А Р Х И В А

Датум: 2019-07-10

КОМПЛЕТИ УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2019/2020. ГОДИНУ
    Датум: 2019-06-28

КОЛЕКТИВНО ПУТОВАЊЕ

     Током протекле недеље, колективи основних школа „Алекса Шантић“ и „Милоје Васић“ посетили су Голубац.

     Путовање смо започели посетом Археолошког парка Виминацијум који је један од најзначајнијих римских градова и војних логора од I до VI века. Имали смо прилику да обиђемо римски амфитеатар, маузолеј и мамут парк. Након узбудљиве историје, ваљало је сабрати утиске на неком мирном и сликовитом месту, а бољег избора од Сребрног језера није било. После кратке паузе упутили смо се у Голубац, по речима мештана, најромантичнији град у Србији, где смо провели остатак дана.

     Другог дана, после доручка у хотелу, обишли смо манастир Тумане, светињу која оставља диван утисак на свакога ко се у њему нађе, пленећи својом лепотом и окружењем у коме се налази. Након тога смо обишли  тврђаву Голубачки град која је смештена на високим литицама  и на  самом улазу у Ђердапску клисуру. Да је Дунав на Ђердапу најужи и да има најдубљу тачку на свом току баш овде, уверили смо се крстарењем.

     У Београд смо се вратили у касним вечерњим сатима са много позитивних утисака. 

Марија Младеновић, учитељица

    
Датум: 2019-06-21

НАГРАДНИ ИЗЛЕТ ЗА НАЈБОЉЕ УЧЕНИКЕ НАШЕ ШКОЛЕ

     Данас су ученици наше школе који су носиоци „Вукове дипломе“, затим ђак генерације и спортиста генерације, као и ученици који су остварили висок пласман на градским и републичким такмичењима из различитих предмета били на једнодневном излету у Ковачици, Баранди и Опову. Ученици су ишли у пратњи одељењских старешина и предметних наставника. У Ковачици (место се налази недалеко од Панчева и познато је широм света по наивном сликарству) смо обишли гaлерију „Бабка“ која постоји од 1991. године, док је UNESCO 2001. године ову галерију прогласио за светски центар издавачке делатности о наивном сликарству. Деца су погледала тренутну поставку галерије, а гђа Клара Бабка се потрудила да нам својом више него занимљивом причом приближи оно најважније у вези са наивним сликарством.

    Након Ковачице смо посетили Баранду, место у непосредној близини, новим генерацијама познато по томе што се у њему налази „Баранда филм студио“ у оквиру којег се налази сценографија која је коришћена приликом снимања филмова „Монтевидео, бог те видео“, као и у серији „Сенке над Балканом“. Ученици су били одушевљени оним што су видели, неуморно се фотографисали и покушали да се бар на кратко врате у време у ком се дешавају филм и серија. Сви смо били веома лепо примљени од стране водича који нас је провео кроз студио и испричао много тога што до сада нисмо знали. Након посете Баранди наставили смо према Опову где смо ручали, након чега смо прошетали поред оближњег језера и цркве.

    Вратили смо се кући у поподневним часовима препуни лепих утисака са овог сјајног излета.

Урош Латиновић, наставник руског језика

Андријана Савић, наставник српског језика

   
Датум: 2019-06-21

РЕЗУЛТАТИ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА „МОЈЕ ОКРУЖЕЊЕ – УМЕТНОСТ И ЗАБАВА

     Пети ликовни конкурс „Моје окружење“ Центра за културу Гроцка у оквиру манифестације „Дани европске баштине 2019“, ове године је имао тему „Уметност и забава“. Циљ конкурса је подстицање деце и младих да упознају и истражују своје окружење, и на креативан начин прикажу сопствено виђење његових вредности.

     Традиционална манифестација „Дани европске баштине“ промовише вредности културног наслеђа за друштво и наглашава важну улогу коју имају заједнице у управљању својим културним наслеђем и окружењем.

      Ликовни конкурс био је намењен деци предшколског узраста, ученицима основних школа и Средње школе општине Гроцка. Радове је прегледала независна Ликовна комисија, у саставу уметника: Анамарија Вартабедијан, магистар ликовних уметности; Алекса Јовановић, дипл. сликар и Предраг Милошевић, дипл. графичар примењене графике.

     Са поносом објављујемо да је ученица наше школе Емилија Лазаревић 6/6 освојила 1. награду у категорији основношколског узраста од петог до осмог разреда.

     Изложба најуспелијих радова и додела награда по конкурсу „Моје окружење“ биће одржана током септембра месеца 2019. године у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.

Честитамо нашој ученици на изузетном успеху!

Снежана Брковић, наставница ликовне културе


Датум: 2019-06-17

ПРИЈЕМ И СВЕЧАНА ДОДЕЛА ДИПЛОМА

     У великој сали Градске општине Гроцка, традиционално је одржан  пријем вуковаца, ђака генерације и ученика који су остварили запажене резултате на републичким такмичењима, са територије општине Гроцка.

Најбољи међу најбољима ОШ „Алекса Шантић” јесу следећи ученици:

Носиоци  дипломе „Вук Караџић”:

1. Магдалена Стаменковић 8/1

2. Невена Анђелковић 8/1

3. Катарина Пузовић 8/1

4. Мартин Нишавић  8/3

5. Алекса Петровски  8/3

6. Марија Лукић      8/3

7. Анђела Луковић   8/3

8. Анастасија Павловић  8/3

9. Марија Павловић  8/3

10. Владимир Пурић  8/4

11. Дуња Стаменковић 8/5

12. Тијана Јездић  8/6

13. Наталија Митровић  8/6

14. Борис Костадинов   8/6

15. Ива Стаменковић  8/7

Ученици који су остварили изванредне резултате на републичким такмичењима:

1.Давид Марковић 8/3

2. Андрија Досковић 8/3

3. Мартин Нишавић  8/3

4. Алекса Јоксимовић  8/3

5. Михајло Здравковић 8/4

Ученик генерације је Магдалена Стаменковић 8/1, а спортиста генерације Мартин Нишавић  8/3.

Честитамо им на постигнутом успеху и оствареним резултатима, а свим матурантима желимо пуно среће и успеха у даљем школовању!

Андријана Савић, наставница српског језика и књижевности

   
Датум: 2019-06-15

РЕЗУЛТАТИ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА  „КРВ ЖИВОТ ЗНАЧИ“ НА НИВОУ РЕПУБЛИКЕ

       На ликовном конкурсу „Крв живот значи“,на нивоу Републике,  ликовни рад наше ученице Марије Лукић 8/3 освојио је 2. место.

       Додела награда је уприличена у просторијама Црвеног крста Србије у Симиној 19, 14.06.2019. године.

Честитамо нашој ученици на изузетном успеху!!!

Иванка Ивковић, наставница ликовне културе

  


Датум: 2019-06-15

ЧАРОБНИ СВЕТ ЖИВОТИЊА

     У шестом разреду проучавамо животиње, њихову грађу, разноврсност и распрострањеност. Крећемо од инсеката, најбројније групе животиња на нашој планети. 2/3 од укупног броја врста припада њима или милион описаних врста. Научници сматрају да их има чак између  10 и 30 милиона. Процењује се да је укупна биомаса инсеката на Земљи 12 пута већа од биомасе целокупног становништва. Инсекти имају огроман значај како у природи, тако и за човека . Вековима смо сведоци везе између мекушаца и прачовека. Најстарија збирка  мекушаца пронађена је међу рушевинама Помпеје. Први докази о употреби мекушаца за декорацију потичу из минојске и египатске цивилизације. Да би смо развили свест о очувању природе и заштити животиња правимо кућице и хранилице за птице. Наши ученици 6/4 и 6/6 су били веома креативни у изради збирки инсеката, мекушаца и кућица за птице.

Јелена Милошковић наставник биологије

    

               

Датум: 2019-06-14

СВАКА ЛИМЕНКА СЕ РАЧУНА

     Током школске године, ученици млађих разреда су учествовали у пројекту „Свака лименка се рачуна“. У учионицама су биле постављене кутије за сакупљање лименки чија количина је измерена на крају школске године. Тим поводом, амбасадор одрживог развоја и животне околине, је ученицима четвртог разреда, одржала едукативну презентацију о рециклирању лименки.

     Пројекат „Свака лименка се рачуна“ има за циљ да се кроз стабилну и одрживу мрежу образовно - васпитних установа шири идеја сакупљања лименки и смање количине отпада које се свакодневно генеришу, а тиме и смањи притисак на животну средину.

     Почетком следеће школске године ће бити реализоване и радионице у вези са истим. 

Марија Младеновић, учитељица 

    

   

Датум: 2019-06-14

РЕЗУЛТАТИ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА „ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ, РАДОСТ ДОНЕСЕ“      

Дечји савез града Врања, поводом највећег хришћанског празника Ускрса, и ове године расписао је традиционални литерарни и ликовни конкурс „Христос воскресе, радост донесе“.

       Комисија је прегледала све приспеле радове и одабрала најуспешније којима су додељене награде 13. јуна 2019. године у сали Дечјег савеза града Врања.

      Ликовни рад нашег ученика Андрије Досковића је освоји 2. место.

Честитамо нашем ученику на изузетном успеху!!!

      Списак свих добитника можете погледати на следећем линку:

https://www.tabla.org.rs/konkursi/spisak-nagradjenih-na-konkursu-hristos-voskrese-radost-donese/

                                                        Иванка Ивковић, наставница ликовне културе 


Датум: 2019-06-12

ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ – БРАНКОВИНА – ВАЉЕВО

     Ученици одељења 3/1, 3/2, 3/3, 3/6 и 3/7 наше школе у среду, 5. јула 2019. године, ишли су на једнодневни излет. Ученици су посетили Бранковину, знаменито место и једно од најстаријих села ваљевског краја, познато по историјским личностима из породице Ненадовића, који су рођени, живели, стварали и сахрањени код сеоске цркве. Ученици су посетили  Цркву Светих Арханђела, задужбину Проте Матеје, хумку Десанке Максимовић и две школе, од којих је једна претворена у спомен музеј. Том приликом, видели су како су некада изгледале учионице и прибор за писање. Опробали су се у писању пером и мастилом, на таблицама од воска, писали су по песку...

     Уследио је обилазак Ваљева, где су ученици најпре обишли најстарији део града Тешњар, калдрмисане улице пуне занатских радионица, а потом и сам центар града где се налази споменик војводи Живојину Мишићу и Десанки Максимовић. Посетили су Народни музеј Ваљева и имали прилике да виде сталну поставку која носи назив „Трећа димензија прошлости – поглед из будућности“. Пролазећи кроз својеврсне временске капије, ученици су могли да доживе амбијент првих људских станишта у пећини, неолитске грнчарске посуде, амбијент воскарске радионице, да виде болницу онако како ју је Надежда Петровић насликала. Затим, могли су да виде ратни кабинет војводе Живојина Мишића из Солунског фронта… Посетили су и Муселинов конак који је изграђен у 18. веку. Конак је најстарији сачуван објекат у Ваљеву. У подруму Конака данас се налази музејска поставка посвећена Сечи кнезова, док је у приземљу представљена изложба посвећена Првом и Другом српском устанку.

     Пут смо наставили према манастиру Лелић, задужбини Владике Николаја Велимировића и његовог сина Драгомира Велимировића.

      Ученици су уживали у занимљивим, едукативним садржајима и дружењу, који ће им остати у лепом сећању. 

Учитељице трећег разреда 

     

    

 

 

 
Датум: 2019-06-11

ПРОСЛАВА МАТУРСКЕ ВЕЧЕРИ

    Ученици осмог разреда су прославили матурско вече у својој школи. У доброј атмосфери уз дружење, игру и песму обележили су крај једног дела школовања и почетак новог. Одељењске старешине и предметни наставници желе им срећно полагање пријемног испита као и упис у средње школе.

МАТУРАНТИ СРЕЋНО!

Тамара Милићевић, учитељица

   

   
Датум: 2019-06-11

„ТВОЈЕ ЗНАЊЕ МЕЊА СВЕ“ У ДЕЧЈЕМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА

     У понедељак, 10. јуна 2019. године, у Дечјем културном центру Београда поводом обележавања десетогодишњице рада на едукативном програму „Креативни рад са ученицима на превенције злоупотребе психоактивних супстанци“,  одржан је колективни перформанс „Твоје знање мења све“. Градски завод за јавно здравље Београд, од 2010. године, обавља координацију спровођења овог едукативног програма.

     Ученици одељења 4/1, 4/2, 4/3, 4/4, 4/5, 4/6, 4/7 и 3/7 који су током школске 2018/2019. године били део едукативног процеса о превенцији злоупотребе психоактивних супстанци, представили су резултате свог вишемесечног тимског рада посвећеног проучавању проблема зависности кроз литерарни, ликовни, музичко-сценски и драмски израз. Програм је водила ученица наше школе, Милица Савић 7/3.

     Треба посебно истаћи велику гостољубивост, као и труд и напор координатора пројекта, Анђелке Брковић, која је беспрекорно организовала ову мaнифестацију, на чему јој се посебно захваљујемо.

Миланка Тосуновић, учитељица

    

    

    
Датум: 2019-06-11

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ РЕПУБЛИЧКОГ ТАКМИЧЕЊА УЧЕНИЧКОГ ЛИКОВНОГ СТВАРАЛАШТВА

     Отварање изложбе, која ће трајати до следеће године, и свечана додела признања су одржани у просторијама Основне школе Скадарлија“ у суботу 08. јуна 2019.године са почетком у 13h како је и најављено.

     Још једном честитамо нашој ученици Николини Стојанов 8/1 на огромном успеху и освојеном 2. месту.

Иванка Ивковић, наставница ликовне културe

     

Датум: 2019-06-11

ЛИКОВНИ РАДОВИ НАШИХ УЧЕНИКА ОБЈАВЉЕНИ У ДНЕВНИМ НОВИНАМА „ ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ”

     На дечјој страни дневних новина „Новости“ објављени су ликовни радови наших ученика Филипа Илића 7/3, Кристине Ангелов 7/2, Марије Брадић 6/1, Марије Лазаревић 5/4, Марије Митровић 7/2, Моње Ђорђевић 8/2, Нине Остојић 7/1, Софије Остојић 8/7, Вање Симића 5/1 .

Иванка Ивковић, наставница ликовне културе

                           

      

 
Датум: 2019-06-11

РЕКРЕАТИВНА НАСТАВА - СОКОБАЊА

        Одељења I/2, I/3, I/5, I/6 и I/7 са својим учитељицама су боравили у Сокобањи осам дана. Свакога дана обилазили смо знаменитости и природна богатства Сокобање као што су: излетиште Лептерија, водопад Рипаљка, Жупан плажа... Поподневни сати били су резервисани за спортске активности и игре без граница, а вечерњи часови за дискотеку где смо се маскирали, представљали своје таленте и играли на задату музику и кореографију. У посебном сећању нам остају свеж ваздух, жубор реке, цвркут птица и озеленели планински предели.

Тамара Милићевић, учитељица

             

     
Датум: 2019-06-11

ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ – ТОПОЛА – ОПЛЕНАЦ – СМЕДЕРЕВО

     У среду, 5. јуна 2019. године, ученици одељења 4/2, 4/3, 4/4 и 4/7 ишли су на једнодневни излет. Обилазак смо започели посетом цркве Св. Ђорђа на Опленцу. Слушали смо занимљиво предавање о историјату и градњи задужбине породице Карађорђевић. Затим смо обишли кућу у којој је живео краљ Петар I Карађорђевић, а која сада представља музеј у коме се чувају портрети, венчани прстен краља Александра и Марије Карађорђевић, икона изграђена у седефу и многи документи и лични предмети ове краљевске породице. Након тога смо посетили Карађорђевеву цркву и конак у Тополи. Ученици су поред разноврсних предмета, документа и слика из живота Карађорђа могли да виде и чувени Карађорђев топ од чије ручице је изливена круна наше краљевске породице. Након ручка уживали смо крај Марковачког језера. Пут смо наставили према Смедереву. Обишли смо Смедеревску тврђаву коју је подигао деспот Ђурађ Бранковић у другој половини 15. века. Ученици су уживали у занимљивим, едукативним садржајима и дружењу на излету који ће им остати у лепом сећању

Миланка Тосуновић, учитељица

                

     
Датум: 2019-06-10

РЕЦИКЛАЖА ИЗ ЕКОЛОГИЈЕ

     Рециклажа је употреба отпадног материјала за прављење нових корисних предмета. На тај начин смањујемо загађење природе, штедимо енергију и природна богатства. Ученици 8/5 и 8/7 у склопу редовне наставе биологије направили су нове употребне и украсне предмете од отпадног материјала. Рециклажа се може упражњавати у свакодневном животу чиме подстичемо подизање свести о очувању природе и уједно подстичемо креативност ученика.

Јелена Милошковић, наставница биологије 

     

   
Датум: 2019-06-10

ПЛАН ПРИПРЕМНЕ НАСТАВЕ ЗА УЧЕНИКЕ 8. РАЗРЕДА ОД 03.06-14.06.2019. ГОД.

Ученицима се оставља могућност доласка и на часове припремне наставе у терминима других одељења

 

СРПСКИ Ј.

МАТЕМАТИКА

ИСТОРИЈА

БИОЛОГИЈА

ГЕОГРАФИЈА

ФИЗИКА

ХЕМИЈА

 

8/1

 

 

понед. 3. и 6. час

уторак 4. час

среда 3. и 5. час

четврт. 1. час

петак 1. и  2. час

понед.4.час

уторак 4.час

среда 1.час

четвртак 6.час

пон. 5. час

петак 4. час

утор. 5,6,7.  час

четврт. 5,6,7.час

пон. 3. час

среда 2. час

чет. 2. час

петак 1. и 4. час

понед. 1,2. и 4. час

среда 1. и 4. час

 

пон.1. и 5.час

уто. 1.и 2. час

среда 1,3,4,6. час

чет. 4 и 6. час

пет. 4. и 6. час

 

8/2

 

 

понед. 5. час

среда 2. и 5.час

четвр. 1.  час

петак 1.  час

понед. 3.и 4. час

уторак 1. час

среда 3. и 4. час

четвр. 2. и 3. час

петак 2. час

-Када је плава смена поподне:

Пон, утор. и среда 12:20-14:00

уторак 4. час

четвртак 3. час

 

утор. 5,6.7.  час

четврт. 5,6,7. час

среда 3. час

петак 4. час

понед. 1,2. и 4. час

среда 1. и 4.час

пон.1. и 5. час

утор. 1.и2. час

среда 1,3,4,6. час

чет. 4 и 6. час

пет. 4. и 6. час

 

8/3

 

 

понед. 3.и 6. час

уторак 4. час

среда 3. и 5. час

четврт. 1. час

петак 1. и  2. час

уторак 3. час

среда 5. час

четвртак  4. час

петак 2. час

среда 6. час

петак 3. час

утор.5.6.7. час

четвр. 5,6,7. час

пон. 3. час

среда 2. час

чет. 2. час

петак 1. и 4. час

понед. 1,2. и 4. час

среда 1. и 4. час

пон. 1. и 5. час

утор. 1. и2. час

среда 1,3,4,6. час

чет. 4 и 6. час

пет. 4. и 6. час

 

8/4

 

 

понед. 1. час

уторак 6. час

среда 2. и 5. час

четрт. 1. час

петак  4. час

понед. 3. и 4. час

уторак 1. час

среда 3. и 4. час

четвр. 2. и 3. час

петак 2. час

-Када је плава смена поподне:

пон. и среда 12:20-14:00

понед. 2. час

петак 6. час

утор. 5,6,7. час

четвр. 5,6,7. час

пон. 3. час

среда 2. час

чет. 2. час

петак 1. и 4. час

уторак 1,2. и 3. час

четвртак 4. и 5. час

пон. 1. и 5. час

утор. 1.и 2. час

среда 1,3,4,6. час

чет. 4 и 6. час

пет. 4. и 6. час

 

8/5

 

 

уторак 4. час

среда 5. час

четврт. 5. час

петак 1. час

понед. 1. и 2. час

уторак 6.час

среда 3. час

оетак 2. час

уторак 1, 2, 4. и 5. час

среда 4. час

четврт. 5. час

уторак 12:30 – 14:00

пон. 2. и 3. час

уторак 5. час

петак 2. и 5. час

пон. 4. час

четврт. 6. час

среда 1,2. и 3.час

петак 1. и 3. час

 

уторак 3.час

четвртак 3. час

 

 

8/6

 

 

понед. 4. и 6. час

уторак 1. и 2. час

среда 2. час

четврт. 6. час

петак 3. и 5. час

уторак 3. час

среда 4. час

четврт. 3. и 4. час

петак 3. час

уторак 1, 2, 4. и 5. час

среда 4. час

четврт. 5. час

уторак 12:30 – 14:00

Пон. преподне 6,7. и 8. час

петак преподне

6,7,8. час

уторак 7. час

четвртак 7. час

уторак 1. час

четврт. 2. час

среда 1,2. и  3. час

петак 1. и 3. час

пон. 1. и 5. час

утор. 1. и 2. час

среда 1,3,4,6. час

чет. 4 и 6. час

пет. 4. и 6. час

8/7

 

 

 

 

понед.  4. и 6. час

уторак 1. и 2. час

среда 2. час

четврт. 6. час

петак 3. и 5. час

понед. 1. и 2. час

уторак 5. час

среда 1. час

четвртак 1. час

уторак 1, 2, 4. и 5. час

среда 4.  час

четврт. 5. час

уторак 19:10 – 20:30

пон. 2. и 3. час

уторак 5. час

петак 2. и 5. час

уторак 3. час

четвртак 5. час

пон. 5. час

петак 3. и 4. час

среда 3.ч ас

пон. 1. и 5. час

утор. 1. и 2. час

среда 1,3,4,6. час

чет. 4 и 6. час

пет. 4. и 6. час

 

 

 
Датум: 2019-05-31

ГРАФИЧКИ ДИЗАЈН НА ЧАСОВИМА ЛИКОВНЕ СЕКЦИЈЕ

     На часовима ликовне секције ученици осмог разреда имали су прилику да се упознају са радом у програму за дизајн Adobe Illustrator који користе професионални дизајнери. Показали су велико интересовање и за кратко време савладали основе Adobe Illustrator: рад са објектима и селектовање објеката, рад са контурама и текстом, коришћење четкица, боја, симбола и патерна. Успешно су реализовали задату вежбу: осмишљавање, идејно решење и графички дизајн плаката.

Снежана Брковић, наставница ликовне културе

    
Датум: 2019-06-01

МЕЂУНАРОДНА СМОТРА ЧИТАЛАШТВА „ЧИТАЛИЋИ 2019.“

     Међународна смотра читалаштва „Читалићи 2019.“ одржана је 25. и 26. маја 2019. године у ОШ „Миливоје Боровић“ у Мачкату. Манифестацији је присуствовао велики број ученика, учитеља, наставника и библиотекара из целе Србије, Македоније, Републике Српске... Пројекат је обухватио око седам хиљада учесника. Домаћин манифестације био је песник Љубивоје Ршумовић.  Ученици наше школе дружили су се глумцима, писцима и песницима и такмичили у различитим категоријама.

     У категорији „Читалићи креативци“, ученица 1/5 Елена Веселиновић освојила је 2. место, а ученица 4/2 Сара Марјановић 3. место. Похвале су добили ученици: Милић Лана 3/7, Хелена Ђорђевић 3/1 и Михајло Илијев 4/3.

     У категорији „Читалићи кликераши“ ученик 5/4 Вељко Милановић освојио је 1. место, а ученик 2/6 Лазар Веселиновић и ученица 1/1 Петра Пиљевић 3. место. Похвале су добили ученици: Николина Вучић 1/4, Дејан Стојилковић 1/4, Коста Гавриловић 1/2, Андреа Ђоровић 1/7, Марија Гранић 2/5, Мирко Бабић 2/5, Павле Стајић 3/5, Сара Марковић 4/5, Антонина Симић 4/6, Хелена Дукић 4/6, Анђела Ђурђевић 5/5 и Дарија Марковић 5/2.

     На школском терену у Мачкату било је постављено око 30 штандова где су посетиоци могли да уживају у представљању најпопуланијих књижевних јунака што је била овогодишња тема пројекта. Штанд наше школе радиле су учитељице: Тамара Милићевић, Јована Живковић и Душица Милосављевић. Завичајни књижевни писац нашег штанда била је Светлана Велмар Јанковић. Оживели смо многе књижевне јунаке интересантним костимима и маскама. Ученик 1/2 Коста Гавриловић награђен је за најбољу маску.

     У оквиру манифестације одржано је више радионица за ученике, као и конференција за наставнике и учитеље под називом „Књижевни јунак под лупом Читалића“.

     Посебну помоћ и подршку пружили су нам родитељи ученика, библиотекарка Снежана Гига и директор школе Радивоје Миљић који нам је обезбедио превоз и смештај у хотелу „Вива спорт“ у Сирогојну.

     Треба посебно истаћи велику гостољубивост, као и труд и напор тима ОШ „Миливоје Боровић“ из Мачката који су организовали ову мaнифестацију, на чему им се посебно захваљујемо.

 Биљана Батез и Миланка Тосуновић, учитељице 

Марко Младеновић, наставник верске наставе

 

    

    

    

    
Датум: 2019-05-28

ГОСТИ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ

     У оквиру манифестације „Шантићеви дани“, ученици наше школе су по пети пут угостили другаре из ОШ „16. децембар“ из Мојстране, Словенија. Током три дана, гости су са својим домаћинима имали прилику да обиђу град, шетају, посете Београдски ЗОО врт, часове у нашој школи, као и приредбу поводом прославе Дана школе.

     Домаћини из ОШ Алекса Шантић били су ученици Ева Георгијев, Вељко Љубеновић, Милица Ступар, Милена Станковић, Милош Лугоњић, Дамјан Дмитровић, Анастасија Бенић, Бојана Бојовић, Марија Митровић, Милица Поледица, Зорана Кузмановић и Илијана Новаковић. Домаћини из ОШ Милоје Васић били су ученици Вељко Стевић, Лазар Станисављевић, Немања Танасковић, Михајло Миланов и Никола Ранчак.

       Захваљујемо се свим ученицима и њиховим породицама што су се потрудили да гостима из Словеније боравак у Београду учине незаборавним.

Драгана Калинић, помоћник директора

    Датум: 2019-05-28

РЕЗУЛТАТИ РЕПУБЛИЧКОГ ТАКМИЧЕЊА УЧЕНИЧКОГ ЛИКОВНОГ СТВАРАЛАШТВА    

       Овогодишњи стручни  жири у саставу: Др. Исидора Кораћ – доктор методике ликовне културе, председник жирија, Лола Лукић – ликовни педагог и Милена Стефановић Пеги – ликовни педагог састао се у периоду од 08. до 16.маја  2019. године, и донео одлуке о овогодишњим признањима.

      2. место - Николина Стојанов 8/1 ( у категорији асамблаж- предметна настава)

       Отварање изложбе, која ће трајати до следеће године, и свечана додела признања биће одржани у просторијама Основне школе Скадарлија" у суботу 08. јуна 2019.године са почетком  у 13h, на адреси Скадарска 35.

Честитамо нашој ученици на изузетном успеху!!!

       Листу признања Републичке смотре ученичког ликовног стваралаштва за школску 2018-2019. годину ( као и каталог са листом признања и листом свих других изложених радова који су били у ужем избору) можете погледати на следећем линку:

http://udruzenjelps.com/smotre/

 Иванка Ивковић, наставница ликовне културе

 

 
Датум: 2019-05-28

„ОТАЏБИНА ЈЕ СВУДА ГДЕ ЈЕ ДОБРО“

     У петак, 24.5.2019. године ОШ „Алекса Шантић“ обележила је Дан школе пригодном приредбом коју су својим талентом изнели ученици и њихови наставници.

     Мотив љубави према отаџбини прожимао се читавом тематиком приредбе. Емоције које је програм изазвао оставиле су утисак на све присутне госте. Јасну и јаку поруку је пренела сама приредба и сценографија, а то је да млади, упркос свему, треба да остану у својој земљи јер сунце туђег неба, неће их грејати ко што ово греје.

      Уредник програма Јелена Милосављевић, наставница српског језика, затим Људмила Дашић, наставница српског језика, Слађана Екмечић, наставноца енглеског језика и Тања Косијер, наставница веронауке.

     Сценографију је радила Иванка Ивковић, наставница ликовне културе.

     Музика: школски хор и Милица Стојчев, наставница музичке културе и пратња на хармоници, Огњен Марковић, наставник музичке културе, затим Милан Пантелић (бас), наставник математике, Урош Латиновић (кахон), наставник руског језика, Марко Младеновић (гитара).

     Водитељи програма су Анђела Ђурђевић и Ђорђе Вуловић 5/5.

     Реализатори програма су ученици: Ива Милетић, Милица Ранкић, Андреј Костић 7/4, Елена Бајат  и Александар Јордановић 8/5, Милица Ступар 7/6, Анамарија Росић и Милица Савић 7/3, Ева Георгијев 7/5, Никола Видовић 8/6.

Јелена Милосављевић, наставница српског језика и књижевности

   

    

   
Датум: 2019-05-27

 И ДИНОСАУРУСИ СУ МИСЛИЛИ ДА СУ ВЕЧИТИ

     У оквиру „Шантићевих дана“  казивањем стихова и експрименталним радом, имамо циљ да утичемо на еколошку свест. Стихове које су говорили ученици 7/3 и 7/5 нису пропагандни материјал, већ апел да се сачува сваки цвет, жирафа и жаба. Ученици су упутили глас наставницима, држави, свим одговорним да поштујемо законе природе и очувамо животни простор. Конкретан допринос заштити животне средине ученици су остварили кроз експриментални рад. Резултат су еколошка средства која замењују хемијска штитећи тако животни простор.

Настављамо са радом. Реализатори „И диносауруси су мислили да су вечити“ вас чекају и следеће године .

Данијела Геров Шекуларац, наставница биологије

     
Датум: 2019-05-27

ВЕЧЕ РУСКО-ЕНГЛЕСКО-НЕМАЧКЕ ПОЕЗИЈЕ

     21. маја 2019. године у оквиру традиционалних „Шантићевих дана“ одржано је вече руско-енглеско-немачке поезије на коме су ученици старијих разреда рецитовали поезију великих песника. Манифестацији су поред ученика школе присуствовали и њихови родитељи, тако да мирне душе можемо рећи да смо још једном успели у намери да приближимо поезију што већем броју људи. Видимо се следеће године!

Маја Дукић, наставница енглеског језика;

Урош Латиновић и Живадинка Папуга, наставници руског језика;

Тијана Ђермановић и Кристина Исаиловић, наставнице немачког језика.

Датум: 2019-05-27

ПРЕЗЕНТАЦИЈА

     У уторак, 21. маја 2019. године одржана је презентација на тему географских, културних, историјских и друштвених одлика Руске Федерације. Презентацију је држала Анђела Луковић (8/3). Предавању су присуствовали ученици старијих разреда, а громогласан аплауз на крају довољно говори о утисцима ученика. Охрабрени одзивом, потрудићемо се да се следеће године представимо у још већем сјају.

Живадинка Папуга, наставница руског језика и

Урош Латиновић, наставник руског језика

 

Датум: 2019-05-27

БЕСЕДНИШТВО-НЕГУЈМО ЛЕПУ РЕЧ

     Овогодишње Беседништво, одржано 22. маја 2019. године, у којем су учествовали ученици одељења 5/6, 5/7, 6/4 и 6/6,  прошло је у знаку родољубља. Родољубље је је било највећа инспирација нашег Алексе Шантића, али и других песника и писаца српске књижевности. Текстови који су узети као репрезенти за ову свечаност представљају својеврстан времеплов кроз српску родољубиву књижевност. Беседништво је започето уводном речи којом је публика уведена била пре свега стиховима Љубивоја Ршумовића ,,Домовина се брани лепотом'' и најављивањем текстова писаца попут Гаврила Стефановића Венцловића, Вука Стефановића Караџића, Иве Андрића, Исидоре Секулић, Растка Петровића, Јована Дучића и др. који су посвећени домовини, језику, љубави и вери у Бога.

Кристина Ђорђевић, наставница српског језика и књижевности

    

Датум: 2019-05-27

КАРАОКЕ

     Традиционално, једна од најузбудљивијих активности у оквиру манифестације „Шантићеви дани“ је вече караока. Ове године, по дванаести пут, у певању су се такмичили ученици наше школе, а публици се представило укупно њих 10.

     Прво место освојила је Бојана Трајковић 5/7, друго место Анђела Ђурђевић 5/5, а треће место Наталија Тасковић 6/5 и Јована Перић 6/5.

До следећих караока уживајте у музици!

Драгана Калинић, помоћник директора

   

  
Датум: 2019-05-26

ОДБОЈКАШКА УТАКМИЦА

     Традиционално, и ове године, одиграна је одбојкашка утакмица ученика осмих разреда и њихових наставника. У веома неизвесној, фер борби, на крају су славили ученици. Победили су резултатом 3-1.

Сузана Живановић и Јелена Срдић, наставнице физичког васпитања

  

 
Датум: 2019-05-26

ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА

     Дана 22.05.2019. год. у оквиру манифестације „Шантићеви дани“ одржане су „Игре без граница“. Такмичили су се ученици петих и шестих разреда. Такмичење је протекло у фер и коректној борби, а ученици су показали изузетну спретност, срчаност и борбеност. Прво место у категорији петих разреда освојили су ученици 5/2, друго ученици 5/6, а треће место заслужено је припало ученицима 5/7. У категорији шестих разреда прво место освојили су ученици 6/2, друго место припало је 6/3, а треће место заузели су ученици одељења 6/1. Честитамо!

Актив наставника физичког васпитања

   

   

Датум: 2019-05-24

СПОРТСКО ДРУЖЕЊЕ

     У четвртак, 23. 5. 2019. године у оквиру манифестације „Шантићеви дани“ за све ученике одељења 4/1, 4/2  и 4/3 организовано је спортско дружење на теренима школе. Ученици су се надметали у колективним спортовима. Дечаци су играли фудбал, а девојчице „Између две ватре“. Такмичењу су се придружили и родитељи ученика. Уживали смо у дружењу и игри.

Миланка Тосуновић, учитељица

                 

   

 
Датум: 2019-05-24

МАСКЕНБАЛ

     Омиљени дан за све наше ученике, од првог до четвртог разреда, сигурно је дан када се организује маскенбал. То је само једна од активности у нашој школи током манифестације „Шантићеви дани“, која је одржана 23. маја. Овогодишња тема је била „Књижевни јунаци“. Креативност, задовољство и смех били су у првом плану. Ученици су на кратко могли да се претворе у своје омиљене ликове. Све је бљештало од раскошних маски и личило на једну велику бајку. Свака маска је била оригинална и представљена са пуно љубави.

     Широки осмеси свих присутних били су један од доказа да је бајка успела. 

Марија Младеновић, учитељица

    

   

   

   
Датум: 2019-05-23

ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА

     У  оквиру манифестације „Шантићеви дани“  ученици трећег разреда организовали су Игре без граница. Своје снаге одмерили су у игри „Између две ватре”. Најуспешније је било одељење  3/3.

  Учитељице трећег разреда  

    

Датум: 2019-05-23

ЧАЈАНКА

     У понедељак, 20. маја обележено је десет година Енглеске чајанке. За овај мали јубилеј, бивши и садашњи ученици наше школе припремили су модерну верзију чувеног романа Јане Аустин „Понос и предрасуде“. Поносни Дарси и слободоумна Елизабета нису нашли истомишљенике у нашем времену, али су навели на размишљање о данашњем систему вредности. Присутни су уживали у модерним музичким аранжманима и слављеничкој атмосфери.

Слађана Екмечић, наставница енглеског језика 

    

 
Датум: 2019-05-23

ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ ЗА ПРВАКЕ

     Плесни пар из Клуба пензионера „Треће доба“ из Калуђерице је извео своју тачку Бечки валцер. Ученици су одушевљено аплаудирали и пожелели да и они буду плесачи. Након њих представио се Камерни хор „Смиље“ са Звездаре. Певали су сви заједно са њима и аплаудирали. Радујемо се неком новом концерту. 

Биљана Батез, учитељица 

    


   

 
Датум: 2019-05-23

„ТВОЈЕ ЗНАЊЕ МЕЊА СВЕ“ - ЈАВНИ ЧАС

      У среду, 22.5.2019. године у оквиру манифестације „Шантићеви дани“ ученици четвртог разреда и одељења 3/7 представили су рад на пројекату „Твоје знање мења све“ својим вршњацима, ученицима одељења 3/1, 3/4, 3/5 и 3/6. Презентовали су вишемесечно истраживање и знање које су стекли о психоактивним супстанцама и болестима зависности. Јавном часу је присуствовала докторка Анђелка Брковић из Градског завода за јавно здравље као координатор пројекта. Она је том приликом уручила признања ученицима и њиховим учитељицама за учешће и постигнуте резултате у спровођењу програма у школској 2018/2019. години.

Миланка Тосуновић и Милица Малишић, учитељице

   

   

  
Датум: 2019-05-23

ДОЧЕК ПРЕДШКОЛАЦА

     Дана 22.5.2019. у оквиру манифестације „Шантићеви дани“, традиционално је одржано дружење са предшколцима вртића „Лане“ и „Весељко“. Малишане су дочекала одељења 4/1 и 4/5 са учитељицама Маријом Младеновић и Весном Павловић. Том приликом, четвртаци су пожелели добродошлицу гостима кратком приредбом, а затим су се предшколци представили различитим плесним композицијама, музичким играма и експериментима. По завршетку приредбе, деца су имала прилику да се, у трпезарији школе, послуже грицкалицама. Уживали смо у занимљивом и креативном програму.

Марија Младеновић, учитељица

   

   
Датум: 2019-05-20

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ „ШАНТИЋЕВИХ ДАНА“

     У понедељак, 20. маја 2019. године у ОШ „Алекса Шантић“ у Калуђерици свечано су отворени „Шантићеви дани“. Том приликом књижевник Мирослав Кокошар, овогодишњи председник жирија литерарног конкурса, дао је свој осврт на овогодишњу „Шантићеву реч“.

 Све што има одраз дечје среће може се назвати поезијом. Свако дете је песма за себе. Учинимо ли да дете буде срећно, тим ће песма бити боља и лепша. Ако детету обезбедимо простор где ће показати свој таленат, песма ће бити трајнија и сврсисходнија. „Шантићева реч“ из Калуђерице12 година ствара лирску царевину у којој деца трагају за смислом у метафизичким просторима однегујући речи. Реч зближава све оне који верују дубље од вида. Реч има снагу да омекша срце кад је тешко. Реч уме да сломи кад се лоше употреби. Реч гради највеће куле и отвара све капије људске таштине. Реч се претвара у песму ако је кована душом и брушена језиком. Она има већу вредност од свих творевина на свету. Сви поетски и прозни радови на овом конкурсу саткани су од молитве и ведрине. Све је осунчано и смеховитижо, креативно и наивно, мудро и спонтано. Свака песма и прозни рад су једна птица која задивљујуће цвркуће. Свако дете је пупољак који ће се разбокорити ако га подржимо. Ако га удружимо са неким ко му је сличан. Ко једнако као и он сањари. Ко жели „Шантићеву реч“. Ко хоће да буде и да влада речју, меком, тананом, необичном, топлом.

Зато је важна песма. Зато је потребна „Шантићева реч“.

Мирослав Кокошар

               

    

    
Датум: 2019-05-20

„ТВОЈЕ ЗНАЊЕ МЕЊА СВЕ“

     У оквиру часа одељењског старешине ученици одељења 4/1, 4/2 и 4/3 одржали су јавни час својим родитељима из едукативног програма „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“, под слоганом „Твоје знање мења све“. Презентовали су вишемесечно истраживање о психоактивним супстанцама и болестима зависности (дроги, алкохолу, брзој храни, интернету и пушењу) путем плаката, скечева, рецитација, песама...

Миланка Тосуновић, учитељица

   

   
Датум: 2019-05-20

ПРОЛЕЋЕ

     Дана 13.5.2019. године профeсор ликовне културе Снежана Брковић са професором разредне наставе Јасмином Ђурђевић је одржала, угледни час ликовне културе у одељењу 4/2. Тема часа Пролеће (наставна јединица - композиција облика, тип часа - систематизација) је остварена кроз групни облик рада ротацијом група. Задатак је био да се различитим ликовним техникама: колаж, темпера, пастел и акварел осликају цветови и лептири. Сваки ученик је реализовао по један рад у свакој техници. У завршном делу часа ученици су са наставницама разговарали о композицији и облицима, а од осликаних лептира и цветова направили две велике композиције. Час је протекао у веселој и радној атмосфери. Деца су показала изузетну креативност.

Јасмина Ђурђевић, учитељица

    
Датум: 2019-05-16

КВИЗ „ШТА ЗНАШ О ЦРВЕНОМ КРСТУ“

     У среду, 15.5.2019. године ученици наше школе, Мандић Кристина 4/1, Катић Лазар 4/1, Василев Александра 4/3 и Јовановић Михајло 4/3 учествовали су на општинском такмичењу у квизу „Шта знаш о Црвеном крсту“. Такмичење је одржано у ОШ „Никола Тесла“ у Винчи. Ученици су заузели четврто место, добили дипломе и награде за учешће.

     Основни циљ ове активности Црвеног крста је ширење знања о добровољном давалаштву крви, као и развитак хуманих вредности код најмлађих. Ученици су показали знање о историјату, знаку, принципима и активностима Покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца, као и о основама из области добровољног давалаштва крви.

Миланка Тосуновић, учитељица

   

                
Датум: 2019-05-17

 ИЗЛОЖБА ЕЛЕКТРИЧНИХ СТРУЈНИХ КОЛА

     Изложба електричних струјних кола одржана је у холу ОШАлекса Шантић од 15.04. до 15.05.2019. године.

     Са појмом електичне струје ученици се упознају у трећем и четвртом разреду у оквиру предмета Природа и друштво. Уче о основама везано за електрична струјна кола као што су: извор електричне струје (батерије, акумулатори); прекидачи; проводници и потрошачи (сијалице).

     У осмом разреду се у оквиру предмета Физике и ТИО веома детаљно упознавају са комплетном наставном области „Електрична струја“. Научили су да је први извор струје направио 1800. године италијански научник Александро Волта, а да су француски научник Андре Ампер и немачки научник Георг Симон Ом практично сву теорију и појмове везано за једносмерну струју обрадили кроз израду струјних кола и увођење појмова: јачина електричне струје, напон електричне струје и  отпор електричне струје, изразивши их у облику Омових закона.

     У даљем наставку области ел. струја научили су да је енглески научник Мајкл Фарадеј открио електромагнетну индукцију.

     Кроз такозвани „рат струја“ између Томаса Алве Едисона и Николе Тесле су ученици научили да се рат између два велика научника завршава победом науке, кроз изградњу хидроелектране на Нијагариним водопадима 1896. године уградњом генератора наизменичне струје и да ту победу Н. Тесле до данашњег дана користи целокупно човечанство.

     Завршни део области ЕЛЕКТРИЧНА СТРУЈА је  израда и презентовање практичног рада - ЕЛЕКТРИЧНА СТРУЈНА КОЛА. Ученици су добили прецизна упутсва и инструкције при изради стр. кола од стране њихових наставника физике Владанке Катић и Свјетлане Бабић. Ученици су имали слободан избор да ли ће радити у групи или индивидуално - струјно коло. Током презентазије својих струјних кола ученици су морали да покажу знање у области електрична струја.

     Изложба је изазвала велико интересовање и била  посећена од стране наставника и ученика школе. Ученици су показали  велику креативност  што говори о њиховој заинтересованости за практичне радове.   

 Владанка Катић и Свјетлана Бабић, наставнице физике

      

     

Датум: 2019-05-16

КРВ ЖИВОТ ЗНАЧИ

На литерарном конкурсу „Крв живот значи“ ученици наше школе постигли су следеће резултате:

1.    место Лука Стевановић 5/4

2.    место Андрија Стевановић 5/4

3.    место Анастасија Арсић 7/2 

На ликовном конкурсу „Крв живот значи“ ученици наше школе постигли су следеће резултате:

1.    место Марија Лукић 8/3

2.    место Теодора Голубовић 7/2

3.    место Милош Марјановић 8/2

Марија Росић, наставница српског језика и књижевности

                    

    

Датум: 2019-05-11

ДОБРОДОШЛИ „МАЛИ ШАНТИЋИ“

     Ученици наше школе су правили поклоне за будуће ђаке прваке. Направили су им магнете и беџеве.

Тамара Милићевић, учитељица

    

    

 
Датум: 2019-05-16


 РЕЗУЛТАТИ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА „ЉУБАВ НИЈЕ САМО РЕЧ“

     На овогодишњи, први дечји ликовни конкурс расписан поводом традиционалне манифестације „Шантићеви дани“, пристигло је 902 рада деце узраста од четири до османаест година из преко 70 установа из Републике Србије, држава региона Републике Српске, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Грчке.

     Тема је била „Љубав није само реч“ и инспирисала је овогодишње учеснике у стварању маштовитих дела различитим цртачким, сликарским, графичким и комбинованим техникама. Уживали смо отварајући сваку пошиљку, налазећи колико је језик уметности универзалан без обзира на културолошке разлике и место живљења. Смернице у вредновању квалитета радова биле су општи ликовни утисак, креативност, владање композицијом, ликовним елементима и техникама, узраст и иновативни педагошки рад ментора. У ужи круг потенцијално награђених и похваљених радова ушао је већи број аутора изузетно квалитетним ликовним остварењима. Коначни избор жирија био је врло незахвална одлука – од најбољих изабрати најбоље.

     У нади да смо овим конкурсом поставили темеље будућих сусрета, културне и образовне интеракције неговањем дечјег ликовног стваралаштва, захваљујемо свим учесницима на уложеном труду.

Радове је прегледао  стручни жири у саставу:

1. Вукашин Миловић, професор за вајање и моделовање на Факултету примењених уметности у Београду - председник жирија 

2. Душица Рађеновић проф. ликовне културе, ОШ Алекса Шантић“ и ОШ „Милоје Васић“, Калуђерица

 3. Иванка Ивковић Ускоковић проф. ликовне културе, ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица - селектор радова

и прогласио следеће добитнике:     

  

Прва група: Од првог до четвртог разреда основне школе (3 награде; 9 похвала)

 

1.  НАГРАДА - Јана Николић 4/4  (ментор: Милена Алексић)

                        ОШ „Милоје Васић“, Калуђерица

 

2.  НАГРАДА - Катарина Остојић 3/5 (ментор: Светлана Павлов)

                        ОШ „Свети Сава“, Панчево

                  

3.  НАГРАДА - Теодора Јанковић 4 (ментор: Јасна Глигоревић)

                        ОШ „Свети Кирило и Методије“, Нови Сад

                      

Похвале:

 

Сара Цветкова 5/б, ОШ „Мирче Ацев“, Скопље (ментор: Маја Василевска - Ставров)

Аиша Бучам 1/2, ОШ „Мур“, Нови Пазар (ментор: Јасмина Бешировић)

Рејхан Смајовић 1/2, ОШ „Мур“, Нови Пазар (ментор: Јасмина Бешировић)

Емилија Јегдић 2. разред, Удружење „Мала радионица“, Суботица (ментор: Викториа Кресанко)

Соња Шатара 4/1, ОШ „Сава Шумановић“, Земун (ментор: Ната Марјановић)

Сара Миличевић 3/5, ОШ „Сава Шумановић“, Земун (ментор: Мирјана Коров)

Радмила Јовановић 4/10, ОШ „Никола Тесла“, Болеч (ментор: Мелита Петковић)

Ксенија Пејаковић 5/4, ОШ „Ратко Жарић“, Никшић (ментор: Бранка Малешевић)

Василис Кокас Е/2 , ОШ Бр. 17, Родос (ментор: Панос Дракопулос)

 

Друга група: Од петог до осмог разреда основне школе (5 награда; 8 похвала)

 

1. НАГРАДА - Милица Каприш 8/3  (ментор: Радмила Мишковић)

                       ОШ „Владо Милић“, Подгорица

 

2. НАГРАДА - Наталија Баошић 7/д (ментор: Драгана Радоман)

                      ОШ „Милорад Муса Бурзан“, Подгорица

                         

2. НАГРАДА - Владан Новаковић 7/б (ментор: Драгана Радоман)

                       ОШ „Милорад Муса Бурзан“, Подгорица

  

3. НАГРАДА - Исидора Ђорђић 5/7 (ментор: Снежана Брковић)

                       ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица

 

3. НАГРАДА - Моња Ђорђевић 8/2 (ментор: Иванка Ивковић)

                       ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица

 

Похвале:

 

Елена Перовић 6/4, ЈУ „Друга основна школа“, Будва (ментор: Ана Бастаћ Мартиновић)

Сара Радоњић 6/ц, ОШ „Милорад Муса Бурзан“, Подгорица (ментор: Дијана Вукичевић)

Мина Марковић 7/2, ОШ „Јован Поповић“, Крагујевац (ментор: Славица Ђорђевић)

Стефан Раковић 6/1, ОШ „Кекец“, Сутоморе (ментор: Горан Ћетковић)

Полина Соколенко 6/1, ОШ „Кекец“, Сутоморе (ментор: Горан Ћетковић)

Марија Вујачић 6/1, ОШ „Браћа Рибар“, Никшић (ментор: Вук Николић)

Николина Стојанов 8/2, ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица (ментор: Иванка Ивковић)

Душан Крстић 6/1, ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица (ментор: Иванка Ивковић)

 

Трећа група: ученици средњих школа (3 награде)

 

1.  НАГРАДА - Бригита Хорват (ментор: Емилија Грубанов Мартинек)

                        Ликовна радионица „Ем Арт“, Суботица

 

2.  НАГРАДА - Јасна Плашић (ментор: Лара Рајковић)

                        Школа за слепе и слабовиде „Вељко Рамадановић“, Земун

 

3.  НАГРАДА - Анђела Ђуришевић (ментор: Дијана Грбић)

                        Средња економско - угоститељска школа, Никшић

 

Похвале за успешне колекције:

 

ОШ „Вук Караџић“, Власеница; ликовни педагог: Његош Арнаут

 38. Предшколска установа, Ираклион; учитељица: Александра Гума

 

Честитамо свим награђеним ученицима и њиховим менторима!

 

     Свечано отварање манифестације Шантићеви дани“ и  додела награда ће бити 20. маја 2019. године  у 12:30 часова.

У Београду, 9. маја 2019.                                        

Датум: 2019-05-08

ОБУКА О БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ

     У уторак, 7.5.2019. године, одржана је интерактивна обука о безбедности у саобраћају за ученике првог, другог и трећег разреда наше школе. Обуку на полигону је реализовала „Асоцијација безбедности у саобраћају“, а ученици су обновили знања о томе како треба да се понашамо на саобраћајницама.

Драгана Калинић, помоћник директора

    
Датум: 2019-05-08

ЕКСКУРЗИЈА ЗА УЧЕНИКЕ 5. РАЗРЕДА

     Током априла месеца, реализована је дводневна екскурзија за ученике 5. разреда наше школе. Током првог дана ученици су имали прилику да обиђу Сребрно језеро, манастир Тумане као и Музеј Лепенски вир. Музеј Лепенски Вир налази се у склопу археолошког комплекса Лепенски Вир, а у оквиру заштићеног Националног парка Ђердап, недалеко од Доњег Милановца. Подигнут је поред измештеног локалитета Лепенски Вир, који представља светски значајан локалитет, стар 9000 година. Током другог дана екскурзије ученици су имали прилику да у пратњи водича обиђу Хидроелектрану Ђердап и упознају се са њеним историјатом и значајем за електропривреду Србије. У повратку, ученици су обишли Смедеревску тврђаву, једну од највећих средњовековних равничарских тврђава у Европи и последње велико дело српске архитектуре из овог периода.

Драгана Калинић, помоћник директора

    

    

Датум: 2019-05-10

РЕЗУЛТАТИ   КЊИЖЕВНОГ   КОНКУРСА  ШАНТИЋЕВА РЕЧ 2019.

 

               На књижевни конкурс Шантићева реч 2019. пристигло је преко 700  радова из 137 основних и средњих школа и гимназија са територије Републике Србије, Републике Српске, Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Овогодишњи учесници Конкурса  били су веома маштовити за стварање поезије и прозе, а теме су им биле блиске и инспиративне што  најбоље показује број радова који је стигао на нашу адресу. Жири је имао веома тежак и одговоран, али уједно и леп задатак да ишчита све радове и међу њима пронађе најбоље од најбољих аутора.

               Ученици су писали на теме:

Љубав покреће свет  (млађи узраст  I-IV раз);

Љубав није само реч (старији узраст  V-VIII раз. и ученици средњих  школа).

 

           Радове је прегледао  стручни жири у саставу:

1.          Мирослав Кокошар, књижевник, председник жирија

2.         Андријана Савић, проф. српског језика и књижевности, ОШ "Алекса Шантић“, Калуђерица

3.         Марија Росић, проф. српског језика и књижевности, селектор радова и стални члан жирија, ОШ "Алекса Шантић“, Калуђерица

           и прогласио следеће добитнике награде Шантићева реч 2019.

 

 ПОЕЗИЈА – млађи узраст   (8 награда; 3 похвале)

1.        Миа Чикара 4/1

          ОШ "Сава Шумановић“, Земун

1.        Александар Станимировић 3/2

          ОШ "Слободан Бајић – Паја“, Сремска Митровица      

2.         Ријада Шахман 3. раз.

           ОШ "Мустафа Пећанин“, Рожаје

2.         Ања Милентијевић 3/1

           ОШ ,,Живомир Савковић“, Ковачевац

2.         Лука Несторовић 3/2

          ОШ "Војвода Путник“, Рипањ

3.         Матеја Вукосављевић 4/1

           ОШ "Влада Аксентијевић“, Београд

3.         Ирина Богојевић 4/1

           ОШ "Дубрава“, Књажевац 

3.      Јован Рајовић 3. разред

          ОШ "Нада Пурић“, Ваљево

                               

ПОХВАЛЕ:            

Ева Кавазовић  3/3  ОШ " Алекса Шантић“, Калуђерица

Јана Петровић 3/2 ОШ " 3.октобар“, Бор

Анастасија Богдановић 2. разред  ОШ "Дража Марковић Рођа“, Смољинац

ПРОЗА -  млађи узраст (5 награда; 4 похвале)

1.        Тома Немет 4/2

            ОШ "Ђуро Стругар“, Београд

2.         Ана Аћимовић 3/5

             ОШ "Сава Шумановић“, Земун

2.         Кристина Орашанин 3/7

           ОШ "Бранко Радичевић“, Батајница

3.         Марија Јањић 4/2

             ОШ "Бановић Стахиња“, Београд

3.        Милица Златановић 3/2

              ОШ "3. октобар“, Бор

            

ПОХВАЛЕ:      Ученицима 2/1

                         ОШ "Илија Гарашанин“, Гроцка

                        Никола Војновић 4/1

                         ОШ "Алекса Шантић“, Калуђерица

                         Петар Тасић 3/3

                         ОШ "Стеван Синђелић“, Београд

                         Наталија Митровић 4/2

                         ОШ "Ђуро Стругар“, Н.Београд

 

 

   ПОЕЗИЈА – старији узраст (6  награда; 3 похвале)

1.         Теодора Јовановић 8. разред

           ОШ "Никола Тесла“, Банатско Карађорђево

1.         Вук Миленковић 7/1

           ОШ "Ј.Ј.Змај“, Алексиначки Рудник

 

2.         Харис Халилбашић 7. разред

           Прва основна школа Живинице, БиХ

2          Марија Лукић 8/3

           ОШ "Алекса Шантић“, Калуђерица

3.         Хелена Крговић 8/1

            ОШ "Анто Ђедовић“, Бар

3          Алекса Цветковић 5/2

           ОШ "Алекса Шантић“, Калуђерица

 

ПОХВАЛЕ:       Бојана Кривокапић 8. разред

                          ОШ "Никола Ђурковић“, Фекетић, Војводина

                          Аиша Куч 7/1

                           ОШ "Мирослав Ђуровић“, Башча, Рожаје, Црна Гора

                          Лара Ђорђевић 5.разред

                          ОШ "9. октобар“, Прокупље

 

ПРОЗА – старији узраст (5 награда; 2 похвале)

1.         Љубомир Живковић 8/3

          ОШ "Васа Чарапић“, Бели Поток

2.         Милица Јевремовић 7/2

          ОШ "Бранко Радичевић“, Неготин

2.       Таида Салагић 7/Б

          ОШ "Милорад Муса Бурзан“, Подгорица

3.       Сара Ненадов 8. разред

           ОШ "Бора Радић“, Баваниште

 3.       Марија Балчаковић 8/3

           ОШ "Васа Чарапић“, Бели Поток          

 

 

ПОХВАЛЕ:      Невена Јаковљевић 6/3

                        ОШ "Владика Николај Велимировић“, Ваљево

                         Леа Симов 5/7

                         ОШ "Алекса Шантић“, Калуђерица

                      

 ПОЕЗИЈА – СРЕДЊА ШКОЛА (5 награда; 2 похвале)

1.         Милица Радовановић 4г/2

           СШЦ "Алекса Шантић“, Невесиње

2.         Богдан Кошутић 2 а

           Гимназија "Руђер Бошковић“, Београд

2         Теодора Илић П 3/1

           Средња школа Коцељева

3.         Александра Мракић 1. разред

           ССШ Градишка, БиХ

3          Слађана Савићевић 1/10

          ЈУ Средња економско-угоститељска школа Никшић

     

ПОХВАЛЕ:      Јелена Спасић 2/3

                        X гимназија "Михајло Пупин“, Н.Београд

                         Елдар Цановић 1/6

                        Средња медицинска школа "Бећо Башић“, Плав

 

ПРОЗА – СРЕДЊА ШКОЛА (6 наградa; 2 похвале)

1.         Милош Бајкић 3/2

          Пожаревачка гимназија

2.         Драгана Савичић 1/10

           ЈУ Средња економско-угоститељска школа, Никшић, Црна Гора

 2 .      Данијела Ристић 3/1

           ПБШ "Димитрије Давидовић“, Тошин бунар

3.        Ана Лазаревић 3/3

          Гимназија Обреновац

3         Уна Ранчић 1/1

           Савремена гимназија Београд

3        Јосип Чупић 1. разред гимназије

           МСШ  Усура

 

ПОХВАЛЕ:   Сара Радонић 4/4

                       Медицинска школа "Драгиња Никшић“, Рума

                       Анастасија Стојиљковић  1. разред

                       Уметничка школа Ниш

 

 

ПОСЕБНЕ  НАГРАДЕ:

                      -    ОШ "Антон Скала“, Београд

                     -     Заједнички/групни рад одељења 2/3

                             ОШ "Свети Сава“, Младеновац     

 

ПОСЕБНЕ ПОХВАЛЕ:

-           ЈУ ОШ "Алекса Шантић“, Бањалука, БиХ

-           Литерарна секција "Разиграно перо“ – ОШ "Миле Дубљевић“, Лајковац

-           ООУ "Мирче Ацев“, Скопље, Македонија

-           ОУ "Раде Кратовче“, Кочани, Македонија

 

 

       Честитамо свим награђеним ученицима и њиховим менторима!  Захваљујемо се свим учесницима овогодишњег Конкурса! Свечано отварање манифестације "Шантићеви дани“ и  додела награда ће бити 20. маја 2019. године  у 12:30 часова.

 

 

 

 

У Београду, 7. маја 2019.                               Марија Росић, селектор конкурса,

                                                                        проф. српског језика и књижевности

 

 

 
Датум: 2019-05-06

ВАСКРШЊИ БАЗАР

   Традиционално, уз вишенедељне припреме, ученици продуженог боравка, исказали су креативност у прављењу и осликавању васкршњих јаја, која су обасута разнобојним перлама, шљокицама, шароликим нијансама дугиних боја, мамила знатижељу ученика, запосленог кадра, родитеља...

   Огромно и предано ученичко залагање, вреди истаћи, било је презентовано у холу школе под слоганом Васкршњи базар.

Здравка Бркић Којић и Данијела Обрадовић, учитељице

   

    
Датум: 2019-05-06

ВАСКРШЊА ИЗЛОЖБА ПРОДУЖЕНОГ БОРАВКА

    Ученици продуженог боравка, у склопу својих слободних активности, у холу школе су имали изложбу у духу Васршњих празника.

Здравка Бркић Којић, учитељица

 
Датум: 2019-04-26

ОБАВЕШТЕЊЕ 

ОБАВЕШТАВАМО УЧЕНИКЕ, НАСТАВНИКЕ И РОДИТЕЉЕ ДА ПРОЛЕЋНИ РАСПУСТ ПОЧИЊЕ У ПЕТАК, 26.4.2019. И ЗАВРШАВА СЕ У НЕДЕЉУ, 5.5.2019. ГОДИНЕ.

ПРВИ РАДНИ ДАН ПОСЛЕ ПРАЗНИКА ЈЕ ПОНЕДЕЉАК,

 6. МАЈ 2019. ГОДИНЕ.

НАСТАВА ЗА ПЛАВУ СМЕНУ

ПОЧИЊЕ У 8 ЧАСОВА,

А ЗА ЦРВЕНУ СМЕНУ У 14 ЧАСОВА. 

СРЕЋНЕ УСКРШЊЕ ПРАЗНИКЕ ЖЕЛИ ВАМ КОЛЕКТИВ

 ОШ „АЛЕКСА ШАНТИЋ“.

Директор школе
Датум: 2019-04-26

25. ВАСКРШЊЕ ЛИКОВНЕ РАДОСТИ ДЕЦЕ БЕОГРАДА – УСКРШЊИ ЛИКОВНИ КОНКУРС

     Општинска удружења и Пријатељи деце Београда су и ове године организовали традиционални ликовни конкурс поводом ускршњих празника.

     Удружење „Пријатељи деце општине Гроцка“ приредило је 24.04.2019. године  у чувеној „Грочанкој чаршији“ за грочанске ђаке и предшколце тематску ликовну радионицу „Васкршње радости“ у оквиру које су узели учешће и ученици наше школе предвођени учитељицом Тамаром Милићевић. Ученици основних школа и предшколских установа украшавала су дрвена јаја, јаја од стиропора, и цртала на тему Вaскрса. Ученици који су освојили награде на градском такмичењу су 25.4.2019. ишли на доделу диплома у Вождовачки центар за културу и спорт „Шумице“.

Честитамо нашим ученицима на изузетном успеху!!!

Најлепша осликана васкршња јаја на конкурсу Васкршње ликовне радости деце и младих - Продужени боравак, рад у групи (Анђела Прпа, Вукашин Петровић и Лара Радуловић)

Најлепши васкршњи цртеж на конкурсу Васкршње ликовне радости деце и младих - Продужени боравак, Милица Колувија

Дипломе за учешће на општинском и градском ликовном конкурсу добили су:

Барбара Стефановић 1/7

Марија Лазаревић 5/4

Ана Лака 7/4

Иванка Ивковић, наставница ликовне културе

    

    

    

    
Датум: 2019-04-26

ВАСКРШЊА РАДИОНИЦА

     Васкрс је један од наших омиљених празника који сваке године са нестрпљењем очекујемо и коме се веома радујемо. Ове године празнично узбуђење је раније закуцало на наша врата.

     Ученици одељења 4/1, 4/2 и 4/3 заједно са својим учитељицама су на часовима ликовне културе украшавали јаја и правили сталке за јаја. Сталке за јаја су правили од гипса. Воду и гипс су мешали у силиконским калупима, а потом су правили удубљење за јаја. Сталке од гипса и дрвена јаја су украшавали темперама.

     Кроз ову радионицу ученици су имали прилику да искажу своју креативност и умеће.

Миланка Тосуновић, учитељица

    
Датум: 2019-04-26

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА  „БИРАМО НАЈ-КРЕАЦИЈУ 2019“

Свечано проглашење победника овогодишњег конкурса и отварање изложбе најбољих радова одржано је у петак 24. априла 2019. у Вождовачком центру за културу и спорт „Шумице“ у 17 часова.

Ликовни рад ученице Марије Лукић 8/3 је освојио друго место.

Радови осталих ученика наше школе, који су учествовали на конкурсу, су употпунили изложбену поставку.

Честитамо нашој ученици на изузетном успеху!!!

Иванка Ивковић, наставница ликовне културе

    
Датум: 2019-04-26

ПОСЕТА ХРАМА СВ. ЈОАКИМА И АНЕ

    Дана, 24.4.2019. године ученици одељења 4/1 и 4/3 са својим учитељицама и наставницима верске наставе, посетили су Храм Св. Јоакима и Ане у Калуђерици. С обзиром на то да је у току Велики Часни Васкршњи пост ученици су присуствовали литургији, а потом су се причестили.

Миланка Тосуновић, учитељица

  
Датум: 2019-05-06

ИЗЛОЖБА МОДЕЛА ПРОСТЕ МАШИНЕ 

    Изложба модела је одржана у холу ОШ Алекса Шантић” од 01.04. до 15.04.2019. године.

     Кроз област механике којa се почиње проучавати од шестог разреда у подобласти кинематике и наставља се у седмом разреду где се обрађују још две подобласти динамика и статика (равнотежа). У оквиру проучавања равнотеже тела ученици су имали прилику да науче и сазнају о појму „ПРОСТЕ МАШИНЕ“. Током редовних часова наставе физике ученици су научили следеће чињенице:

Основни део простих машина представља полуга.

Полуга је чврсто тело које се може обртати око непокретног ослонца.

Постоје више врста полуга (на основу положаја ослонца): једнокрака и двокрака.

Полуга омогућава да се мањом силом подигне већи терет.

     Завршни део области равнотеже је израда и презентовање практичног рада. Ученици су добили прецизна упутства и инструкције при изради модела и макета од стране њиховог наставника Владанке Катић. Ученици су подељени по групама при изради модела простих машина: ваге, кантари, покретни мостови, катапулти, дизалице (кранови), бунари, ђерам, колица, клацкалице. Током презентације својих модела простих машина ученици су морали да покажу знање у области статике и да знају све законитости везано за полугу. У другом делу су морали да нађу и истраже о историјату, занимљивостима и симболици која је везана за различите моделе простих машина.

     Изложба је изазвала велико интересовање и била посећена од стране наставника и ученика школе. Ученици су показали  велику креативност што говори о њиховој заинтересованости за практичне радове.   

Владанка Катић, наставница физике

    

    

    

   
Датум: 2019-04-23

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ У АТЛЕТИЦИ

Дана, 18.04.2019. екипа дечака 7-8 разреда у саставу: Марковић Давид 8/3, Досковић Андрија 8/3, Нишавић Мартин 8/3, Јоксимовић Алекса 8/3, Радовановић Димитрије 8/3, Веселиновић Душан 8/4, Гицелановић Драган 8/1 и Урошевић Никола 7/3, и ученик 4. разреда Андрија Стојадинов, били су на атлетском стадиону, у Сремској Митровици, где је одржано републичко такмичење у атлетици, за ученике основних и средњих школа. Екипа је у укупном пласману заузела пето место, а штафета (Марковић Давид 8/3, Досковић Андрија 8-3, Нишавић Мартин 8/3, Јоксимовић Алекса 8/3) друго место у конкуренцији најбољих екипа из Србије. Андрија Стојадинов је био пети у трци на 60 м. Јована Делић, бивша ученица наше школе, је у категорији средњих школа, освојила прво место у скоку у вис. Честитамо свим такмичарима!

 Јелена Срдић и Весна Павловић, наставница физичког васпитања учитељица 

    

   
Датум: 2019-04-23

МЕЂУОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ У АТЛЕТИЦИ

У четвртак, 11.04.2019. године на атлетском стадиону, у Сремској Митровици, одржано је међуокружно такмичење за ученике основних и средњих школа. Нашу школу је представљала екипа дечака 7-8 разреда у саставу: Марковић Давид 8/3, Досковић Андрија 8/3, Нишавић Мартин 8/3, Јоксимовић Алекса 8/3, Радовановић Димитрије 8/3, Веселиновић Душан 8/4, Гицелановић Драган 8/1 и Урошевић Никола 7/3. Екипа је заузела прво место на овом такмичењу и пласирала се на републичко такмичење. Ученик 4/5 Андрија Стојадинов освојио је прво место на Међуокружном такмичењу у атлетици у трци на 60м.

Јелена Срдић и Весна Павловић, наставница физичког васпитања и учитељица 

    

    

Датум: 2019-04-22

ПОСЕТА  АТЛЕТСКОМ КЛУБУ

Дана, 6.4.2019. године били смо гости на тренингу атлетичара клуба „Црвена звезда“. Ученике наше школе су дочекале наше бивше ученице: Јована Делић, Дијана Станојевић, Љубица Павловић и њихови другови из клуба. Они су прилагодили свој тренинг нама, укључили чланове наше атлетске секције у рад и помогли нам да се што боље припремимо за такмичење. Велику подршку и помоћ, као и увек, добили смо од њиховог тренера Александра Обрадовића-Бамбија, кога деца јако воле, поштују и вредно са њим раде, да би постали добри спортисти и људи. Тренинг је протекао у позитивној, радној атмосфери.  Захваљујемо се члановима АК и желимо им пуно успеха у даљем раду.

Јелена Срдић, наставница физичког васпитања 

   
Датум: 2019-04-16

ПОСЕТА САЈМУ СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ И УМЕТНИЧКИХ ШКОЛА

    Тридесетак осмака наше школе посетило је 15. априла 2019.  Сајам средњих стручних и уметничких школа у Београду. У пратњи наставница, Слађане Екмечић и Наташе Перовић, ученици су у хали пет Београдског сајма имали прилику да питају и сазнају све што их интересује у вези уписа у средње школе. Школе су се потрудиле да се представе будућим ученицима на што занимљивији начин, па је у склопу програма била организована модна ревија, као и ревија фризура и шминке. Једну од најзанимљивијих презентација, како наставницима, тако и ученицима, имала је школа Политехника, која нам је приказала роботе начињене од лего коцкица, као и игре роботима на столу. Ученици су били веома задовољни избором и представљањем школа на сајму, а неки од њих дословно су послушали слоган: „По својој мери, школу изабери!“

Слађана Екмечић, наставница енглеског језика и

Наташа Перовић,наставница историје

   
Датум: 2019-04-15

ПОСЕТА МУЗЕЈУ ИЛУЗИЈА

     Ученици одељења 5/1, 5/2 и 5/3 посетили су Музеј илузија у пратњи наставнице грђанског васпитања, Јелене Бабић, и наставнице српског језика, Андријане Савић. У музеју су се упознали са разним оптичким илузијама, слагалицама, мозгалицама и научили о виду, перцепцији и људском мозгу. Највећу пажњу су им привукли вортекс тунел, бесконачно огледало и  обрнута соба. Посету су завршили пуни утисака, међу којима се посебно издвојио један – нећете веровати својим очима.

Андријана Савић, наставница, српског језика и књижевности   

Јелена Бабић, наставница   грађанског васпитања             

                                                          
Датум: 2019-04-15

ЛИКОВНИ РАДОВИ НАШИХ УЧЕНИКА ОБЈАВЉЕНИ У ДНЕВНИМ НОВИНАМА ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

     На дечјој страни дневних новина „Новости“ објављени су ликовни радови наших ученика Елене Миjајловић 7/2, Ање Тошић 8/1, Павла Радосављевића 6/1, Теодоре Шарац 7/3, Михајла Брадића 8/5, Петра Антоновића 8/4, Тијане Јездић 8/6 и Луне Станчић 8/6 .

Актив наставника ликовне културе

   

   

                                                                                                 
Датум: 2019-04-13

ПОСЕТА ПОЗОРИШТУ

     У четвртак, 11. априла 2019. године, ученици трећег разреда наше школе посетили су позориште Душко Радовићи том приликом гледали позоришну представу Камени цвет. Представа је настала по мотивима истоимене руске бајке, која има за циљ да деци пренесе поруку да су највредније ствари на свету нематеријалне природе, а пре свих то је љубав. Ученици су с пажњом пратили савремени начин извођења представе, где се сценска илузија гради кроз комбинацију глумачке игре и анимације лутака.

 Учитељице трећег разреда

   

   
Датум: 2019-04-10

СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

   Протеклог викенда, 6. и 7. априла, у нашој школи је организован семинар на тему „Стручни мобилни тим школе за децу и ученике са сметњама у развоју као модел подршке инклузивном образовању“.

   Поред директора, помоћника директора, педагога и психолога школе, предавању су присуствовали наставници и учитељице. Семинар је реализовао Салим Горанац, директор ОШ „Сава Јовановић Сирогојно“.

   Један од главних циљева овог стручног усавршавања је пружање подршке и помоћи деци са интелектуалним тешкоћама и аутистичним спектром, да се што боље социјализују и интегришу у друштвену заједницу.

Марија Младеновић, учитељица 

    
Датум: 2019-04-10

ВРТ У УЧИОНИЦИ

     После дуге и хладне зиме, ученици продуженог боравка са великим одушевљењем и раздраганошћу дочекали су прве, сунчане пролећне дане и прионули на вредно и креативно уређење учионице.

     Разнобојни цветни детаљи и шаролики лептири красе зид учионице, попут велелепног шареног ћилима који ствара утисак ,,врт у учионици“

 Здравка Бркић Којић, учитељица

 

Датум: 2019-04-13

МЕЂУНАРОДНО ИСТРАЖИВАЊЕ ОБРАЗОВНИХ ПОСТИГНУЋА УЧЕНИКА У ОБЛАСТИ МАТЕМАТИКЕ И ПРИРОДНИХ НАУКА

   Наша школа је учествовала у педагошком истраживању TIMSS 2019. које организује Међународна асоцијација за евалуацију образовних постигнућа. То је међународно истраживање образовних постигнућа ученика у области математике и природних наука којим се мере трендови у ученичким постигнућима, као и разлике између националних образовних система у скоро 60 земаља.

   Том приликом, одељења IV-1 и IV-4 су радили тестове из математике и природе и друштва. Најпре је рађен један тест, а после краће паузе, и други. На крају, ученици су попуњавали упитник који је садржао питања у вези са њиховим животним навикама, школским обавезама и начину савладавања и усвајања градива.

   Циљ тестирања је побољшање наставе и учења математике и природних наука широм света.

Марија Младеновић, учитељица
    Датум: 2019-04-15

РЕКРЕАТИВНА НАСТАВА У СИРОГОЈНУ

     Крајем марта, одељења IV/1, IV/5 и IV/6, са својим учитељицама, реализовала су наставу у природи.

     Приликом осмодневне посете Сирогојну, обишли смо музеј на отвореном „Старо село“ и видели четрдесет старих кућа донетих са свих страна Златибора. Посетили смо Музеј плетиља отворен у част жена плетиља које су својим радом стварале уникатне одевне предмете. Посебан изазов је била посета Стопића пећине у којој се налази водопад. Пећина се састоји из пет целина: велике дворане, тамне дворане, велике сале са кадама, канала са кадама и речног канала. Сазнали смо да је то речна пећина јер кроз њу протиче Трнавски поток. Сунчане дане смо искористили за дуге шетње шумовитим пределима и посету сеоском домаћинству. Вечери су биле резервисане за игру у дискотеци, „Шиз-фриз“ вече, маскенбал, „Покажи шта знаш“, игру са падобранима и испијање врућег чаја уз логорску ватру.

     Вратили смо се пуни позитивних утисака и са собом понели много лепих успомена.

Марија Младеновић, учитељица

    

    
    Датум: 2019-04-04

 ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ  ,,ЧИТАЛИЋИ КРЕАТИВЦИ 2019.”

ПЛАСМАН НА РЕПУБЛИЧКИ НИВО ТАКМИЧЕЊА

 ПРВИ РАЗРЕД 

1. МЕСТО: Симона Лазаревић 1/7 (Биљана Батез)

                    Нађа Матић 1/5 (Јадранка Бајић - Лупа)

2. МЕСТО: Наталија Петровић 1/7 (Биљана Батез)

                    Елена Веселиновић 1/5 (Јадранка Бајић - Лупа)

3. МЕСТО: Барбара Стефановић 1/7 (Биљана Батез)

ДРУГИ РАЗРЕД

1. МЕСТО: Тара Радојичић 2/5 (Љиљана Лукић)

                    Нина Ђорђевић 2/1 (Милева Грујић)

2. МЕСТО: Петра Милошевић 2/1 (Милева Грујић)

                    Анита Матејић 2/7 (Јована Живковић)

3. МЕСТО: Уна Крупниковић 2/7 (Јована Живковић)

                    Анђела Милутиновић 2/5 (Љиљана Лукић) 

ТРЕЋИ РАЗРЕД

1. МЕСТО: Лана Милић 3/7 (Милица Малишић)

                    Хелена Ђорђевић 3/1 (Нела Нишавић)

ЧЕТВРТИ РАЗРЕД

1. МЕСТО: Сара Марјановић 4/2 (Јасмина Ђурђевић)

2. МЕСТО: Михајло Илијев 4/3 (Миланка Тосуновић) 

3. МЕСТО: Николина Костић 4/2 (Јасмина Ђурђевић)

ПЕТИ РАЗРЕД 

1. МЕСТО: Вељко Милановић 5/4 (Марија Росић)

Миланка Тосуновић, учитељица

    

    

    

    

 
Датум: 2019-04-04

ПРЕДАВАЊЕ О ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ

     Секретаријат за енергетику је у сарадњи са CEDEF (Central European Developmet Forum) организовао предавање за ученике основних школа под називом Обновљиви извори енергије и енергетска ефикасност. Предавањима су у нашој школи присуствовали ученици одељења 6. и 7. разреда.

Драгана Калинић, помоћник директора

   

 
Датум: 2019-04-02

О Б А В Е Ш Т Е Њ E 

УПИС ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД ОБАВЉАЋЕ СЕ У ПЕРИОДУ

од 01.04.2019. године до 31.05.2019. године 

ЗА УПИС СУ НЕОПХОДНА СЛЕДЕЋА ДОКУМЕНТА:

ИЗВОД ИЗ МАТИЧНЕ КЊИГЕ РОЂЕНИХ

(РОДИТЕЉИ ИМАЈУ МОГУЋНОСТ ДА ПОДНЕСУ ЗАХТЕВ ДА ШКОЛА

У ЊИХОВО ИМЕ ПРИБАВИ ЕЛЕКТРОНСКИМ ПУТЕМ ИЗВОД ИЗ

МАТИЧНЕ КЊИГЕ)

ПОТВРДА O ЗДРАВСТВЕНОМ ПРЕГЛЕДУ ДЕТЕТА

УВЕРЕЊЕ О ПРИПРЕМНОМ ПРЕДШКОЛСКОМ ПРОГРАМУ

(ДОСТАВИТИ ДО КРАЈА ЈУНА) 

УПИС СЕ ВРШИ У СЕКРЕТАРИЈАТУ

ШКОЛЕ У ПЕРИОДУ

ОД 09:00 ДО 14:30 ЧАСОВА 

У ПРВИ РАЗРЕД УПИСУЈУ СЕ ДЕЦА РОЂЕНА

ОД 01.03.2012. ДО 28.02.2013.

Секретар школе
Датум: 2019-04-04

ПРЕДАВАЊА

   У петак, 29.3.2019. године, одржана су предавања Аlways едукативног програма 2019. за ученице 6. разреда у вези личне хигијене и неге у пубертету. Сврха овог програма је информисање девојчица о физичким и емоционалним променама које ће се десити током пубертета и едукација девојчица у погледу женске хигијене.

Марија Јоловић, педагог

  
Датум: 2019-04-01

ПОСЕТА БИОСКОПУ

     У суботу, 30. марта 2019. године, ученици првог и четвртог разреда посетили су биоскоп „Комбанк дворана“ и гледали анимирани 3Д филм „Како да дресирате свога змаја 3“. Филм говори од пријатељству младог Викинга и неустрашивог змаја. Ово је авантура о одрастању и проналажењу храбрости да се суочимо са непознатим и о томе како не треба одустајати. Ученици су уживали у филму. Након одгледаног филма, искористили смо диван дан за шетњу и играње у оближњем Пионирском парку. Вратили смо се пуни позитивних утисака.

Миланка Тосуновић, учитељица

    

    

 

 

 
Датум: 2019-03-26

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У КОШАРЦИ

     Ученици ОШ Алекса Шантић" учествовали су на општинском такмичењу у кошарци које је у петак, 22.3.2019. године одржано у ОШ Милоје Васић". У категорији дечака - 7. и 8. разред, ученици наше школе освојили су 2. место, док су девојчице у категорији 7. и 8. разред освојиле 4. место. Честитамо нашим ученицима на постигнутим резултатима.

Драгана Калинић, помоћник директора

  
Датум: 2019-03-25

ОДЛАЗАК У БИОСКОП

     Ученици 5/5 одељења су отишли у биоскоп 19.3.2019. године и гледали филм „Капетан Марвел" са својим разредним старешином Јеленом Милосављевић. Након одгледаног филма, ученици су анализирали и схватили поенту филма да поред свих животних тешкоћа, препрека и искушења не треба одустајати.

 Јелена Милосављевић, наставница српског језика и књижевности

Датум: 2019-03-25

ПОКЛАДЕ И НОЋ ВЕШТИЦА

     Покладе у православној хришћанској религији и Ноћ вештица у католичкој хришћанској религији имају доста сличности. Покладе воде порекло још из паганске религије и посвећене су прослављању култа бога Сунца и представља почетак пролећа и великог Ускршњег поста. Ноћ вештица је празник који се прославља 31.10. и посвећен је мртвима. За време и једног и другог празника, деца се прерушавају у различите костиме и иду по селу, сакупљајући слаткише. Такође, за време Поклада, прескачу и ватру и тиме растерују зле духове. У народу, нарочито међу младима су подељена мишљења. Ученици су показали како се прослављају празници и које су сличности и разлике.

     Покладама почиње пролеће, а Ноћ вештица симболизује јесен и почетак зиме.

Реализатори часа: Слађана Екмечић, Тања Косијер и Јелена Милосављевић, ученици 7/4, 8/6, 5/5, 3/5.

Јелена Милосављевић, наставница српског језика и књижевности

  
Датум: 2019-03-25

ЏУДО САВЕЗ СРБИЈЕ

     Џудо савез Србије је 20.03.2019. године, организовао школско првенство Србије. У категорији дечака 5-6 разреда Богдан Величковић 6/2  је освојио друго место. Честитамо !

Јелена Срдић, наставница физичког васпитања

 
Датум: 2019-03-25

ЏУДО

     На школском првенству Београда у Џудоу, које је одржано 10.03.2019. године , Величковић Богдан, ученик 6/2 разреда ,освојио је прво место и пласирао се на републичко такмичење.  Вукашин Величковић 4/3 је освојио 2.место, а Борис Јанковић и Невена Павловић 4/6 су освојили 1.место.

Јелена Срдић, наставница физичког васпитања

  
Датум: 2019-03-22

ПОЕТСКО ВЕЧЕ

     20. 3. 2019. године у свечаној сали наше школе одржано је „Поетско вече“ поводом Светског дана поезије. Ова манифестација се традицонално одржава сваке године. Овогодишње „Поетско вече“ било је посвећено дечијој поезији, нашим песницима Јовану Јовановићу Змају, Драгану Лукићу, Душку Радовићу, Љубивоју Ршумовићу, Добрици Ерићу, Мирославу Антићу, Десанки Максимовић и другима.

     Присетили смо се песама које су обележиле наше детињство. Оне и даље путују, лете на крилима наше маште, као пчела са цвета на цвет, доносе нам радост и узбуђење, љубав, лепоту и обогаћују дечија сазнања. Песме су рецитовали, певали и свирали ученици одељења 1/7, 1/5, 1/2, 2/7 и 4/3. Специјалан гост је био Мирослав Кокошар, познати писац поезије за децу. Песник је рецитовао неке своје песме, а потом је позвао ученике, мале песнике, који су тек почели да пишу песме да изађу на бину, представе се публици и изрецитују своје песме.

     Ова племенита манифестација наишла је на одличан пријем наших ученика, родитеља и наставника. „Поетско вече“ организовале су учитељице: Јадранка Бајић – Лупа, Биљана Батез, Миланка Тосуновић и Јована Живковић.

Миланка Тосуновић, учитељица

    

    

    
Датум: 2019-03-22

УГЛЕДНИ ЧАС ИЗ ИСТОРИЈЕ И ЛИКОВНЕ КУЛТУРЕ

     Угледно – мултимедијални час из историје и ликовне културе, одржан је  14.3.2019. године,  у одељењу 5/7. Тема часа била је историја и култура старе Грчке и Хеленизма.У првом, историјском  делу часа, ученици су имали прилике да утврде градиво и стекну нова знања о грчкој религији, филозофији, архитектури, али и да се подсете олимпијских игара, које смо радили на почетку школске године.  У другом делу часа, наставница ликовне културе представила је историју скулптуре, сликарства и стилове у осликавању керамике. Путујући кроз време и простор, дошли смо до завршног дела часа када су ученици добили задатак да примене стечена знања, и да уз примену геометријског стила, осмисле, нацртају и осликају посуду, тј. вазу или амфору. Са реализацијом овог задатка наставили су на часу ликовне културе,19.3.2019. У радној атмосфери час нам је врло брзо прошао, са чим смо се сви сложили. Часу је присуствовала и библиотекарка наше школе, Снежана Гига.

Наташа Перовић, наставнице историје и

Снежана Брковић, наставница  ликовне културе

     
Датум: 2019-03-29

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ  ИЗ  СРПСКОГ  ЈЕЗИКА

         У недељу, 17.марта 2019.године у ОШ ,,Алекса Шантић“ одржано је општинско такмичење из српског језика. На такмичењу је учествовало седам  школа са територије Општина Гроцка, тј. сто двадесет ученика старијих разреда.

         На градско такмичење из наше школе су се пласирали следећи ученици:

5.разред:                                                                                         Наставник:

         -  Драгана Тодоровић 5/3                                                      Андријана Савић

         -  Милица Марковић 5/ 7                                                        Кристина Ђорђевић

         -  Вук Гранић 5/7                                                                     Кристина Ђорђевић

         -  Влада Зрилић  5/2                                                               Марија Росић

 

6.разред:

         - Ива Владисављевић 6/5                                                       Људмила Дашић

    

7.разред:

         -  Данијела Арамбашић 7/5                                                     Људмила Дашић

 

             Градско такмичење из српског језика ће се одржати 6.априла 2019.године у ОШ,,Павле Савић“.  Свим ученицима желимо много успеха у даљем такмичењу.

  Марија Росић, проф.српског језика и књижевности
Датум: 2019-03-18

  КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ ОКРУЖНОГ ТАКМИЧЕЊА  ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА 2019. БЕОГРАД

 

                                                                                 

ОСМИ  РАЗРЕД

 

 

 

Ред. бр.

Основна школа

Име и презиме

Шифра

Бодови

Место

Наставник

Општина

1

„Иво Лола Рибар“

Огњен Срдановић

8

4019

17

 

Душица Чекеревац

Гроцка

2

ОШ“ Мића Стојковић“

Наталија Мијаиловић

8

6018

15

 

Маријана Жујевић Николић

Гроцка

3

„Иво Лола Рибар“

Милан Станковић

8

5009

15

 

Душица Чекеревац

Гроцка

4

ОШ "Милоје Васић"

Милица Јаковљевић

8

4007

14

 

Мирослав Бундало

Гроцка

5

ОШ“Алекса Шантић“

Тијана Јездић

8

4012

13

 

Људмила Дашић

Гроцка

6

ОШ „Илија Гарашанин“

Теодора Пантелић

8

5011

13

 

Светлана Смиљанић

Гроцка

7

ОШ“Алекса Шантић“

Дуња Стаменковић

8

6024

12

 

Јелена Милосављевић

Гроцка

8

ОШ "Милоје Васић"

Теодора Лукић

8

4015

12

 

Јасмина Даничић

Гроцка

9

ОШ "Милоје Васић"

Бојана Станковић

8

6015

11

 

Мирослав Бундало

Гроцка

10

''Свети Сава'' Врчин

Хелена Стошић

8

4004

11

 

Сунчица Ђорђевић

Гроцка

11

''Свети Сава'' Врчин

Елена Грујић

8

5020

11

 

Слађана Вагић

Гроцка

12

``Никола Тесла``, Винча

Леонора Живановић

8

6008

11

 

Милица Живановић

Гроцка

13

ОШ“Алекса Шантић“

Сандра Петровић

8

5017

10

 

Андријана Савић

Гроцка

14

``Никола Тесла``, Винча

Милица Радојчић

8

6005

10

 

Марина Попађиноски

Гроцка

15

ОШ“Алекса Шантић“

Ива Стаменковић

8

4017

9

 

Људмила Дашић

Гроцка

16

``Никола Тесла``, Винча

Анђела Зоговић

8

4001

9

 

Богдан Јукић

Гроцка

17

``Никола Тесла``, Винча

Илија Синобад

8

5018

9

 

Силвана Христов

Гроцка

18

ОШ“Алекса Шантић“

Елена Бајат

8

6014

8

 

Јелена Милосављевић

Гроцка

19

``Никола Тесла``, Винча

Јелена Здравковић

8

6006

7

 

Богдан Јукић

Гроцка

20

''Свети Сава'' Врчин

Дејана Теофиловић

8

6007

5

 

Слађана Вагић

Гроцка

21

``Никола Тесла``, Винча

Огњен Живковић

8

4022

4

 

Богдан Јукић

Гроцка
Датум: 2019-03-18

КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ ОКРУЖНОГ ТАКМИЧЕЊА  ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

И ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА 2019. БЕОГРАД

                                                                                 

СЕДМИ  РАЗРЕД

Ред. бр.

Основна школа

Име и презиме

Шифра

Бодови

Место

Наставник

Општина

1

ОШ“Алекса Шантић“

Данијела Арамбашић

7

3002

16

 

Људмила Дашић

Гроцка

2

„Иво Лола Рибар“

Милица Савић

7

3016

15

 

Марина Јовановић

Гроцка

3

``Никола Тесла``, Винча

Иван Дојчиновић

7

4014

15

 

Силвана Христов

Гроцка

4

ОШ“Алекса Шантић“

Елена Мијајловић

7

2018

14

 

Марија Росић

Гроцка

5

ОШ „Илија Гарашанин“

 Теодора Благојевић

7

2013

14

 

Светлана Јакшић

Гроцка

6

''Свети Сава'' Врчин

Никола Вагић

7

3018

13

 

Слађана Вагић

Гроцка

7

``Никола Тесла``, Винча

Ена Вишњић

7

3014

13

 

Тања Арсић

Гроцка

8

„Иво Лола Рибар“

Сара Станковић

7

2003

12

 

Марина Јовановић

Гроцка

9

``Никола Тесла``, Винча

Робин Николић

7

2009

12

 

Марина Попађиноски

Гроцка

10

``Никола Тесла``, Винча

Вања Стевановић

7

4005

12

 

Милица Живановић

Гроцка

11

``Никола Тесла``, Винча

Анђелија Вучинић

7

3007

10

 

Марина Попађиноски

Гроцка

12

``Никола Тесла``, Винча

Јелена Живаљевић

7

3009

10

 

Тања Арсић

Гроцка

13

``Никола Тесла``, Винча

Исидора Ристић

7

3010

9

 

Тања Арсић

Гроцка

14

``Никола Тесла``, Винча

Милица Николић

7

3017

9

 

Тања Арсић

Гроцка

15

ОШ“Алекса Шантић“

Катарина Паровић

7

4018

8

 

Јелена Милосављевић

Гроцка

16

ОШ“Алекса Шантић“

Милица Чабрић

7

2019

7

 

Андријана Савић

Гроцка

17

''Свети Сава'' Врчин

Страхиња Вујић

7

2006

7

 

Слађана Вагић

Гроцка

18

ОШ "Милоје Васић"

Јован Јовановић

7

3012

7

 

Јасмина Даничић

Гроцка

19

ОШ“Алекса Шантић“

Зорана Кузмановић

7

4002

6

 

Андријана Савић

Гроцка

20

``Никола Тесла``, Винча

Наталија Станковић

7

4009

5

 

Тања Арсић

Гроцка

21

``Никола Тесла``, Винча

Марија Седларевић

7

2008

5

 

Тања Арсић

Гроцка

22

``Никола Тесла``, Винча

Николета Пешић

7

2001

4

 

Тања Арсић

Гроцка
Датум: 2019-03-18

        КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ ОКРУЖНОГ ТАКМИЧЕЊА  ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА 2019. БЕОГРАД

                                                                                 

ШЕСТИ РАЗРЕД

Ред. бр.

Основна школа

Име и презиме

Шифра

Бодови

Место

Наставник

Општина

1

ОШ „Илија Гарашанин“

 Анастасија Антонијевић

6

6009

20

 

Марија Стојановић

Гроцка

2

``Никола Тесла``, Винча

Милан Јовановић

6

1018

19

 

Сузана Дојчиновић

Гроцка

3

``Никола Тесла``, Винча

Милица Комјеновић

6

4016

19

 

Сузана Дојчиновић

Гроцка

4

ОШ "Милоје Васић"

Момчило Ињац

6

6013

18

 

Мирослав Бундало

Гроцка

5

ОШ „Илија Гарашанин“

 Катарина Савковић

6

1004

18

 

Зоран Денић

Гроцка

6

„Иво Лола Рибар“

Аница Миленковић

6

1005

18

 

Јасмина Срдановић

Гроцка

7

„Иво Лола Рибар“

Сара Јарић

6

5019

18

 

Јасмина Срдановић

Гроцка

8

„Иво Лола Рибар“

Дуња Радивојевић

6

4021

18

 

Марина Јовановић

Гроцка

9

ОШ“ Мића Стојковић“

Невена Карић

6

5012

17

 

Данка Симовић

Гроцка

10

ОШ“Алекса Шантић“

Ива Владисављевић

6

1020

16

 

Људмила Дашић

Гроцка

11

ОШ "Милоје Васић"

Нина Ранитовић

6

6011

16

 

Јулка Симовић

Гроцка

12

ОШ „Илија Гарашанин“

Андреј Јовић

6

4008

16

 

Светлана Јакшић

Гроцка

13

„Иво Лола Рибар“

Анђела Даничић

6

6002

16

 

Јасмина Срдановић

Гроцка

14

„Иво Лола Рибар“

Марија Велимировић

6

4011

16

 

Јасмина Срдановић

Гроцка

15

ОШ „Алекса Шантић“

Леонтина Којић

6

4006

15

 

Кристина Ђорђевић

Гроцка

16

ОШ“Алекса Шантић“

Тамара Чукић

6

6003

15

 

Кристина Ђорђевић

Гроцка

17

ОШ "Милоје Васић"

Милош Бабић

6

6017

15

 

Биљана Јовановић

Гроцка

18

ОШ“ Мића Стојковић“

Милица Радосављевић

6

6001

15

 

МаријанаЖујевић Николић

Гроцка

19

ОШ“Алекса Шантић“

Душан Крстић

6

4013

14

 

Марија Росић

Гроцка

20

ОШ "Милоје Васић"

Анастасија Радуновић

6

1001

14

 

Биљана Јовановић

Гроцка

21

ОШ "Милоје Васић"

Андреа Симић

6

4003

14

 

Биљана Јовановић

Гроцка

22

''Свети Сава'' Врчин

Исидора Кнежевић

6

1019

14

 

Сунчица Ђорђевић

Гроцка

23

''Свети Сава'' Врчин

Биљана Стевановић

6

6010

13

 

Слађана Вагић

Гроцка

24

„Иво Лола Рибар“

Горана Јовановић

6

5014

13

 

Марина Јовановић

Гроцка

25

''Свети Сава'' Врчин

Огњен  Декић

6

5006

13

 

Слађана Вагић

Гроцка

26

``Никола Тесла``, Винча

Душан Стојановић

6

1016

13

 

Милица Живановић

Гроцка

27

ОШ“Алекса Шантић“

Матија Недељковић

6

5002

12

 

Кристина Ђорђевић

Гроцка

28

ОШ“Алекса Шантић“

Реља Јоксимовић

6

1017

12

 

Марија Росић

Гроцка

29

ОШ "Милоје Васић"

Марина Никодијевић

6

6004

12

 

Јулка Симовић

Гроцка

30

``Никола Тесла``, Винча

Невена Ерцег

6

6019

12

 

Боба Чокеша

Гроцка

31

``Никола Тесла``, Винча

Мина Радовановић

6

4020

12

 

Боба Чокеша

Гроцка

32

``Никола Тесла``, Винча

Марко Костадиновић

6

6012

8

 

Сузана Дојчиновић