ одељења других разреда 2/3, 2/4, 2/5 и 2/6 су учествовали у спортском турниру „Игре без граница“. Играли су игру „Између две ватре“. Одељење 2/3 је однело победу.

Јована Бркљач, учитељица

    

Датум: 2018-05-25

KВИЗ ЗНАЊА

     У оквиру манифестације ,,Шантићеви дани" ученици 4. разреда учествовали су у квизу знања. Представници одељења су показали одлично опште знање, док су остали четвртаци били публика и подршка. Школа је ово дружење употпунила пригодним поклонима и захвалницама. Свим учесницима честитамо на показаном знању и освојеним наградама и захваљујемо се на лепом дружењу. 

Веће учитељица четвртог разреда

    
Датум: 2018-05-28

БЕСЕДНИШТВО  У  НАШОЈ  ШКОЛИ

    У препуној свечаној сали наше школе у присуству ученика, родитеља и наставника одржано је беседништво 23.5.2018.године. У оквиру „Шантићевих дана“, од прошле године, наставници српског језика увели су и беседништво у програм манифестације са циљем да негујемо изражајност говорења, са изношењем личних ставова у вези са оним о чему говоримо како бисмо свему што кажемо дали лични печат. По томе како говоримо и како мисли претачемо у речи тако ће нас и памтити они који нас познају. Данас су, користећи различите теме, говорили: Петар Рангелов ученик 8/7, Елена Бајат ученица 7/5, Никола Видовић ученик 7/6 и Ана Рајковић ученица 8/6. После наших другара, представио се својом беседом, наш бивши ученик, а сада студент друге године Филолошког факултета, Лука Рангелов. За беседу коју смо чули, освојио је прву награду у Новом Саду на такмичењу у беседништву. Како бисмо што лепше започели наше дружење замолили смо нашег другара Вука Симоновића ученика 5/6, да за клавиром уз пријатне звуке, поклони нам мелодију. На крају су наше другарице, ученице 5/6, Нађа Шторк, Лара Каблар и Татјана Петровић, отпевале дивну стару песму, „Густа ми магла паднала“ чије су речи поникле у нашем народу. Оне су и затвориле овогодишње беседништво са жељом да се и следеће године у оквиру „Шантићевих дана“  нађемо на истом месту и истим поводом.   

      Светлана Стаменковић, професор српског језика        

   
Датум: 2018-05-26

МАСКЕНБАЛ

     У четвртак 24.5.2018. у ОШ Алекса Шантићодржан је маскенбал у оквиру манифестације „Шантићеви дани“. Маскенбал су организовале учитељице првог и другог разреда у сарадњи са родитељима, а на задовољство најмађих ученика наше школе. После представљања маски у одељењу, сви маскирани ученици су прошетали улицама у околини школе. Поздравили су их уз широк осмех: родитељи, старији ученици, васпитачи и случајни пролазници.

 Aктив учитељица првог и другог разреда

    

    

     

     
Датум: 2018-05-24

ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ

     У уторак, 22. маја могли смо да чујемо енглеску, немачку и руску поезију. Песме на енглеском, немачком и руском језику казивали су: Анастасија Ољача 4/5, Јана Ђурић 4/6, Вељко Милановић 4/7, Ива Владисављевић 5/5, Нада Бањац 5/5, Филип Младин 5/6, Милица Савић 6/3, Анамарија Росић 6/3, Нина Јефтић 6/3, Милица Чевизовић 6/6, Никола Видовић 7/6, Мина Станисавњевић 7/5. Гитару су свирали Михајло Карановић 4/6 и Гаврило Вујчић 4/7. Програм су водиле Ива Милетић и Катарина Паровић 6/4, а техничку подршку су пружали Стефан Нешић и Новак Мијушковић 6/4.

Маја Дукић и Данијела Митровић, наставнице енглеског језика

Бојана Николић, наставница немачког језика

Урош Латиновић, наставник руског језика

   
Датум: 2018-05-24

ПОСЕТА ВРТИЋА „ЛАНЕ“ И „ВЕСЕЉКО“

     У оквиру манифестације „Шантићеви дани“, 23.05.2018. нашу школу су посетили предшколци из вртића „Лане“ и „Весељко“ заједно са својим васпитачицама. Уживали смо у њиховим плесним композицијама. Захваљујемо се и њиховој васпитачици Марини Цветановић на сарадњи и помоћи око организовања приредбе. На приредби су наступали и ученици одељења 3/1, 3/3 и 3/5.

Весна Павловић, учитељица

   

   
Датум: 2018-05-24

СПОРТСКО ДРУЖЕЊЕ У МАЛОМ ШАНТИЋУ

     У среду, 23. маја, у оквиру манифестације „Шантићеви дани“ ученици одељења 2/1 и 2/2 у пратњи својих учитељица и Александра Јеремића, наставника верске наставе, посетили су Храм Јоакима и Ане у Калуђерици, а затим и другове и другарице из одељења 2/7. Том приликом за све ученике организовано је спортско дружење на теренима у малој школи. Ученици су се надметали у колективним спортовима, играли се Између две ватре и трчали крос. Најуспешнији ученици поносно су понели медаље у знак лепог и успешног дружења.

  Нела Нишавић, Весна Пејчић и Милица Малишић, учитељице

     
Датум: 2018-05-23

ДРУЖЕЊЕ СА ПЕCНИКОМ

     Дана 22.5.2018. године у оквиру манифестације „Шантићеви дани“ ученици млађих разреда наше школе упознали су се и дружили са песником Недељком Попадићем. Он је представио своје песме из збирке „Ја те нећу оставити“. Ученици су са интересовањем слушали његове песме о школи, кући, екскурзији, навијању, победи, симпатијама и заљубљивању. Поред песника нашу школу посетио је и афористичар Раде Ђерговић који је својим афоризмима лепо забављао и засмејавaо децу. На крају дружења деца су са великим усхићењем стајала у реду да им песник потпише књигу или да аутограм.

Миланка Тосуновић, учитељица

    

 
Датум: 2018-05-23

КАРАОКЕ

    Традиционално, једна од најузбудљивијих активности у оквиру манифестације Шантићеви дани је вече караока. Ове године, по једанаести пут, у певању су се такмичили ученици наше школе, а публици се представило укупно њих 15. Прво место освојио је Лазар Илијић 8/6, друго место Спасенија Минић 8/4, а треће место Ђорђе  Смиљанић 7/3.

     Оно што је било посебно ове године јесте што су караоке имале хуманитарни карактер и ученици и сви гости су куповином улазнице учествовали у прикупљању новчане помоћи за лечење Љубице Блечић. Позивамо све ученике и родитеље да и даље учествују  у овој хуманитарној акцији којој се ОШ „Алекса Шантић прикључила.

До следећих караока уживајте у музици!

Драгана Калинић, помоћник директора

    


Датум: 2018-05-22

КЛУБ ПЕНЗИОНЕРА ,,ТРЕЋЕ ДОБА“

      Клуб пензионера „Треће доба“ из Калуђерице извели су хуманитарну представу „Коштана“. Била је и продајна изложба ученика 3/2 и Клуба пензионера. Сала је била препуна и гости су уживали.

Биљана Батез, учитељица

  
Датум: 2018-05-31

СВЕЧАНО  ОТВОРЕНИ ,,ШАНТИЋЕВИ ДАНИ“

     У понедељак је у ОШ ,,Алекса Шантић“  у Калуђерици  у 12:30  свечано, подизањем заставе и уз тонове школске химне, отворена једанаеста по реду манифестација ,,Шантићеви дани“. Том приликом директор школе Радивоје Миљић се обратио присутним ђацима, родитељима, колегама и многобројним гостима и подсетио их на важност школе као васпитне и образовне установе у животу и одрастању сваког детета.

   Овај први дан манифестације обележила је традиционална додела награда награђеним ученицима који су своје радове слали на књижевни конкурс ,,Шантићева реч 2018“. Награде је уручио председник жирија, књижевник Бојан Љубеновић. Свим награђеним ученицима, њиховим менторима и школама  честитамо и позивамо их да нам и следеће године шаљу своје радове.

   Манифестација ће трајати од 21. до 25. маја 2018. године и током ових дана организоване су различите приредбе, посете и гостовања. Позивамо све пријатеље, колеге и људе добре воље да нам се придруже и својим присуством улепшају наше  ,,Шантићеве дане“!

 У Калуђерици, 21. маја 2018. год.        

 Марија Росић, проф. српског језика и селектор радова

    

    

     

______________________________________________________________________________________

О КЊИЖЕВНОМ КОНКУРСУ „ШАНТИЋЕВА РЕЧ“

    „Гајим огромно лично поштовање према учитељима, наставницима и професорима српског језика и књижевности који чине велике напоре да нашој деци усаде љубав према писаној речи. Велика је и тешка њихова борба у времену када масмедији, друштвене мреже и  друге технолошке иновације одвлаче пажњу најмлађих и претварају их у андроид зависнике.  Рекао би неко да је та донкихотовска и сизифовска борба унапред изгубљена и да је само питање времена када ће књиге и књижевност устукнути пред изазовима модерног времена, међутим наши просветни радници се на то не обазиру. Истрајно и упорно, као последња брана и задња стража  истрајавају у одбрани језика, писма, идентитета и културног наслеђа овог народа. Наши интелектуалци, а нарочито они који се појављују  у медијима, чини ми се пречесто и прелако последњих година користе реч „патриотизам“.  Често је доводе у исту раван и приписују  људима и догађајима који са правим патриотизмом немају много везе. Ако мене питате, прави патриотизам данас се крије у српским вртићима, школама и факултетима. Тамо где се наша деца образују да буду добри, фино васпитани људи. Где их просветни радници уче оном најбољем  што ова земља и ова цивилизација има.  Ако данас још постоји нека награда за патриотизам, онда би је сигурно требало доделити њима, васпитачима, учитељима, наставницима, професорима.  А ако би већ било тако, онда никако не би требало заобићи књижевни конкурс „Шантићева  реч“ које се по једанаести пут одржава у организацији „србиста“ из основне школе „Алекса Шантић“ из Калуђерице. У почетку локалног, а данас већ међународног карактера, овај конкурс одликује све оно већ горе поменуто:  упорност, ентузијазам, одговорност и најважније, љубав према писаној речи ђака и њихових наставника. Тако је било и ове године. На већ познате, али вечне теме „Нема раста без другарства“ и „Тражим реч“ стигло је на десетина радова деце многобројих школа Србије и Републике Српске. Пажљиво сам ишчитао сваки од њих и један закључак се сам намаће – има наде. Окружени и окупирани синтетичким вредностима и ријалити стварношћу често помислимо да нашем модерном друштву нема спаса и да незадрживо и хрлимо ка дну дна, одакле нас више нико неће избавити.  Колективно поражени и унижени, понекад не видимо оно што нам је све време пред носом, а то су наша деца -  зрелија, паметнија и осећајнија од нас. Ти мали људи још увек у својим срцима гаје осећања на које смо ми одрасли помало заборавили, препуни су љубави према својим најближима, искрени према себи, несебични према другима. Они (још) верују да је човек само човек, да не постоји ништа лепше од живота и да је тајна среће у једноставним стварима. Ако ми не верујте прочитајте било који од њихових радова, у свакој причи или песми крију се вера, љубав и нада да сви заједно можемо више,  да суноврат може бити заустављен, да дно не сме да буде врх.  А то је у управо оно на шта смо ми одрасли заборавили. Некад се веровало да деца треба да уче од својих родитеља, мени се чини да је данас обрнуто – родитељи треба да уче од своје деце. Да бисмо сви заједно постали боље друштво и бољи људи. Хвала, децо!

Бојан Љубеновић, писац
 
Датум: 2018-05-22

МЕЂУНАРОДНА СМОТРА ЧИТАЛАШТВА „ЧИТАЛИЋИ 2018.“

    Међународна смотра читалаштва „Читалићи 2018.“ одржана је 19. и 20. маја 2018. године у Алексинцу. Манифестацији је присуствовао велики број ученика, учитеља, наставника и библиотекара из целе Србије, као и гости из Републике Српске и представници Допунске школе српског језика из Француске и Немачке.

     Овај пројекат који за циљ има развијање и неговање вештине читања и разумевање прочитаног, подржали су Министарство просвете и Министарство културе, а Завод за унапређење образовања и васпитања одобрио је акредитацију конференције „Читалићи на Вуковом путу“.

     Упоредо са програмом „Рјечник, благо Србије“, у коме су учествовали песници и школске делегације, на платоу испред Дома културе организована је смотра школских штандова под називом „Незаборављено благо мог краја“. Штанд наше школе је био један од најпосећенијих и најзанимљивијих, па је самим тим добио похвалу. За то су заслужни ученици и учитељице одељења 1/7, 2/1, 2/6, 2/7, 3/1, 3/2, 3/3, 3/5, 3/6, 4/1, 4/2, 4/3, 4/4, 4/5, 4/6 и 4/7, као и наставници Марија Росић, Јелена Милосављевић и Марко Младеновић.

     У категорији „Читалићи креативци“, ученица 2/1 Хелена Ђорђевић и ученик 4/7 Вељко Милановић освојили су 1. место, а похвале су добили ученици: Окиљ Анастасија 2/7, Милић Лана 2/7, Новаковић Милица 3/2, Марјановић Сара 3/2, Антић Павле 3/5, Дукић Хелена 3/6 и Игњатовић Драгана 4/6.

     У категорији „Читалићи кликераши“ такмичили су се ученици: Вељко Милановић 4/7 (6. место),  Елена Мијајловић 6/2 (7. место) и Симић Антонина 3/6 (12. место).

    У оквиру манифестације одржано је више радионица за ученике, као и конференција за наставнике и учитеље. У оквиру програма добродошлице у Дому културе у Алексинцу одржана је представа „Кирија – наша деца“ у извођењу Студија глуме.

     Посебну помоћ и подршку пружили су нам родитељи ученика, библиотекарка Снежана Гига и директор школе Радивоје Миљић који нам је обезбедио превоз и смештај у хотелу „Моравица“ у Сокобањи.

     Треба посебно истаћи велику гостољубивост, као и труд и напор тима ОШ „Вожд Карађорђе“ из Алескинца, државног координатора Славице Павловић и аутора пројекта Маје Радоман Цветићанин који су беспрекорно организовали ову мaнифестацију, на чему им се посебно захваљујемо.

Биљана Батез и Миланка Тосуновић, учитељице

   

   

               
Датум: 2018-05-21

ЛИКОВНИ РАДОВИ НАШИХ УЧЕНИКА ОБЈАВЉЕНИ У ДНЕВНИМ НОВИНАМА

     На дечјој страни дневних новина „Новости“ објављени су ликовни радови наших ученика (Теодора Шарац 6/3, Катарина Перовић 6/4, Николија Бојчић 5/2, Сара Будимлија 6/4, Богдан Маћика 5/6).

Актив наставника ликовне културе

     
Датум: 2018-05-21

МАЛЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ – ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ

      У организацији Спортског савеза Београда 18.5.2018. године у Спортском центру „Ранко Жеравица“ на Новом Београду одржано је градско такмичење у Малим олимпијским играма. На такмичењу су учествовали ученици и ученице трећег разреда наше школе. Дечаци су освојили друго место и пласман на међуокружно такмичење које ће се одржати 31. маја у Новом Саду. Девојчице су освојиле треће место. Честитамо свим ученицима и желимо им пуно среће и успеха у даљем такмичењу.

Миланка Тосуновић, учитељица

   
Датум: 2018-05-21

ПУТУЈУЋИ САЈАМ КЊИГА

      Наша школа је 17. и 18. маја угостила путујући сајам књига „Волим да читам“. У оквиру овог сајма постављен је велики читалачки штанд намењен деци и омладини у холу наше школе. Дечји сајам књига  „Волим да читам“ се већ десет година заредом одржава у нашој општини у организацији Културног центра Гроцка.

 Марија Јоловић, педагог школе

  
Датум: 2018-05-18


ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ШАНТИЋЕВИ ДАНИ“

Од 21. 5. 2018. до 25. 5. 2018. год.

21. 5. 2018. ПОНЕДЕЉАК

12:30  Свечано отварање манифестације – подизање заставе – ђак генерацијe

            Уводна реч директора

            Изложба слика „ Почетак“ – Лазар Његомировић, студент 3. године Факултета   

            ликовних уметности у Београду, бивши  ученик наше школе. Изложба ће бити

            постављена у свечаној сали наше школе.

            Пригодан програм – Светлана Стаменковић, професор српског језика, хор –  Актив

            професора музичке културе   

13:30   Додела награда, захвалница, похвалница и диплома награђеним ученицима

            основних и средњих школа за литерарне радове „Шантићевa реч - Марија Росић,  

            професор српског језика

16:00   Енглеска чајанка –Нада Најданов, професор енглеског језика      

18:00   „Коштана“ представа – Клуб пензионера „Треће доба“ – Биљана Батез        

 

22. 5. 2018. УТОРАК

11:00   Пројекција филма на немачком језику за ученике 8. разреда – Бојана Стојиљковић,

            Јелица Стојчић

12:00   Дружење са песником Недељком Попадићем – Актив учитеља

16:00   Руско – енглеско – немачка  поезија –  професор руског језика Урош Латиновић,

            професори енглеског језика Маја Дукић, Данијела Митровић и професор немачког      

            језика Бојана Николић 

19:00   Караоке –  Актив професора музичке културе и професори Урош Латиновић и

            Милан Пантелић

 

23. 5. 2018. СРЕДА

10:00   Спортско дружење и квиз знања за одељења 2. разреда

11:00   Улога и значај здраве исхране у периоду развоја деце – професор биологије    

            Данијела Шекуларац

12:00   Игре без граница – Актив професора физичког васпитања

13:00   Ви код нас – вртић „Лане“ и  „Весељко“-  професор разредне наставе Весна

            Павловић

17:00   Беседништво – негујемо лепу реч – професор српског језика Светлана Стаменковић

 

24. 5. 2018.  ЧЕТВРТАК

  9:00    Игре без граница – Актив учитеља трећег разреда (мали Шантић)

11:00    Маскенбал – Актив учитеља 1. и  2. разреда

12:00    Одбојкашка утакмица између наставника и ученика осмог разреда –  професори

             Урош Латиновић, Бојана Николић, Сузана Живановић.                                              

12:00    Квиз знања за ученике четвртог разреда – Актив учитеља четвртог разреда

13:30    Базар науке – географија и историја (квиз) – Актив наставника географије и

             историје

 

25. 5. 2018. ПЕТАК

13:30   Дочек гостију        

14:00   Поздравна реч  директора

            Проглашење ђака  генерације

            Приредба  ученика школе   професор српског језика Јелена Милосављевић,

            професор енглеског језика Слађана Екмечић и Актив наставника музичке културе

            Затварање манифестације – спуштање заставе

            Свечани ручак

 

                                                                 Координатори: 

Светлана Стаменковић, Александар Стевић и Драгана Калинић

Директор школе, Радивоје Миљић
Датум: 2018-05-15

МАЛИ ШАНТИЋ НА ХУМАНИТАРНОМ ТУРНИРУ

    У суботу, 12.5.2018. ученици 1/7 и 4/7 су са својим учитељицама и родитељима учествовали у хуманитарно - спортском турниру на теренима СЦ Олимп у организацији Фармацеутско - физиотерапеутске школе на Звездари. Турнир је био организован у циљу сакупљања новца за Љубицу Блечић. Учествовало је укупно 15 екипа из различитих школа као и чланови Спортског савеза особа са инвалидитетом. Након одигране две утакмице са првацима једног фудбалског клуба из Београда и четвртацима хокејашког клуба, наши ученици су играли против средњошколаца против којих су однели победу. Када је турнир завршен ученици су се забавили на полигонима у играма без граница где су показали истрајност и спретност.

Јована Живковић и Биљана Батез, учитељице

   
Датум: 2018-05-11

MEЂУОКРУЖНО ШКОЛСКО ПРВЕНСТВО У АТЛЕТИЦИ

     10.05.2018. године ученице наше школе, чланице екипе 7. и 8. разреда, учествовале су на међуокружном  школском првенству основних школа  у атлетициТакмичење је одржано у Новом Саду, на стадиону „Карађорђе“. Наша екипа је завршила такмичење као четврта. Штафета  4x100 м. у саставу: Оровић Александра, Станојевић Дијана, Павловић Љубица и Стојановић Јана  је заузела прво место са резултатом 54,66 сек.     

 Jелена Срдић, наставница физичког васпитања

   

Датум: 2018-05-10

КОНКУРС ДРУШТВА УЧИТЕЉА ТОПОЛЕ

    Друштво учитеља Тополе  у сарадњи са градском библиотеком „Радоје Домановић“ и уз подршку Културног центра Тополе, поводом обележавања 10 година од оснивања Друштва учитеља Тополе расписало је ликовни конкурс на тему:

1.Мој учитељ/учитељица(за ученике од 1-4. разреда основне школе)

2. Још се сећам свог учитеља/учитељице (за ученике од 5-8. разреда основне школе)

 Ученици наше школе су остварили изузетан успех!

НАГРАЂЕНИ УЧЕНИЦИ  :

3. место – Јана Ковачевић 4/2 (млађи узраст)

1. место – Наталија Бранковић 7/5 (старији узраст)

2. место – Невена Анђелковић 7/1 (старији узраст)

3. место – Ана Спасић 8/3  (старији узраст)

ПОХВАЉЕНИ ПРЕДСТАВНИЦИ НАШЕ ШКОЛЕ  :

Јана Ковачевић 4/2 (млађи узраст)

Ања Ракоњац и Тамара Каралић 4/2 (млађи узраст)

Нина Остојић 6/1 (старији узраст)

Посебну награду је освојиo групни рад ученика 4/2 (Немања Аћимовић, Михајло Шарац, Матеја Јовић, Алекса Цветковић,  Андрија Станков)

Честитамо!!!

Иванка Ивковић, наставница ликовне културе

Тамара Милићевић, учитељица

                  

   
Датум: 2018-05-09

ЛИКОВНИ РАДОВИ НАШИХ УЧЕНИКА ОБЈАВЉЕНИ У ДНЕВНИМ НОВИНАМА

     На дечјој страни дневних новина „Новости“ објављени су ликовни радови наших ученика (Aнђела Азањац 8/1, Милица Неранџић 8/5, Ана Ђокић 6/1 и Димитрије Радовановић 7/3).

Иванка Ивковић, наставница ликовне културе

   
Датум: 2018-05-21

ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП

     Ученици из продуженог боравка су украшавали кутију за чепове. Прво су картонску кутију префарбали плавом темпером, потом су цртали обичном оловком и на крају завршили рад белом темпером. Мало уметничко дело.  Ученици ће у ту кутију да стављају чепове.

Тамара Милићевић, учитељица

   
Датум: 2018-05-08

ТАКМИЧЕЊЕ У ОРИЈЕНТИРИНГУ

   У оквиру појекта Навала на Авалуученици наше школе су у пратњи наставница Јелене Срдић и Марије Бојанов посетили ПИО Авала. Ученици шестог разреда су учествовали на такмичењу из оријентиринга. Нови  амбасадори Авале су уз помоћ оријентиринг савеза организовали занимљиву трку кроз природу. За успех је поред тимског рада, спретности, брзине и правилног коришћења мапе било потребно и знање. На одговарајућим контролним тачкама ученици су одговарали на питања из биологије, географије и историје, а морали су да покажу и вештину скакања у даљ. У веома јакој конкуренцији ученици наше школе су постигли запажен резултат освојивши четврто место.

Јелена Срдић, наставница физичког васпитања 

Марија Бојанов, наставница биологије

   Датум: 2018-05-09

 

  РЕЗУЛТАТИ   КЊИЖЕВНОГ   КОНКУРСА  ШАНТИЋЕВА РЕЧ 2018.

               На књижевни конкурс Шантићева реч 2018. пристигло је укупно 320 радова из 70 основних и средњих школа и гимназија са територије Републике Србије, Републике Српске, Македоније и Босне и Херцеговине.

               Ученици су писали на теме:

                                 Нема раста без другарства (млађи узраст  I - IV раз.);

                                 Тражим реч! (старији узраст  V-VIII раз.);

                                 Савремени човек, странац међу странцима (средња школа).

                Радове је прегледао  стручни жири у саставу:

1. Бојан Љубеновић, књижевник, председник жирија

2. Катарина Јовановић, проф. српског језика и књижевности, Средња школа, Гроцка

3.  Марија Росић, проф. српског језика и књижевности, селектор радова, ОШ Алекса Шантић, Калуђерица

           и прогласио следеће добитнике награде Шантићева реч 2018.

 ПОЕЗИЈА – млађи узраст   (6 награда; 2 похвале)

1. Заједнички рад ученика одељења I/3, ОШ Свети Сава, Младеновац

2. Урош Вулић 4/2, ОШ Алекса Шантић, Калуђерица

    Ема Кавазовић II/3, ОШ Алекса Шантић, Калуђерица

3. Анђела Матовић  IV/2, ОШ Вук Караџић, Кладово

    Ива Петровић IV/2, ОШ Данило Киш, Београд

     Богдан Станковић IV/1, OШ Свети Сава, Ниш

 ПОХВАЛЕ:

1. Страхиња Мишковић III/1, ОШ Станислав Сремчевић, Крагујевац

2. Елена Сергијевић IV/2, ОШ Бранко Радичевић, Батајница

ПРОЗА -  млађи узраст ( 3 награде )

1. Наталија Ћирушић III/3, ОШ Живко Љујић, Нова Варош

2. Данило Савић II/5, OШ Коста Абрашевић, Ресник

3. Лука Радић II/7, ОШ Бранко Радичевић, Батајница

ПОЕЗИЈА – старији узраст (5 награда)

1. Меланија Станковић V/1, OШ Светозар Марковић, Врање

2. Мухамед Дураковић VI, Прва основна школа Живинице, Живинце, Босна и Херцеговина

    Андреј Поповић V/3, OШ Ђура Јакшић, Кикинда

3. Ања Александра Василијевић VIII/2, ОШ Васа Чарапић, Бели Поток

    Александра Мракић IX раз, ОШ Свети Сава, Дубраве, Република Српска

ПРОЗА – старији узраст (4 награде; 2 похвале )

1. Јована Станојловић VIII/4, ОШ Бранко Ћопић, Београд

2. Ђорђе Живковић VIII/2, ОШ Васа Чарапић, Бели Поток

3. Невена Динић VIII/2, OШ Вук Караџић, Кладово

    Валентина Бакаловић V/1, ОШ Алекса Шантић, Калуђерица

ПОХВАЛЕ:

1. Матеја Драгутиновић VI/8, ОШ Никола Тесла, Винча

2. Љубица Блечић VII, ОШ Др Драган Херцог, Београд

ПОЕЗИЈА – СРЕДЊА ШКОЛА ( 3 награде )

1. Душан Мирчић IV/2, Гимназија Зајечар, Зајечар

2. Јована Миражић II/3, Средња школа Гроцка, Гроцка

3. Анастасија Милићевић II/3, Уметничка школа Ниш, Ниш

ПРОЗА – СРЕДЊА ШКОЛА ( 4 награде )                                                                               

1. Катарина Лазић IV/1, Филолошка гимназија, Београд

2. Марија Ерцерговчевић III/2, Техничка школа Обреновац, Обреновац

3. Валентина Крагуј МСТ IV/1, Медицинска школа 7.април, Нови Сад

    Ана Лазаревић II/3, Гимназија у Обреновцу

       Уручење награда Шантићева реч 2018. ће бити у понедељак, 21. маја 2018. године у ОШ Алекса Шантић у Калуђерици. Моле се сви награђени ученици и њихови ментори да путем mejl-a santiceva.rec@gmail.com потврде свој долазак на Фестивал Шантићеви дани најкасније до 15. маја 2018. године.

У Београду, 7. маја 2018.                                                   Марија Росић, селектор конкурса,

 проф. српског језика и књижевности
Датум: 2018-05-07

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА „БИРАМО НАЈ-КРЕАЦИЈУ

       Свечано проглашење победника овогодишњег конкурса и отварање изложбе најбољих радова одржано је  у петак 4. маја 2018. године у Техничкој школи за дизајн коже . Честитамо нашој ученици на изузетном успеху !!!

 3. место - Марија Лукић 7/3

Иванка Ивковић, наставница ликовне културе

    

Датум: 2018-05-04

ПРВЕНСТВО ГРАДА У АТЛЕТИЦИ

    На стадиону ФК „Црвена звезда“ 23.04.2018. године, одржано је такмичење  у атлетици на којем су учествовали победници са општинских такмичења.

   Нашу школу је представљала екипа девојчица 7. и 8. разреда у саставу: Александра Оровић, Дијана Станојевић, Александра Љубеновић, Љубица Павловић, Јана Стојановић и Хелена Радуловић. Екипа је завршила такмичење као другопласирана у граду и пласирала се на међуокружно такмичење. Дечаци 7. и 8. разреда који су представљали нашу школу су: Давид Марковић, Борис Станков, Марко Станков и Лазар Хинић (они су се такмичили у дисциплини – штафета 4x100 m ) и Милош Рудаљевић (у дисциплини бацање кугле).

 Јелена Срдић, наставница физичког васпитања

   
Датум: 2018-05-04

OПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У АТЛЕТИЦИ

   Oпштинско такмичење у атлетици одржано је 18.4.2018. године у Гроцкој. Ученици наше школе узели су учешће у све четири категорије и остварили одличне резултате. Пласман на градско такмичење имају ученице 7. и 8. разреда као екипа и ученици 7. и 8. разреда који су се такмичили у штафети и бацању кугле.

Јелена Срдић, наставница физичког васпитања

  

  
Датум: 2018-05-04

КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА

      Ученици 4/2 и ученици из продуженог боравка су имали креативну радионицу. Правили су честитке. Један део честитки ће се продавати на Хуманитарном базару, а други део ће поклањати будућим ђацима првацима. Ученици су се јако потрудили и показали да су веома хумани.

Тамара Милићевић и Зорана Протић, учитељице

  
Датум: 2018-05-03

ИЗ НАШЕ ФИЗИЧКЕ РАДИОНИЦЕ

      Током месеца априла одржана је традиционално шеста изложба „Електрична струјна кола“ ученика осмих разреда. Изложба је одржана у холу школе и њу су могли погледати ученици, као и њихови наставници, родитељи...

Похваљујемо ученике за креативност, труд, рад и вољу.

Видимо се следеће године са још лепшим, креативнијим и бољим моделима.

 Свјетлана Бабић,  наставница физике

   
Датум: 2018-05-03


О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, НАСТАВНИКЕ И РОДИТЕЉЕ ДА ЋЕ УТОРАК И СРЕДА, 1. и 2. мај  2018. године БИТИ НЕРАДНИ ДАНИ ЗБОГ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДРЖАВНОГ ПРАЗНИКА.

 

ПРВИ РАДНИ ДАН ПОСЛЕ ПРАЗНИКА ЈЕ ЧЕТВРТАК,

 3. мај 2018. ГОДИНЕ.

НАСТАВА ЗА ЦРВЕНУ СМЕНУ ПОЧИЊЕ У 8 ЧАСОВА, А ЗА ПЛАВУ СМЕНУ У 14 ЧАСОВА.

Директор школе

Датум: 2018-04-30

 

У  СУСРЕТ  НОВОЈ  ДЕЦЕНИЈИ  ФЕСТИВАЛА  ШАНТИЋЕВИ ДАНИ

          Маја 2017. године обележена је прва деценија постојања литерарног конкурса Шантићево перо који живи и дише у оквиру Фестивала Шантићеви дани. Током ових првих десет година на адресу наше школе стигло је на стотине радова из свих крајева  наше земље, али и ван њених граница.

          Овог маја 2018. године улазимо  у нову деценију, али под новим називом књижевног конкурса -  Шантићева реч ! Иако под новим називом, не са мање елана и жеље да ова друга деценија буде подједнако добра, ако не и успешнија од прошле.  Желимо да наставимо сарадњу  и дружење са дечијим песницима, основним и средњим школама и гимназијама, али и да стекнемо нове велике и мале другаре!

           Ове године ученици су писали на теме:           

                                 Нема раста без другарства (млађи узраст  I-IV разред);

                                 Тражим реч! (старији узраст  V-VIII разред);

                                 Савремени човек, странац међу странцима (средња школа).

          Радове ће прегледати стручни жири у саставу:

Бојан Љубеновић, књижевник, председник жирија

Катарина Јовановић, проф. српског језика и књижевности, Средња школа, Гроцка

Марија Росић, проф. српског језика и књижевности, селектор радова, ОШ Алекса Шантић, Калуђерица

           Списак награђених радова биће објављен у понедељак, 7. маја 2018. године на сајту наше школе, а додела истих  биће 21. маја 2018. године на отварању Фестивала Шантићева реч. Награде ће уручити  овогодишњи председник жирија, књижевник Бојан Љубеновић.

У Београду, 30. априла 2018.                                       Марија Росић, селектор радова
Датум: 2018-04-30

ДРУЖЕЊЕ   УЧЕНИЧКОГ   ПАРЛАМЕНТА

       У четвртак, 26. априла 2018. године, у  нашој школи  организовано је дружење Ученичког парламента ОШ „Алекса Шантић" и ОШ „Милоје Васић.

      Том приликом ученици VII  и  VIII разреда осврнули су се на хуманитарну акцију Пакетић за осмех  коју су организовали пред Нову годину када су сакупили и поделили пакетиће млађим другарима из  наше школе. Разговарало се о будућим акцијама и плановима око матуре и матурске вечери, као и о посети Скупштини, која је планирана за мај.

      Уз слаткише и песму, озбиљне планове за будућност и нове пројекте Ученички парламент је завршио још једно дружење.

Марија Росић, наставница српског језика

Јелена Милосављевић, наставница српског језика

Јелена Бабић, наставница географије

  
Датум: 2018-04-30

ТАКМИЧЕЊЕ ДЕМУС

       Наша школа је ове године узела учешће на такмичењу ДЕМУС. Групу певача која је на овом такмичењу представила школу чинили су ученици: Невена Панић 7/3, Теодора Илић 7/3, Драгана Ристић 7/3, Ђорђе Смиљанић 7/3, Теодора Ракоњац 7/2, Сара Пајазити 7/2, Кристина Лучић 8/4, Спасенија Минић 8/4, Вања Спасић 8/3 и Лазар Илијић 8/6.

         На Општинском такмичењу, одржаном 23.3.2018. године у ОШ Милоје Васић у Калуђерици, ова група је освојила 1. место, чиме се пласирала на градско такмичење.

      На градском такмичењу 17.4.2018. године у концертној сали ДКЦ-а Донка Шпичек, наши ученици на челу са наставницом Весном Драгојевић, у конкуренцији од 10 школа освојили су 1. место и 97 поена.

       Наступ је био сачињен од извођења две песме, традиционалне, без инструменталне пратње Хранила Јула и песме свих епоха Љубавна, коју су на инструментима пратили наставници наше школе Урош Латиновић (кахон), Марко Младеновић (гитара), ученик 8/5 Богдан Бакић (гитара), као и истакнути београдски музичар, Бојан Драгојевић (клавир).

          Својим атрактивним и репрезентативним наступом побрали су симпатије како публике у сали, тако и чланова жирија, од којих се уредник овог такмичења, госпођа Мирјана Милчић Прокић, веома похвално изразила о истом.

Весна Драгојевић, наставница музичке културе

  
Датум: 2018-04-30

ПРОГРАМ ОБУКЕ НАСТАВНИКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ 1. ЦИКЛУСA ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРОГРАМА НАСТАВЕ И УЧЕЊА ОРИЈЕНТИСАНИХ НА ПРОЦЕС И ИСХОДЕ УЧЕЊА

          У суботу и недељу, 28. и 29. априла 2018. године, одржан је семинар на тему Програм обуке наставника основне школе 1. циклуса  за остваривање програма наставе и учења оријентисаних на процес и исходе учења. Програм су реализовале Споменка Марковић и Гордана Цветковић. Обуци су присуствовали учитељи и учитељице ОШ „Алекса Шантић“ из Калуђерице, ОШ „Мића Стојковић“ из Умчара и ОШ „Свети Сава“ из  Врчина.

Марија Јоловић, педагог школе

  

 
Датум: 2018-04-30

ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

      У Параћину 28. и 29. априла 2018. године, одржано је државно такмичење из физике. У конкуренцији од 176 ученика осмог разреда, ученик наше школе Лука Величковић 8/6, освојио је друго место. Све похвале за Луку и много успеха у будућем школовању!

Свјетлана Бабић, наставница физике

  
Датум: 2018-04-28

ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

   У нашој школи, током априла месеца, обележена је годишњица избијања Другог српског устанка. Устанак који је подигао српски народ на челу са Милошем Обреновићем, 23. априла 1815, довео је до стицања аутономије српске кнежевине унутар Османског царства, а касније и до стицања независности српске државе (1878). Изложбу, која се налази у холу школе,  припремили су ученици историјске секције одељеља 7/7 : Ива Стаменковић, Марија Павловић и Енес Демири.

Наташа Перовић и Радмила Шкорић, наставнице историје

   
Датум: 2018-04-30

МАЛЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ - ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ

       У Средњој школи у Гроцкој, 26.4.2018. године, одржано је општинско такмичење у Малим олимпијским играма. На такмичењу су учествовали ученици и ученице другог и трећег разреда. Ученици другог разреда (мешовита екипа) освојили су треће место. Ученици трећег разреда такмичили су се као две посебне екипе (дечаци и девојчице). Обе екипе освојиле су прво место и пласирале се на градско такмичење. Честитамо свим ученицима и желимо им пуно среће и успеха у даљем такмичењу.

Миланка Тосуновић, учитељица

   
Датум: 2018-04-27

РЕЗУЛТАТИ 26. РЕПУБЛИЧКОГ ТАКМИЧЕЊА СА  МЕЂУНАРОДНИМ  УЧЕШЋЕМ „СВЕТОСАВЉЕ И НАШЕ ДОБА“  И ЛИКОВНОГ КОНКУРСА 14. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ДЕЧЈЕГ СТВАРАЛАШТВА „КРЕАТИВНА ЧАРОЛИЈА“

       На 26. изложби „СВЕТОСАВЉЕ И НАШЕ ДОБА“ похваљен је ликовни рад Никше Халаса 8/2 у КАТЕГОРИЈИ ОСНОВНИХ ШКОЛА – ВИШИ РАЗРЕДИ.

Линкови са детаљним информацијама о резултатима такмичења:

http://eparhija-backa.rs/sr/novosti/xxvi-konkurs-svetosavle-i-nase-doba-rezultati

http://www.likovnicentardece.org/

http://www.uvu.rs/stranica.php?s=07_vesti.txt

        На 14. међународном фестивалу дечјег стваралаштва за најбољи ликовни рад (слободна техника) на тему:„БОРИ СЕ ЗА СВОЈА КРИЛА, ЈЕР НЕБО НИЈЕ ГРАНИЦА“ ПОХВАЉЕНИ ПРЕДСТАВНИЦИ НАШЕ ШКОЛЕ - СТАРИЈИ УЗРАСТ :

Милошевић Лазар 5/4    

Петровић Сузана 5/2      

Бранковић Наталија 7/5

Трмчић Виктор 7/5          

Благић Матеја 8/2

Линк са детаљним информацијама о резултатима конкурса и даљем току такмичењa:

https://kreativnacarolija.wordpress.com/2018/04/22/%D1%80%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8-2018-%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/

 Честитамо нашим ученицима на изузетном успеху ! Много среће у даљем такмичењу!

Иванка Ивковић, наставница ликовне културе

Датум: 2018-05-10

РЕКРЕАТИВНА НАСТАВА СОКОБАЊА

        Одељења I/1, I/7, II/1, II/4, II/7 i IV/3 са својим учитељицама су боравили у Сокобањи осам дана. Свакога дана обилазили смо знаменитости и природна богатства Сокобање као што су: Завичајни музеј, Галерија Легат Милaна Митровића, излетиште Лептерија, водопад Рипаљка, Жупан плажа. Поподневни сати били су резервисани за спортске активности и игре без граница, а вечерњи часови за дискотеку где смо се маскирали, представљали своје таленте и играли на задату музику и кореографију. У посебном сећању нам остају свеж ваздух, жубор реке Моравице, цвркут птица и озеленели планински предели осунчани пролећним сунцем.

Милева Грујић, Јована Живковић, Нела Нишавић, Јована Бркљач, Милица Малишић и Сандра Зарић, учитељице

   
   
                         Датум: 2018-04-27

ПРИЗНАЊЕ  ОКеј МЕДАЉА

          У понедељак, 23.4.2018. години у крипти Храма Св. Саве додељене су награде у оквиру V фестивала међугенерацијске сарадње, а који организује Геронтолошки центар Београд.

        ОШ Алекса Шантић добила је посебно признање "ОКеј медаља", за добар васпитни пример неговања међугенерацијске толеранције. Награду су примили  Марко Маркати, ученик 4/7 и помоћник директора Драгана Калинић. Том приликом Марко је прочитао своју песму "Пензионерски клуб", инспирисану једном од радионица у пензионерском клубу у Калуђерици, коју су ученици 4/7 посетили.

 Драгана Калинић, помоћник директора

  

Датум: 2018-04-27

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ

       У суботу 21.04.2018. године одржано је општинско такмичење из верске наставе. На такмичењу су учествовале школе:

ОШ „Илија Гарашанин“- Гроцка

ОШ „Свети Сава“ – Врчин

ОШ „Иво Лола Рибар“ – Бегаљица

ОШ „Милоје Васић“ – Калуђерица

ОШ „Никола Тесла“ – Винча

ОШ „Алекса Шантић“– Калуђерица

     Наша школа је била домаћин такмичења. Ученици наше школе су показали завидни ниво знања освојивши друго место. Прво место је припало ученицима ОШ „Никола Тесла“, а треће место су освојили ученици ОШ „Иво Лола  Рибар“.

      Ово такмичење није имало за задатак само да ученици провере стечено знање из верске наставе већ и да се кроз заједничко дружење шири реч Божија.

 “Осветли срце своје вером,

Окрепи га надом,

Загреј га љубављу,

Окади га молитвом,

Опери га сузама,

Нахрани га крвљу Христовом,

И држи га уздигнуто к небу као запаљено

Свети владика Николај

 

Мислимо да је ова порука Св. владике Николаја адекватна да на прави начин покаже колико је заједништво и љубав Божја путоказ ка успеху.

Актив наставника верске наставе

   


Датум: 2018-04-24

ПЕТИ ФЕСТИВАЛ МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКЕ САРАДЊЕ

       У понедељак 23.04.2018. године у оквиру  5. Фестивала међугенерацијске сарадње, у Малој школи је одржан час физичког васпитања. Професорка физичког васпитања Милка (пензионерка) је одржала час старијим суграђанима и ученицима 1/7 и 4/7.

Биљана Батез, учитељица

  
Датум: 2018-04-27

БЕОГРАДСКИ МАРАТОН

     У суботу 21.априла 2018. године, одржан је 31. по реду Београдски маратон. У оквиру Београдског маратона одржана је и традиционална Трка задовољства у којој је  учествовало преко 20.000 људи. Међу  учесницима ове трке били су и двоје ученика  4/7 разреда ОШ “Алекса Шантић , Ана Урошевић и Гаврило Вујчић (учитељица Биљана Батез ). Ана и Гаврило су били у тиму Спортског савеза особа са инвалидитетом  Београда који је организовао учешће особа са инвалидитетом на овој манифестацији. Тиме је настављена традиционална сарадња ове две институције у  циљу инклузије деце са  инвалидитетом. Ана и Гаврило су  поделили радост учешћа у овој манифестацији са бројним особама са инвалидитетом које су учествовале у Трци задовољства и у циљ ушли са другом са  инвалидитетом - Дулетом Васићем, иначе бившим учеником учитељице Биљане Батез. У знак сећања на ову манифестацију учесници су добили пригодне дипломе и мајице.

       На 31. Београдском маратону, као представник ОШ Алекса Шантић, трчала је и наставница хемије Милена Митрић. Она је трчала полумаратон (21 км) у времену од 2:23:17. Честитамо јој на успеху и желимо да следеће године оствари још бољи резултат, као и да се још више ученика и наставника следеће године придружи овој манифестацији.

   

    


Датум: 2018-04-24

ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

     Градско такмичење из енглеског језика је одржано 25.3.2018. у ОШ ,,Бранко Радичевић“. Ученица наше школе Викторија Амиџић 8/4 је освојила треће место (34 поена) и тиме се упућује на републичко такмичење. Честитамо јој на успеху и желимо много среће у даљем такмичењу.

Актив наставника енглеског језика

 
Датум: 2018-04-23

У СУСРЕТ ВАСКРСУ

        У сусрет највећем хришћанском празнику, Васкрсењу Господњем, ученици наше школе су традиционално посетили Ускршњи базар на платоу испред храма Светог Саве. Били су у пратњи наставнице ликовне културе Иванке Ивковић и наставнице верске наставе Тање Косијер.

      Сви заједно изложили су ускршња јаја која су на часу ликовне културе и верске наставе осликали. Обичај фарбарања и украшавања васкршњих јаја је један од најстаријих хришћанских обичаја.  Само по себи, јаје не даје нови живот, али кад се загрева под утицајем топлоте у њему се развија нови живот и излеже се пиле које својом снагом разбија гроб-љуску и излази у нови живот. Господ Исус Христос је победио смрт и даровао нам наду и вечни живот и Спасење. Хришћани славе избављење целог човечанства кроз Христа, из ропства смрти. Славе даровање новог живота и вечност блаженства. Према важности доброчинства које смо добили Христовим Васкрсењем, Васкрс је празник над празницима.

         Ускршњи базар је био на Лазареву суботу. Порта храма Светог Саве је била препуна људи и разигране деце. Ученици наше школе су били препуни најлепших утисака у читавом догађају. Са нестрпљењем очекују следећи Васкрс и поново окупљање и дружење са вршњацима.

 Тања Косијер, наставница верске наставе

   
Датум: 2018-04-16

ИЗ НАШЕ ФИЗИЧКЕ РАДИОНИЦЕ

    У програму редовне наставе седмог разреда у области статике (равнотеже) ученици су учили о полуги. Научили  су да је полуга чврсто тело које се може обртати око непокретног ослонца. Постоје више врста полуга (на основу положаја ослонца): једнокрака и двокрака. Полуга омогућава да се мањом силом подигне већи терет. Током часова  ученици су сазнали да полуга је саставни део многих тзв. простих машина. На основу инструкција  наставника Владанке Катић, израђивали су макете и моделе простих машина. Просте машине су подељене по групама: ваге, кантари, покретни мостови, катапулти, дизалице, бунари, ђерам, колица, штипаљке, клацкалице, гиљотинe. Изложба модела одржана је у холу ОШ “Алекса Шантић” од 22.03. до 12.04.2018. године. Изазвала је велико интересовање и била  посећена од стране наставника и ученика школе. Ученици су показали  велику креативност  што говори о њиховој заинтересованости за практичне радове.

                                                                                                                 Владанка Катић, професор физике
Датум: 2018-04-24

ЛИКОВНИ РАДОВИ НАШИХ УЧЕНИКА ОБЈАВЉЕНИ У ДНЕВНИМ НОВИНАМА

     На дечјој страни дневних новина „Новости“ објављени су ликовни радови наших ученика(Теодора Шарац 6/3, Марија Рашула 7/5, Дијана Станојевић 8/2, Милица Савић 6/3, Нина Јевтић 6/3).

Иванка Ивковић и Снежана Брковић, наставнице ликовне културе

Датум: 2018-04-11

24. ВАСКРШЊЕ ЛИКОВНЕ РАДОСТИ ДЕЦЕ БЕОГРАДА – УСКРШЊИ ЛИКОВНИ КОНКУРС

     Општинска удружења и Пријатељи деце Београда су и ове године организовали традиционални ликовни конкурс поводом ускршњих празника.

     Удружење „Пријатељи деце општине Гроцка“ приредило је 05.04.2018. године  у чувеној „Грочанкој чаршији“ за грочанске ђаке и предшколце тематску ликовну радионицу „Васкршње радости“. Вијорили су се дечји радови на штрику развученом по сред шеталишта лепе вароши, фарбала су се јаја и креирале украсне фигурице за предстојећи хришћански празник. Програм под називом „Свет стваралаштва и културе деце и младих“ који је свечано завршен доделом захвалница и књига за учеснике, одржан је подршком Градске општине Гроцка и Секретаријата за спорт и омладину Града Београда.

     Удружење Пријатељи деце општине Гроцка у оквиру програмских активности „Свет стваралаштва и културе деце и младих“ уз подршку ГО Гроцка и Града Београда- Секретаријата за спорт и омладину организовала је интерактивну ликовну радионицу „Васкршње радости“, на Платоу ГО Гроцка.

     Ученици основних школа и предшколских установа украшавала су дрвена јаја, јаја од стиропора, и цртала на тему Вaскрса.

Честитамо нашим ученицима на изузетном успеху !!!

Дипломе за учешће на општинском и градском ликовном конкурсу добили су:

Михајло Шарац 4/2

Ива Илић 4/2

Теодора Илић 7/3

Наталија Костур 8/4

     Градска изложба је приређена на дан Ускрса, 08. априла 2018. године, у фоајеу Православно богословског факултета у Београду.

Иванка Ивковић, наставница ликовне културе и Тамара Милићевић, учитељица
Датум: 2018-04-16

РЕЗУЛТАТИ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА „ВАСКРШЊА РАДОСТ“, УМЕТНИЧКЕ ШКОЛЕ ЂУРО САЛАЈ

     У сусрет предстојећим празницима Уметничка школа Ђуро Салајрасписала је ликовни конкурс под називом „Васкршња радост“. Деца су имала задатак да покажу шта за њих представља Васкрс и слободу да користе све ликовне технике (цртеж, слику, колаж), као и тродимензионалне технике (глина, пластелин, папир итд.).

     Завршна изложба дечјих радова са конкурса отворена је 03.04.2018. године  у галерији Тетара 78. Више од хиљаду цртежа, слика, колажа и 3д радова послали су ученици из тридесетак основних школа из свих градова наше земље. У организацији смотре учествовала је и хуманитарна организација за помоћ деци са сметњама у развоју „Дечје срце“.

Честитамо нашим ученицима на изузетном успеху !!!

2. место – Павле Рангелов 8/2 (у категорији од 5 до 8 разреда)

Похвала за изузетан труд  - Ива Милетић 6/4 ( у категорији од 5 до 8 разреда)

Похвала за изузетан труд - Групни рад ученика 4/2 ( у категорији 3д радова)

     Након проглашења победника и доделе награда, малишанима су биле обезбеђене креативне и вајарске радионице, а за њихове родитеље – декупаж радионице украшавања васкршњих јаја.

       Цела манифестација је објављена у дневним новинама „Политика“.


                                                                                         Иванка Ивковић, наставница ликовне културе


      
Датум: 2018-03-30


О Б А В Е Ш Т Е Њ Е 

ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, НАСТАВНИКЕ И РОДИТЕЉЕ ДА ПРОЛЕЋНИ РАСПУСТ ПОЧИЊЕ У СУБОТУ, 31.3.2018. И ЗАВРШАВА СЕ У ПОНЕДЕЉАК, 9.4.2018. ГОДИНЕ.

ПРВИ РАДНИ ДАН ПОСЛЕ ПРАЗНИКА ЈЕ УТОРАК,

10. АПРИЛ 2018. ГОДИНЕ.

 

НАСТАВА ЗА ПЛАВУ СМЕНУ ПОЧИЊЕ У 8 ЧАСОВА,

А ЗА ЦРВЕНУ СМЕНУ У 14 ЧАСОВА.


СРЕЋНЕ УСКРШЊЕ ПРАЗНИКЕ ЖЕЛИ ВАМ 

КОЛЕКТИВ ОШ „АЛЕКСА ШАНТИЋ“.

Директор школе
Датум: 2018-03-30

ПРЕДАВАЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ СЕДМИХ И ОСМИХ РАЗРЕДА

         29.03.2018. године одржано је предавање МУП-а за ученике 7. и 8. разреда на тему свих облика насиља.

Марија Јоловић, педагог

  
Датум: 2018-04-26

РАСПОРЕД ПРИПРЕМНЕ НАСТАВЕ ЗА УЧЕНИКЕ 8. РАЗРЕДА

ПРЕДМЕТ

НАСТАВНИК

ТЕРМИН

 

 

СРПСКИ ЈЕЗИК

 

Марија Росић

84

четвртак, 6. час

(када је плава смена преподне)

Андријана Савић

82, 83

среда, претчас 13,15 часова

(када је плава смена поподне)

Јелена Милосављевић

81, 85

8/1 четвртак  7. час – 13,15 часова

8/5 петак 6. и 7. час

 

МАТЕМАТИКА

Драгана Остојић

81,2,3,4

петак, претчас 13,15 часова

(када је плава смена поподне)

Милан Пантелић

85,6,7

понедељак, 12,45 часова

(када је црвена смена поподне)

 

ИСТОРИЈА

Наташа Перовић

85,6,7

уторак, 7. час, 19,15 часова

(када је црвена смена поподне)

Радмила Шкорић

81,2,3,4

8/1 и 8/3 - четвртак,  13,15 часова

(када је плава смена поподне)

8/2 и 8/4 - четвртак,  13,15 часова

(када је плава смена преподне)

 

ГЕОГРАФИЈА

Миланка Топић

85,6,7

четвртак, 6. час

Добрица Теофиловић

81,2,3,4

среда, 7. час 13,15 часова

(када је плава смена преподне)

 

БИОЛОГИЈА

Јелена Милошковић

85,6,7

среда, 7. час 13,15 часова

(када је црвена смена преподне)

Марија Бојанов

81,3,4

среда, 13,15 часова

(када је плава смена поподне)

ФИЗИКА

Свјетлана Бабић

81,2,3,4,5,6,7

понедељак, 13,15 часова

(када је плава смена поподне)

 

ХЕМИЈА

Милена Митрић

81,2,3,4,5,7

четвртак, 7. час, 13,15 часова

(када је црвена смена преподне)

Љиљана Спасојевић

86

уторак и четвртак претчас 13,15 часова

(када је црвена смена поподне)
Датум: 2018-03-30

НАЈСЛАЂА РАДИОНИЦА

      У четвртак, 29. марта 2018. године одржана је Најслађа радионица у сусред предстојећим празницима. Том приликом ученици 2/7 заједно са својим мамама показали су изузенту креативност и маштовитост приликом украшавања ускршњих кексића.

Милица Малишић, учитељица

  


Датум: 2018-03-30

ВАСКРШЊИ БАЗАР У МАЛОМ ШАНТИЋУ

Ученици мале школе са својим учитељицама и у сарадњи са вероучитељем Марком, организовали су 30. марта 2018. године Васкршњи базар. На базару су се нашла украшена дрвена јаја, васкршње честитке, венчићи, маске, корпице за јаја, обележивачи за књиге, ручно осликани колачићи... Базар су посетили родитељи, баке, деке, браћа и сестре ученика мале школе, али и ученици одељења III1 и IV2 са својим учитељицама. У веселој атмосфери и лепом времену забавили су се и родитељи и деца. Након базара сви ученици су имали организоване физичке активности на терену школе. Средства прикупљена на базару биће искоришћена за унапређивање и побољшавање квалитета наставе и за ученике мале школе.

Јована Живковић , учитељица

     
Датум: 2018-03-30

У посети САНУ

Ученици ликовне секције у оквиру акције „Отворена врата САНУ”, 28. марта 2018. године са наставницом ликовне културе Снежаном Брковић, посетили су Српску академију наука и уметности.

Уз стручну пратњу водича сазнали су основне информације о настанку ове установе. Упознали су делове Палате САНУ: улазни хол, Свечану салу САНУ, легат вајарке Олге Јеврић и Галерију САНУ.

Имали су прилику да сазнају о животу и раду Олге Јеврић, чувене вајарке и погледају поставку скулптура.

У Галерији САНУ посетили су  изложбу која је реализована поводом 160 година од рођења Уроша Предића под називом, „ Дакле, Ви сте тај Урош Предић? ”

Живот и стваралаштво Уроша Предића приказани су у виду тематских сегмената, од његовог школовања у родном Орловату, преко Панчева, Беча, путовања по Италији, повратка у завичај до коначног пресељења у Београд где је и умро 1953. године.

Посебно је истакнут Предићев рад као иконописца и портретисте, његов однос са члановима фамилије, али и посебно са сликарима Пајом Јовановићем и Стеваном Алексићем и научником Михајлом Пупином. Представљени су и дечји цртежи Уроша Предића које је радио када је имао између 10 и 12 година, као и недовршена слика „Каменовање Св. Стефана” која се сматра његовим последњим делом.

На изложби се могу видети и чувена дела: „Визија у облацима”, „Косовка девојка“, „Портрет Михајла Пупина“ цртежи по којима је радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену и друга дела.

Ученици су са великим интересовањем и пажњом слушали предавање водича и уживали посматрајући дела чувеног сликара.

Изложба је отворена до 15. априла 2018. године.

 Снежана Брковић, наставница ликовне културе

   

   

   
Датум: 2018-03-30

ПОСЕТА ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ

    У четвртак, 29.3.2018. године, ученици 4/7 су у пратњи учитељице Биљане Батез и вероучитеља Марка Младеновића посетили Етнографски музеј у Београду. Тамо су били учесници радионице шарања васкршњих јаја традиционалним техникама. Ученици су на јајима уз помоћ писаљке и пчелињег воска исцртавали шаре инспирисане нашим традиционалним мотивима, које овај музеј настоји да сачува од заборава. Након тога, јаја су офарбана у луковини и варзилу, а као крајњи резултат истакло се одушевљење ученика у вези са стеченим искуством, знањем и постигнутим успехом. Ипак, као и увек, оно што је и овој авантури дало посебну чаролију било је само дружење. То је оно што нас и поред наше богате културе и дуге традиције највише подсећа на суштину светковања Васкрса и поруку овог празника - љубав према ближњем.

          Марко Младеновић, вероучитељ

   

   


Датум: 2018-03-28

ПРЕДАВАЊЕ О СИДИ

          У свечаној сали наше школе одржано је предавање о сиди за ученике осмог разреда. Предавање су одржале докторке из дома здравља.

  
Датум: 2018-03-27

 

*************************************

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

****************************************

УПИС ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД ОБАВЉАЋЕ СЕ У ПЕРИОДУ

од 2.4.2018. године до 31.5.2018. године

 

ЗА УПИС СУ НЕОПХОДНА СЛЕДЕЋА ДОКУМЕНТА:


·        ИЗВОД ИЗ МАТИЧНЕ КЊИГЕ РОЂЕНИХ

·        ПОТВРДА O ЗДРАВСТВЕНОМ ПРЕГЛЕДУ ДЕТЕТА

·        УВЕРЕЊЕ О ПРИПРЕМНОМ ПРЕДШКОЛСКОМ ПРОГРАМУ (доставити до краја јуна)

 

***************************************************************************

 

УПИС СЕ ВРШИ У СЕКРЕТАРИЈАТУ

ШКОЛЕ У ПЕРИОДУ

ОД 9:00 ДО 14:30 ЧАСОВА

У ПРВИ РАЗРЕД УПИСУЈУ СЕ ДЕЦА РОЂЕНА

ОД 1.3.2011. ГОДИНЕ ДО 1.3.2012. ГОДИНЕ

 

Секретар школе


Датум: 2018-03-26

Директори школа на стручном усавршавању на Тари

       Присуство директора васпитно - образовних установа стручном усавршавању на Тари у периоду ид 22. до 24. марта 2018. године, у хотелу „Оморика“ на Тари, одржан је VII стручни скуп „Директор - основ квалитета школе“, у организацији Друштва директора школа Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Скупу је присуствовало преко 300 директора основних и средњих школа и предшколских установа из целе Србије. Ова тродневна обука представљала је увод у полагање испита за стицање лиценце за директора образовно-васпитних установа. Пленарно, истраживачки и радионичарски обрађиване су разне теме – од лидерског деловања директора у функцији развоја установа, преко истраживања образовно - васпитне праксе у функцији припрема испита за лиценцу за директоре, затим рад директора у стручним телима и тимовима, инструктивно - саветодавни рад директора у функцији развоја установа до улоге директора у процесима самовредновања у установи. Градска општина Гроцка је помогла одлазак и учешће директора образовних установа са своје територије.

       Стручном скупу и обуци присуствовали су и активно учествовали следећи директори: Радивоје Миљић (ОШ „Алекса Шантић“), Небојша Трифић (ОШ „Милоје Васић“), Добрица Синђелић (ОШ „Свети Сава“), Љиљана Бошковић (ОШ „Илија Гарашанин“), Драгана Пешић (ОШ „Иво Лола Рибар“), Владимир Бокић (ОШ „Мића Стојковић“), Селимир Радосављевић (Средња школа „Гроцка“), Бранка Ивковић-Петронић (ОМШ „Невена Поповић“) и Вера Миланов (ПУ „Лане“).

    

    
Датум: 2018-03-26

,,Ђаци вас моле, успорите поред школе"

Ученици одељења 1/4, 1/5 и 1/6 у петак, 23. марта у свечаној сали наше школе су имали предавање под слоганом ,,Ђаци вас моле, успорите поред школе". Наши ђаци прваци су још једном имали прилику да обнове своје знање о безбедном преласку улице. Највеће одушевљење међу ученицима изазвали су поклони - флуоросцентни зелени прслуци. Ученичка раздраганост била је још већа када су униформисани прваци продефиловали школом, уз дато обећање да ће бити још савеснији пешаци у саобраћају.

Здравка Бркић, учитељица

  
Датум: 2018-03-26

„ПРОЛЕЋЕ“

Дана 23.03.2018. године у одељењу 3/2 одржана је радионица са родитељима на тему „Пролеће“. Ученици су били подељени у пет група. Свака група је имала свој задатак: пролеће, небо, лептири, цветови и трава. Радили су сликарском техником колаж мотајући салвете на штапић.

Јамина Ђурђевић, учитељица

    

             
Датум: 2018-03-26

Поетско вече

21. 3. 2018. године у свечаној сали наше школе одржано је „Поетско вече“ поводом Светског дана поезије и две стотине година од објављивања „Српског рјечника“ Вука Стефановића Караџића. Ова манифестација се традицонално одржава сваке године. Овогодишње „Поетско вече“ било је посвећено народној поезији.

Ово је година међугенерацијског повезивања, па су нам ове године били гости из Геронтолошког центра: Клуб пензионера „Дринка Ћуковић“ Звездара, Клуб пензионера „Душан Ресавац“ - ансамбл „Кошута“ Раковица и Клуб пензионера „Треће доба“ Калуђерица. Поред њих у госте смо довели и КУД „Калуђерица“ – огранак КУД-а „Болеч“.

Програм је започело КУД „Калуђерица“ – огранак КУД-а „Болеч“ са игром „Шумадија“ и Сања Обрадовић са песмом „Ајде Јано“. Обредне, обичајне, посленичке, љубавне, породичне и шаљиве песме рецитовали су ученици одељења 3/3, 4/5 и 4/7. Епске песме рецитовали су наши драги гости из Клуба пензионера „Дринка Ћуковић“ са Звездаре, Славко Чупић и Гордана Теофиловић. Народне песме и игре преставили смо и народном музиком. Ученици су свирали и певали песме „Ми идемо преко поља“, „Поскакуша“, „Ја посејах лубенице“, „У Милице дуге трепавице“, „Ајде Като“. Из Клуба пензионера „Дринка Ћуковић“, Стана Милићевић и Виолета Марковић, певале су песму „Теци, теци Ибар водо“. Њима су се придружиле и ученице одељења 4/4 учитељице Миле Рајковић са песмама „Три девојке“ и „Црвен цвет“. Из Клуба пензионера „Душан Ресавац“ наступио је ансамбл „Кошута“ са „Градским играма“, а пензионери из Клуба пензионера „Треће доба“ одиграли су „Краљево коло“. Наш програм завршили смо „Ужичким колом“ коме се прикључила и наша дивна публика, родитељи, наставници, ученици, баке, деке и многи други.

Ова племенита манифестација наишла је на одличан пријем наших ученика, родитеља и наставника. „Поетско вече“ организовале су учитељице: Јадранка Бајић – Лупа, Биљана Батез и Миланка Тосуновић. 

Миланка Тосуновић, учитељица

    

    

    


Датум: 2018-03-22

OПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ НЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА

Честитамо ученицама Анастасији Петровић (8/4) за освојено 1. место и Даници Ћосовић (8/1) за освојено 2. место на општинском такмичењу из немачког језика. Подсећамо да су оне прве у историји наше школе које су освојиле неко место на овом такмичењу. Обе ученице су се пласирале на градско такмичење. Браво девојке и срећно!

Aктив наставника немачког језика

  
Датум: 2018-03-16

ПОСЕТА ПОЗОРИШТУ

Дана, 14.3.2018. ученици трећих и четвртих разреда у позоришту Вук гледали су представу „Петар Пан“.

Ружица Ристић, учитељица

   

         
Датум: 2018-03-13

ЛИКОВНИ РАДОВИ НАШИХ УЧЕНИКА ОБЈАВЉЕНИ У ДНЕВНИМ НОВИНАМА

На дечјој страни дневних новина „Новости“ објављени су ликовни радови наших ученика (Магдалена Марјановић 8/6, Алекса Ресановић 8/3, Василије Илић 8/7, Милица Мијаиловић 8/2, Сахир Куртиши 8/2, Николина Стојанов 7/1, Мина Абрамовић 7/5, Катарина Дошеновић 8/2, Милица Савић 8/2 и Наталија Костур 8/4).

Иванка Ивковић и Снежана Брковић, наставнице ликовне културе

    

    
Датум: 2018-03-13

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ТЕХНИЧКОГ И ИНФОРМАТИЧКОГ ОБРАЗОВАЊА

У суботу 10.3.2018.године у нашој школи, одржано је општинско такмичење из техничког и информатичког образовања.

 Такмичење се састојало из три дела:

            -  пуштање бродића у базену испред школе и аутића у свечаној сали;

            - тест знања из техничког;

- прављење задатог модела од картона.

 

Резултати такмичења:

5.разред

1.место  - Макарије Рњак, ОШ“Никола Тесла“

2.место – Мина Радовановић, ОШ „Никола Тесла“

3.место – Милица Радосављевић, ОШ „Мића Стојковић“

6.разред

1.место -  Сара Будимлија, ОШ „Алекса Шантић“

2.место – Марко Каруповић, ОШ „Мића Стојковић

3.место – Анђелија Вучинић ОШ “Никола Тесла“

7.разред

1.место – Богдан Репановић, ОШ „Никола Тесла“

2.место – Павле Предић, ОШ „Илија Гарашанин“

3.место – Дуња Стаменковић, ОШ „Алекса Шантић“

8.разред

1.место -  Предраг Славковић, ОШ“Милоје Васић“

2.место – Никола Хинић, ОШ „Алекса Шантић“

3.место – Милош Поповић, ОШ „Илија Гарашанин“

 

РАКЕТНО

1.место – Никола Дуганџија, ОШ „Никола Тесла“

2.место – Анђела Бјелобаба, ОШ „Илија Гарашанин“

3.место – Андреа Бјелобаба, ОШ „Илија Гарашанин“

АВИО МОДЕЛАРСТВО

1.место – Ружица Шимпрага, ОШ „Алекса Шантић“

БРОДО МОДЕЛАРСТВО

1.место – Алекса Николић, ОШ „Алекса Шантић“

2.место – Ђорђе Савковић, ОШ „Илија Гарашанин“

АУТО МОДЕЛАРСТВО

1.место – Стеван Јовановић, ОШ „Мића Стојковић“

2.место – Миљан Давидовић, ОШ „Алекса Шантић“

3.место – Петар Дамљановић, ОШ „Илија Гарашанин“

Ученици са посебним потребама

Ауто моделарство: 

1.место – Михаило Здравковић, ОШ „Алекса Шантић“

                

   
Датум: 2018-03-12

математичко такмичење „Мислиша“

И ове школске године у нашој школи одржано је математичко такмичење „Мислиша“. Учествовало је 176 ученика млађих разреда. Надамо се да им задаци нису били тешки и да су их успешно решили. Резултате ће нам организатори послати у априлу.

Весна Павловић, учитељица

     
Датум: 2018-03-12

DISCOVER ENGLISH QUIZ

У петак 9.3.2018. године одржан је трећи по реду DISCOVER ENGLISH QUIZ. Такмичили су се ученици петог, шестог и седмог разреда, подељених у екипе од три члана. Ученици осмог разреда су водили и помагали у припреми квиза, који се састојао од Fun facts,Vocabulary game i Puzzle. Квиз су припремиле и осмислили наставнице енглеског језика Маја Дукић и Слађана Екмечић.

Слађана Екмечић, наставница енглеског језика

    
Датум: 2018-03-12

Дан жена – 8. март

Поводом 8. марта, Дана жена, ученици 3/3 протеклих дана прaвили су поклоне за своје маме. Радили су декупаж на теглама и картонским подметачима и правили честитке – писма у облику срца. Истим поводом ученици су припремили и приредбу за своје маме, баке, тетке, ујне... На приредби су рецитовали, глумили, играли, певали, свирали... Ученици су показали креативност, љубав, пажњу... Лепо су се забавили и обрадовали своје најдраже особе.

Миланка Тосуновић, учитељица

  

  
Датум: 2018-03-13

8. март

Ученици одељења 2/7 својим мама за 8. март писали су честитке, правили букете цвећа од папира и сликали слике различитим техникама. 

Милица Малишић, учитељица

     

Ученици 2/1 одељења су спремили честитке поводом 8. марта. Ово је део изенађења за наше маме.

Нела Нишавић, учитељица

    

           Поводом Дана жена, 8. марта, ученици одељења 1/4 и 1/5 са ученицима из боравка, организовали су шаренолики базар. Том приликом могли су се купити разноврсни цветни аранжмани у виду магнета и креп-цветова, поклон честитки итд. Током осмомартовског раздраганог дружења владала је атмосфера пуна забаве, а добили смо и пуно занимљивих идеја за следећу годину.

Љиљана Лукић, Здравка Бркић, Сандра Брадић и Данијела Обрадовић, учитељице

   

                      
Датум: 2018-03-08

Професионална оријентација - Гостовање родитеља

У жељи да одаберу одговарајуће занимање за себе, ученици 8/1 и 8/5 су угостили још једног родитеља и пажљиво саслушали причу о томе како је бити угоститељ. Које су предности и мане овог посла, на шта треба обратити пажњу. Многи ученици су постављали питања у жељи да сазнају како је бавити се угоститељством и које су могућности напредовања у том послу. Мама, Слађана Бакић је стрпљиво и детаљно објаснила све у вези са својом професијом. Одговорила је на свако постављено питање ученика, а они су јој узвратили пажљивошћу. 

Професионална оријентација ће наставити рад у овом смеру, у жељи да помогне нашим малим матурантима у паметном избору.

Јелена Милосављевић, наставница српског језика

  Датум: 2018-03-08

Дечје позориште Чарапа

       Ученици одељења 2/7 у недељу 4. марта 2018. године у пратњи учитељице посетили су Дечје позориште Чарапа, позориште које рециклира. Ученици су у претходном периоду сакупљали лименке, јер управо пет искоришћених лименки је улазница за позоришну представу. Кроз низ различитих активност од почетка школске године ученици су упознати са предностима рециклаже и колико је она важна за очување животне средине. Поред тога што смо уживали у позоришној представи, научили смо на који начин се лименке рециклирају у специјалним рециклажним центрима, да се рециклажом само једне лименке уштеди довољно енергије да телевизор ради три сата, као и да се лименке могу бесконачно рециклирати, а да се не изгуби на квалитету.

  Милица Малишић, учитељица


   
Датум: 2018-03-06

 

 Основна  школа „Aлекса Шантић“ у Калуђерици поводом традиционалне манифестације Шантићеви дани

расписује

 МЕЂУНАРОДНИ КЊИЖЕВНИ КОНКУРС

Шантићева  реч   2018.

за

1.    Најбољу песму

2.    Најбољи прозни текст

На  теме:

·         НЕМА РАСТА БЕЗ ДРУГАРСТВА (искључиво за млађе ученике основне школе )

·         ТРАЖИМ РЕЧ! (искључиво за старије ученике основне школе)

·         САВРЕМЕНИ ЧОВЕК СТРАНАЦ  МЕЂУ СТРАНЦИМА ( искључиво за ученике средње школе)


Услови Конкурса:

 

1.    Право учешћа на Конкурсу имају ученици основних и средњих школа.

2.    Радови се шаљу искључиво на електронску адресу  santiceva.rec@gmail.com до 15.априла 2018.године. Потребно је да сви радови из једне школе буду у једном Word  документу ( Times New Roman, фонт 12 ), али тако да је сваки рад посебно припремљен за штампање са комплетним контакт подацима.

3.    Жири ће доделити прву, другу и трећу награду за сваку категорију.

4.   О резултатима Конкурса и завршној свечаности доделе награда сви учесници биће    обавештени најкасније до 5. маја 2018. године.

5.    Контакт-телефон школе: 011/3410-655: особа за контакт: селектор радова, наставник српског језика Марија Росић (тел.062/207793 ).
Датум: 2018-03-06

ИГРЕ НА СНЕГУ

Ученици 3-6 искористили су снежне падавине да уживају у играма на снегу. Погодна узвишења у школском дворишту пружила су им могућност да се клискају. Девојчице су вредним рукама направиле снешка.

Ружица Ристић, учитељица       

   
Датум: 2018-03-06

ГРАДСКО  ТАКМИЧЕЊЕ У СПОРТСКОЈ  ГИМНАСТИЦИ

            У понедељак, 26.02.2018. године у гимнастичком клубу „Победник“ на Сајму одржано је градско такмичење у спортској гимнастици. У изузетно јакој конкуренцији, ученице Станковић Милена, Ступар Милица, Јоксимовић Марија, Николић Анастасија, освојиле су 5. место у  екипној конкуренцији у категорији 5. и 6. разреда, док је ученица Величковић Ања наступила у појединачној конкуренцији у категорији 7. и 8. разреда. У мушкој конкуренцији у категорији 5. и 6. разреда појединачним наступом  ученик Ђорић Андреја освојио је 1. место, а ученик Анђелковић Лазар 2.место, чиме су обезбедили учешће на Међуокружном такмичењу.

Честитамо и желимо им пуно успеха у даљој фази такмичења.

Живановић Сузана и Срдић Јелена, наставнице физичког васпитања

    

       
Датум: 2018-03-06

честитке за 8. март

5.3.2018. Ученици 4/2 су заједно са родитељима реализовали часове ликовне културе. Заједно су правили честитке за 8.март.

Тамара Милићевић, учитељица

   

   
Датум: 2018-03-02

 

ПРОЈЕКАТ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

„НАБАВКА УЏБЕНИКА И ДРУГИХ  НАСТАВНИХ СРЕДСТАВА ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА“  -  БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ 2018/19.

ПРАВО НА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ МОГУ ОСТВАРИТИ СЛЕДЕЋЕ КАТЕГОРИЈЕ УЧЕНИКА, А ПОТРЕБНО ЈЕ ПРИЛОЖИТИ СЛЕДЕЋУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ:

1.    УЧЕНИЦИ ИЗ СОЦИЈАЛНО/МАТЕРИЈАЛНО УГРОЖЕНИХ ПОРОДИЦА (ПРИМАОЦИ НОВЧАНЕ СОЦИЈАЛНЕ ПОМОЋИ) – ПОТРЕБНО ЈЕ ПРЕДАТИ ВАЖЕЋЕ РЕШЕЊЕ НАДЛЕЖНОГ ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД (ПРИМАОЦИ ЈЕДНОКРАТНЕ СОЦИЈАЛНЕ ПОМОЋИ И ДЕЧЈЕГ ДОДАТКА НЕМАЈУ ПРАВО НА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ)

2.    УЧЕНИЦИ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ И ИНВАЛИДИТЕТОМ (КОЈИ ОСНОВНОШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ И ВАСПИТАЊЕ СТИЧУ ПО ИОП-у 1 или ИОП-у 2) – ДОКУМЕНТАЦИЈУ ИМА ШКОЛА, АЛИ РОДИТЕЉИ ТРЕБА ДА СЕ ЈАВЕ ПП СЛУЖБИ И ПРОВЕРЕ ДА ЛИ СУ ПРИЛОЖИЛИ СВЕ ШТО ЈЕ ПОТРЕБНО.

3.    УЧЕНИЦИ КОЈИ СУ У ПОРОДИЦИ ТРЕЋЕ ИЛИ СВАКО НАРЕДНО РОЂЕНО ДЕТЕ У СИСТЕМУ ШКОЛОВАЊА – ЗА СТАРИЈУ ДЕЦУ ТРЕБА ДОНЕТИ ПОТВРДУ ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНЕ УСТАНОВЕ О СВОЈСТВУ УЧЕНИКА/ СТУДЕНТА (ПОТВРДА МОРА ИМАТИ ДЕЛОВОДНИ БРОЈ). УКОЛИКО СУ СТАРИЈА ДЕЦА УЧЕНИЦИ ОШ „АЛЕКСА ШАНТИЋ“ РОДИТЕЉИ ТРЕБА ДА ПРИЈАВЕ ОДЕЉЕЊСКОМ СТАРЕШИНИ ТРЕЋЕГ И СВАКОГ НАРЕДНОГ ДЕТЕТА, ИМЕНА И ОДЕЉЕЊЕ СТАРИЈЕ ДЕЦЕ.

УКОЛИКО УЧЕНИК ОСТВАРУЈЕ ПРАВО НА УЏБЕНИКЕ НА ОСНОВУ ВИШЕ КРИТЕРИЈУМА, ТРЕБА ДА СЕ ПРИЈАВИ САМО НА ОСНОВУ ЈЕДНОГ ОД НАВЕДЕНА ТРИ.

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ РОДИТЕЉИ ПРИЈАВЉУЈУ СЕ ОДЕЉЕЊСКОМ СТАРЕШИНИ СВОГ ДЕТЕТА И ДОСТАВЉАЈУ ПОТПУНУ ТРАЖЕНУ ДОКУМАНТАЦИЈУ, НАЈКАСНИЈЕ  14. МАРТА 2018. ГОДИНЕ ДО 16 ЧАСОВА.

 СВЕ ПРИЈАВЕ НАКОН ОВОГ ТЕРМИНА  НЕЋЕ БИТИ УВАЖЕНЕ.

Директор школе

Датум: 2018-02-27

ЗИМСКА ЧАРОЛИЈА

Ученици 4/2 уживали су у зимским чаролијама.

Тамара Милићевић, учитељица

    
Датум: 2018-02-28

OПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ШАХУ

Ученик 4/2 Влада Зрилић је освојио на општинском такмичењу из шаха друго место и самим тим се пласирао на градско такмичење.

Ученик 3/5 Михаило Станковић освојио је друго место и тиме се пласирао на градско такмичење у шаху.

 

Тамара Милићевић, учитељица

Весна Павловић, учитељица

     
Датум: 2018-02-28

ЕЛЕКТРОНСКИ ДНЕВНИК

Од среде, 21.2.2018. године почелa je обукa свих наставника и учитеља ОШ "Алекса Шантић" за вођење електронског дневника. Обуку воде наставница информатике Драгана Лалић и наставница техничког и информатичког образовања Бранка Миладиновић, a  које су обучене од стране информатичких координатора Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Након обукe, а у току другог полугодишта школске 2017/18. године биће уведен и електронски дневник, док ће од следеће школске године електронски у потпуности заменити старе дневнике. 

Драгана Калинић, помоћник директора

    
Датум: 2018-02-19

Дружење са децом из Кине

 Одељења 8/4 и 8/3 су са наставницом енглеског језика Надом Најданов и наставницом хемије Миленом Митрић такође угостили ђака из Кине. Током часа ученици су се упознавали са традицијом и културом кинеског и српског народа, кинеским писмом и упоређивали га са српским и енглеским. Дечак свира трубу и представио се ученицима једном од композиција и тиме нам улепшао час.

Нада Најданов, наставница енглеског језика

Милена Митрић, наставница хемије

    
Датум: 2018-02-14


О Б А В Е Ш Т Е Њ Е 

ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, НАСТАВНИКЕ И РОДИТЕЉЕ ДА СУ

ЧЕТВРТАК, 15. И ПЕТАК 16. ФЕБРУАР 2018. ГОДИНЕ

НЕРАДНИ ДАНИ ЗБОГ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ДРЖАВНОСТИ.

 

ПРВИ РАДНИ ДАН ПОСЛЕ ПРАЗНИКА ЈЕ

ПОНЕДЕЉАК, 19.2.2018. ГОДИНЕ.

НАСТАВА ЗА ЦРВЕНУ СМЕНУ ПОЧИЊЕ У 8 ЧАСОВА,

А ЗА ПЛАВУ СМЕНУ У 14 ЧАСОВА. 

Директор школе

Датум: 2018-02-03

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, НАСТАВНИКЕ И РОДИТЕЉЕ ДА СЕ ПРВО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗАВРШАВА У СРЕДУ, 31. ЈАНУАРА 2018. ГОДИНЕ.

 

ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ПОЧИЊЕ У

ПОНЕДЕЉАК, 12. ФЕБРУАРА 2018. ГОДИНЕ.

НАСТАВА ЗА ПЛАВУ СМЕНУ ПОЧИЊЕ У 8 ЧАСОВА, А ЗА ЦРВЕНУ У 14 ЧАСОВА.

 

Директор школе 
Датум: 2018-02-04

мултимедијалнИ час на тему: Нова година

Ученици одељења 2/7 и 4/7 са својим учитељицама у „Малом Шантићу“ угостили су другаре из Кине.  Том приликом, у сарадњи са Данијелом Митровић, наставницом енглеског језика одржан је мултимедијални час на тему: Нова година. Сви заједно су певали песме на енглеском језику, играли и решавали занимљиве задатке. Наши ученици поклонили су гостима честитке које су за њих правили у знак лепог дружења и новог пријатељства. Сви заједно смо уживали и радујемо се неком наредном дружењу.

Милица Малишић, учитељица

    

    
Датум: 2018-02-03

ЧАС ЛИКОВНЕ КУЛТУРЕ

На чaсу ликовне културе дружили смо се са другарима из Кине.

Нела Нишавић, учитељица

    
Датум: 2018-02-03

Хуманост наших ђака

Током децембра и јануара ученици 1/4, 2/1, 2/2, 2/6, 3/3, као и ученици продуженог боравка заједно са својим учитељицама организовали су различите радионице на којима су правили украсе и предмете које су потом продавали на базарима, као и на штанду наше школе за време „Новогодишње чаролије“ у Калуђерици. Ученици су своје рукотворине продавали за новац или за средства за личну хигијену. Поред тога су сакупљали слаткише, грицкалице, играчке, књиге... Циљ нам је био да помогнемо деци из Центра за заштиту одојчади, деце и омладине-Звечанска. Надамо се да ће се деца обрадовати нашим поклонима.

Миланка Тосуновић, учитељица

     
Датум: 2018-01-30

ЛИКОВНА РАДИОНИЦА УЧЕНИКА ИЗ ПЕКИНГА И ОДЕЉЕЊА 2/2

30.01.2018. године одељење 2/2 је имало ликовну радионицу са ученицима из Пекинга – декупаж сапуни. Гости из Кине су одабрали радове који су им се највише допали и понели као успомену из Србије.

Весна Пејчић, учитељица

    

    

    
Датум: 2018-02-03

ДЕЦА ИЗ КИНЕ И ОДЕЉЕЊЕ 4/2

Ученици из Кине су присуствовали часовима одељења 4/2. Заједно су правили рамове за слике. Ученици 4/2 су припремили поклоне за њих. Фишек украшен салветама и напуњен чоколадицама и бомбонама које они воле, поред тога поклонили су им и словарице, да би видели и наше писмо. Након тога су правили слова од пластелина. У прилогу можете да видите како су уживали.

Тамара Mилићевић, учитељица

    

    

    
Датум: 2018-01-30

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА „СВЕТОГОРСКЕ СТАЗЕ“

И овог 27. јануара Свети Сава је поново оживео кроз наше ученике, који су се потрудили да дочарају његову духовну и просветну делатност. Деца су кроз своју изводбу дочарала лик Светог Саве, као истинског пријатеља и пастира нашег народа. За Саву се заиста може рећи: „Појавио се велики светионик у српској земљи пуној таме, незнања, и сметености“. Велики неимар видљивих цркава, доказао је да је у исто време и највештији градитељ људске душе, невидљивог храма Духа Светог.

Овом величанственом догађају присуствовало је бројно свештенство при храму Св. Јоакима и Ане, који су уз лепо појање и молитву обавили свети чин резања славског колача. Након овог чина старешина храма о.Дејан Антић честитао је школску славу свим запосленима и ђацима. Вођен светосавским духом, даровао нам је прелепу икону Светога Саве.

Богатству приредбе су такође допринели деца и наставници из далеке Кине, дечијег културног центра из Пекинга. На овај начин су се наши гости  директно упознали са нашим националним симболом и културним наслеђем Светога Саве. Својим учешћем у светосавској академији наши гости су представили део своје културе и показали да је љубав и пријатељство веза међу свим културама. Баш као што је Свети Сава својим делом показао нама, својој деци како снагом љубави  можемо да уткамо пут у времену ка вечности, то су данас учинила сва деца заједно.

Слава Богу и Светоме Сави што нас спаја без обзира на разлике.

Aктив наставника верске наставе

    

    

    

    

     

    

       

    
Датум: 2018-02-03

ГОСТИ ИЗ КИНЕ  欢迎

У оквиру међународне сарадње 24 деце из Кине, из Дечјег културног центра у Пекингу, узраста од 6 до 11 година, стигло је у петак у седмодневну посету својим вршњацима у ОШ “Алекса Шантић” у Калуђерици. Они су смештени у породицама ученика школе, а у Београду ће боравити до 2. фебруара.

Гостима је припремљен богат програм у оквиру кога ће посетити Авалу, Храм Светог Саве, Археолошко налазиште Винча, Опленац, а биће на пријему и код председника Општине Гроцка. Ученици ће, такође, имати прилику и да посете часове у одељењима својих домаћина.

Деца из Кине учествовала су у програму на прослави наше школске славе Св. Сава, када су имали прилику да се представе једним делом свог програма, док ће у среду, 31.1.2018. године имати велики наступ у дворани Студентског културног центра, поводом кинеске Нове године.

Ову сарадњу и размену омогућило је друштво “Далеки исток” из Београда и Дечји културни центар из Пекинга.

ОШ “Алекса Шантић” је чланица УНЕСЦО-а од 1998. и од тада негује међународну сарадњу са другим иностраним школама.

Нашим гостима желимо пријатан боравак у Београду и незаборавно дружење са децом домаћинима и њиховим породицама!

Драгана Калинић, помоћник директора

     

     

     

      

     

     

     

    
Датум: 2018-01-29

ПРИРЕДБА УЧЕНИКА 2/2 ПОВОДОМ ПОСЕТЕ УЧЕНИКА ИЗ ПЕКИНГА

Поводом међународне сарадње са кинеском школом, ученици 2/2 су гостима приредили пригодан програм.

Весна Пејчић, учитељица

    
Датум: 2018-01-29

ЛИКОВНИ РАДОВИ НАШИХ УЧЕНИКА ОБЈАВЉЕНИ У ДНЕВНИМ НОВИНАМА

На дечјој страни дневних новина „Новости“ објављени су ликовни радови наших ученика (Моња Ђорђевић 7/4, Николина Стојанов 7/1, Сања Доведан 8/5, Сава Берић 6/2, Наталија Костур 8/4, Стефан Јанићијевић 7/1, Матија Ивановић 6/2, Павле Потежица 7/3, Тамара Ускоковић 6/2).

Иванка Ивковић и Снежана Брковић, наставнице ликовне културе

    

    
Датум: 2018-01-29

Тематски дан – Свети Сава

Поводом школске славе Свети Сава у петак 26. јануара 2018. ученици 3/3 су кроз тематску наставу обележили овај дан. На часу српског језика ученици су у групама или паровима рецитовали песме, препричавали приче и  говорили о животу и раду Светог Саве. На часу математике смо радили множење бројева једноцифреним бројем кроз текстуалне задатке у којима се помиње Свети Сава. На часу музичке културе смо учили Химну Светом Сави. На часу ликовне културе смо цртали портрет Светог Саве, бојили воштаним бојицама, а потом гужвали и потапали у туш и воду. Ученици су уживали у раду.

Миланка Тосуновић, учитељица

    

    
Датум: 2018-01-22

Часови ликовне културе

Ученици 4/2 су наставну јединицу Темпере реализовали на један несвакидашњи начин. Наиме, правили су права мала уметничка дела, слике су им чаробне, као што можете и да видите.

Тамара Милићевић, учитељица

   

   
Датум: 2018-01-22

Из наше физичке радионице

У програму редовне наставе шестог разреда ученици су учили о Сили као мери узајамног деловања између тела. Упознали су се о следећим врстама сила: гравитационој, електричној, магнетној, еластичној и сили трења. Сазнали су  да је динамометар мерило помоћу кога се мери сила и тежина тела. У одељењу 63 на једном од часова присуствовале су помоћник директора и педагог школе. Током часова ученици шестих разреда по инструкцијама наставника Владанке Катић, израђивали су макете и моделе узајамних деловања. Изложба модела је одржана је у холу ОШ ''Алекса Шантић'' од 16.01. до 22.01.2018. године. Изазвала је велико интересовање и била  посећена од стране наставника и ученика школе. Ученици су показали велику креативност што говори о њиховој заинтересованости за практичне радове.

Владанка Катић, професор физике

   

   

   

   
Датум: 2018-01-15

ЛИКОВНИ РАДОВИ НАШИХ УЧЕНИКА ОБЈАВЉЕНИ У ДНЕВНИМ НОВИНАМА

На дечјој страни дневних новина „Новости“ објављени су ликовни радови наших ученика (Мартин Нишавић 7/3, Мина Станисављевић 7/5, Ања Петковић 7/2 и групни рад ученика одељења 4/2).

Иванка Ивковић и Снежана Брковић, наставнице ликовне културе

Тамара Милићевић, учитељица

   
Датум: 2018-01-11

Хуманитарна акција „Дете детету“

Ученици млађих разреда заједно са својим учитељицама организовали су хуманитарну акцију „Дете детету“ са намером да за новогодишње празнике усреће своје другаре. Ученици су правили пакетиће доносећи слаткише, играчке и школски прибор. Циљ акције је да се допринесе развоју хуманости и бриге за друге.

Миланка Тосуновић, учитељица

  

  
Датум: 2018-01-10

МАЛА ЂАЧКА ПИСМЕНИЦА

29.12.2017. године „Кад срце загреје празнике“

Правописна секција наше школе украсила школски пано „Негујмо српски језик“ цртежима и порукама.

Ту су следеће поруке:

-       Школа је кућа у којој живимо

-       Негујмо све што је лепо

-       Волим српски језик

-       Доброта у мислима ствара дубину

-       Доброта у речима ствара поверење

-       Доброта у давању ствара љубав

-       Заједно, једни за друге

Људмила Дашић, наставница српског језика

   
Датум: 2018-01-09

Посета издвојеног одељења ош „алекса шантић“

Ученици 4/2 су са својом учитељицом Тамаром Милићевић посетили издвојено одељење ОШ ,,Алекса Шантић". У сарадњи са учитељицом Милицом Малишић и њеним ученицима реализoвали су часове. Поред задатака из математике, српског језика, света око нас (природе и друштва) правили су колаче, као и Новогодишње чарапе. Користили су паметну таблу за квиз. Ученици су уживали и радују се поновном окупљању.

Милица Малишић и Тамара Милићевић, учитељице

    

    
Датум: 2017-12-29


О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, НАСТАВНИКЕ  И РОДИТЕЉЕ ДА ПРВИ ДЕО ЗИМСКОГ РАСПУСТА ПОЧИЊЕ 30.12.2017. ГОДИНЕ.

ПОСЛЕДЊИ НАСТАВНИ ДАН ЈЕ ПЕТАК, 29. ДЕЦЕМБАР 2017. ГОДИНЕ.

ПОСЛЕ ПРАЗНИКА, ПРВИ НАСТАВНИ ДАН ЈЕ УТОРАК,

9. ЈАНУАР 2018. ГОДИНЕ.

НАСТАВА ЗА ЦРВЕНУ СМЕНУ ПОЧИЊЕ У

У 8 ЧАСОВА, А ЗА ПЛАВУ У 14 ЧАСОВА.


СРЕЋНЕ НОВОГОДИШЊЕ И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ

 ЖЕЛИ ВАМ КОЛЕКТИВ ОШ „АЛЕКСА ШАНТИЋ“

Датум: 2017-12-29

НОВОГОДИШЊА ЧАРОЛИЈА У КАЛУЂЕРИЦИ

Ученици и наставници ОШ "Алекса Шантић" посетили су у петак, 29.12.2017. године манифестацију „Новогодишња чаролија“ у Калуђерици.
Ову манифестацију четврту годину за редом организовала је Канцеларија за младе у сарадњи са градском општином Гроцка. Ученици су имали прилику да уживају у наступима ученика ОШ "Алекса Шантић, ОШ "Милоје Васић", као и наступима предшколаца из вртића "Лане". 

Драгана Калинић, пoмоћник директора

   

   
Датум: 2017-12-29

Хуманитарна акција Пакетић за осмех

Ученички парламент заједно са својим члановима, ученицима осмих и седмих разреда је током празничног децембра, заједно са руководиоцима Маријом Росић и Јеленом Милосављевић, организовао ову малу хуманитарну акцију намењену млађим ученицима њихових учитељица. 

Малишани су својим осмесима довољно рекли. Учинимо живот лепим знацима пажње, ситницама које ће се дуго памтити.

На овај начин су ученици старијих разреда показали колико својим радом, трудом и зрелошћу могу побољшати и допринети бољој радној атмосфери.

Срећни празници.

Ученички парламент

   

   
Датум: 2017-12-29

Професионална оријентација

Ученици 8/1, 8/5 и 8/6 са својим разредним старешинама Драганом Лалић, Јеленом Милосављевић и Светланом Стаменковић су организовали мултимедијални час који је садржао краткометражни филм о правилном одабиру будућег занимања и гостовање родитеља Бранка Бојчића припадника полиције у Министарству одбране Републике Србије. Родитељ је веома детаљно и садржајно припремио излагање о свом занимању, износећи све предности и мане тог посла. Стрпљиво и јасно је одговорио на сва питања ученика, присутних наставника и психолога школе. 

Ученицима ће на основу овог пројекта и часова којих ће током наредног периода још бити, олакшати одабир правог занимања. 

Радити оно што волиш је благослов, а радити оно што мораш је казна.

Јелена Милосављевић, наставница српског језика

    
Датум: 2017-12-29

Пројекција филма "Ко то тамо пева"

26. и 27.12.2017. године ученици осмих разреда одгледали су филм Душана Ковачевића. Стари, култни филм снимљен 1980. године у режији Слободана Шијана, измамио је осмехе наших ученика и наставника. 

Пројекцију филма су осмислиле и извеле разредне старешине осмих разреда и актив наставника српског језика чији је руководилац Светлана Стаменковић.

Након одгледаног филма, ученици су са својим наставницама српског језика анализирали одгледани филм. Ратна тематика помешана са једноставним хумором обичног народа овај филм чини заиста посебним.

Јелена Милосављевић, наставница српског језика

  
Датум: 2017-12-26

Изложба збирке пужева и шкољки

Ученици 6/4, 6/5 и 6/6 су на редовном часу биологије украшавали разне  предмете од љуштура пужева и шкољки.

Мекушци су препознатљиви по спољашњем скелету у виду спирално увијене љуштуре (пужев) и љуштуре из два капка (шкољке) по чему се и врши препознавање (детерминација) врста. Ученици су се упознали са великим бројем различитих облика, боја и шара љуштура, и уочили велику разноврсност припадника веома битне групе бескичмењака. Радови ученика су показали њихову креативност и умеће приликом израде збирке.

Јелена Милошковић, наставница биологије

   

   
Датум: 2017-12-25

НОВОГОДИШЊА РАДИОНИЦА СА РОДИТЕЉИМА

У петак 22.12.2017. године, ученици 3/5 су заједно са родитељима украшавали амбалажу коју ћемо продавати на Новогодишњем базару који ће се одржати у четвртак 28.12.2017. године. Родитељи и ученици су активно учествовали и направили смо много лепих украса. У заједничком дружењу смо баш уживали. Надамо се да ћемо сличне радионице имати и следеће године.

Срећну Нову 2017. годину и Божић жели вам одељење 3/5!

Весна Павловић, учитељица

    
Датум: 2017-12-25

НОВОГОДИШЊИ БАЗАР

Након приредбе уприличен је и Новогодишњи базар. Замисао учитељица, организатора базара била је да се од прикупљеног новца  купе новогодишњи пакетићи социјално угроженим ученицима наше школе.

Сандра Брадић, Данијела Обрадовић и Здравка Бркић, учитељице

    
Датум: 2017-12-25

НОВОГОДИШЊА ПРИРЕДБА

22. децембра текуће године у свечаној сали школе одржана је Новогодишња приредба на којој су учествовали ученици продуженог боравка у сарадњи са ученицима 1/4. Разиграни, весели и добро расположени, наши ученици потрудили су се да своје расположење пренесу и на публику која је свечану салу попунила до последњег места.

Сандра Брадић, Данијела Обрадовић и Здравка Бркић, учитељице

    

    
Датум: 2017-12-25

ЛИКОВНИ РАДОВИ НАШИХ УЧЕНИКА ОБЈАВЉЕНИ У ДНЕВНИМ НОВИНАМА

На дечјој страни дневних новина „Новости“ објављени су ликовни радови наших ученика (Петар Антоновић 7/4, Наталија Бранковић 7/5, Теодора Јовић 7/7, Страхиња Игњатовић 8/5 и Владимир Пурић 7/4).

Иванка Ивковић и Снежана Брковић, наставнице ликовне културе

    
Датум: 2017-12-26

НАГРАЂЕНИ РАДОВИ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА "СВЕМИР ОЧИМА ДЕЦЕ", УМЕТНИЧКЕ ШКОЛЕ „ЂУРО САЛАЈ“

У сусрет предстојећим празницима Уметничка школа „Ђуро Салај“, расписала је ликовни конкурс под називом „Свемир очима деце“. Деца су имала задатак да покажу шта за њих представља свемир и слободу да користе све ликовне технике (цртеж,слику,колаж),као и тродимензионалне технике (глина,пластелин,папир итд.).

На конкурс се пријавило преко 80 образовних институција (школа, вртића и ликовних радионица) са више од 1000 радова.

Објављујемо радосну вест да су ученици наше школе успешно одговорили на тему „Свемир очима деце“ и

освојили 2.место, 3.место и 4 похвале!

РЕЗУЛТАТИ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА "СВЕМИР ОЧИМА ДЕЦЕ"

Категорија радова послатих путем електронске поште, узраста V-VIII разреда

2. Лана Спасић 5/6,

3. Јована Игњатовић 6/3,

ПОХВАЛЕ су освојили:
1. Никша Халас 8/2,

2. Павле Рангелов 8/2,

3. Татјана Петровић 5/6

Категорија I-IV разред

освојила  ПОХВАЛУ и ушла у ужи избор

Ива Илић 4/2

Честитамо ученицима наше школе на изузетном успеху!

Иванка Ивковић, Снежана Брковић, наставнице ликовне културе и Тамара Милићевић,  учитељица

    

   

     
Датум: 2017-12-20

ПОСЕТА СЛОВЕНИЈИ

Наша школа се и ове године одазвала позиву ОШ “16. децембар” из Мојстране (Словенија) да будемо њихови гости на прослави Дана школе. Дочекала нас је одлична организација на челу са директорком Дарјом Пикон, представницима Општине и директором Туристичке организације Мојстрана-Довје. Ове године се обележава јубилеј - 110 година постојања ове туристичке организације, па су ученици припремили програм посвећен управо том јубилеју, као и историјском развоју Мојстране и околних крајева. Нашу школу су представљали наставник руског језика Урош Латиновић и наставник математике Милан Пантелић, док су основну школу “Милоје Васић” представљали професор разредне наставе Бојан Мартиновић и логопед Весна Драгутиновић

Захваљујемо се читавом особљу школе “16. децембар” на дивном дочеку и незаборавном боравку.

Урош Латиновић, наставник руског језика

Милан Пантелић, наставник математике

   

  
Датум: 2017-12-20

ЛИКОВНА РАДИОНИЦА „НОВОГОДИШЊА РЕЦИКЛАЖА“

У одељењу 2/7 у уторак 12. децембра 2017. године одржана је ликовна радионица под слоганом „Поново употреби, јер стварно вреди!“ у којој су ученици заједно са својим родитељима од различитих врста отпадних материјала правили нове предмете. У оквуру радионице коришћене су: пластичне флаше, чаше и посуде, сијалице, картонске ролнице, новине, тканине и други материјали, и на тај начин су добијени употребљиви новогодишњи укpacи. Циљ је био да на креативан и забаван начин утичемо на важност очувања животне средине и да ученицима помогнемо да створе јаснију слику о предностима рециклаже.

Милица Малишић, учитељица

  
Датум: 2017-12-25

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ УМЕТНИЧКОГ КОНКУРСА ФЕСТИВАЛА НАУКЕ ”НЕ БАЦАЈ НА КЕЦА, НАВИКЕ ПРОМЕНИ!”

На традиционалном Фестивалу науке који је по 11. пут одржан у Београду од 14. до 17. децембра, представљена је изложба радова уметничког конкурса, “Не бацај на кеца, навике промени“.  У поставци изложбе изложен је награђени рад: пластични прибор за чај, ученице наше школе, Ланe Миловановић 5/6. Лани је додељена награда за 1. место у категорији за V и VI  разред. Честитамо  Лани и свим ученицима наше школе желимо пуно успеха и у неким наредним конкурсима.

Снежана Брковић, наставница ликовне културе

   

   
Датум: 2017-12-18

ПОСЕТА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ 2017. ГОДИНЕ

Једанаесту годину заредом наука обележава децембар у Србији. Хиљаде експеримената, радионица, предавања и научних шоуа обележио је овај фестивал науке у Београду који је одржан  од 14.12.  до 17.12. 2017.године. Фестивал науке je  под слоганом ,,ЈЕДАН НА ЈЕДАН“ ове године  посетило укупно 60 ученика шестог, седмог и осмог разреда наше школе у пратњи наставника: Владанке Катић, Јелене Милошковић, Свјетлане Бабић и Милене Митрић.

Ученици су се у зони ЕКСПЕРТ ТИНЕЈЏЕРИ могли да  упознају о Архимеду и његовим проналазцима: катапулту, клацкалици, Архимедовом ведру. У тој зони смо сазнали како настају филмови и да ли за њих има места у школама. Ученици Mатематичке гимназије су нам представили микс различитих робота и роботике, као и њихову примену у свакодневници. Показали су нам нешто што ће се чинити као технологија далеке будућности а то је да ће нам роботи помагати у најмањим дневним активностима као што је сређивање собе, прању суђа. Ученици су имали прилику да су упознају са причом о ватри. Сазнали су све шта је потребно да би настао пламен, како гориво брже сагорева, које све врсте материјала горе. Уживали су у визуелно узбудљивим експериментима са пламеном и експлозијама. Закорачили смо у наш климатски времеплов и кренули на путовање кроз ледена доба која су задесила нашу планету. Сазнали смо како су се и зашто смењивале ледене ере, на који су начин утицале на нашу планету, какве су везе с ледничким језерима и алпским рекама.                                  

Крочили смо, захваљујући биолозима у чудесан свет микроба. Гледали смо их кроз микроскопе и посматрали увећане моделе. Биолози су нас такође упознали са живим светом различитих екосистема. Наши ученици су са пажњом пратили разне презентације, радионице, експерименте и активно учествовали у њима.

Видимо се у децембру 2018. године на 12.фестивалу науке!

Актив наставника природних наука

    

    

    

    
Датум: 2017-12-18

РЕКРЕАТИВНА НАСТАВА КОПАОНИК 6.12.-13.12.2017.

Одељења IV/1, IV/5, IV/6 и IV/7, са својим учитељицама су боравили на Копаонику осам дана. Уживали смо у прелепим зимским пејзажима, грудвали се и клискали. Вечери су биле тематски резервисане за дискотеку. У посебном сећању ће нам остати лепо и весело дружење.

 Љубица Бакић, Јадранка Бајић Лупа, Јадранка Затезало и Биљана Батез, учитељице

    

    

    

       
Датум: 2017-12-15